Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

:utakt skrev (6 timer siden):

Men, Oslofolk følger jo ikke smittevernsreglene? Det er bare alle andre steder at folk er så flinke til det? :hmm:

Det er jo ikkje heilt uventa om folk som bur i område med mykje smitte tek dette meir på alvor. I tillegg viser nok dette at dei strenge regionale tiltaka virkar.

Medan ein er i ein situasjon med stigande smittetal mange stader byrjar regjeringa å snakke om å lette på dei nasjonale tiltaka, og dermed er den evige runddansen med letting på tiltak, ny smitteauke og ny instramming snart i gang att. Det er nesten så eg er einig med @fredrik2 i at dei nasjonale tiltaka blir styrt meir ut frå smittesituasjonen i Oslo-området enn situasjonen i resten av landet. Det hjelper ikkje akkurat på at ein i Oslo-området vaksinerer 40-åringane samstundes som ein andre stader held på med 75-åringane. Det blir spennande korleis dette går.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
3 hours ago, fredrik2 said:

De mest ekstreme är de samma gamla vanliga som oftast har fel men det är många på forumet och jag tror också regeringen etc som trodde att smitten skulle gå opp. 

Jag tycker inte noe tyder på att smitten går opp efter ferier som jul, vinterlov och påske förutom att det sprider lite smitte ut i landet.

 

Ønsker vi vinterlover? ;)

Herjer bare litt med språkdifferansene her til info.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, Pc Lynet said:

Det som er problemet med hele vaksinasjons strategien her i landet. Vaksinene har ikke vært fordelt på smittetrykk. Kun basert på rettferdighet likt for alle. Mange av kommune med flest vaksinerte har omtrent ikke hatt korona. De dosene hadde reddet flere liv i Oslo.

Selvfølgelig suger det for risikogrupper i resten av Norge og bli vaksinert senere enn vanlig friske ungdom i Oslo. Men hvis det å vaksinere friske unge voksne i Oslo stopper spredningen til resten av landet er det verdt det.

Dette viser jo bare hvor svake mennesker kan være i tidlige bestemmelsesprosesser. Jeg var med å kritiserte litt på hvorfor man ikke tenker som Kina og vaksinerer ungdom veldig tidlig i forløpet. Helt på tross av at jeg ikke er ungdom selv.

Men, nå av egohensyn, så ønsker jeg kanskje ikke at ungdom plutselig skal snike i køen. Forstå den den som kan, jeg er jo kun et menneske. Men, jeg tenkte muligens riktigere enn hva norske myndigheter tidlig gjorde når de kun pratet om eldre og folk med svekket helse.

Lenke til kommentar
Pc Lynet skrev (4 timer siden):

Dere er så hissige utenfor Oslo at det nesten er patetisk. Pasienter vil flys og personale vil selvfølgelig bli lånt ut til resten av landet fra Østlandet. Nå klarer man å slå ned utbrudd over stort sett hele landet utenfor Østlandet.

Det klarer man ikke i blant annet Oslo. Veldig mange utbrudd i resten av Norge spores tilbake til personer som har vært i Oslo. Hele Norge tjener på mindre smitte i Oslo.

Forskning har vist at det mest effektive er å sette flest vaksinedoser der smittetrykket er vedvarende høyt.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/JJ8jPR/han-ga-coronaraad-til-fhi-noen-har-betalt-en-for-hoey-pris

For Sogn og Fjordane sin del trur eg smittesituasjonen i Bergen har mykje meir å seie for smitte lokalt enn smittesituasjonen i Oslo. Slik er det nok også mange andre stader i landet. Oslo er kanskje ikkje like viktig som det de Oslo-folk likar å tru 😉

Endret av torbjornen
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, Jotun said:

Hvor kan eg spørre om lovligheten av et arrangement. Samt evt tipse noen om et arrangement som er litt snodig. 

Type: jobben samler godt over 20 personer i et (riktignok stort rom med avstand) rom. Ironisk nok i forbindelse med testing for covid.... 

