Gå til innhold

Bonus under foreldrepermisjon


Anbefalte innlegg

Hei!

 

Folk har kanskje fått med seg at Norgesgruppen utbetaler bonus til sine ansatte i dagligvaren på opptill 10 000,- NOK, 1 000,- pr 10% stilling. Noe som er helt supert. Samtidig har Norgesgruppen veldig mange kjøpmannseide butikker, og der er det opp til kjøpmann om de vil utbetale bonus på lik linje som Norgesgruppen eller ikke.

 

Her kommer min problemstilling inn. Min samboer har jobbet i en slik kjøpmannseid butikk i 10 år nå. Kjøpmann i denne butikken har besluttet  betale ut bonus på lik linje som Norgesgruppen til sine ansatte. Problemstillingen min er.

 

Min samboer var ute i mammaperm fra 01.03.20 til 02.10.20. Deretter måtte hun ta ut lovpålagt 4 uker ferie. Her valgte hun å være grei med kjøpmann og ta ut ferien direkte etter mammaperm i oktober istedenfor i butikkens mest hektiske periode i november/desember. Dermed hadde hun ferie fra 05.10.20 til 31.10.20.

 

I brevet om bonusutbetaling presiserer kjøpmann følgende. Bonus utbetales til alle ansatte som har jobbet i tidsperioden 01.03.20 til 31.10.20. Dette er nøyaktig den tidsperioden min samboer har vært i mammaperm og ferie. Der stusser jeg med en gang. For jeg vet at en generell bonusutbetaling skal også gis til personer i foreldrepermisjon. Hadde det derimot vært en personlig resultatbasert bonus hadde hun ikke hatt krav på bonusen. Stusser også på at han spesifiserer nøyaktig den perioden hun har vært borte. Så logisk sett da, så hadde hun fått bonus hadde hun ikke vært grei og tatt ut ferien i oktober... Så på samboer at hun ble enormt skuffa, hun blir den eneste ansatte som ikke får bonus, og de har aldri fått bonus før. Selv sommervikarene får bonus, men ikke hun som har vært ansatt i 10 år fordi hun var så "uheldig" å være i mammaperm og grei å tok ut ferie tidlig istedenfor midt i julekaoset. Norgesgruppen selv betaler ut bonus til personer som er eller har vært i foreldrepermisjon i år. Hvorfor? Jo, fordi de er lovpålagt å gjøre det.

 

Hun veit selv at hun har krav på bonusen, men ønsker ikke bad feelings med sjefen, så hun tør ikke si ifra. Jeg kjenner det koker litt derimot. Synes det er en håpløs avgjørelse av han, ved å utelate en person fra denne ekstraordinære bonusen. Det er snakk om 10 000,- som er veldig mye for hu, men en veldig liten sum for de 8-9 millionene han har økt i omsetning i år.

 

  • Merkelig at bonus kun blir utbetalt til de som har jobbet den perioden hun har vært borte. Konsekvens, hun er eneste ansatt som ikke får bonus.
  • Hvorfor gjelder plutselig ikke november og desember, de to travleste og tyngste månedene til butikken.
  • Likestillings og diskrimineringsloven sier følgende "Generell bonus som gis i sammenheng med virksomhetens resultater skal utbetales til alle ansatte, uavhengig av om man er i foreldrepermisjon eller ikke."
  • Ville hun altså fått bonus om hun hadde tatt ut ferien i november/desember istedenfor i oktober. Gir det mening?

 

Spørsmålet jeg stiller meg er. Jeg har fryktelig lyst å gi beskjed til sjefen hennes siden hun ikke tør. Men er det riktig av meg? Jeg er opptatt av at rett skal være rett, og alle skal få det de har krav på. Men er redd for å ødelegge forholdet mellom hun og sjefen om jeg sier ifra? 

Bør jeg si ifra på en hyggelig måte, som en hyggelig påminnelse til han om hvordan dette føles for hun? Evt en forsiktig påminnelse om at han faktisk bryter loven her? 
 

Setter stor pris på litt råd her! Synes det er vondt å se på skuffelsen hennes, og følelsen av å være utelatt og følelsen av å ikke bli satt pris på.

