Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Jepp fremover kan det virke som alt bør vannkjøles minimum  med en god AIO og helst custom loop. Det begynner å bli såpass varmt i godt luftkjølte kasser nå at AIB xx80+/x800+ kort tar nesten drepen på resten i kassa.

Jeg kjørte undervolting på 3090 samt CTR på 5950X for å få en helt stille og passe varm kasse med 280 på CPU.

 

Endret av Theo343
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Betroz skrev (5 timer siden):

Det er nesten litt ironisk at Intel, AMD og Nvidia lanserer produkter som er så nær grensa klokket fra fabrikk, at flere tyr til undervolting for å holde temps under kontroll. Dette gjelder selvsagt ikke for folk som Nizzen med kraftig køstom loop, men mere normale brukere. Jeg savner litt tiden da man lett kunne overklokke en 300 Mhz Celeron prosessor til 550 Mhz - på luftkjøling :D

Det virkelig spesielle nå er alle hysterikerne som mener det er kritisk at prosessoren kjører 20C lavere enn AMD sier er innenfor, og reduserer ytelsen tilsvarende. Enda mer tullete er hysteriet rundt idle-temperatur og spenning, hvis dette faktisk var problematisk hadde det kommet en AGESA som fikset det.

Med mindre du overklokker er det ingen grunn til å bry seg om temperaturer, hvis prosessoren feiler når den har kjørt innenfor spesifikasjonene er det både garanti og reklamasjon på plass.

Hvis man fortsatt er skeptisk til at prosessoren takler høye temperaturer er det fullt mulig å kjøre Platform Thermal Throttle Limit på Zen 3, som dynamisk justerer klokkefrekvens og spenning slik at kjernetemperaturen ikke overstiger en fastsatt grense. Dette fungerer glimrende i de aller fleste tilfeller, og i verste fall ofrer du 100 MHz (ca 5% ytelse) for hver 10C du reduserer med.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

For meg er det ikke en issue om ting kjører varmt, jeg slipper varmeovn i manncaven :D Men man ser jo at utviklingen omsider begynner å nærme seg noen terskler. Men stort sett vil krymping og andre tilnærminger hjelpe på når man nærmer seg slike områder.

Kjørte eks. gamle W3520 på ca. 90C I flere år og full last 24/7 uten noe problem.

Endret av Theo343
Lenke til kommentar

Kan også sies at Zen3 er litt vanskelig å kjøle, men er langt ifra så ille som enkelte skal ha det til.. 

Her er 320watt load i Linpack Xtreme 1623541764898.png

Greit at jeg har custom vannkjøling, men kan ikke forstå at det skulle være noe problem med la oss si 200watt for en AIO på en dual CCD cpu, så lenge man ikke har tvangstanker om at man må ligge under 70 grader under load..

Endret av Ola Norman
Lenke til kommentar

Eneste årsaken til at jeg undervolter min 5950X er tweaking. Jeg vil ha den stillegående og ha et godt vinglemonn når jeg har høy last. Tweak er ikke nødvendig.

 

Quote

men kan ikke forstå at det skulle være noe problem med la oss si 200watt for en AIO på en dual CCD cpu, så lenge man ikke har tvangstanker om at man må ligge under 70 grader under load..

Hvem sier dette? Eller leser man noe som ikke sies her?

Endret av Theo343
Lenke til kommentar
42 minutes ago, Betroz said:

Hysteri og hysteri fru blom, men jeg liker iallefall ikke at CPU ligger oppunder throttle punktet.

Har 5950X blitt din nye gaming CPU eller bruker du fortsatt Intel til det?

Tipper 50/50

2 gamere står rett ved siden av hverandre og koblet til samme skjermer :p

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

En liten headsup til andre som har lagt inn eller vurderer å legge inn siste chipset driver fra AMD og sitter på X570 med Intel NIC.
image.png.c773bbfd2179a58de96bfd30d35a6cdc.png

Jeg måtte rulle tilbake til før installasjonen nå nylig da jeg hadde issues med routeren som mistet internettforbindelsen stadig. Det likte de nye driverne så dårlig at maskinen gjorde alt fra å:

- gå som sirup med 0,5 fps på musebevegelser og tastatur input.
- Fryse helt i perioder
- Reboote helt på egenhånd når man forsøkt å deaktivere og aktivere NIC i device manager
- Boote opp med spørsmål om å reparere windows

Og en hel del andre ting ene og alene fordi jeg mistet internett og drev litt med å deaktivere og aktivere NIC i PCen. Routeren viste seg å ha issues og ble byttet men hadde ikke oppdaget dette underliggende problemet om det ikke var for defekt router.

Hvordan kan man fremprovosere og teste dette selv?
- start en "ping www.vg.no -t"
- Napp ut kabel fra router
- Deaktiver NIC i device manager
- Aktiver NIC igjen
- Forsøk samme etter å ha deaktivert IPv6 på NICet.

Etter å ha kjørte system restore til før jeg installerte nyeste AMD chipsett drivere så fungerer systemet helt perfekt igjen.