Syns det høres rart ut at det er innafor. 

Vet ikke hvem det helt sortere under jeg, mattilsynet, kommuneoverlegen.. Men uansett så er det politi som må ut å rydde enten det er du eller den andre kommunale instansen som varsler politiet.

Lenke til kommentar
G skrev (41 minutter siden):

Får ikke håpe det! ..for andre enn kollektivreisende muligens?

Det Benbjo skriver er selvsabgt bare tull fra ende til annen; med mindre man er helt blå på hvordan et samfunn og hvordan en samfunnsøkonomi fungerer. En av-og-på-"bremsestrategi" vil IKKE bli videreført nå som det er åpenbart at det er oppskriften på hvordan man IKKE bekjemper et virusutbrudd. Denne strategien er en fiasko og vil bli lagt på historiens hylle og bannlyst fra alle fremtide planer for pandemibekjempelse da dette er et skrekkeksempel på å pisse i buksa for å holde varmen eller tro at bare du øser nok vann i en båt som lekker kan man ta en velfortjent pause. Nix, denne strategien vil bli skrotet og dømt nord og ned når dette skal evalueres.

Men - la oss si det slik at vaksinene ikke takler en ny mutasjon og man starter på scratch. Hva gjør man da? Vel, man går IKKE tilbake til bremse ned, for så å åpne opp litt og litt mer til vi er i gang igjen og det må stenges på nytt. Det tror jeg politikerne innser nå men veien ut av det er ikke lett.

Man sitter i praksis igjen med to valg da - to strategier:

1)Utryddelsesstrategien, som Australia, New Zealand, flere asiatiske land og Isle of Man har fulgt og som har vært en suksess. Knallhard nedstenging og konsekvent stengte grenser til alle smitteilfellene er under kontroll og åpne på nytt for så eventuelt å stenge ned igjen om et nytt ukontrollert utbrudd skjer, noe det vil bli langt færre av om hele verden gjør det samme.

2) Går til en "dette må vi leve med"-strategi som jeg mistenker kommer til å bli normen i flere land - gitt at vaksinasjonen ikke funker. Boris Johnson har sagt at samfunnet ikke kan leve med slike lockdowns som de har stort lenger og det har han rett i - økonomien og samfunnet tåler det ikke og dette har nok myndighetene diskutert. Han har sagt at samfunnet skal gjenåpnes 26.juni uansett så jeg antar at de har noe slikt planlagt. At om det ikke funker så, jaja, da må man belage seg på å leve med det faktum at viruset er der slik man måtte finne seg i å leve med alvorlige smittsomme sykdommer på 1800-tallet og det gjorde de jo i England på 1800-tallet som var industrialiseringens gullalder. Og meningen med lockdown var uansett ikke at ingen skulle dø, det var at helsevesenet ikke skulle overbelastes. Jeg vil anta at vi etterhvert får en oppkomst av de skille mellom høyre- og venstresiden som er tydeligst i USA hva pandemibekjempelsen gjelder. Høyresiden vil unnskylde kapasitetmangel i helsevesenet på tidligere regjeringer, i Norge f.eks vil Høyre skylde på byråkratisering av helsevesenet som fant sted i Stoltenberg-årene på mangel på intensivplasser og lage en plan for å øke sykehuskapasisteten eller ikke gjøre det og fortsette en nyliberalistisk politikk hvor man legger vekt på enkeltansvar.

Venstreorienterte og sosialdemokratiske regjeringer derimit vil satse på utryddelses-strategi  når det gjelder corona, som vil lette manges angst på smitte. Men i lengden spørs det hvordan det går også. Lan med utrydd-strategi vil bli stengt for utenlandsturisme mens den gjør comeback i land med "livet går videre"-politikk og investorer vil satse på disse landene isteden, noe som til slutt gjør at disse landene snikende legger om til samme politikk slik de sosialdemokrater snikende har tilpasset seg nyliberalismen, men bruker uansett perioden til å styrke helsevesenet og dermed unngå at det overbelastes.

