Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

Etterlyser norsk beredskap

NRK har snakket med noen av dem. Nyetablerte Innovern i Sykkylven i Møre og Romsdal fikk en bestilling på 20 millioner munnbind som leveres i løpet av året. Å skaffe nye ordre er vanskelig. Styreleder Leif Jarle Aure mener Norge må gjøre det samme som flere EU-land har gjort.

– For eksempel i Tyskland, som definerer slik industri som beredskapsindustri, og vil ha den i eget land av sikkerhetsmessige årsaker, sier han.

Det ytes også investeringstilskudd på opp til 50 prosent til etablering av slike bedrifter, ifølge Aure.

– Dersom vi ikke har en norsk beredskap vil vi også i framtida være avhengig av import, særlig fra Kina, legger han til.

I Oslo utviklet RK Grafisk et ansiktsvisir til bruk i helsevesenet, og fikk en bestilling på 660.000 visirer. De ble levert i fjor høst.

https://www.nrk.no/norge/usikkert-for-norske-produsenter-av-smittevernutstyr-1.15425846

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
13 minutes ago, SuperKrokodille said:

Utrolig kjipt om det skulle vise seg at det er en risiko for dette uansett hvilken vaksine man får. 

Dersom så er tilfelle så kan kanskje vaksinene måtte gis over veldig mange doser, f.eks. 5 - 10 injeksjoner samtidig som folk går på steroider? Bare et åpent spørsmål. Det blir jo veldig mange kroner i vasken da, som myndigheter ikke ville like. Men, må være lov å stille spørsmålet.

Lenke til kommentar
Zeph skrev (11 minutter siden):

Er det noko anslag på kor mange falsk positive prøvar som blir med i statistikken?

Falske positive er ekstremt sjeldent, så det er ikke noe man tar høyde for. Hvis man får en falsk positiv er sjansen stor for at det heller er laben som har gjort feil og mikset prøven med en annen som tilfeldigvis er positiv enn at testen er feil.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Zeph skrev (39 minutter siden):

Er det noko anslag på kor mange falsk positive prøvar som blir med i statistikken?

Om positive svar går opp etter kor mange som testar seg, er det mogleg å seie kor mange som faktisk har Covid-19?

Det varierer nok med testtype og metode. Tipper det er snakk om rundt en promille på hurtigtestene selv om enkelte land har mer enn 1000 tester per positive.

Det går an å si ganske presist hvor mange som er eller har vært smittet ut fra smittesporing. De lager "kart" med rekkefølge på hvem som smittet hvem osv, samt sørger for at nærkontakter blir testet. Island sekvensierte viruset til alle syke, slik at de fikk mye mer dokumenterbar oversikt over smitteveier.

Men hvor god kontroll de har på antall smittede varierer enormt fra land til land og når i pandemien det er snakk om. For Norges del hadde vi nok tusenvis i mørketall i februar-mars 2020, men nå tror jeg det er ganske få som slipper unna smittesporerne.

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

400 ungdommer må testes etter ungdomsfest

Sitat

En ungdomsfest der noen med covid-19 deltok har ført til smitteutbrudd i Solør. Videregående skole er stengt, og alle elevene blir testa.

Deler av smitten som nå spres i Solør kan spores tilbake til en fest. Denne uka blir alle de 400 elevene på Solør Videregående testa.

Ungdommene NRK traff på Haslemoen teststasjon i Våler mandag er oppgitte.

– Det er veldig dumt, sier Philip Pildahl og Oskar Rønning, som hadde håpet de skulle få feire russetid i mai.

Nå er de usikre på om det blir noe av feiringa.

39 smitta i Solør

Elevene ble sendt hjem fra skolen fredag og har digital undervisning fram til påske. Solør-kommunene Grue, Åsnes og Våler, som har litt over 16 000 innbyggere, har nå 39 smittetilfeller.

Men de forventer flere når 400 elever testes.

– Det er alvorlig. En stor del skyldes en privat sammenkomst forrige helg i Grue, sier kommunelege i Våler, Bo Brendstrup.

