Gå til innhold

Forbrukerrådet: Billig elektronikk fra utenlandske nettbutikker kan være livsfarlig


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Er TU på internet explorer eller? Pressemeldingen kom i feburar....

Uansett: Dette hadde enda en gang vært en god mulighet for TU/digi å drive litt folkeopplysning. Det siste kapittelet tror jeg forrvirrer mer enn nødvendig, og jeg kan regelverket. Det er helt urealistisk at en privatperson som handler på ebay skal kunne ta rede på at produsenten har fulgt regelverket.

Jeg hadde ønsket at TU lagde en artikkel som svarer på bla:

Hva er CE merket?

Når kan en forbruker stole på det? Når kan man ikke det?

Er det andre merker man kan se etter? 

Lenke til kommentar
6 hours ago, Simen1 said:

Det er bra mye drit som importeres på lovlig måte også. Ofte helt uvitende om farene produktene innebærer. Da tenker jeg ikke bare på brannfare i elektronikk, men også skadelige stoffer tilsatt plast, tekstiler, skjønnhetsprodukter etc.

...Strengt tatt er det vel da ikke lovlig import. Det er forbudt å omsette varer som ikke oppfyller kravene til CE merking. Det skjer såklart at noen aktører importerer i god tro, og får levert forfalsket dokumentasjon når/hvis de ber om det. Da er det opp til oss forbrukere å melde inn varen hvis noe ser farlig ut https://www.farligeprodukter.no/innmelding/bekymring

En del varer er det såklart umulig for oss forbrukere å vite om er farlige, innhold av farlige kjemikaler er ett godt eksempel på det, så det beste rådet gjelder alltid: Ikke kjøp billig dritt fra nettet. (Og: ikke kjøp noe dyrt dritt som er importert billig).

Lenke til kommentar

Synes de burde gjøre en tilsvarende test på sammenliknbare varer som selges av europeiske forhandlere, dvs billige tredjeparts ladere/strømadaptere type Clas, Biltema, Jula, etc. Jeg har opplevd å få kjøpt lader med Nemko merket støpsel, der de tilsynelatende massive metallpinnene var plast belagt med et nærmest folietynt metallag. I mange tilfeller sitter jeg igjen med et inntrykk av at norsk butikk ikke er noen garanti for at produktet er sikkert, men man har i det minste noen å kjøre sak mot om man overlever. Rekk opp handa hvis du har en ladekabel med defekt ytterisolasjon - og det gjelder særlig dere Møc-brukere - ikke lat som om dere ikke vet hva jeg snakker om.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Defekt isolasjon på ladekabler er ikke noe problem fare hvis selve laderen er noenlunde godt konstruert. Men en ladekabel med gåen isolasjon på en dårlig lader (kina) så kan man bokstavlig talt bli drept av en sånn kabel. Og ikke bare i teorien. Folk har faktisk blitt drept av disse dårlige laderne.

Edit: jeg mener nå lavspennings-ledningen. Defekt isolasjon på 230V-siden er livsfarlig uansett selvsagt.

Endret av sedsberg
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hva med tilsvarende tredjepartselektronikk her i Norge da? For eksempel "erstatter [X] lader / batteri"?
Har man noen garanti for at disse ikke er av dårlig kvalitet og / eller farlige?

Jeg har kjøpt mange - rundt 40 stk. - lykter, både av type lommestørrelse og større fra Ebay, men har alltid sett etter kvalitetsmerker (Fenix / Nitecore / Acebeam), hvor prisen likevel er rundt 1/3 - 1/2 av norsk pris. Ved å sjekke ting som serienummer, vekt og emballasje så vet jeg at jeg har fått ekte vare.

Jeg er spesielt vàr ved kjøp av batterier på Ebay og her sjekker jeg aller først antall stjerner og rykte til selger. Neste er merke - ser etter Sanyo / Panasonic / Keeppower (Orbtronic, Samsung og Fenix er også alternativer) og så ser på prisen.

Jeg kjøpte et par 18650 batterier en gang, med oppgitt "7.000 mAh" - visste at dette var søppel, men kjøpte for moro skyld. Kjente med en gang på vekten at dette bare var juks. Sammenliknet med et ekte 3500 mAh Keeppower, og juksebatteriene holdt ca. 35 minutter før lykten sluknet helt. Med Keeppower begynte lykten å auto-dimme etter 3 timer og da gadd jeg ikke mer.

Så da gikk søplet i, vel, søpla (el-avfall såklart).

TL;DR:
Vet hva du skal ha - undersøk det du kan før kjøp. Ikke bruk hvis du er i tvil med mottak.
For det kan være penger å spare på ting fra Kina (dog mindre lønnsomt med den ubrukelige nye moms-loven), men det er også mye tvilsomt derfra.

Hygieneprodukter / kosmetikk og barneleker er totalt uaktuelt å handle fra Ebay & Co.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...