Endret av Raglar123
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Sitter med en miks av følelser her.

På den ene siden fremstår dette som målrettet råtten oppførsel fra kjøpmanns side, rettet spesifikt mot din samboer. Jeg unner absolutt kjøpmannen en smell, for dette er ikke greit i det hele tatt.

På den andre siden ville jeg blitt rasende om noen i min familie tok kontakt med min arbeidsgiver uten at jeg eksplisitt hadde bedt om hjelp. Jeg ville nok bedt om hjelp om jeg var veldig ung, og kanskje om noen i familien var jurist, fagforeningsveteran eller på annen måte en dreven krangler, men uansett hvor godt kvalifisert familiemedlemmet var ville jeg aldri godtatt at de grep inn uten at jeg ba om det.

At du er samboer og ikke fagforeningsrepresentant gjør også at du nok får et sterkere følelsesmessig engasjement enn hva godt er. Vil tro det klokeste er å oppfordre din samboer til å kontakte fagforeningen, og hvis hun ønsker det at du blir med henne i møtet med fagforeningen, men selve konfrontasjonen med kjøpmannen skal du som samboer holde deg unna og overlate til fagforeningen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det avgjerande spørsmålet er kva er det som er avtalt om bonus?

Om bonusordninga ikkje er avtalefesta som eit fast lønnstillegg eller som eit bestemt tillegg basert på bestemte måloppnåingar så er bonusen ein høgst frivillig utbetaling som arbeidsgiver sjølv velger om den skal betalast ut eller ikkje. Ein har ikkje rett på å få bonus, og om ein har rett på ein fast bonus så er det ikkje lenger ei bonusordning, då er det lønn.

Å diskriminere ein generell bonusutbetaling på bakgrunn av foreldrepermisjon vil være ulovleg diskriminering, men å utbetale ein konkret personleg bonus til berre dei som har vært på jobb i den bestemte perioda vil ofte være lovleg og sakleg då dette er ein bonus for resultatoppnåing.
Det er også verdt å sjekke opp eventuell tariffavtale eller personalhandbok for å sjå om det der finnes formuleringar som binder arbeidsgiver til å også betale ut bonus til arbeidstakarar som har "gyldig" permisjon som til dømes foreldrepermisjon.

 

Det avgjerande punktet for trådstarter er om dette er ein generell bonus basert på bedrifta sitt resultat eller om det er individuell bonus til dei tilsette som har vært med å bidra.
Dersom kjøpmannen har sagt at butikken skal følge ordninga til Norgesgruppen, og Norgesgruppen betalar ut generell bonus som ikkje er direkte relatert til personleg innsats så vil det i utgangspunktet være bindande. Då skal ho ha bonusen sjølv om ho hadde foreldrepermisjon i perioden.
At bonusen sammanfaller med starten på koronasituasjonen og fram til siste heile måned før utbetaling av bonusen taler for at dette ikkje er ein generell resultatbasert bonus, men ein bonus for dei som har vært i arbeid i denne tidsperioden.

Her er det imidlertid mykje som heng på små avtaleformuleringar, så dette er langt i frå ein heilt klar sak.
Som Penny skriv over så ville eg vært forsiktig med å rote til arbeidsforholdet med å kome inn frå sidelinja med ufullstendig informasjon for å fremme eit krav på vegne av nokon andre.

 

Ved utbetaling av bonus har arbeidsgiver det aller meste av makta, arbeidsgiver kan bestemme både om det skal betalast ut bonus, kor stor den skal være eller kva vilkår som skal leggast til grunn for utrekninga av bonusen.
Derfor skal ein som arbeidstakar på generell basis være ytterst forsiktig med å la seg friste av bonusordning då dette er pengar som arbeidsgiver når som helst kan la vær å utbetale.
Som arbeidstakar må du gjerne ta i mot når du får tilbod om bonus, men du må aldri rekne det som lønn, det er avtalt lønn som er lønna di og som du i ytterste konsekvens kan melde bedrifta konkurs for å få utbetalt. Du må aldri sjå på lønn som ein del av lønna sjølv om det oppleves som ei lønn.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...