Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Balansert ventilasjon og kjøkkenvifte


Anbefalte innlegg

Vi har kjøpt leilighet i et nybygg som vi skal overta om noen uker. Leilighetene er ferdigstilt, og vi var innom for å ta litt mål for noen dager siden.

Da vi var innom testet vi kjøkkenvifta og reagerte på at avtrekket fra denne virket ekstremt svakt. Knapt merkbart før man puttet hånda helt opp mot ventilatoren. Dette er et problem for oss (som lager mye mat med mye os og lukt).

Det er ingen styrkeinnstilling på denne, kun en tidsbryter og en lysbryter. Jeg kontaktet OBOS for å få mer info om ventilatoren og informerte om at vi muligens ville ønske å bytte den, og fikk beskjed om at modellen er en Franke 251-10 60cm (produsentens hjemmeside). Og:

Sitat

I og med at det er levert et sentralt ventilasjonsanlegg med balansert ventilasjon i bygget, kan et bytte av avtrekkshette få konsekvenser for andre leiligheter dersom det gjøres feil. Vi anbefaler derfor at dere kontakter ventilasjonsleverandøren som har serviceavtale på ventilasjonsanlegget dersom dere ønsker å se på alternative løsninger.

 

... så jeg har tenkt å ta kontakt med ventilasjonsleverandøren og høre. Men lurer på mer generelt: Er det sånn med "balansert ventilasjon" generelt, at det ikke gjør det mulig å koble på noe som har en sterkere avtrekkseffekt (uten at det går ut over andre leiligheter - så egoistiske er vi ikke)? Som det sikkert kommer klart frem er jeg helt amatør på alt som har med ventilasjon å gjøre.

Endret av Cinemarxism
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Bygget har et sentralt ventilasjonsanlegg for hele bygget, inkludert kjøkkenavtrekk. Kjøkkenventilatoren din ser ikke ut til å ha noen vifte, bare et styrt spjeld. Det er mulig at det bare er det at den er stille (mangel av vifte) som gjør at den føles svak. Hvis du setter inn en egen vifte der så kan de andre få dårligere avtrekk, eller enn å værre, du kan risikere å blåse din matos ut gjennom de andres ventilatorhette...

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Litt sent på kvelden nå men slik jeg forstår det så ser ikke ut til at det er viftemotor i denne modellen og dermed ingen aktiv utsuging av luften. Den baseres nok på sentralt montert avtrekksvifte i bygget. Bruksanvisningen til viften angir at det er et spjeld i enheten som man kan justere for å regulere mengden luft som trekkes gjennom. Mulig innstillingen nå er satt til å slippe igjennom minste mulige mengde luft?

Som det skrives over så er det å bytte til en kraftig avtrekksvifte som dytter luften fra kjøkkenet inn i det sentrale luftesystemet lite populært.

Alternativet er å bytte til en avtrekksvifte med omluftsfunksjon (også kjent som omluftsvifte) dvs. at viften har kraftigere filtre internt i seg og slipper den filtrerte luften ut igjen på kjøkkenet. Disse er gjerne litt dyrere i innkjøp og dyrere å bytte filtre på. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
NoBo skrev (12 minutter siden):

Alternativet er å bytte til en avtrekksvifte med omluftsfunksjon (også kjent som omluftsvifte) dvs. at viften har kraftigere filtre internt i seg og slipper den filtrerte luften ut igjen på kjøkkenet. Disse er gjerne litt dyrere i innkjøp og dyrere å bytte filtre på. 

Pluss at de ikke fjerner noe av dampen. Absolutt ikke å anbefale dersom man har alternativer. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for svarene, @RJohannesen, @NoBo, @ITtraktor

Da høres det egentlig ut som det eneste alternativet (som ikke innebærer negative konsekvenser for andre i bygget) er å se om det går an å justere spjeldet, hvis det er satt til liten åpning nå. Får nesten høre med ventilasjonsleverandøren om det er en mulighet - og om også denne løsningen kan påvirke de andre seksjonene - før vi gjør noe sånt. Blir uansett å vente til vi har flyttet inn og fått testet hvordan dette fungerer i praksis. I verste fall får vi bare være flinke til å åpne vinduer og balkong når vi lager middag...

Edit: Ser forøvrig ut til å være i samme situasjon som han her (tilsynelatende nøyaktig samme ventilator også)

Endret av Cinemarxism
Lenke til kommentar

Hør med driftansvarlig på bygget før noe gjøres. De kan sjekke om det er noe feil på eksisterende utstyr

Vi driver på ett anlegg nå hvor vi har byttet all styringen for avtrekkene der. Disse har tid de går på, slik at de går på halv hastighet på natt og midt på dagen, så fullt på morgen og kveld.

Absolutt ikke sett inn noe som dytter mer luft inn i det eksisterende anlegget. Da presses matos osv inn hos naboer. Vet at folk har fått regningen for all feilsøking osv. når de har funnet ut at noen har gjort det.

Eneste løsning kan være å legge opp eget med kullfilter. Har en kompis som satt inn ny kjøkkenviste etter oppussing, og ikke gjort ferdig inn ventileringen i veggen enda, og den nye kraftigere viften dro da røyken ut av peisen og inn i huset i stedet for at den gikk opp av pipa. Så hvis man legger opp noe som dytter luften ut av leiligheten, så kan det skape problemer for felles anlegget også.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...