Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
nirolo skrev (36 minutter siden):

Hvorfor skulle folk bli sinna for det?

Jeg forstår at vi først må vaksinere de mest utsatte, dvs de på sykehjem, de eldste og de med tilstander som gjør korona veldig farlig. Men når vi kommer til vaksinering av "røkla" så bør man vel prioritere der det er mest smitte? Under antagelse at vaksinen i en eller annen grad reduserer smitte, så vil vaksinering av steder med høy forekomst også beskytte resten av landet ved å redusere sjansen for spredning til andre landsdeler.

Med den farten vi har no vil det gå månader før ein får vaksinert risikogruppene. Resten er heilt i det blå.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (6 minutter siden):

Dette gjeld vel framleis vil eg tru?


Ja, men med mye frem og tilbake, det har vært åpent og stengt om hverandre, også fra dansk side.
Når svenskene stengte grensen mot Danmark, var det i utgangspunktet allerede stengt fra Danmark, med unntak for pendlere og transport.

Svenskene har også den siste måneden innført noen unntak.

Det blir jo litt det samme med Norge, svenskegrensen er så godt som stengt fra norsk side, å har vært det lenge.
Trafikken over grensen er allerede minimal, det er kun de som må krysse grensene av ulike anledninger som gidder å teste seg gjentatte ganger, sitte i karantene osv. for å krysse grensen, slik at dette fremstår mer som signalpolitikk fra svenskene.

Endret av 0laf
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Dubious skrev (2 minutter siden):

Importsmitte er grunnen til at de nå stenger ned deler av landet

Nei, villsmitte er grunnen. Man har bla i Oslo hatt 17 tilfeller av UK-varianten, men alle der hadde man kontroll på smittestien. Grunnen til at man nå stenger ned er at det er "fri" smitte i Follo og at man ikke vet hvor det kommer fra eller hvordan det brer seg.

Dvs det er innenlands smitte som gjør at vi stenger ned, ikke importsmitte.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
nirolo skrev (1 minutt siden):

Det kan godt hende at utbruddet i Hyllestad og flesteparten de 94 smittede i kommunen skyldes importsmitte. Samtidig blir 100-200 smittet hver dag i Oslo...

Det har også vært en rekke små og store utbrudd i småkommuner på østlandet som spores tilbake til folk fra høysmitteområder som har vært på tur av ulike grunner. Det samme gjelder antagelig i alle kommuner rundt de større byene. Da er det litt korttenkt å bare se på seg selv.

Jeg pekte forøvrig på at vi burde få kontroll på importsmitten. Hva om vi får til det - mener du fortsatt at vaksiner skal fordeles likt i alle kommuner?

Nå er Østlandet en liten del av det totale norge, og generelt sett er østlandet langt bedre rustet på å få ett større smittutbrudd enn eksempelvis kommuner opp i nord, som og er noe som en må ta hensyn til i forhold til utdeling av vaksiner. 

Men ja, hadde styremaktene tatt tak i importsmitten og stoppet innreise fra høyrisikoland i østeuropa så hadde vi realistisk hatt 0 smitte de fleste steder utenom de større byene. Om det hadde vært tilfellet kunne jeg heller vært åpen for å vaksinere Oslo først, såfrem de ikke åpnet slusene for importsmitte igjen med en gang oslo var vaksinert. Men nå vet vi jo at det ikke kommer til å skje, for da sier NHO (som dagen regjering er så glad i) at all industri vil gå under, det innføres strengere reise restriksjoner, men det hjelper lite når de blir smittet enten før eller under reisen uansett. Jeg jobber i verftsindustrien og får se rapporter hvert bidige mannskapsbytte hvor det blir avdekt ny smitte, en liten slipup og katastrofen er reell når det jobber over tusen personer på de største verftene.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Evil-Duck skrev (1 minutt siden):

Nå er Østlandet en liten del av det totale norge, og generelt sett er østlandet langt bedre rustet på å få ett større smittutbrudd enn eksempelvis kommuner opp i nord, som og er noe som en må ta hensyn til i forhold til utdeling av vaksiner. 

Østlandet er ikke en liten del av befolkningen - skog, fjell, vidde og hav blir ikke smittet av korona.

Men det kan godt tenkes at visse områder er mer sårbare ved høy smitte enn østlandet. Derfor mener jeg at det er lurt å vaksinere der det er mye smitte, slik at vi får best mulig kontroll på innenlands smitte. I følge Olaf står den for 84% av all smitte og bør da veie litt høyere enn importsmitten på 16%.

