Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

1 hour ago, Baranladion said:

Nei, ingenting er teoretisk umulig, men det er en enormt vanskelig oppgave. Det er lettere for en øynasjon. Hvordan skal du klare å ha kontroll på hva som beveger seg over alle mulige landegrenser?

For ikke å glemme alle de forskjellige syn og idéer som nasjonene i EU vil ha. EU er ikke så forent som folk vil ha det til.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
:utakt skrev (4 timer siden):

Syv millioner vaksinerte. Seks personer med problemer, og det stopper hele greia. 

Toleransen for bivirkninger fra en livsviktig medisin, er naturligvis høyere enn toleransen for bivirkninger fra en vaksine. Sistnevnte skal behandle folk for en tilstand som de kanskje kan få. 

Selv om en i dag føler det er nødvendig med vaksine, kan det ikke være nødvendig med en vaksine som tar livet av folk. Til og med friske folk som var i jobb før de fikk vaksinen. 

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Pc Lynet said:

Hva ellers skal vi bruke militæret til? Det bør ikke være så vanskelig. Afrika kommer til å være en stor mutasjon fabrikk inntil viruset er utryddet eller alle vaksinert med en effektiv vaksine som fungerer uavhengig av mutasjon. Det kommer nok om ett par år. 

Nå kan noen folk kalle deg på grensen afrika-rasistisk. For Afrika er kun en av mange. Vi har India, omtrent hele Sør-Amerika and the list goes on..

Lenke til kommentar
nirolo skrev (10 minutter siden):

Spørsmål til dere alle: Hvilke praktiske følger hadde/har 1 vs 2 meters anbefalt avstand for dere personlig? Jeg gjetter på at det er et teori-tiltak (som vi har sett en del av fra FHI) som ikke medfører noen som helst praktisk effekt, kun på skrivebordsmodeller.

For meg, som bor i Oslo, så tror jeg ikke det hadde noen som helst betydning:

  • I matbutikken så holder jeg normalt avstand til andre, men i en rekke situasjoner er man innenfor 2 meter. Det er praktisk umulig å handle her uten at man er det. Jeg så ingen endring i grensen for maks antall på butikken, så det var like mange inne der av gangen.
  • På gata er fortauene så smale at møter man noen så passerer man innenfor 1 meter uansett.
  • Jeg tar aldri kollketivt for tiden. Der kunne det hatt betydning, men ikke for meg pr i dag. Vet ikke om det var noen endret praksis under 2-meters perioden.

Ikke så mye nei, men for meg har det heller vært omvendt, jeg har prøvd å holde mer enn en meter avstand hele veien. Men jeg har nok i mange tilfeller ikke klart å holde 2 alltid.

Men denne stadig endringen i 1 og 2 meter er ganske så irriterende og ikke minst praktisk utfordrende og kostbar. Jeg vil tro dette er veldig irriterende for f.eks. butikker som har avstandsmarkeringer på bakken og skilt. Når de gikk fra 2 til 1 meter måtte de andre, frå 1 til 2 meter måtte de andre og nå frå 2 til 1 meter igjen! Og kollektivtrafikk som stadig må endre og lage nye skilt f.eks. Generelt overalt som skal info om smittevern blir det masse unødvendig ekstraarbeid. Skulle ønske de bare hadde holdt seg til 2 meter hele veien.

Husker når jeg kom tilbake på kontoret i mai i fjor etter å ha blitt sendt på hjemmekontor i mars, det første som møtte meg var noen nye plakater om smittevern og avstandsregler som jeg aldri sett før. Eneste problemet var at de allerede var udaterte og ikke lenger stemte med gjeldende regler.

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Fnugle skrev (2 minutter siden):

Når de gikk fra 2 til 1 meter måtte de andre, frå 1 til 2 meter måtte de andre og nå frå 2 til 1 meter igjen! Og kollektivtrafikk som stadig må endre og lage nye skilt f.eks. Generelt overalt som skal info om smittevern blir det masse unødvendig ekstraarbeid. Skulle ønske de bare hadde holdt seg til 2 meter hele veien.

Jeg så ingen endringer i butikkene, jeg tror ikke kollektivtrafikken endret noen markeringer heller. Dvs nå i mars 2021 altså.

