Gå til innhold

Beste måte å klone NVMe harddisk ved oppgradering?


Marinade87

Anbefalte innlegg

Jeg har en Lenovo Legion Y530 laptop med 256GB NVMe SSD og en 1TB HDD. Plassen er litt knapp og jeg vurderer å oppgradere SSDen til en 1TB NVMe disk og kanskje også HDDen til noe større, men i første omgang ihvertfall SSDen

Men jeg har lyst til å beholde "recovery"-funksjonen på den fremfor å installere med offisiell windows 10 fra microsoft (pga. drivere og lenovoverktøy osv). Om jeg slipper å reinstallere nåværende windows-installasjon så er det også en fordel, men er ingen krise hvis jeg må.
PCen har ikke CD/DVD stasjon. Hvilket verktøy kan man bruke til dette? Det er bare 1 NVMe slot, så det er ikke mulig å klone med 2 NVMe disker i maskinen samtidig, men HDDen kan brukes som mellomlager.

Jeg er også litt usikker på hvor recovery image ligger på laptopen. Går jeg inn på diskbehandling så ser jeg følgende i oversikten:

Disk 0:

"260MB OK (EFI-systempartisjon)"
"Windows-SSD (C:\) 237GB NTFS OK (Oppstart, Sidevekslingsfil, Krasjdump, Grunnleggende datapartisjon)"
"WINRE_DRV "1000MB NTFS OK (Gjenopprettingspartisjon)"

Disk 1:

"(D:) 931GB NTFS OK (Primærpartisjon)"


Er det WINRE_DRV partisjonen på 1000MB som er recoverypartisjon? 1000MB virker så lite. Men dersom dette er recovery-partisjonen, kan jeg da bare sette i en ny fersk SSD, og klare å reinstallere windows ved å gjenopprette fra recoverypartisjonen uten noe ekstra styr, eller må den nye SSDen ha bootloader og slikt for at ting skal starte? Isåfall kan det fort være enklere å bare gjenopprette fremfor å beholde nåværende installasjon.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Min egen recovery partisjon (Windows 10 Pro, 512 GB NVMe SSD) er kun 529 MB (Recovery) + 99 MB (EFI - hva enn dette er), så de er overraskende nok ikke større.

Jeg har ikke prøvd selv, men Diskpart (Windows Commandverktøy) skal kunne gjøre dette.
https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/administration/windows-commands/diskpart
https://www.ubackup.com/clone/clone-hard-drive-command-prompt-8523.html
https://www.itprotoday.com/windows-78/how-can-i-use-diskpart-create-mirrored-disk

Og hva fysisk montering av M.2 nr. 2 - måldisken - angår, kan noe slikt være aktuelt?
https://www.proshop.no/Harddisk-Tilbehoer/StarTechcom-USB-30-to-M2-SATA-External-SSD-Enclosure-with-UASP/2476387

Lenke til kommentar
  • 6 måneder senere...

Gammel tråd, men jeg henter den opp igjen siden jeg endelig har fått tingene og skal kopiere over.

Har kjøpt ny 2TB NVMe SSD + en USB enclosure, og bruker Macrium Reflect til å klone disken. Gjør kloningen via desktop PCen slik at laptopen ikke trenger å være i drift.

Satt i gamle disken, tok et image, og satt i nye disken for å skrive. Men jeg har ingen muligheter til å endre størrelser på filsystem. Et problem er at den store "hovedpartisjonen" (C: disken) ligger inneklemt mellom flere mindre partisjoner, så det er ikke bare å utvide den. WINRE_DRV partisjonen må jo også flyttes ut til enden av disken.

 

Noen som har peiling på hvordan jeg kan ordne dette? Målet her er at recoverypartisjonen skal fungere slik at laptopen kan reinstalleres ved å spamme hvilken nå enn F-tast det var og kjøre lenovos verktøy., og at C-disken blir en stor sammenhengende disk. Om OSet må reinstalleres for å gjøre dette, er noe jeg kan leve med.

Noen som har noen forslag?

 

image.png.34c464ad1f48ff6caa99a8d70b5e41c0.png

Lenke til kommentar

En liten oppdatering: Jeg tror kanskje at det faktisk ikke finnes noe recoverypartisjon her opprinnelig fra lenovo. Jeg husker nok feil angående det at jeg har factory resatt den før og blander nok med en annen laptop. Ser at all info på nettet refererer til noe lenovo recovery media creator.

Kloningen gikk fint. Når det gjelder det å ta i bruk den siste plassen, så gjør jeg det heller enkelt for meg selv og lager en ny partisjon på enden med egen stasjonsbokstav, så får det heller bare være 2 separate disker der den ene er rundt 230GB, og den andre på de resterende 1.6TB. Ville helst hatt alt på én disk, men kan ikke få alt i verden. Så da sier jeg meg "fornøyd nok" med resultatet 🙂

Lenke til kommentar

Jeg har ikke vært borti korrupte Windows-partisjoner siden Windows XP. Jeg anser virkelig ikke det som noe argument eller problem i disse dager.

Jeg har kjørt med "1 disk = 1 partisjon" siden 2013, og har ikke hatt noen problemer med det. Hvis en partisjon blir korrupt så er det mest trolig et tegn på en disk som ikke har så lenge igjen, og som bør skiftes ut uansett.

Hva selve kloningen angår så fungerer desverre ikke min foretrukne løsning med Windows 10, så jeg benytter en separat laptop med Windows 7 og et ekstern kabinett (M.2 eller SATA 2,5" / 3,5" etter behov).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...