Gå til innhold

Leid inn som vakt (privat)


Hveding

Anbefalte innlegg

55 minutes ago, scuderia said:

De er rammet på samme måte som om butikken din stenges for streik. Men av en eller annen merkelig grunn mener du at du har rett til å velge en annen butikk å handle i mens kjøpesenteret som kunde av vektertjenester ikke skal få lov?

Husk at vekterne ikke streiker mot kjøpesenter men mot selskapet sitt. Og vekterens selskap er like "rammet" uansett om kjøpesenteret leier inn fra andre eller ei.

Kjøpesenteret er her en *forbruker* av vektertjenester. Hvor vil du plassere kjøpesenteret i trepartsamarbeidet? De er ikke staten.. de er ikke arbeidsgiver og de er ikke arbeidstaker.

Ja, du har rett i siste avsnitt. Vekter er som regel ansatt i et vekterselskap og ikke direkte hos kjøpesenteret. 
 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Hveding skrev (17 timer siden):

Hva kan man kreve i betaling som innleid vekter som privatperson? 

Jeg er blitt tilbudt å stå som vekter for et kjøpesenter, da selskapet som holder vakthold der til vanelig har gått i streik. 

Eg skal ikkje gå inn på den moralske sida av å ta på seg jobben som streikande skulle ha utført.

Det som er eit viktig spørsmål er; kven er det som vil leige deg inn? Er det kjøpesenteret eller eit vekterselskap?
Det er formelle krav til å tilby vektertenestar, så med med mindre kjøpesenteret sjølv innehar godkjenning til å drive med vektertenester så må du være tilsatt via eit firma som er godkjent. Alternativt må du sjølv oppfylle krava til å få politigodkjenning som vaktselskap som du sjølv driver f.eks. i form av eit ENK.

 

Når det gjeld betalinga så er du i ein god forhandlingssituasjon ettersom kjøpesenteret eller vaktselskapet ikkje har så mange andre valg enn å bruke deg.
Du skal i alle fall ikkje selge deg sjølv billegare enn dersom du hadde hatt ordinær vekterjobb.
I tillegg bør du tenke over at du må rekne med å måtte stå i ein ubehageleg situasjon. Dei vekterane som er i streik står sannsynlegvis streikevakt og vil heilt sikkert kome med tilrop og anklager mot deg. Du kan endog risikere at du blir forsøkt fysisk hindra frå å utføre jobben sjølv om streikevaktene ikkje har lov til det. Du vil nok også måtte rekne med å få kommentarar og spørsmål frå kundar som kjenner til at det er vekterstreik og som lurer på kvifor du er på jobb.
Det blir garantert meir psykisk slitsomt å jobbe under slike forhold, så dette må du sørge for å få kompansert rikeleg for.

Lenke til kommentar
2 hours ago, Twinflower said:

Ja, du har rett i siste avsnitt. Vekter er som regel ansatt i et vekterselskap og ikke direkte hos kjøpesenteret. 
 

 

Jeg har rett i alt

I dette tilfelle som diskuteres her så er vekteren ansatt i et annet selskap så hvorfor poenget at det finnes vektere ansatt direkte i kjøpesenter dukker opp her gir ingen mening.

Og ja, fagforeninger vil gjerne at streiken skal være så omfattende som mulig men det betyr ikke at de har rett. I sak etter sak så har det vist seg at selskaper som leier tjenester fra andre kan snu seg rundt og leie de fra andre tilbydere om de ønsker. Samme som du kan velge en annen butikk

 

Endret av scuderia
Lenke til kommentar
On 11/11/2020 at 7:49 PM, Mato said:

hei. 

Dette høres tvilsomt ut på så mange nivå,

1. det er ikke lov og erstatte personell som er i streik med personell som ikke er i streik

2.du må jobbe via eller i et selskap som er godkjent som til og utføre vekter tjenester , dette gis av politiet.  

Å erstatte streikende med uorganisert arbeidskraft går ikke inn under streikebryteri. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
BertNaked skrev (På 13.11.2020 den 9.41):

Har lest at selskapene har ansatt nye vektere mens streiken pågår, som nå har opplæring på de forskjellige lokasjonene. Dette er innenfor. Å leie inn en person på frilans (ENK e.l), det hadde jeg tolket som streikebryteri.

Dette er ikke ulovlig, men illojalt og umoralsk? Åja

Uavhengig hvem man erstatter med så rammer streiken arbeidsgiver (vekterselskapet) like hardt. Det er ikke kjøpesenteret de streikende prøver å ramme og det er derfor uproblematisk at kjøpesenteret løser sine problemer med å leie inn andre vektere, uavhengig av ansettelsesforhold.

Om noe så rammer streiken enda hardere når kjøpesenteret blir tvunget ut på markedet og potensielt oppdager bedre eller billigere måter å løse sine vekterbehov enn selskapet det streikes i.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
20 hours ago, torbjornen said:

Er det ikkje akkurat det som er streikebryteri?

Nei.

Streikebryteri er når man bruker ansatte i samme firma til å erstatte de streikende, annet firma under samme overenskomst (tariff), eller annet firma som er i nær tilknytning (f.eks datterselskap) til det firmaet som er i streik. Uorganiserte vektere uten tariff er helt innenfor. Da rammer det fortsatt arbeidsgiver som har ansatte i streik.

Dersom for eksempel Securitas velger å bruke PSS til å erstatte streikende, vil det være å anse som streikebryteri. Dette til tross for at PSS ikke har tariff. 

Ledelsen i vaktselskapene kan også erstatte streikende vektere, så lenge de lønnes utenfor overenskomsten.

Endret av Windoge
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (10 minutter siden):

Dersom det du skriv skulle vere rett er det jo (nesten) fritt fram for ein arbeidsgjevar å tilsetje nye folk til å ta over oppgåvene til dei som streikar.

Langt på veg så stemmer det. I praksis er det derimot ikkje like lett ettersom arbeidsgiver må finne og tilsette nye arbeidstakarar (som kan være fagorganiserte og derfor går rett ut i streik). Dei nytilsette må også ha ei arbeidsavtale som ikkje nødvendigvis er berre enkelt å kome seg ut frå når streiken er over og det plutseleg er alt for mange vektarar på jobb. 

For trådstarter er situasjonen ganske grei ettersom han har nødvendig erfaring samt ledig tid til å på kort varsel ta på seg ein slik kortvarig jobb på omtrent dei lønnsvilkåra som han krever, men det er nok ikkje mange arbeidsledige eks-vektarar som er like villige til å ta på seg eit nytt arbeidsforhold. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...