Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

William_S skrev (2 timer siden):

[ ... ] man antar at viruset kan smitte via luftsmitte.  Det er dog regna som sekundær smittevei [ ... ]

Dette er kanskje en litt forvirrende formulering for noen, da de kan få inntrykk av at du sier at man ikke i hovedsak blir smittet ved å puste inn (via munn/nese) virusholdige dråper/mikrodråper av respiratorisk opphav, fraktet med luften fra en person i nærheten. Disse kan også ifølge WHO smitte når de lander på en persons øyne. Dette beskriver i hovedsak den metoden viruset spres mellom personer, ifølge WHO (nedenfor).

Sekundær smittevei anses å være via kontakt med fomenter av slikt materiale som har landet på objekter og overflater man tar på, og deretter berører slimhinner ved nese/munn/øyne før de har vasket hendene. Dette materialet har samme opphav, respiratorisk fra en smittet person i nærheten.

WHO:

Spoiler
Sitat

How does COVID-19 spread between people?

COVID-19 is caused by the SARS-CoV-2 virus, which spreads between people, mainly when an infected person is in close contact with another person.

The virus can spread from an infected person’s mouth or nose in small liquid particles when they cough, sneeze, speak, sing or breathe heavily. These liquid particles are different sizes, ranging from larger ‘respiratory droplets’ to smaller ‘aerosols’.

Other people can catch COVID-19 when the virus gets into their mouth, nose or eyes, which is more likely to happen when people are in direct or close contact (less than 1 metre apart) with an infected person.

Current evidence suggests that the main way the virus spreads is by respiratory droplets among people who are in close contact with each other.

Aerosol transmission can occur in specific settings, particularly in indoor, crowded and inadequately ventilated spaces, where infected person(s) spend long periods of time with others, such as restaurants, choir practices, fitness classes, nightclubs, offices and/or places of worship. More studies are underway to better understand the conditions in which aerosol transmission is occurring outside of medical facilities where specific medical procedures, called aerosol generating procedures, are conducted.

The virus can also spread after infected people sneeze, cough on, or touch surfaces, or objects, such as tables, doorknobs and handrails. Other people may become infected by touching these contaminated surfaces, then touching their eyes, noses or mouths without having cleaned their hands first.

Find out more about the science about how the SARS-CoV-2 virus infects the body and how our body’s immune system reacts by watching or reading this interview with WHO’s technical lead for COVID-19, Dr Maria Van Kerkhove.

Kilde: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19-how-is-it-transmitted

 

Endret av xRun
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
William_S skrev (2 timer siden):

Men regjeringen er fortsatt i full panikk når de kommer med dette sent en lørdag kveld . Mange har antagelig reist allerede. Kjenner flere studenter som ikke aner om praksis feks går som normalt. 

Nå er det vel Bent Høie i en Facebook-post, ikke regjeringen ennå. Men likevel en anelse rar timing ja.

Lenke til kommentar
William_S skrev (11 timer siden):

Tja det er mange problematiske sider ved hjemmeskole for alle og er det en gruppe man absolutt skal skjerme så langt det er mulig så er det barn og unge. 

Ikke uenig i at det ikke er problematisk med hjemmeskole, men nå tenker jeg heller på en kort periode som to uker fra mandag som kan være avgjørende for å hindre at det blir hjemmeskole for alle enn lenger periode når ting virkelig tilspisser seg. Med andre ord, at vi er proaktive. Det er en sjanse vi ikke får igjen på samme måte; dersom folk møter opp som normalt i den påfølgende uken så er vi i gang med spredning allerede, dersom "alle" ble hjemme fra mandag kunne vi gjort noe for å få R-tallet under kontroll rimelig fort og samtidig tid til å legge en plan for hva det blir neste blir - da tenker jeg at om 2 uker hadde vært naturlig å få lå skolelever opp til 10.klasse eller VGS  dra på skolen - også forsetter vi andre f.eks. med hjemmeundervisning for studenter, hjemmekontor og + strenge sosiale regler for å holde det under kontroll.

