Gå til innhold

Overta gårdsbruk innen familie.


Gjest 902d7...b63

Anbefalte innlegg

Gjest 902d7...b63

Sliter med å finne ut hva jeg skal gjøre.

 

Har fått tilbud om å overta et lite gårdsbruk min far eier da han har fått så dårlig helse at han ikke klarer å bo der lenger. Det er ikke drift på gården, jord er leid vekk. Har fått tilbud om å kjøpe dette da det blir innen familien, men må ta opp lån for å få det til. Greit nok, er uansett på jakt etter en bolig, men så ser jeg at lån til landbrukseiendom er dyrere enn vanlige boliglån, for tiden omtrent 1 % over i rente.

 

Det som gjør meg betenkt er at jeg lurer på er om det er noe poeng for meg å kjøpe gården av min far nå, og måtte betale en masse ekstra i renter til en bank, når jeg (om jeg ikke stryker med før, og da er det jo ikke noe problem) allikevel vil arve den (sammen med min bror) en eller annen gang? Alternativet blir å ta et vanlig boliglån og kjøpe en bolig et annet sted. Er virkelig i tvil om hva jeg skal gjøre. Gården er for liten til  å leve av driften alene, får jo inntekter fra utleie av jord, men det er ikke mye og alt kommer antakeligvis til å gå vekk i vedlikehold av bygninger og andre driftsutgifter. Noe som jeg overser, eller har glemt å ta med i betraktningen?

Anonymous poster hash: 902d7...b63

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest a5412...d60

Tja, din far ville vel ikke solgt med mindre han trengte pengene til noe. Kjøper ikke du, kjøper noen andre.

Summa summarum er at eneste måten du er garantert å beholde denne gården på er å kjøpe den nå, har du ingen interesse av fremtidig bruk av den så ser jeg ikke helt vitsen med å kjøpe den.

Anonymous poster hash: a5412...d60

Lenke til kommentar

Først og fremst bør du jo finne ut om det finnes noen form for odel, og om en åsetestakst kan være mer hensiktsmessig, dersom det ikke allerede foreligger?

Deretter bør du undersøke litt med andre banker, særlig lokale banker, landbruksbanker og den slags, det høres litt pussig ut at renten er såpass mye høyere for gårdsbruk?

Hva som er for lite for å leve av, er relativt, kan jorden for eksempel brukes til andre ting, slik som grønnsaker i stedet for korn, kanskje noen form for dyrehold, det er mange som får små gårdsbruk til å gå rundt helt fint, det finnes også særdeles gode støtteordninger for en del slik drift.

Lenke til kommentar
Gjest 902d7...b63

Takk for innspill.

Det er egentlig ikke min far som vil selge, men pga. helsestilstanden hans så kommer han nok ikke til å klare å kunne flytte tilbake dit mer, og i hvert fall ikke ordne med vedlikehold. Da blir den bare stående og forfalle, flere av bygningene er alt i ganske dårlig stand.

Tror at bankene har høyere rente fordi det blir betegnet som næringseiendom og da løper banken en større risiko enn ved en vanlig boligeiendom. Men skal sjekke, er ikke alle banker som tilbyr lån til slike ting heller.

Det er odel på gården og det er jeg som er "først". Mye å sette seg inn i...

Anonymous poster hash: 902d7...b63

Lenke til kommentar
0laf skrev (På 28.10.2020 den 22.51):

Deretter bør du undersøke litt med andre banker, særlig lokale banker, landbruksbanker og den slags, det høres litt pussig ut at renten er såpass mye høyere for gårdsbruk?

Ikke det minste pussig. Lån til næringsvirksomhet er generelt dyrere enn private boliglån, landbruk er ikke noe unntak. Alle reglene rundt odelsrett, konsesjon etc bidrar også til at det er mer tidkrevende/komplisert å tvangsselge et gårdsbruk enn en bolig.

Landkreditt er regnet som den billigste banken for landbrukslån; effektiv rente der for et landbrukslån på >1mill innenfor 60% er 2,62%, et noenlunde tilsvarende boliglån kan du få for 1,90% hos Sbanken (innenfor 50%)

Trådstarter kan jo ta en diskusjon med far og bror rundt forskudd på arv; den halvparten av gården som ved skifte skal tilfalle bror må han jo være forberedt på å "kjøpe ut", enten nå, eller når far dør, men hans egen halvpart kan han jo arve nå -men det kommer jo an på fars økonomi fra nå og resten av livet. (hvor bor han nå? Skal han på sykehjem, eller må han etablere seg på nytt i leid eller kjøpt bedre egnet leilighet?)

Endret av Inge Rognmo
Lenke til kommentar
Inge Rognmo skrev (1 time siden):

Ikke det minste pussig. Lån til næringsvirksomhet er generelt dyrere enn private boliglån, landbruk er ikke noe unntak.


Nei, at det er dyrere med landbrukslån enn boliglån er ikke pussig, det jeg fant pussig var at det var 1% dyrere i et marked hvor boliglån generelt ligger på ~2%, altså er landbrukslån 33% dyrere, som hørtes mye ut, dog er renten særdeles lav nå.

Lenke til kommentar

Odel .. betyr det at du har søsken som står i kø for å få retten til å kjøpe det hvis de vil?

Jeg ville samla gjengen og avklart hvem som hadde hatt interesse, og latt den personen få lov til det. Men kanskje alle kunne hoppe inn og hjelpe til av og til? Det er vel definitivt verdi i eiendommen, hvis alle gjør litt av og til, så vil verdien bare øke og øke, la oss si over 10 år. Poenget er at hvis alle samarbeider, så spiller det ingen rolle hvem som eier det. Da eier alle det like mye, fordi alle samarbeider.

Men .. hvis det ikke er vilje, lyst eller interesse, hvis alle arvtagere har nok med sine jobber og interesser, så er vel det beste bare å selge det og la far få bruke pengene som han vil den tida han har igjen.

Endret av Taurean
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...