Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

Kroat skrev (59 minutter siden):

Den som er smittet skal ikke sitte ved middagsbordet. Han skal få sin mat på et fat foran døra på det rommet han sitter isolert i fra de andre i boligen i 14 dager. Først etter 14 dager kan han igjen sitte ved middagsbordet.

Lettare sagt enn gjort. Men mykje av smitten skjer også medan den smitta er asymptomatisk, eller før positiv test ligg føre. Det er ein grunn til at smitteutbrot som f.eks. i Stad kommune tek så lang tid å slå ned.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Snikpellik skrev (1 time siden):

26 koronasmittede personer er innlagt i Helse Vest.

Det er en økning på 5 siden i går.

1 mer enn i går er på intensiv, og 1 færre enn i går er på respirator.

Det ble meldt om 7 dødsfall i går. 

Det kommer bare til å forsette å øke nå siden smitten, særlig i Bergen, er på full fart oppover.

Helse Vest sendte vel nettopp 30? spesialpersonell til Østlandet for å hjelpe til på intensiven. Håper de har tatt med i beregningen at det kan øke fort her også om det blir store smitteutbrudd.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (32 minutter siden):

Det som er merkeleg med desse tala er at talet på registrerte smitta er ein god del høgare enn dei som i følgje tala har antistoff i blodet.

I så fall tyder dette på at det berre er mogeleg å måle antistoff kort tid etter sjukdom. Eller så er tala feil.

Immunitet etter de vanlige koronavirus som gir forkjølelse er bort etter ca ett år. Det er derfor ikke overraskende at manges immunitet nå er borte. Vi må ha ny dose vaksine hvert år slik som med influensa.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

Nye FHI-beregninger: Har satt dato for når pandemien i Norge vil være over

FHI har derfor regnet på tre forskjellige muligheter:

  • Fire vaksiner blir tilgjengelig: Pfizer, Moderna, AstraZeneca og Janssen (PMAJ)
  • AstraZeneca-vaksinen uteblir (PMJ)
  • Både AstraZeneca og Janssen uteblir (PM)

To ekstra vaksiner utgjør nesten ingen forskjell

Det oppsiktsvekkende med disse beregningene er at forskjellen på de dårligste og beste alternativet gjør at FHI beregner at pandemien for alle praktiske formål vil være ferdig på samme tid.

Dette har delvis med at mRNA-vaksinene er antatt å være mer effektive, og dels med at spesielt AstraZeneca har dramatisk nedjustert sine leveranser.

 

Sitat

Antall vaksiner vi har å benytter påvirker den antatte smittetoppen, men i veldig liten grad når pandemien antas å være over:

Ifølge beregningene til FHI vil antall smittede bevege seg ned mot et helt ubetydelig nivå en eller annen gang mellom august og midten av september, avhengig av om vi har to, tre eller fire vaksiner tilgjengelig.

Det viktigste her er likevel at FHI nå er nærmest helt overbevist om at intensivkapasiteten ikke vil overbelastes.

- Ingen av scenarioene overstiger et behov for over 500 intensivplasser, skriver FHI.

Sitat

Noen viktige forutsetninger

Beregningene til FHI tyder på at smittetoppen potensielt kan komme i mai, eller i verste fall i juni. FHI understreker likevel at modeller ikke tar høyde for at man regner med betydelig mindre smitte når varmen kommer.

Inne i modellene er det også gjort en rekke antakelser som i all hovedsak tenderer mot forsiktige, noe som betyr at tallene sannsynligvis kan være enda bedre:

  • En antar ikke at bedre vær har noen betydning
  • En antar ikke at beskyttelsen til vaksinene er bedre mot alvorlig sykdom, enn symptomatisk sykdom. AstraZeneca har blant annet hevdet 100 prosent effekt mot alvorlig sykdom, men rundt 70 prosent mot symptomer.
  • En antar at vaksinerte bare reduserer smitteeffekten med 40 prosent. Her er usikkerheten stor, menantakelsener at dette tallet er rundt 70 prosent.
  • FHI bruker sitt nøkterne scenario for antall vaksiner som kommer, ikke sitt optimstiske scenario

Unntaket til all forsiktigheten er følgende: Vaksineopptaket antas å være 90 prosent i alle aldersgrupper over 16 år.

I skrivende stund er det ingen vaksiner offisielt godkjent for personer under 18 år, og FHI har tidligere ansett det som realistisk at bare 70 prosent av den voksne befolkningen faktisk vil ta vaksinen.

https://www.tb.no/nye-fhi-beregninger-har-satt-dato-for-nar-pandemien-i-norge-vil-vare-over/s/5-76-1527994

Håper de har rett. Men jeg har mine tvil.

Endret av Pc Lynet
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
G skrev (15 minutter siden):

Eller en annen rekkefølge. Var jo en i artikkelen som helst ville ha Sinopharm da :roll:

Er det kineserne du er mest skeptisk til om du skulle ha valgt vaksine? Eller måler du det på hvordan vaksinen er utviklet. AZ og den russiske Sputnik er vel mest lik i oppbygging.

Den kinesiske har vel virkningsgrad på rundt 50%. Om eg kunne velje ville eg føretrekkje Pfizer eller Sputnik. Pfizer har også mindre biverknader. Sputnik veit ein mindre om. AZ er det som kjent mykje usikkerheit om, både i forhold til biverknader og virkning på afrikansk koronavirus.

