Gå til innhold

DEBATT: – Ikke skyld på blockchain. Hev kompetansen til innkjøperne i stedet


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg tror ikke mange har forstått hvor utrolig smalt bruksområde blokkjeder har. Svært ofte vil en sentralisert tjeneste være mye mer smidig, og det er en sterkt undervurdert egenskap, å kunne vesentlig endre seg over tid. Og så har du evnen til å glemme, som også gjerne er undervurdert, fordi den er som oftest antatt å være der. Men det som virkelig skurrer her er kompetanseøkning hos innkjøper. Det finnes det vel knapt noen empiri på at det har hjulpet en eneste organisasjon å bli bedre til å kjøpe skreddersøm IT løsninger. "you build it, you run it" gjelder for all velfungerende IT. Til og med tjenestekjøp, om en tenker seg litt om, og innser hva som egentlig skjer.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er det ikke litt rart å kalle Bitcoin som er den eneste blokkkjede løsningen som har et lite hint av praktisk bruk for useriøs?

Er det digi redaksjonen som har fjernet lenkene dine? Jeg har prøvd å google, men finner bare tidligfase "skaff deg en testbruker" på EU, og en røde kors artikkel som omtaler mobilbetaling i Kenya som Blockchain.

Lenke til kommentar

Kult at du er interessert i dypdykk!

* Om Røde kors hos Reuters: https://news.trust.org/item/20191126123058-xtxvz/

* Om Røde kors hos Innovasjon Norge med kul video: https://www.innovasjonnorge.no/no/subsites/hipnorway/innovation-projects2/red-cross-sparks-development-with-blockchain-community-currencies/

* EU EBSI: https://ec.europa.eu/cefdigital/wiki/display/CEFDIGITAL/EBSI

Kanskje jeg misforstår, men jeg har ikke kalt Bitcoin useriøs. Ville bare evt. oppklare det

 

Lenke til kommentar

Altså jeg digger event sourcing. Det er vel er den viktigste arkitekturmessige kapabiliteten du sitter igjen med når en klarer å se gjennom skogen av krypto og distribuert konsensus som blokkjeder benytter for å påtvinge streng event sourcing for alle aktører i systemet. Da ser jeg litt bort fra kontrakter, for de kan jeg ikke nok om. Det vi vet om event sourcing er at det ofte ikke fungerer like godt utenfor "happy-path". Det blir for rigid, og det tvinger arkitekturen til å dra med seg en mengde kompleksitet til evig tid, om det ikke hadde vært for noen strategiske tillempninger en er kryptografisk utestengt fra å benytte på blokkjeder. Kanskje kvantemaskiner kan løse opp i den floka, men det blir jo litt konter produktivt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Du har jo tydeligvis greie på blokkjeder. Så vidt jeg har fått med meg, har beregningene mye til felles med kryptering.

NSA, NSM og andre sikkerhetsmyndigheter er bekymret for sikkerheten i kryptering, når kvantedatamaskiner blir i mer praktisk bruk.

Hvordan vil kvantedatamaskiner påvirke sikkerheten til blokkjeder?

Lenke til kommentar

Når man krypterer noe asymmetrisk ser man gjerne tall som 1024, 2048 og 4096. Det er hvor sterk krypteringen er. Så høyere tall er bedre. Nedsiden er at det tar mer ressurser og tid både å kryptere og dekryptere. Så spesielt på mobile enheter vil man "holde krypteringssikkereten lav".

Jeg har dessverre ikke så god kompetanse på kvantedatamaskiner. Det er min forståelse at disse maskinene i effekt halverer sikkerheten. Det vil si at en 2048 bits sikkerhet blir å regne som 1024.

Hvis jeg har forstått det rett, så virker det ikke som faren er så stor. Man må bare kryptere med mer sikkerhet. Så hvis man ønsker 4096 bits sikkerhet må man bruke 8192 bits sikkerhet.

Lenke til kommentar

Røde kors snakker om å opprette superlokal valuta. Dette er mye enklere å gjøre uten blokkkjede teknologi, og da får man også mulighet til å rydde opp ved svindel og feil. Eneste fordelen vil være om det gir mer tillit blandt brukerene, men da må brukerene faktisk forstå teknologien og helst ha mulighet til å beskytte sine egne nøkler. Hvis man uansett må stole på EN apputvikler som administrerer nøkler, så gir ikke blokkkjede så mye verdi utover en vanlig database.

EU prosjektet ser ut til i hovedsak å fokusere på standardisering av API for datadeling på tvers av landegrenser. Blokkkjeden brukes til notarieformål, og det er absolutt ikke dumt, men jeg sliter med å se at det er veldig revolusjonerende. Kan du prøve å forklare hvilken funksjonalitet som ikke kan oppfylles med en vanlig database og tradisjonelle elektroniske signaturer?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...