Gå til innhold

IKT-professor fortviler etter at Microsoft stengte kontoen hans i skyen [Ekstra]


Gjest Marius B. Jørgenrud

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg har en stund vurdert å begynne å benytte sky eller egen oppsatt server. Behovet er ca 2-3 terrabyte data. Etter å ha lest denne artikkelen er i alle fall Microsoft ute av dansen. Og det er større sjanse for at det blir egen server.  

Eier du ikke hardwaren filene er lagret på, så har du null kontroll. Skylagring kan brukes som bekvemmelighet for tilgang til filene. Ellers er det egen disk med sikkerhetskopi hos slektning som er det tryggeste. Særdeles viktige dokumenter kan med fordel oppbevares i ringperm i tillegg.

Endret av Sten Helge
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Kajac skrev (10 minutter siden):

Har folk helt sluttet å ta egne backuper? En "IKT-professor" burde vite bedre enn å kun ta backup i skyen.

Enig, eier du ikke hardwaren filene er lagret på, så har du null kontroll. Skylagring kan brukes som bekvemmelighet for tilgang til filene. Ellers er det egen disk med sikkerhetskopi hos slektning som er det tryggeste. Særdeles viktige dokumenter kan med fordel oppbevares i ringperm i tillegg.

Lenke til kommentar
evilGuy skrev (1 time siden):

Det er jo i det minste greit å få svar på at Microsoft snoker i filene til kundene sine.

Det har jeg for lengst antatt at de gjør. Er noen år siden nå, men jeg ble en gang nektet å sende en passordbeskyttet .zip via E-post pga. "Microsoft (hva enn AV de brukte den gangen) ikke kunne scanne filen".

Dette var sensitiv data og jeg ville ikke sende dette som en åpen fil over nett.

---

Jeg vet ennå ikke hva som skjedde, men jeg brukte Onedrive da jeg drev med litt omskolering for et par år siden. Tanken var å lagre data i skyen mens jeg var på skolen for å kunne jobbe videre med det hjemme - lekser etc.

Men en gang gikk noe galt med synkroniseringen. Og Onedrive brukte plutselig den mye mindre oppdaterte hjemme-siden av dataene som kilde og overskrev / slettet alt jeg hadde gjort på skolen de 2 siste dagene, inkludert et flere siders svar på en tentamen.

Så det ble noen hektiske timer hjemme den kvelden med å hente fra minnet og skrive om igjen oppgaven, pluss andre skoleting som var blitt laget på skolen de 2 dagene. Jeg fikk gjort det meste, men karakteren ble ikke så bra som jeg visste det ville ha blitt hadde med det opprinnelige skrivet (inkludert flere skrivefeil og grammatikkslurv som jeg ikke tok meg tid til å dobbeltsjekke om igjen).

Etter det brukte jeg en minnepenn til å ta backup av filene først for manuell synkronisering, og så Onedrive etterpå.

 

Kajac skrev (34 minutter siden):

Har folk helt sluttet å ta egne backuper?

Nope. Jeg har 3 disker - 1 hoveddisk, 1 dedikert backupdisk i en annen maskin, pluss 1 ellers offline ekstern disk - som jeg sikkerhetskopierer til ved uregelmessige anledninger (når jeg føler at jeg har gjort nok endringer - eller kritiske endringer - til å skulle bruke tid på en backup).

Jeg pleier å ta oppdatert backup hver 2-3 uke. Og dette er bare på en "vanlig" hjemme-PC (pluss intern filserver) på hjemmenettet.

Såklart, hvis huset brenner ned er jeg fortsatt f**cked da ingenting er lagret utenfor huset.

Endret av PaladinNO
Lenke til kommentar

Et varsko til de som anser ullne skytjenester som sikrere enn banken. Det er ikke første gang og ikke siste gang noen brått mister alt de har lagret på skytjenestene sine.

Ei heller første eller siste gang amerikanske selskaper snoker i brukerdata og utroper seg selv til både dommer og bøddel, gjerne på feil grunnlag og med krav om at kunden må bevise sin uskyld før de vurderer å slippe vedkommende til igjen, hvis de i det hele tatt gidder å kommunisere med kunden.

Skulle heller ikke forundre meg om IKT-professoren ikke har lest brukeravtalen han har signert på at han har lest og forstått.

Et særskilt problem med akkurat OneDrive er at det er så integrert med Windows at det ikke er lett å skille på hva som lagres lokalt og hva som lagres i "skyen". Apropos det, hvilken nasjonalitet har en sky? Sånn i kontekst av hvilken jurisdiksjon man skal forholde seg til.

TLDR; Ikke vær naiv! Takk nei til alle utenlandske skytjenester! Lagre lokalt.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
On 11/2/2020 at 12:42 PM, Anders Jensen said:

To ting;

1) GDPR... krev data om deg utlevert.

2) blir spennende når dette skjer med en bedrift eller offentlig sektor.

Bedirfter og spessielt offentlig sektor har direkte kontakt med personer høyt opp i Microsoft Norge samt internsajonalt, så der får de svar ganske raskt og problmer løse

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...