Dette kan også selvsagt ha sammenheng med Microsoft oppdateringer og det kan virke som Win10 mai oppdateringen er en "medspiller" til problemene som oppstår med de nye driverne fra AMD.

EDIT:
At routeren var defekt er litt upresist. Den fungerte og DGW og route var ok slik sett selv om det stoppet der. Routeren fungerte men boksen fra ISP som står i bridge modus begynte å slite og ble byttet.

Endret av Theo343
  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Slaps said:

Tenker å kjøpe et par 8GB-brikker som går godt med Ryzen 5600X. Har tittet på https://www.proshop.no/RAM/Crucial-Ballistix-DDR4-3600-C16-DC-Black-16GB/2829971 virker som mye for pengene,  med dette tror jeg er Micro E-die.

Er om noen har noen alternative kits å anbefale? Hvor mye mer koster det f.eks. å få B-die?

B-die koster 1500kr

 

G.Skill RipjawsV DDR4-3200 C14 DC - 16GB

 

Så si 450kr ekstra for ~5-7% ekstra ytelse.

Før fikk man mindre hodebry på kjøpet med b-die, men nå er AGESA ganske bra på nye bioser
 

Endret av Nizzen
Lenke til kommentar
12 minutes ago, Cowboystrekk said:

Rtzen har kommet en lang veg siden gen 1. 

Stock spillytelse vs tweaka:

Screenshot_20210617_092614_com.google.android.youtube.thumb.jpg.99dd7ecef0b7b9dab6f00e25aa16117f.jpg

 

Screenshot_20210617_092523_com.google.android.youtube.thumb.jpg.1ea0ddc50f90cfb62efe9e74783cd3a9.jpg

Tydelig å se at det er mer å hente på minnetweaking på Zen 1 og + vs Zen og 3.

Nå er det snart ikkje noe annet enn minneoverklokking som har noe å si for gamingytelse, så tråden min fra 2014 kan leve godt noen år :p
I 2013 med BF 3 oppdaget jeg nødvendigheten for høy minnehastighet til spill. Tok noen år før internett skjønte det :D

 

 

Endret av Nizzen
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Finnes det noen brakett man kan feste på 2-4 minnebrikker som man igjen kan feste en 60-80mm vifte på? Har nå en 120mm vifte hengende fra CPU radiatoren i topp så ingen krise, men kjekt om det finnes.

Tenker noe slik som dette:

Men på kommentarer:

Quote

I have this in my build. noise isn't something i really care much about but its still loud enough for me to half consider not using it at all. I've got a full 4 sticks however so I'm keeping it for now.

Man kan riktignok sette på en "noiseadapter" som senker lyd en del. usikker på om den følger med. Samt vil det passe på Gskill Ripjaws.

Denne er kanskje bedre?

Fant også ut at G.Skill har sin egen Turbulence III men finner den ikke noe sted i Norge.

Var ellers ikke klar over at man kan få en CPU AIO cooler som også kjøler RAM 😮

EDIT:
Beklager evt. dobbelpost.

Endret av Theo343
Lenke til kommentar

hola...siden det var litt dødt i et annet forum her og denne tråden virker å være befolket med solid kompetanse på området.

Jeg ønsker å oppgradere pcen, jeg fikk tak i et RTX3080 kort rundt jul, som foreløpig koser seg i flaskehalsen på en I5-6600K 😜

Min bruk er primært gaming, i tillegg bruker jeg pcen når jeg jobber hjemme, inkludert da litt lett bruk av inventor/autocad. 

Spill så er jeg innom alt fra transport fever 2 til mer mer intense ting som warzone etc. Jeg er ikke noe bevandret innenfor OC, men heller ikke fremmed for tanken.

Det er litt budsjettmodus i form av at jeg ikke er villig til å bla opp 10k for prosessor. Har vel landet på at AMD er kanskje beste valget nå? Det hadde selvsagt vært litt fristende å holde ut ennå lenger og vente på at de nye 3d-variantene dukker opp. men det blir vel neppe før vi bikker 2022?

Budsjettmessig så er jeg kanskje mest på 5800x-nivå, men fristende å kunne strekke seg litt til 5900x.

Komponentliste

ps - jeg er også opptatt av å høre helst minst mulig av pcen. Derfor siktet meg inn på noen komponenter som virker å kunne bidra til det. 

Jeg kunne også spart meg noen kroner på å gjenbruke kabinettet jeg har i dag fractal design R5, men det koster så lite ekstra og jeg kan bruke eksisterende pc som backup eller donere til kjerring og kids.

 

Endret av teke
Lenke til kommentar

Uten at det kan sammenliknes direkte pga. generasjonsforskjeller:

Jeg gikk fra 3900x til 5800x og angrer ikke. *Men* jeg bruker ikke noe CAD eller tilsvarende, så har ingen erfaring opp mot det. Men av hva jeg har sett så henger 5800x litt bak 3900x i produktivitet, men det er overraskende lite selv med 4c/8t færre.

Men 5900x er for produktivitet bedre, grunnen til at jeg nevner 3900x er fordi den er fortsatt sett på som en kapabel CPU.

Er det primært gaming ville jeg lent mot "spar pengene", kjøp 5800x.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...