Sitat

Ungdom tør ikke si noe

Brendstrup og kollegene i Solør har fått vite at det var en fest med flere ungdommer, men vet ikke hvor mange som var til stede.

– Noen sier det var ti, andre sier det var 15. Men vi tror, og hører rykter, om at det kan ha vært en god del flere enn det, sier han.

Festdeltakerne har valgt å ikke fortelle hvem som var til stede.

Utfordringen med det er at kommunelegen ikke får oversikt over hvem som kan ha blitt utsatt for smitte.

– Jeg kan forstå at de er redd for å si at de har vært på festen fordi det har vært så mange der, men det gjør det vanskelig for oss å smittespore, sier Brendstrup.

Han sier flere av smittetilfellene de har fått de siste to ukene stammer fra festen. Det er både ungdom og nærkontakter til ungdommene som er smitta.

Også en barnehage i Åsnes er berørt av smitteutbruddet.

Men ikke alle smittetilfellene er knytta til ungdomsmiljøet. Noen stammer også fra besøk fra andre områder med høyt smittetrykk.

https://www.nrk.no/innlandet/ungdomsfest-i-solor-forte-til-smitteutbrudd-1.15427954

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (1 time siden):

Tro kan du gjøre i kirka. Du hadde en ganske så konkret påstand og jeg lurer fortsatt på om du kan understøtte den med like konkrete data. Du trenger ikke eksakt alder, men aldersgruppene, f.eks 30-39, må selvsagt matche. Også bør du ha et større statistisk grunnlag for å unngå at tilfeldigheter spiller en veldig stor rolle i dataene. Som nevnt, en meningsmåling i en gruppe på 1, gir ikke meningsfyllte data man kan dra konklusjoner ut av.

Sist data fra FHI tilsier at 10 under 50år har død av covid-19 i Norge og siden man kun får info at de som har død av blodpropp er under enn hvis alder så vet man ikke om mange av de kanskje var så unge som 30år.

 

Lenke til kommentar

I forkant av EMAs beslutning var det et møte i Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC), hvor Norge er representert.

I møtet tok Norge, som eneste land, dissens. Lege og seniorrådgiver David Benee Olsen i Legemiddelverket argumenterte med at det ikke var nok med en advarsel, men at dette bør inn i bivirkningslista.

- Det er ikke uvanlig at noen tar dissens. Vi ser på data som kan tolkes ulikt. Jeg er overbevist om at man ikke kan utelukke en sammenheng mellom de meldte tilfellene og vaksinen, sier han til Dagbladet.

https://www.dagbladet.no/nyheter/tok-dissens---har-gatt-all-in/73556540

 

Norge ble ikke hørt da vi ba EU om å oppdatere AstraZeneca-vaksinens bivirkningsliste. Men medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket tror EU kan snu - og gi Norge rett.

Quote

I Tyskland er det nå registrert et «betydelig større» antall tilfeller av det sjeldne og alvorlige sykdomsbildet enn i begynnelsen av uka, ifølge Madsen. Han tror at enda flere tilfeller vil bli oppdaget nå som helsepersonell rundt om i Europa vet hva de skal se etter.

- Det rapporteres stadig flere tilfeller. Det kan finnes mange alternative forklaringer, men det blir vanskeligere og vanskeligere når det blir flere og flere pasienter som har dette helt spesielle sykdomsbildet - og får det kort tid etter vaksinasjon.

Om en måned eller to vil statistikken vise dette enda tydeligere, mener han.

- Da er det et spørsmål om EMA må revurdere om dette må inn på listen over bivirkninger.

https://www.dagbladet.no/nyheter/ema-kan-snu/73548978

Endret av G
Lenke til kommentar

NATO-sjefen får AstraZeneca-vaksinen
https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/wex3gG/nato-sjefen-faar-astrazeneca-vaksinen

For en vinkling...