Om tiltakene som presenteres i dag kun er studenter som blir anbefalt digital undervisning og ikke dra til studiestedet + anbefaling om sosiale kontakter osv. så er jeg dessverre redd for at det ikke er tilstrekkelig at vi må inn i en lenger lockdown-periode fordi det kommer så fryktelig ut av kontroll. Situasjonen nå er verre enn når vi satte inn tiltakene i november - tiltakene virket for en kort periode for å flate kurven, men ikke for å få den ned og med julen og alt så vet vi hvordan det måtte gå.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Sitat
Dansk epidemiolog: Mutert koronavirus er som en helt ny sykdom og mer smittsomt
i dag kl 08:43av NTB
 

Den danske epidemiologen Viggo Andreasen mener det muterte koronaviruset må behandles som en helt ny sykdom, og krever enda strengere restriksjoner.

Det muterte viruset som først ble påvist i Storbritannia har skapt frykt for at det kan være mer smittsomt. Undersøkelser anslår at den nye varianten er 50–70 prosent mer smittsom enn viruset som lammet verden i 2020, sier Andreasen, som er lektor i epidemiologi ved Roskilde universitet.

Til nå er det registrert 16 tilfeller av det muterte viruset i Norge.

Dette er svært svært dårlig nytt. Håper det ikke er så svart som det ser ut som.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Kryptodebunker skrev (47 minutter siden):

Når kommer pressekonferansen? 

Kl 18. 
"

Sitat

Regjeringen inviterer til pressekonferanse om koronasituasjonen klokken 18 søndag på Statsministerens kontor.

Statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad inviterer til pressekonferanse om koronasituasjonen.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet vil også være til stede på pressekonferansen.

Jeg lurer på hvem som blir sendt ut i permitterng fra i morgen - hilsen regjeringen. 

Endret av William_S
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
14 hours ago, Fnugle said:

Bare 3 av 11 er direkte fra reisende fra Storbritannia, og resten er altså nærkontakter til de. Hvor mye kan man stole på at disse nærkontaktene ikke i mellomtiden har gått rundt og uvitende smittet andre i samfunnet, dersom de har levd som "normalt" før de fikk symptomer? Det er på en slik måte at denne vil spre seg i samfunnet, urovekkende.

Det er vel kanskje dette som bekymrer FHI også nå som nå jobber raskt med tiltak for de neste ukene. 

 

Jeg tipper de aller fleste gjør som de vil inntil det får beskjed om noen annet, deretter vil fortsatt noen gjøre som de vil.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
8 hours ago, William_S said:

Men regjeringen er fortsatt i full panikk når de kommer med dette sent en lørdag kveld . Mange har antagelig reist allerede. Kjenner flere studenter som ikke aner om praksis feks går som normalt. 

Det ligner innimellom på en popcorn verdig parodi :/. Hvorfor man ikke brukte "føre var" prinsippet for 15. desember til 15. januar forstår jeg bare ikke.

Endret av Theo343
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Theo343 skrev (3 minutter siden):

Det ligner innimellom på en popcorn verdig parodi :/. Hvoirfor man ikke brukte "føre var" prinsippet for 15. desember til 15. januar forstår jeg bare ikke.

Vært en parodi fra starten føler jeg.

Som eks at de ikke klarer ha nok testing på Gardemoen til alle idiotene som absolutt måtte reise i julen til land utenfor Norge, i mine øyne burde alle slike bare stues vekk på et hotell i 10dager med brød og vann samt en multivitamin når de kommer tilbake.

 

 

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Theo343 skrev (9 minutter siden):

Jeg tipper de aller fleste gjør som de vil inntil det får beskjed om noen annet, deretter vil fortsatt noen gjøre som de vil.

Spørsmålet er hvordan reglene er for disse som er i samme husstand. Har ikke lest på dette på en stund, men er det ikke slik at husstandmedlemmer til folk som er i karantene kan leve som normalt? Det er først når de har symptomer/påvist smitte at vi snakker om isolasjon? Dvs. at de som kom fra Storbritannia, og som har delt hus med familien, så kan familien ha besøkt andre, gått på butikken med mer mens deres familiemedlem fra Storbritannia koser seg i karantene hjemme og venter på svar på test/evt. utviklet symptomer. Så er det disse dagene her der man går rundt med viruset uten å vite/det ha symptomer, man er usikker på hvor smittsom man er.