En spådom fra meg. Men det vi kan være 100% sikker på er at bremse-strategien må skortes fordi det er en oppskrift på sivilisasjonskollaps og det ikke vil være nok oljefond i universet til å finansiere noe slikt i all evighet. Den var ment for et par måneder toppen i fjor men når man fortsetter med det nå ser man at det ikke vil gå. Man kan forstå at man gjorde det DER OG DA fordi man ikke ante hvor lenge dette ville vare og heller ikke var klar over hvor tilpasningsdyktig viruset var og hvor lett det fortsatte å spre seg i verden, men det gjør vi nå og bremse-strategien er rett og slett ikke tilpasset dette virusets virkelighet. Verden vil eksplodere i sosial uro om det forsetter i all evighet så det vil ikke hjelpe å forsøke å hpndheve det heller. Tro ikke at dette ikke er noe politikerne for tiden diskuterer for det er det garantert.

Så forbered dere på enten en hestekur-lockdown for å slokke brannen helt eller forbered dere på en virkelighet hvor vi må leve med det slik våre forfedre levde med tuberkolosen i flere tiår.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar
41 minutes ago, :utakt said:

Vet du, jeg orker ikke alle disse Doktor ditt og Doktor datt på YouTube. Det er like mange meninger som det er filmer der ute, og for en som ikke har medisinsk bakgrunn er det jævlig vanskelig å skille hvem som snakker fornuft og hvem som ikke gjør det. Det er sikkert ikke en dårlig ide å sørge for at kroppen har tilstrekkelig med nødvendige vitaminer, men frem til det er gjort solid forskning og ikke bare enkeltstudier i øst og vest, og det blir offisielt råd fra verdens helsemyndigheter å knaske vitamin D, så ser jeg ikke noen grunn til å hype det opp mer. 

Ok, du kan visst stole på denne legen. Han angriper problemet fra et vitenskapelig ståsted, derav lengden på denne video. Han nevner blant annet små kontrollstudier som inkluderer dobbelt tilfeldig forsøk med placebogruppe. Men, at gruppen var på nesten 75 individer og at det var litt lite. Og at det foregår studier på større gruppe nå. Det ble forsøkt med et D-vitamin på faktisk Covid-19 smittede sykehusinnlagte pasienter. Og utkommet var at de som fikk dicalciferol eller hva det heter hadde mye større overlevelsesrate, sånn uten å konkludere bastant på det.

Så det foregår ordentlige undersøkelser. Da gidder jeg ikke å vente på at det skal komme ovenifra og ned i fra WHO eller hvor du forventer at anbefalinen skal komme i fra. Jeg tar ikke D-vitamin daglig da jeg anser det som unødvendig. Men tar en litt høy boosterdose nå og da sånn for sikkerhetsskyld selv.

Lenke til kommentar
G skrev (1 time siden):

Jeg tok rabiesvaksinen for sikkerhetsskyld når jeg ble hundeeier. Dette var over 10 år siden. Så jeg har altså hatt 3 injeksjoner rabiesvaksine for å oppnå sånn noenlunde full beskyttelse for en periode.

Eneste behandling som finnes for rabiesvaksine er vel pleiende sykehusopphold med forsøk på å stabilisere denne skadete kroppen? Mener å ha lest at eneste kjente overlevende var en ung jente som ble bitt av flaggermus i USA, elns. Vet ikke hva slags behandlingsregimé hun gjennomgikk.

Dette er en sykdom som dreper på et døgn eller to sånn omtrentlig. Så du har hastverk med å få ordentlig hjelp om du først blir bitt av et dyr med rabies. Dersom du blir bitt av et dyr med mistanke om rabies så mottar du 5 rabiesvaksiner som et forsøk på motgift, og jeg vet ikke i hvilken grad det vil hjelp på et virus som dreper på et døgn eller to.