Nå må vi helst ikke komme dit at det sensasjonaliseres eller det blir en sak over at enkeltpersoner får nettopp AstraZeneca-vaksinen. Det er vel rundt 120.000 nordmenn og totalt nå rundt 20 millioner mennesker bare i Europa som har fått denne vaksinen. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

 

Storbritannia: mange dødsfall og skader med Pfizer og AstraZeneca

 

Norge stanser bruk av Astra Zeneca-vaksine etter mulig alvorlig bivirkning i Danmark, melder Aftenposten 11. mars 2021. Det danske Sunhedsministeriet skriver:

Vaccination med COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca sættes på pause indtil videre. Det sker, efter indberetninger af alvorlige tilfælde med blodpropper hos personer der er blevet vaccineret med COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca.

Men dette er bare toppen av isfjellet. Britiske myndigheter rapporterer om 460 dødsfall and 243.612 negative virkninger av Pfizers og AstraZenecas vaksiner til sammen.

 

https://steigan.no/2021/03/storbritannia-mange-dodsfall-og-skader-med-pfizer-og-astrazeneca/

Både Pfizers og AstraZenecas gir omtrent like mange dødsfall.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Får litt bismak av at et land tilbyr å vaksinere hele NATOs hovedkvarter.

Quote


Flyr inn helsepersonell

Torsdag flyr et team på 20 polske helsepersonell til Brussel med 3500 vaksinedoser av AstraZeneca-vaksinen. De vil bruke tre dager på å vaksinere hele hovedkvarteret, opplyser polske myndigheter.

 

 

Endret av Theo343
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Benbjo skrev (29 minutter siden):

Ja, så i praksis bør vi stoppe alle vaksinene i Norge hvis AZ skal stoppes. Blir vel ikke det før vi ser samme tilstand etter Pfizer-vaksinene 

Det er rundt 75 vaksiner som testes ut i verden. Når neste coronasesong starter i oktober får vi mye å velge i.

Lenke til kommentar
Rasjonelt skrev (53 minutter siden):

https://steigan.no/2021/03/storbritannia-mange-dodsfall-og-skader-med-pfizer-og-astrazeneca/

Både Pfizers og AstraZenecas gir omtrent like mange dødsfall.

 

Benbjo skrev (38 minutter siden):

Ja, så i praksis bør vi stoppe alle vaksinene i Norge hvis AZ skal stoppes. Blir vel ikke det før vi ser samme tilstand etter Pfizer-vaksinene 

 

Dere eier ikke kildekritikk. Her siteres en konspirasjonsside som i sin tur siterer alle rapporterte hendelser knyttet til vaksine. Dvs knyttet til vaksinering i tid, men ikke noen påvist årsakssammenheng. Når UK har vaksinert 28 mill personer så har det selvfølgelig skjedd en haug med ting i tiden etter vaksinering. Om 28 mill personer klipper håret så skjer det også en haug med ting i ukene etter hårklippen, inkludert en rekke dødsfall.

For at dette skal være av noen som helst interresse så må man påvise årsakssammenheng.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
10 minutes ago, nirolo said:

 

 

Dere eier ikke kildekritikk. Her siteres en konspirasjonsside som i sin tur siterer alle rapporterte hendelser knyttet til vaksine. Dvs knyttet til vaksinering i tid, men ikke noen påvist årsakssammenheng. Når UK har vaksinert 28 mill personer så har det selvfølgelig skjedd en haug med ting i tiden etter vaksinering. Om 28 mill personer klipper håret så skjer det også en haug med ting i ukene etter hårklippen, inkludert en rekke dødsfall.

For at dette skal være av noen som helst interresse så må man påvise årsakssammenheng.

Du misforstår poenget mitt. Hvorvidt listen med bivirkninger er reell eller ikke skal jeg ikke ta stilling til. 

Poenget er 4 i Norge har dødd så langt av en immunrespons knyttet til AZ vaksinen. De øvrige vaksinene vil  sannsynligvis også ha mulighet til å forårsake denne immunresponsen. Vi har ikke sett så mye av det enda fordi hovedsakelig eldre har fått pzifer. Israels data på dette området vil bli spennende etterhvert. 

Derfor - skal Norge stoppe AZ må de stoppe alle vaksinene. Så blir det opp til enhver om 1/30.000 sjanse for å dø er akseptabelt. 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...