Fnugle skrev (2 minutter siden):

jeg har prøvd å holde mer enn en meter avstand hele veien

Ja, det har jo jeg også. Innenfor 1 meter er innenfor min intimsone. Er ikke så ofte noen er så nærme meg - utover paseringer på gata. 2 meter er derimot ofte ikke mulig å gjennomføre

Endret av nirolo
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Andre1980 skrev (19 minutter siden):

Ser folk her inne skriker med stadig flere utropstegn og store bokstaver. Det er også mange som er utrolig etterpåkloke, noe som er veldig enkelt å være, mens andre spår død og dommedag for hver eneste lille nyhet som kommer, enten den er god eller dårlig. 

Kanskje vi alle bør ta en pust i bakken? Vi har det i hvertfall bedre enn i Thailand. Er du så uheldig at du får påvist Covid der, uansett om du er syk eller symptomfri, så er det rett på internat (senger på rad og rekke uten noe privatliv) i minimum 14 dager. De har lenge offisielt vært tilnærmet smittefrie, og kjører en "zero-covid" strategi, som flere her ivrer etter. Allikevel får de inn smitte. Video fra en av interneringsleirene: https://www.facebook.com/watch/?v=5691040650907823

Når det kommer til AstraZeneca og J&J så mener også jeg at de som ønsker den bør få booke time og få den. Forøvrig så er stansen i USAs bruk av J&J foreløpig kortvarig, de snakker om en uke. 

En ting jeg synest har blitt nevnt lite her er at det virker som mesteparten av de som har hatt disse alvorlige og uvanlige bivirkningene av vaksinene er kvinner. Jeg skulle gjerne ha sett mer fakta om om det er menn eller kvinner. Jeg synest jeg hørte på radioen i stad noe om at 7 stykker som hadde fått alvorlig blodpropp av J&J og alle var kvinner? Jeg synest også det virker som flesteparten som mener at de gjerne tar sjansen på disse vaksinene, er menn. 

Jeg tipper derfor at kvinner er mer skeptiske til disse vaksinene, og at menn kanskje ikke hadde vært så kjepphøye om det hadde vært omvendt, altså om mesteparten av de som fikk disse alvorlige bivirkningene var menn. 

For min del tenker jeg derfor at det burde åpnes for at man gir vaksinene bare til menn, og ikke kvinner, dersom risikoen er så mye mindre for menn.

Men da begynner vel fort noen å gnåle om diskriminering, så det skjer vel neppe. Å åpne for frivillig påmelding er jo en annen måte å få mennene til å stille seg i kø, jeg vil tippe flesteparten som melder seg vil være menn, så vil du kanskje innimellom ha en eller annen kvinne som tar sjansen.

 

Endret av Fnugle
  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Fnugle said:

Hva tror dere, åpnes det for mye for fort? Jeg er ganske usikker, føler det kan gå begge veier. Importsmitte blir jo en stor utfodring, skjenking og festing også. Nå er folk drittleie, er nok mange som benytter første anledning til å dra på byen.

Smittenivået vi hadde til sommeren i fjor får vi nok ikke igjen med disse mutasjonene og eventuell vaksinestopp. Selv ikke med hjelp av sesongvariasjoner. Men det ser da endelig ut som toppen på sykehusinnlagte er nådd iallfall.

Hva var egentlig dette kravet om under 200 tilfeller per dag før vi kunne gjenåpne? Var det for trinn 4 eller noe, eller har de helt snudd? De velger jo relativt sett å gjenåpne på eit ganske høyt nivå med smittetall, for å ta et eksempel - på gjennosnittlig 600 smittede per dag som vi hadde i romjulen/første uken i januar, så valgte de jo å stramme til og stenge ned landet. Forskjellen var selvfølgelig færre vaksinerte, at smitten var økende og frykt for mutantene som man ikke helt visste omfanget av. 

Nå har vi jo også fått California-varianten som sikkert kommer til å spre seg til resten av landet etterhvert. Håper ikke den er mer smittsom enn den britiske varianten.

Og hva med sykehuskapasiteten, står den i stil (er økt) ift. til gjenåpningsstrategien de fører?