Så det å ha antistoffer mot rabies i kroppen i fra tidligere vaksine er absolutt ikke dumt, dersom du utsetter deg for større smitterisiko.

Vi har vel ikke rabies i Norge, men jo vi har det på et dyr som mennesket sjelden er i kontakt med. Og dette er IKKE den velkjente reven. Men, faktisk et sjødyr - sel.

Jeg er altså fortsatt frisk og rask på tross av at jeg tok rabiesvaksine for over 10 år siden :fun:

Det er svært sjeldan at nordmenn blir smitta av rabies, men det var eit tilfelle for ei tid sidan der ei kvinne frå Sogn og Fjordane var blitt smitta i Asia. Sjølvsagt gjekk det for lang tid før nokon skjønte kva ho var smitta av.

https://www.firda.no/rabies/

  • Liker 1
Lenke til kommentar
3 minutes ago, Morromann said:

Det Benbjo skriver er selvsabgt bare tull fra ende til annen; med mindre man er helt blå på hvordan et samfunn og hvordan en samfunnsøkonomi fungerer. En av-og-på-"bremsestrategi" vil IKKE bli videreført nå som det er åpenbart at det er oppskriften på hvordan man IKKE bekjemper et virusutbrudd. Denne strategien er en fiasko og vil bli lagt på historiens hylle og bannlyst fra alle fremtide planer for pandemibekjempelse da dette er et skrekkeksempel på å pisse i buksa for å holde varmen eller tro at bare du øser nok vann i en båt som lekker kan man ta en velfortjent pause. Nix, denne strategien vil bli skrotet og dømt nord og ned når dette skal evalueres.

Men - la oss si det slik at vaksinene ikke takler en ny mutasjon og man starter på scratch. Hva gjør man da? Vel, man går IKKE tilbake til bremse ned, for så å åpne opp litt og litt mer til vi er i gang igjen og det må stenges på nytt. Det tror jeg politikerne innser nå men veien ut av det er ikke lett.

Man sitter i praksis igjen med to valg da - to strategier:

1)Utryddelsesstrategien, som Australia, New Zealand, flere asiatiske land og Isle of Man har fulgt og som har vært en suksess. Knallhard nedstenging og konsekvent stengte grenser til alle smitteilfellene er under kontroll og åpne på nytt for så eventuelt å stenge ned igjen om et nytt ukontrollert utbrudd skjer, noe det vil bli langt færre av om hele verden gjør det samme.

2) Går til en "dette må vi leve med"-strategi som jeg mistenker kommer til å bli normen i flere land - gitt at vaksinasjonen ikke funker. Boris Johnson har sagt at samfunnet ikke kan leve med slike lockdowns som de har stort lenger og det har han rett i - økonomien og samfunnet tåler det ikke og dette har nok myndighetene diskutert. Han har sagt at samfunnet skal gjenåpnes 26.juni uansett så jeg antar at de har noe slikt planlagt. At om det ikke funker så, jaja, da må man belage seg på å leve med det faktum at viruset er der slik man måtte finne seg i å leve med alvorlige smittsomme sykdommer på 1800-tallet og det gjorde de jo i England på 1800-tallet som var industrialiseringens gullalder. Og meningen med lockdown var uansett ikke at ingen skulle dø, det var at helsevesenet ikke skulle overbelastes. Jeg vil anta at vi etterhvert får en oppkomst av de skille mellom høyre- og venstresiden som er tydeligst i USA hva pandemibekjempelsen gjelder. Høyresiden vil unnskylde kapasitetmangel i helsevesenet på tidligere regjeringer, i Norge f.eks vil Høyre skylde på byråkratisering av helsevesenet som fant sted i Stoltenberg-årene på mangel på intensivplasser og lage en plan for å øke sykehuskapasisteten eller ikke gjøre det og fortsette en nyliberalistisk politikk hvor man legger vekt på enkeltansvar.

