Gå til innhold

Omstridt avtale i boks: Bytter ut sovjetisk Kub-luftvern med norskutviklet Nasams


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Så vidt jeg vet er det på NASAMS slik at Raytheon produserer missilene og radaren, mens Kongsberg står for ildledningssystemet, dermed er det naturlig at Raytheon er hovedleverandør målt i avtaleverdi.

Generelt er amerikanere vanskelige når det gjelder hvor våpen får produseres, med få unntak krever de at våpen for amerikansk bruk skal produseres på amerikansk jord. Dermed er det naturlig at Raytheon produserer NSM når Pentagon er kunden, men Kongsberg produserer når andre er kunden. At Pentagon kjøper så enormt mye når de først kjøper vil vri en stor del av samlet NSM-produksjon over til USA, men jeg kjenner ikke til at Raytheon "stikker av" med produksjon av NSM til kunder utenfor USA, som jo fint kan foregå hos Kongsberg.

Lenke til kommentar

"I dag er det elleve nasjoner som bruker, eller er i ferd med å ta i bruk, Nasams. Disse er: Norge, USA, Finland, Nederland, Spania, Chile, Oman, Litauen, Indonesia, Australia og Qatar. I tillegg benytter Hellas, Sverige, Tyrkia og Polen Nasams-komponenter. Polen bruker det i sitt kystartilleri med NSM-missiler fra Kongsberg." Luftvern og kystvern er forsvars-teknologi som jeg mener Norge bør tillate seg å skaffe seg eksportinntekter av. Men Kongsberg har også utviklet en del avskrekkings-teknologi som norske myndigheter burde hindre at Norge skaffer seg eksportinntekter av.  

Lenke til kommentar
11 hours ago, alfabeta said:

Får et inntrykk av at Raytheon "tar over" mer og mer at utenlandssalgene til Kongsberg både på NASAMS og NSM?

Det er jo typisk for all norsk industri. Selger seg billig til USA, og tar til takke med smuler. Liten tvil om at Raythenon tjener fett på å ikke ha gjort en dritt utenom å være amerikansk i hvert fall.

Endret av likferd
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...