Tar jeg feil her, eller er det sånn det har fungert?

Vil likevel tro at flere av de som er smittet nå og som er nærkontakter av de reisende har vært ekstra forsiktig da man fikk vite om virusmutasjonen frå Storbritannia, og at det ikke er så mange potensielle superspredere som har gått rundt i mellomtiden og spredt det i befolkningen.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er først når prøve er positiv at man snakker om isolasjon såvidt jeg vet. Har man forkjølelsesymtomer eller mer presist luvftveissymptomer el. skal man ha karantene, samt etter en test mens man venter på resultatet. Man skal uansett ha 10d karantene selv om testen er negativ på dag 5. Men det har vært mange på jobb som har vært forkjølet helt opptil jul i mine bekjentskapskretse Dvs. nysing, litt feber osv. hvor det sitter 4-5 stk på et møterom i et teamsmøte. De passer riktignok på metern, men hvor mange tror man unngår smitte i et møterom med 1m avstand?

Når det gjelder isolasjon så sier man at den kan avtjenes i hjemmet hvis man har eget bad og kjøkken. Om det er krav til dokumentasjon og om vedkommende faktisk vil oppholde seg kun i kjellerhybelen eller isolert alene i 2. etg er noe annet.

Endret av Theo343
  • Liker 2
Lenke til kommentar
DaniNichi skrev (50 minutter siden):

Vært en parodi fra starten føler jeg.

Som eks at de ikke klarer ha nok testing på Gardemoen til alle idiotene som absolutt måtte reise i julen til land utenfor Norge, i mine øyne burde alle slike bare stues vekk på et hotell i 10dager med brød og vann samt en multivitamin når de kommer tilbake.

 

 

 

 

Tja det er neppe mange som har reist utenlands sånn sammenligna med hva det pleier å være. Utenlandstrafikken er knapt eksisterende på OSL - også innenriksdelen var et skikkelig spøkelseshus da jeg fløy innenriks i november på en ja fredag ettermiddag også på flyet var det nesten ingen (fløy OSL-EVE). Avstand var det 0 problem å holde for å si det forsiktig - begynte nesten å grine av det for det var et virkelig trist syn. OSL har jo fått en litt uventa leietager i NAV som har oppretta et kontor der så det sier litt hvor stillstand det faktisk er.    Men det er noen få ruter som går da Qatar til Doha og Etiopian til Addis Abeba har gått såvidt jeg har skjønt gjennom hele pandemien. Dette skyldes dog ikke passasjerer men eksport av fisk som driver disse rutene. 

Endret av William_S
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Kryptodebunker skrev (10 timer siden):

Det er bedre med ett par uker ekstra hjemme enn 6 måneder innestengt på hybelen. Man må ha evnen til å tenke lengre enn sin egen nese. 

Tiltaket er kanskje rett, men problemet er at regjering og helsestyresmakter tilsynelatande ikkje evnar å leggje planar for meir enn eit par dagar fram i tid. Skulle tiltaket ha hatt effekt burde det ha blitt kommunisert i god tid FØR studentane skulle reise tilbake.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat
17:01Andreas Løf

HELSEDIREKTORATET FORESLÅR NYE INNSTRAMMINGER

Helsedirektoratet anbefaler at følgende tiltak vurderes nasjonalt og at tiltakene beholdes i minst 2 uker:

  • Maksimalt fem personer på privat sammenkomst
  • Maksimalt ti personer på innendørs arrangement, men likevel 200 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.
  • Maksimalt 200 personer på utendørs arrangement, men 600 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter
  • Maks 10 personer på kirkevandringer i kristne trossamfunn
  • Nasjonalt skjenkeforbud

De foreslår også presisering av eksisterende nasjonale råd og anbefalinger. Blant annet anbefales digital undervisning i høyere utdanning, digital undervisning på videregående- og ungdomsskoler, å unngå unødvendige reiser både i inn- og utland, og antallsbegrensninger på kjøpesentre og lignende.

Dersom dette er alt som kommer nå, så er det alt for svakt. Dette vil ikke være nok for å få kontroll over situasjonen med nåværende R. Spesielt ikke når det meste er anbefalinger. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...