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Andre1980 skrev (21 minutter siden):

 

Kanskje vi alle bør ta en pust i bakken? Vi har det i hvertfall bedre enn i Thailand. Er du så uheldig at du får påvist Covid der, uansett om du er syk eller symptomfri, så er det rett på internat (senger på rad og rekke uten noe privatliv) i minimum 14 dager. De har lenge offisielt vært tilnærmet smittefrie, og kjører en "zero-covid" strategi, som flere her ivrer etter. Allikevel får de inn smitte. Video fra en av interneringsleirene: https://www.facebook.com/watch/?v=5691040650907823

 

Med det resultatet at smitten er mye mindre enn her. Så hvorfor er det så ille? Du illsutrerer jo bare poenget mitt utmerket.

JA til zero-covid!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Morromann skrev (14 minutter siden):

Med det resultatet at smitten er mye mindre enn her. Så hvorfor er det så ille? Du illsutrerer jo bare poenget mitt utmerket.

JA til zero-covid!

Interneringsleire er nok ikke en vei å gå. Selv om det er coronasmitte så er det en god del menneskerettigheter man ikke bør tråkke på. 

Endret av William_S
  • Liker 2
Lenke til kommentar
G skrev (3 minutter siden):

Fauci: Israeli COVID-19 study misleading on vaccine effectiveness

Fauci explained that the while the S. African variant can break through the vaccines, they are still effective at preventing serious illness and death.

https://m.jpost.com/breaking-news/fauci-israeli-covid-19-study-misleading-on-vaccine-effectiveness-664930

Virker som om folk har en overdreven forventning til disse vaksinene. Influensavaksinen har en effektivitet på omtrent 60% og det har ofte blitt ansett som mer enn nok i de aller fleste andre vaksiner. Om sykdommen fra en sør afrikansk versjon blir som en bitteliten forkjølelse hos vaksinerte bør vi akseptere det og det er bra på flere måte. For det første så har man da immunitet mot mange varianter fra vaksinen og for det andre vil da en gjennomgått infeksjon med en annen mutant skape kryssimmunitet. Store deler av befolkningen har jo blitt hypokondere virker det som. Sannheten er at alt vi lever med i livet har en viss risiko. 

Den risikoaversen vi har sett i det siste er helt ekstrem - særlig nå hva gjelder J&J vaksinen. De har funnet noen få tilfeller med alvorlige bivirkninger blant mange millioner vaksinerte. 

Endret av William_S
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Morromann skrev (25 minutter siden):

Jeg snakker ikke bare om SMITTE! Jeg snakker om at tiltakene ruinerer samfunnet vårt på absolutt alle måter i lengden. Dette begynner å bli ganske alvorlig nå og kan.ikke.fortsette!!

Worldometer forteller ingenting om konkurser, selvmord, arbeidsledighet, kronekurser, velfungerende infrastruktur, levestandard et.etc.

Jeg har sagt det før og sier det igjen: bremsestrategien eller pisse-i-buksa-for-å-holde-varmen-strategien er inkompitabel med dette virusets natur og virker for en kort stund, men ikke over en lengre tid og definitivt ikke over flere år.

Slik det ligger an har vi egentlig bare to alternativer: åpne opp samfunnet og erkjenne at vi må leve slik våre forfedre levde med tuberkolose og andre smittsomme sykdommer på 1800-tallet ELLER gå for en skikkelig zero-covid-strategi hvor vi tar en skikkelig hestekur MED stengte grenser både internt og eksternt slik de gjør i New Zealand, Australia og en rekke asiatiske land(der har det virket også så folk kan spare meg  for denne but but det er jo en øy-argumentet). Denne nedbremsingen til ruin er ikke noe alternativ og vil drive samfunnet til en ruin av akopalyptiske dimensjoner. Den må oppgis snarest og aldri mer tas i bruk som en måte å bekjempe virusepidemier på noensinne. Eller: ihvertfall ikke mot viruser som sprer seg like raskt som branner i tørt gress. Det vil ALLTID blusse opp igjen om man slakker ned underveis i slukkingen. Og det tåler ikke økonomien.

Jeg synes du ser veldig svart/hvitt på dette. Altså, ja.. en hestekur fra idag til alle er vaksinert kunne vært en god løsning, det ville betydd total nedstenging av alt i noen uker, og deretter hermetisk lukking av landet. Det hadde økonomien sannsynligvis overlevd. Men, hva gjør man dersom verden ellers overhvelmes av den sør afrikanske varianten? Hva skal vi da gjøre til høsten? Bare fortsette å være hermetisk lukket? Hvordan skal vi da overleve? Hvor skal vi få maten vår fra? Arbeidskraften vi trenger? Alle som jobber i reiselivsbransjen, alle bransjer som har med turisme å gjøre osv osv?   Og hvordan hadde økonomien sett ut dersom vi gjorde dette i mars 2020 og frem til idag? Som andre har nevnt har økonomien gått bedre her enn i Australia og N.Z. 