Evil-Duck skrev (4 minutter siden):

Men ja, hadde styremaktene tatt tak i importsmitten og stoppet innreise fra høyrisikoland i østeuropa så hadde vi realistisk hatt 0 smitte de fleste steder utenom de større byene. Om det hadde vært tilfellet kunne jeg heller vært åpen for å vaksinere Oslo først, såfrem de ikke åpnet slusene for importsmitte igjen med en gang oslo var vaksinert. Men nå vet vi jo at det ikke kommer til å skje, for da sier NHO (som dagen regjering er så glad i) at all industri vil gå under, det innføres strengere reise restriksjoner, men det hjelper lite når de blir smittet enten før eller under reisen uansett.

Tror du har helt rett i dette dessverre.

Evil-Duck skrev (5 minutter siden):

Jeg jobber i verftsindustrien og får se rapporter hvert bidige mannskapsbytte hvor det blir avdekt ny smitte, en liten slipup og katastrofen er reell når det jobber over tusen personer på de største verftene.

Man er nødt til å ha samme tiltak som på de store sykehusene da. Der har man konstant smitte og i det store og hele har man kontroll.

Lenke til kommentar
Dubious skrev (53 minutter siden):

Skulle de ha tenkt på før de tillot bygging av så mange hytter

Enig, men totalt sett vil en hyttebefolkning være noe yngre enn lokalbefolkningen. Da de fleste selger hytta eller overlater den til barna, når de kommer i 70-årsalderen. Fordi å være på hytta regelmessig og vedlikeholde den, krever litt overskudd. 

Men ja, de burde kanskje tenkt seg en situasjon der hyttefolkene tar med seg smitte til deres lokale butikker. Og muligens legesentre.

Lenke til kommentar
nirolo skrev (26 minutter siden):

Nei, villsmitte er grunnen. Man har bla i Oslo hatt 17 tilfeller av UK-varianten, men alle der hadde man kontroll på smittestien. Grunnen til at man nå stenger ned er at det er "fri" smitte i Follo og at man ikke vet hvor det kommer fra eller hvordan det brer seg.

Dvs det er innenlands smitte som gjør at vi stenger ned, ikke importsmitte.

Vel, villsmitte av virus som nylig er blitt importert, som ikke er blitt håndtert tilfredsstillende på grensen. Jeg husker denne artikkelen fra NRK – har sikkert postet den før også, unnskyld meg…:

(https://www.nrk.no/norge/importsmitte-dominerer-nesten-totalt-i-norge-1.15291875)

«Importsmitte dominerer nesten totalt i Norge

Utbruddene som preger smittesituasjonen i Norge nå skyldes nesten bare nylig importerte virus. Virus som sirkulerte i befolkningen i høst er mer eller mindre utradert.

Det gjøres et omfattende arbeide i Folkehelseinstituttet for å få kunnskap om hva slags virus som fører til smitte i landet. Det ekspertene ser nå, er at det er nesten bare nye virus som fører til utbrudd.

– Dette er virus som vi ikke tidligere har sett i landet. De må jo komme fra et sted, forteller virusekspert Karoline Bragstad i Folkehelseinstituttet. Hun leder seksjon for influensa og annen luftsmitte.

Noen ganger er de i stand til å peke på hvilket enkeltland viruset mest sannsynlig kommer fra, andre ganger konstaterer de bare at dette må være snakk om importsmitte.

– Det vi ser nå er for det meste virus som vi først oppdaget i oktober og november, sier Bragstad.

Virus som sirkulerte i befolkningen på vårparten, sommeren og begynnelsen av høsten er mer eller mindre borte.»

Smitteverntiltakene innad i landet har altså vært mer enn tilstrekkelige til å få bukt med spredningen med innenlands opphav, men vi har stadig fylt på med ny smitte fra utlandet.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

"Høie forklarer selv at han er bosatt i Stavanger og pendler hjem i helgene. Han sier han ikke var kjent med anbefalingen om å unngå reiser da han dro fra Oslo, men innrømmer at han ble varslet om utbruddet torsdag kveld."

Hva faen er dette? Har ikke oppfordringen vert å unngå unødvendige reiser så langt i år? Han har da en plass å bo i Oslo? Dette er ikke akkurat med på å bygge tillit hos befolkningen. Elendig av Høie. 

Lenke til kommentar
Kroat skrev (26 minutter siden):

Hanna Rydløv og de andre kommuneoverlegene i Sør-Østerdal ber folk fra Nordre Follo og kommunene rundt som er i våre kommuner nå, om å dra hjem.

Indirekte er dette en kommentar til Høies hyttetur. Han kom fra jobb i Oslo, og reiste nylig  ut i distriktet. Nå må han vel velge å holde seg enten i Stavanger eller i Oslo. Men som statsråd har han vel unntak, og kan pendle så langt han vil 🤪

Lenke til kommentar
Sitat

Kjære USN-student!