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar
Sitat

Nye smittevernveiledere for skole og barnehage: Åpner for munnbindbruk i ungdomsskolen

Mindre kohorter, færre nærkontakter og tydelige råd er blant oppdateringene i smittevernveiledere for barnehage, barneskole og ungdomsskole. I tillegg åpnes det for munnbindbruk også i ungdomsskolen.

https://www.vg.no/nyheter/i/39zbJL/nye-smittevernveiledere-for-skole-og-barnehage-aapner-for-munnbindbruk-i-ungdomsskolen

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (14 minutter siden):

Det er vel vanlegare hos innvandrarfamiliar enn andre at det er store barneflokkar og fleire generasjonar i same husstand? Eller er dette berre mine fordommar?

Nei du har rett innvandrere bor flere i leiligheten enn etnisk norske. Det er bare Rasjonelt som vil at innvandrerer er noe skitne svin som ikke klarer personlig hygiene.

Det er ikke tilfeldig at folk fra Somalia topper smitte statistikken.

Sitat

Blant innvandrere regnes 20 prosent av husholdninger som trangbodde. For resten av befolkningen er tallet 5 prosent.

Husholdninger der innvandrere har bakgrunn fra Afrika bor trangest, her regnes 29 prosent som trangbodde. Innvandrere fra Somalia er klart mest trangbodde med 38 prosent.

– Men også husholdninger fra Marokko har en stor andel trangbodde, med 33 prosent, sier rådgiver Espen Andersen i SSB.

I rapporten fra Statistisk sentralbyrå defineres en husholdning som trangbodd dersom antall rom i boligen er mindre enn antall personer eller én person bor på ett rom, og dersom P-arealet er under 25 kvadratmeter per person.

Blant innvandrere fra Asia er det folk fra Pakistan og Syria som bor trangest, med henholdsvis 34 og 21 prosent.

– Dette kan være noe overraskende. Husholdninger fra Pakistan har lengre botid og betydelig større eierandeler enn husholdninger fra Syria. Vi kunne kanskje forvente at husholdninger fra land med lang botid og store eierandeler, det vi kan kalle etablerte husholdninger, i minst grad er trangbodde. Men dette er altså ikke et klart mønster, sier Andersen

Innvandrerhusholdninger består gjennomsnittlig av 2,27 personer, som er litt mer enn de øvrige husholdningene som har et gjennomsnitt på 2,17. Husholdninger fra Pakistan er størst, med et snitt på 3,37 personer. Samtidig er det relativt sett flere innvandrerhusholdninger som består av én person enn i øvrig befolkning. Det er vesentlig færre innvandrerhusholdninger som består av to personer.

https://forskning.no/innvandring-ntb/innvandrere-fra-somalia-bor-trangest/1258965

Sitat

Innvandrere bor i snitt på mindre plass enn ikke-innvandrere. 8 prosent av ikke-innvandrere bor trangt, mot 23 prosent av alle innvandrere. Personer med flukt eller familiegjenforening som innvandringsgrunn bor oftere trangt enn øvrige innvandrere.

https://www.ssb.no/bygg-bolig-og-eiendom/artikler-og-publikasjoner/innvandrere-bor-trangere

trangboddhet.thumb.jpeg.9b6ccf1fbd9e2451a69197a089d37e28.jpeg

Endret av Pc Lynet
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
23 minutes ago, Pc Lynet said:

Iom. at for sterk immunrespons har blitt et tema med AZ-vaksinen. Vil det da si at neste års batch vaksiner må bygges på nye grunnsteiner slik at immunforsvaret ikke overreagerer på vaksinen ved å fortsatt huske litt av fjorårets? Altså, kan sesongvaksinering blir en langsiktig utfordring som produsenter må ta hensyn til?

Endret av G
  • Liker 2
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (21 minutter siden):

Det er vel vanlegare hos innvandrarfamiliar enn andre at det er store barneflokkar og fleire generasjonar i same husstand? Eller er dette berre mine fordommar?

Trangboddheten i hele Oslo er 13,5%, på Stovner 15,3%. Det er en forskjell, men den kan ikke kalles vesentlig.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest 552c6...490

Folk som velger å ha lavere inntekt og å bo oppå hverandre i trange, små leiligheter har større risiko for å bli smittet hjemme enn oss er smarte og har store deilige palasser hvor vi kan løpe maraton inne på vår egen tomt. Jeg kan ikke begripe at noen velger å leve slik!

281905.jpeg

Anonymous poster hash: 552c6...490

Lenke til kommentar
Gjest 552c6...490 skrev (7 minutter siden):

Folk som velger å ha lavere inntekt og å bo oppå hverandre i trange, små leiligheter har større risiko for å bli smittet hjemme enn oss er smarte og har store deilige palasser hvor vi kan løpe maraton inne på vår egen tomt. Jeg kan ikke begripe at noen velger å leve slik!

281905.jpeg

Anonymous poster hash: 552c6...490

Spot on 😎👍

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
G skrev (52 minutter siden):

n skal vel være rimelig dårlig indoktrinert som nordmann for å ikke vite hva påskehøytiden kommer av. Gud eller ikke, de har vanskeligheter med å forsvare dens eksistens. Det er uansett rimelig fjerne greier og ikke mulig å bevise noen slik jesus som påske påstår. Så kan diskusjonen rundt om det er noen gode verdier i en slik jesus, eller om det bare er nok en religions måte å indoktrinere seg og sin eksistens på. Det er rimelig store absolutter innad mange religioner, og det er disse absoluttene man ikke kan godta eksistensen av.

Det er sjelden jeg går inn kirkedøra for å delta på gudstjeneste fordi man skal bekjenne sin tro. Hvis den mangler kommer man som kjent til h - - - - - -. Norsk kulturarv har opphav i kristendommen/ protestantismen og før det katolisisme, så sånn sett finner jeg religion interessant. Og hvis en prest sier noen klokt i påsken om pandemisituasjonen hører jeg gjerne etter, som ett tilskudd til regjeringens pressekonferanser.

Lenke til kommentar
  • Evil-Duck låst og gjenåpnet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...