Vi kan, ved et skippertak få stoppet smittet helt nå, men det er ingen garanti for at den bare blusser opp igjen når en ny mutasjon kommer, eller smitte slippes løs i samfunnet.  Zero-covid er vanskelig nå, dessverre, det kunne gått hvis alle mennesker isolerte seg helt i startfasen, over hele verden. 

Jeg synes strategien har vært ganske bra, vi har slått ned smitten, kunnet åpne opp litt, stenge ned igjen, åpne, og nå som vaksinene snart er iorden, så kan det hende vi er heldige at alt kan åpnes. Dersom det hele tiden ville komme nye varianter og mutasjoner som det må lages nye vaksiner for, så vil vi drive med dette i lang tid, men jeg er usikker på om det er verre enn å være hermetisk lukket i like lang tid. 

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Baranladion skrev (2 minutter siden):

Jeg synes du ser veldig svart/hvitt på dette. Altså, ja.. en hestekur fra idag til alle er vaksinert kunne vært en god løsning, det ville betydd total nedstenging av alt i noen uker, og deretter hermetisk lukking av landet. Det hadde økonomien sannsynligvis overlevd. Men, hva gjør man dersom verden ellers overhvelmes av den sør afrikanske varianten? Hva skal vi da gjøre til høsten? Bare fortsette å være hermetisk lukket? Hvordan skal vi da overleve? Hvor skal vi få maten vår fra? Arbeidskraften vi trenger? Alle som jobber i reiselivsbransjen, alle bransjer som har med turisme å gjøre osv osv?   Og hvordan hadde økonomien sett ut dersom vi gjorde dette i mars 2020 og frem til idag? Som andre har nevnt har økonomien gått bedre her enn i Australia og N.Z. 

Vi kan, ved et skippertak få stoppet smittet helt nå, men det er ingen garanti for at den bare blusser opp igjen når en ny mutasjon kommer, eller smitte slippes løs i samfunnet.  Zero-covid er vanskelig nå, dessverre, det kunne gått hvis alle mennesker isolerte seg helt i startfasen, over hele verden. 

Jeg synes strategien har vært ganske bra, vi har slått ned smitten, kunnet åpne opp litt, stenge ned igjen, åpne, og nå som vaksinene snart er iorden, så kan det hende vi er heldige at alt kan åpnes. Dersom det hele tiden ville komme nye varianter og mutasjoner som det må lages nye vaksiner for, så vil vi drive med dette i lang tid, men jeg er usikker på om det er verre enn å være hermetisk lukket i like lang tid. 

 

Og mest sannsynlig så vil vaksinene beskytte fra alvorlig sykdom fra disse mutantene fordi immunsystemet vil gjenkjenne deler av et mutert virus. Vi tåler at et sør afrikansk virus kun gir forkjølelse hos vaksinert befolkning. Så risikoaverse kan vi virkelig ikke være. 

Endret av William_S
Lenke til kommentar
10 minutes ago, William_S said:

Interneringsleire er nok ikke en vei å gå. 

Er muligens ikke noe førstelinjevalg nei, i vårt moderne samfunn. Men, husk at vi har hatt former for internering før i tiden. Helt tilbake i bibelsk tid så hører man jo om spedalskhet, som gjorde at man ble helt utstøtt til en avsidesliggende krok hvor omtrent ingen ville ha noe som helst med deg å gjøre.

I Norge så har vi hatt våre egne tuberkulosesanatorium innpå 1900-tallet, når ingen fungerende behandling enda var helt tilgjengeliggjort. Så i ekstreme situasjoner så skal du ikke se vekk i fra at tanken om internering kan dukke opp for å hanskes et alvorlig nok problem.

En har jo Ebola-hollywood-filmen med Morgan Freeman da, som jo viser nettopp konsekvensene med internering.

Man har også et eksempel i fra Storbritannia under de mange svartedaudsbølgene. Hvor en prest fikk en hel landsby til å frivillig gå i isolasjon. De visste at de alle sannsynligvis kom til å skulle dø av bakterien, men ofret seg for å få stoppet spredningen til andre deler av landet.