 

I dag er det innført strenge restriksjoner i ti kommuner i Oslo og Viken fylke for å unngå spredning av en ny variant av koronaviruset. Derfor må vi også ha strengere regler på USN. Endringene gjelder for Campus Drammen og Campus Ringerike, og for studenter som er bosatt i en av de ti kommunene som er omfattet av reglene.

Følgende bestemmelser gjelder fra i dag og til og med mandag 1. februar:

• All undervisning og veiledning på campus Drammen og campus Ringerike skal være digital.

• Studenter som bor i en av de ti kommunene, skal ikke reise til noen av USNs campuser, med mindre det er strengt nødvendig. Studenter fra disse kommunene har rett på tilpasset undervisning.

 

De ti kommunene er Oslo, Nordre Follo, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Frogn, Enebakk, Moss og Våler.

Alle campuser, inkludert Drammen og Ringerike, vil fortsatt være åpne for ansatte og studenter som ikke er bosatt i de ti aktuelle kommunene. 

 

Praksis

Studenter som bor i en av de ti kommunene, skal ikke reise til praksissteder som ligger utenfor de ti kommunene. De studentene dette er aktuelt for, vil i dialog med programledelsen finne løsning på sin situasjon. Utover dette vil praksisgjennomføring være avhengig av praksisstedets situasjon, og ulike lokale forhold. Programledelsen i det enkelte program vil holde egne studenter orientert.

 

Andre campuser

På alle campuser, unntatt Drammen og Ringerike, vil det fortsatt være både en kombinasjon av digital og fysisk undervisning, slik det har vært siden 20. januar. Av hensyn til de som ikke kan delta i fysisk undervisning, kan det bli noen endringer i timeplanen. Følg med på canvas.

Samlingsbaserte utdanninger på alle campuser vil fortsatt være helt digitale ut februar, slik det ble bestemt før jul.

Studenter som er i risikogrupper eller bor sammen med noen som er i risikogrupper, bør være ekstra forsiktige nå. Hvis dette gjelder deg, kan du søke om fritak fra å møte opp til fysisk undervisning.

 

Kan bli endringer

Myndighetene har varslet at det kan bli innført endringer i flere kommuner, og det kan føre til at USN også må gjøre det ved andre campus. I løpet av den kommende uken vil dere få ny informasjon.

 

Vennlig hilsen

Rektor Petter Aasen

Er ikke dette unødvendig risikofylt? Det er ikke langt fra Moss til Horten. Helt unødvendig med forelesning fysisk for 100 studenter til uka i Horten. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Sitat

For tida er totalt 81 medarbeidere smittet og 171 i karantene, opplyser kommunen. 28 beboere er smittet med covid-19. Totalt er 109 da smittet, fordelt på 25 sykehjem.

 

I tillegg er det det siste døgnet registrert 40 nye smittede, opplyser Henrik Mevold, avdelingsdirektør i sykehjemsetaten, til Dagbladet. Det gjør at det totale tallet nå er på 149.

https://www.dagbladet.no/nyheter/109-smittet-i-stort-smitteutbrudd/73322027

40 nye siste døgn! 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (3 timer siden):

Skulle ein massevaksinere Oslo-regionen blir vaksinasjon av risikogruppene i andre deler av landet heilt i det blå.

Nettopp! Raymond Johansen kan ta seg en bolle. Han vet ikke bedre enn noen av oss hvordan smittesituasjonen vil være om en måneds tid når både første og andre vaksinedose har fått virke lenge nok. Det er rett og slett å leke med liv å forfordele sånn.

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (10 minutter siden):

Nettopp! Raymond Johansen kan ta seg en bolle. Han vet ikke bedre enn noen av oss hvordan smittesituasjonen vil være om en måneds tid når både første og andre vaksinedose har fått virke lenge nok. Det er rett og slett å leke med liv å forfordele sånn.

Beste sykehus og mest kapasitet på Østlandet. Burde vaksinere først i grisgrendte strøk med lang vei til sykehus. 

Lenke til kommentar
SuperKrokodille skrev (1 time siden):

Smitteverntiltakene innad i landet har altså vært mer enn tilstrekkelige til å få bukt med spredningen med innenlands opphav, men vi har stadig fylt på med ny smitte fra utlandet.

Stiller meg ganske tvilende til den konklusjonen.

Hvis vi f.eks se på Oslo så har vi 90 dager hvor 7-dagerssnittet har vært over 60 samtlige dager. Alle dager er det funnet nye smittede. Mener du at dette er smitte som har blitt kvelt og som har blusset opp igjen pga nye personer som har kommet inn til landet?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...