Gå til innhold

Finsk bombekaster kan bli produsert på Kongsbergs suksessfabrikk i USA


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Sitat: "Tårnet har en oppgitt vekt på 1.900 kg og en rørlengde på tre meter. Rekkevidden oppgis til over ti kilometer med evne til å skyte seks 120-millimetergranater som slår ned på samme mål samtidig (MRSI, «Multiple Rounds Simultaneous Impact»)."

Dette høres for meg ut som noe som er nokså likt ei klasebombe, og som derfor er ulovlig å produsere!

Lenke til kommentar

Da tar du fullstendig feil. Klasevåpen er et prosjektil som skytes ut og like før nedslag sprer prosjektilet ut mange små eksplosiver som detonerer ved anslag. Tradisjonelt var det en beholder som slippes fra fly og gjør det samme. Den kaster ut flere titalls om ikke hundrevis av små eksplosiver som detonerer ved anslag. Slike eksplosiver kan også leveres med krysserrakett.

MRSI ligger i navnet. Det skytes ut flere granater etter hverandre med samme kanon. Hver enkelt granat detonerer over målet eller ved anslag. Kanonens løp senkes litt for hver avfyring. Den granaten som forlater løpet først, har lengst bane å følge og bruker derfor lengre tid en den siste som forlater løpet. Derfor lander de omtrent samtidig.

Lignende effekt kan oppnås med manuelt ladet artilleri der flere kanoner skyter på samme mål samtidig. Granatene lander samtidig på målet. Jeg mener å ha hørt at også her kan det, med godt drillet mannskap, samles flere granater etter hverandre på målet tidsmessig med samme kanon.

Endret av Sten Helge
  • Liker 1
Lenke til kommentar
aasATuio skrev (2 timer siden):

Det poenget jeg vil ha fram er at denne bombekasteren er ikke et forsvarsprodukt, men et rent ødeleggelsesprodukt, i klasse med klasebomber. Vi bør bruke norsk teknologisk kompetanse til å produsere mindre ødeleggende forsvarsprodukter enn bombekastere!

Nå er ikke våpen mitt fag, men jeg tror de fleste bomber og missiler ikke tjener så mange andre formål en ødeleggelse. 

spørsmål til redaksjonen: Hva er forskjellen på en bombekaster og vanlig artilleri? Hva er definisjonen på en bombe og en granat?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nå er ikke jeg redaksjonen, men prøver meg likevel: I grove trekk har bombekasteren lavere utgangshastighet, kortere rekkevidde og er vanligvis kun i stand til å skyte med minst 45 grader elevasjon. Vanligvis er bombekasteren ladet via munningen, mens artilleriet lades bakfra. Bomben trenger ikke bygges så robust som en artillerigranat som akselereres heftigere, dermed kan en større andel av vekten være nyttelast (sprengstoff, røykstoff, lys etc), jeg ser noen angir omtrent samme mengde sprengstoff i 120 mm bombe som i 155 mm artillerigranat. Totalpakken av våpen og ammunisjon blir da vesentlig lettere for en viss effekt i målet, og man får helt andre muligheter hva angår mobilitet (81 mm BK kan splittes ned i moduler som kan bæres av mennesker, eller fraktes hel på en feltvogn, mens selv "lett" artilleri (105 mm) er en jobb for lastebil).

BK er også mer anvendelig for krumbane på kort avstand, med artilleri har man en betydelig minsteavstand for krumbane, og er fienden nærmere må man over på å skyte direkte, evt være forhindret fra å skyte i det hele tatt på grunn av terreng/bygning mellom artilleri og målet.

Den store ulempen med BK er at man mister mye rekkevidde, og vanligvis mister man muligheten til direkte ild.

...meeeen, så har vi denne da, som artikkelen dreier seg om. Tung som fy, bakladet og med elevasjon som går helt ned i negative tall, dvs ikke bare kan den skyte direkte, den kan skyte direkte mot noen som står lavere. Da er vi på det utlendingene kaller "gun-mortar", altså en hybrid mellom de tradisjonelle inndelingene. Tyngre og mer komplisert enn en vanlig BK, men lavere utgangshastighet og rekkevidde enn tradisjonelt artilleri, så den tilhører ingen av gruppene 100 %, men er nok nærmere BK enn artilleri.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-OvFPdyiZ

Det er ikke samtidig nedslag som gjorde klasebomber forbudt, det var mengden blindgjengere. For å lage så mange og så små bomber ble utløsermekanismene svært upålitelige, og det ble liggende igjen mye udetonerte sprenglegemer i området bombene slo ned. Dette førte til enorme lidelser for sivilbefolkning i området i årevis etterpå, spesielt siden småbombene gjerne ble plukket opp og lekt med av små barn.

 

MRSI er på ingen måte klasebomber. Det er bare matematikk, automatikk og presisjon. Det er de akkurat samme artilleri- og bombekastergranatene som før, men man skyter de ut i forskjellige baner, slik at granater avfyrt fra forskjellige steder og på forskjellig tid lander samtidig (Om en granat går i høyere bane bruker den lenger tid til å nå målet).

 

Dette medfører ikke noen større eller mindre fare for sivilbefolkningen. En kan potensielt klare seg med kortere og mindre omfattende bombardement, da du får tatt ut hele den fiendtlige stillingen i en smell heller enn å hamre løs i lang tid på de som rakk å springe i dekning da den første granaten falt. Dette kan føre til noe mindre forekomst av blindgjengere, men har ikke sett noen tall på det.

 

Når det gjelder hva Norge burde bruke kompetansen sin på kan en diskutere det, men den stygge sannheten er at Norge er ekstremt dyktige på å finne opp ødeleggende ting. Dyktigere enn de fleste, noe som er grunnen til at USA og andre NATO-land gjerne handler de skumleste sakene sine hos oss (12,7mm multi-purpose ammunisjon, kanon-ammunisjonen til F35, antiluft-systemer, sjøstridsmissiler etc).

Endret av Slettet-OvFPdyiZ
Grammatikk
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...