Endret av G
  • Liker 2
Lenke til kommentar
William_S skrev (Akkurat nå):

Og mest sannsynlig så vil vaksinene beskytte fra alvorlig sykdom fra disse mutantene fordi immunsystemet vil gjenkjenne deler av et mutert virus. 

Ja.... men hva hvis det ikke gjør det eller det kommer enda en mutasjon? Hvis man tror man har bekjempet viruset, og man slipper opp, så vil man ekstremt fort havne i et rent helvete igjen med nedstegninger slik vi har sett til nå. Poenget mitt er, at det er ingen svart/hvitt enkel løsning på dette. Ja, vi må få folk vaksinert og smitten ned mot null, og så må vi ha gode målrettede tiltak når det først blir smitteutbrudd. Der har vi vært for dårlige, men bortsett fra det synes jeg strategien har vært ganske bra, hvilket også viser seg i økonomien, antall døde og antall smittede sammenlignet med de fleste andre land.



 

Lenke til kommentar

Beregnet Folkehelseinstituttet at koronaviruset var langt mindre smittsomt enn det viste seg å være i februar 2020?

Hvordan kunne FHI hevde at testkapasiteten i Norge var «god» bare noen uker før hele testsystemet var nær sammenbrudd i mars 2020?

Stemte kartet og terrenget når FHI tok utgangspunkt i en influensapandemi for et virus som viste seg å ikke være influensa?

Dette er blant de mange spørsmålene Koronakommisjonen har bedt FHI om å svare på de siste månedene.

https://www.nrk.no/norge/slik-har-kommisjonen-gransket-korona-toppene-1.15450240

  • Liker 1
Lenke til kommentar
G skrev (19 minutter siden):

Hvor en prest fikk en hel landsby til å frivillig gå i isolasjon. De visste at de alle sannsynligvis kom til å skulle dø av bakterien, men ofret seg for å få stoppet spredningen til andre deler av landet.

Hvordan visste de at de hadde pest? Fordi de hadde tydelige symptomer, og flere døde. Ikke som i dag, der de fleste må teste seg for å få beskjed om de har viruset eller ikke. 

Lenke til kommentar

Jeg antar at pesten hadde pågått i noen bølger før denne hendelsen. At de på en måte var litt kjent med det, og at den personen som var prest forstod hva som var i gjære. En annen fordel var at de visste navnet på hvem som hadde kommet til byen med smitten, og kunne ta smått forbehold basert på det. Landsbyen var så liten og oversiktlig. Men, de fleste døde vel.

Coronavirus: What can the 'plague village' of Eyam teach us?

Quote

"There is often more than a single route of transmission, in which case it becomes important to estimate the relative importance of the various routes."

An additionally sad detail was the records also showed children and individuals living in poorer - untaxed - households were hit hardest, a factor still relevant today.

Another question this study answered was whether the village's isolation had helped stop the spread of the plague.

https://www.bbc.com/news/uk-england-derbyshire-51904810

Endret av G
Lenke til kommentar
G skrev (12 minutter siden):

At de på en måte var litt kjent med det, og at den personen som var prest forstod hva som var i gjære.

En interessant historie, men det blir litt søkt å bruke den for å forsvare koronatiltak. Siden en nesten alltid er avhengig av å kunne teste folk for å vite om de har korona. 

Lenke til kommentar

Vel det blir vel litt søkt å også bare avfeie 350 års gammel historie som unyttig. Husk at moderne medisin har en lang gammel medisinsk utviklingstradisjon. Så en del av vår moderne medisin har gammelt opphav. Man kan vel takke muslimer delvis for enkelte tidlige europeiske utviklingstrinn ved at de kom helt til Spania. Den gang så var Europa en eneste overtroisk medisinsk skraphaug, årelating og alskens tøys, mens muslimene hadde nyvinnende erfarte kunnskaper å bidra med til Europa.

Man kan også takke de gamle faraoh-styrte egypterne for en del av tannteknikker. De drev allerede da med antibakteriell behandling i tenner og gullinnlegg på de i høyeste rang som i familie til Faraoh og på Faraoher. Tenk, sannsynligvis helt uten hjelp av røntgenteknologi som vi har i dag.

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...