Venstreorienterte og sosialdemokratiske regjeringer derimit vil satse på utryddelses-strategi  når det gjelder corona, som vil lette manges angst på smitte. Men i lengden spørs det hvordan det går også. Lan med utrydd-strategi vil bli stengt for utenlandsturisme mens den gjør comeback i land med "livet går videre"-politikk og investorer vil satse på disse landene isteden, noe som til slutt gjør at disse landene snikende legger om til samme politikk slik de sosialdemokrater snikende har tilpasset seg nyliberalismen, men bruker uansett perioden til å styrke helsevesenet og dermed unngå at det overbelastes.

En spådom fra meg. Men det vi kan være 100% sikker på er at bremse-strategien må skortes fordi det er en oppskrift på sivilisasjonskollaps og det ikke vil være nok oljefond i universet til å finansiere noe slikt i all evighet. Den var ment for et par måneder toppen i fjor men når man fortsetter med det nå ser man at det ikke vil gå. Verden vil eksplodere i sosial uro om det forsetter i all evighet så det vil ikke hjelpe å forsøke å hpndheve det heller. Tro ikke at dette ikke er noe politikerne for tiden diskuterer for det er det garantert.

Nja. Er enig i at det ikke er vits med nedstengningstrategien om man ikke følger opp med stengte utenlandsgrenser.

Men, vi har da noen land som har hatt stor suksess som Australia, New Zealand, Kina ..

Nå kjenner jeg ikke disse nasjonenes Covid-program inngående, så jeg vet ikke hvordan alle disse tre nasjonene har fulgt opp Covid-strategien sin. Noe som jo også blir helt vesentlig del av det komplekse pusslespillet.

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar
G skrev (6 minutter siden):

Nja. Er enig i at det ikke er vits med nedstengningstrategien om man ikke følger opp med stengte utenlandsgrenser.

Men, vi har da noen land som har hatt stor suksess som Australia, New Zealand, Kina ..

 

Det er jo det skriver! Disse landene fører en UTRYDDELSES-strategi mens Norge fører en seigpinende bremsestrategi som er som å pisse oi buksa for å holde varmen. Man slokker ikke en brann 25% eller 70% eller en gang 99%. Man slukker den 100% og det er hva disse landene gjør. De følger ikke samme strategi som Norge eller de fleste land i Europa. De fleste land i Europa samt USA følger den begredelige og totalt mislykkede bremsestrategien mens landene i den vestlige Stillehavregionen fører en politikk rettet inn mot utryddelse av viruset - altså av å slukke brannen 100%. Den strategien må man ha, ikke bremsestrategien som på sikt vil føre til anarki, hungernød og total samfunnskollaps.

Slokker man en brann 100% kan man puste ut. Slukker man en brann 99% får man en kort tid en falsk følelse av trygghet før brannen er i full gang igjen. Innen man innser at coronaviruset er som en brann vil bare elendigheten fortsette.

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar
3 minutes ago, Morromann said:

Det er jo det skriver! Disse landene fører en UTRYDDELSES-strategi mens Norge fører en seigpinende bremsestrategi som er som å pisse oi buksa for å holde varmen. Man slokker ikke en brann 25% eller 70% eller en gang 99%. Man slukker den 100% og det er hva disse landene gjør. De følger ikke samme strategi som Norge eller de fleste land i Europa. De fleste land i Europa samt USA følger den begredelige og totalt mislykkede bremsestrategien mens landene i den vestlige Stillehavregionen fører en politikk rettet inn mot utryddelse av viruset - altså av å slukke brannen 100%. Den strategien må man ha, ikke bremsestrategien som på sikt vil føre til anarki, hungernød og total samfunnskollaps.

Slokker man en brann 100% kan man puste ut. Slukker man en brann 99% får man en kort tid en falsk følelse av trygghet før brannen er i full gang igjen.

Takk for oppklaringen. Er mye tekst å lese daglig på forumet. Så at det glipper litt hos meg med forståelse av absolutt alt får dere bare leve med ;)

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (2 timer siden):

"Allmøte i kantina - ledelsen skal informere om de nye coronatiltakene"? :p

Høres veeldig ut som noen i ledelsen ikke har skjønt bæra eller har respekt for andre.

Jeg ville spurt om det går an å delta via Teams pga corona..

 

Vrient. Siden det ironisk nok er testing før offshore utreise 😂

Lenke til kommentar
2 minutes ago, Jotun said:

Vrient. Siden det ironisk nok er testing før offshore utreise 😂

Er det ikke nesten bare å si til de ikke oppmøtte: At du møtte ikke til videokonferansen, så du får ikke utbetalt lønning for kommende periode, mao. du får ikke reise offshore?

Lenke til kommentar
torbjornen skrev (31 minutter siden):

Det er svært sjeldan at nordmenn blir smitta av rabies, men det var eit tilfelle for ei tid sidan der ei kvinne frå Sogn og Fjordane var blitt smitta i Asia. Sjølvsagt gjekk det for lang tid før nokon skjønte kva ho var smitta av.

https://www.firda.no/rabies/

Rabies er omtrent 100% dødelig når symptomene oppstår så de kunne nok ikke ha redda vedkommende uansett. Forøvrig så synes jeg det er noe hysterisk å ta rabiesvaksine før man blir hundeeier i Norge som en sa han gjorde over her. Ingen hunder i Norge bærer på rabies og det er vel også et strengt vaksinekrav for hunder her til lands også. På Svalbard derimot finnes det rabies i polarrevbestanden men heller ikke dette har ført til at mennesker har blitt smitta. 

Man kan etter man har blitt bitt av et dyr i eksotiske strøk ta rabiesvaksine, dette vil i de aller fleste tilfeller forhindre at sykdommen bryter ut. De aller fleste leger i disse landene vil nok sporenstreks sette en slik vaksine. Men før man blir eier av en hund i Norge - totalt unødvendig. Også hva gjelder reise til land med rabies anbefales heller ikke Rabiesvaksine som et føre var prinsipp. 

Endret av William_S
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nja, det er nå ingen vaksinekrav for norskboende hunder. Det er først på reise. Har vaksinert hunden for rabies også fordi vi tenkte å reise utenlands i bil og slippe å ha den på kennel som er nokså dyrt i lengden. Men, det har ikke blitt noen utenlandsreiser så det har jo til nå vært litt penger ut vinduet.

Men, la oss si rabies kom til Norge og veldig mange hunder skulle teoretisk sett bli bitt av noe ala flaggermus eller hva det måtte være, men scenarioet er vel mest av den usannsynlige sorten, så vil jo veldig mange hunder stå sårbare for å måtte avlives, da det er eneste tilrådelige tingen å skulle gjøre ved smittet hund såvidt jeg kjenner. Man blir svært glad i en hund, og av den grunn så rabiesvaksinerte jeg den for å sikre at jeg slipper tidlig sorg mer bombesikkert.

Nå til et viktigere tema igjen da. Han legen jeg har video av ovenfor sier at du skal sove 7+ timer før vaksinering for Covid-19 her:

https://youtu.be/vN30emwcNS4?t=1109

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Theo343 skrev (1 minutt siden):

Hva gjør man som behandling på tidlige stadier i dag? Har vi i det hele tatt noe behandlingsregime eller behandler man komplikasjonene som oppstår etterhvert som lungebetennelsen, organskader osv?

Regner med at du snakker om corona og ikke rabies? :)

Jeg regner vel med at de har en protokoll på masse lindrende medisiner, mulig immundempende medisiner (husk at alvorlig covid 19 forløp ofte skyldes en overreaksjon i immunforsvaret), folk har gode resultater med oksygenmaske  i våken tilstand dvs ikke intubasjon. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
  • Evil-Duck låst og gjenåpnet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...