Jump to content
Øystein

Nye nasjonale koronatiltak og regler 28. oktober

Recommended Posts

Regjeringen strammer inn tiltak ved midnatt, natt til onsdag 28. oktober. Her er de nye reglene:

Sitat

 

Følgende nasjonale tiltak trer i kraft ved midnatt, natt til onsdag 28. oktober: ·

** I private hjem, hager eller hytter bør man ikke ha mer enn 5 gjester i tillegg til husstandsmedlemmer. Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. Det innebærer at to familier kan møtes selv om de har mange barn.

**Begrensingen om at man ikke bør ha flere enn 5 gjester, gjelder ikke for barnehage- eller barneskolekohorter. Barn og unge som er i samme kohort i barnehagen eller på barneskolen, unntas fra avstandskravet på arrangementer.

**Vi anbefaler at alle er sammen med færre personer i sosiale sammenhenger, i kortere tid og ikke med for mange forskjellige personer i løpet av en uke. · Private sammenkomster på offentlig sted eller i leide eller lånte lokaler skal ha en grense på maksimalt 50 deltakere. ·

**Dagens adgang til å ha 600 personer til stede på utendørs arrangement begrenses til å gjelde arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter. ·

**Regjeringen foreslår å styrke kommunene når det gjelder kontroll med etterlevelsen av reglene for arrangementer, serveringssteder og arbeidstakere.

 

Hva mener du om de nye tiltakene?

 • Like 7

Share this post


Link to post

Ja, dette var ikke akkurat mye av "tiltak". Som ventet var det bare "anbefalinger" og atter "anbefalinger" som de fleste som trenger å høre dem driter i uansett. En anbefaling er ikke en lov - det er en anbefaling og har de som driter i dette mulighet til å drite i det så gjør de det. Alt p*sset om "anbefalinger" er placebo fra regjeringen for å gi et falsk inntrykk av handling. De aller fleste ser ikke pressekonferanser, mange vet ikke at de er en gang så hvorfor prater de til de som driter i regler og råd som om de lytter?

Oslos bymynigheter må jeg innrømme imponerte denne gangen.

Men det blir vel klagesanger over anbefalinger fra vi vil gjøre som vi vil-gjengen nå også.

Det eneste de egentlig har gjort er å stramme til karanteneregler for utenlandsarbeidere. Alt det andre de kommer med er dildall-prat og kan vanskelig kalles for "nasjonale innstramninger".

Edited by Morromann
 • Like 2

Share this post


Link to post

De nye reglene presentert av NRK (unnskyld hørte kun via noen, så kilden ble misforstått) FHI var diffuse på skillet mellom f.eks. Oslo og resten av landet. Gjelder alle de strengeste reglene overalt? Går det ikke an å ansette noen skriveføre folk til å skrive disse regellistene?

https://www.nrk.no/norge/nye-koronatiltak-fram-til-desember-1.15215568

Skal vi se hva som stod på trykk:

Spoiler

Nye koronatiltak fram til desember

I uke 43 ble det meldt om 1290 nye tilfeller av koronasmitte i Norge. 54 personer er lagt inn på sykehus. Regjeringen strammer inn med nye koronatiltak.

image.gif.fa970abbcafe6e1a17625e5f7d7e5cdb.gif

NYE TILTAK: De nye tiltakene skal vare til tidlig desember. Erna Solberg håper da at smittesituasjonen tillater en julefeiring som ligner med på den vi er vant med.

FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB
Publisert i dag kl. 14:44 Oppdatert for 24 minutter siden
 

– Denne høsten har koronasmitten kommet som høstmørket. Litt mer dag for dag, sier statsminister Erna Solberg.

Nå strammer regjeringen inn og tiltakene vil vare fram til tidlig i desember. Tiltakene skal målrettes til de situasjonene der mange smittes.

 • I private hjem bør en ikke ha mer enn fem gjester som ikke er fra samme husstand. Du kan ha besøk av en annen familie som er flere enn fem.
 • Alle bør være sammen med færre personer i løpet av en uke.
 • På private arrangementer går grensen på antall deltagere fra 200 til 50. Hvis det er et offentlig arrangement kan det være 200 personer.
 • Arbeidstakere fra utlandet må teste negativt hver tredje dag og bo på enerom de første dagene.
 • Arbeidstakere som kommer fra land som EU kaller røde må være i karantene i ti dager.

Tiltakene innføres natt til onsdag. Bedrifter med mange utenlandske ansatte får tid til å omstille seg de nye reglene for arbeidstakere, derfor gjelder de fra natt til lørdag.

image.gif.bc505e8bcf701f8baf2a7b4317547a31.gif
 

Regjeringen strammer inn – dette er de nye tiltakene

, spilletid01:47.

 
 
 
 

Unntak for de yngste

Når regjeringen strammer inn, gjør de noen spesielle unntak for de yngste.

– Barn som går på barneskole eller barnehage skal kunne ha bursdag eller halloweenfest med vennene som de allerede er mye sammen med, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

Men hun ber alle sette seg inn i lokale regler før planleggingen av en halloweenfest.

– Denne høsten har vi sett at det har vært mye smitte blant unge voksne. Det betyr at elever på ungdomsskolen, videregående og studenter og andre unge voksne, må følge de samme reglene som oss voksne for hvor mange de kan være sammen med, sier Melby.

image.gif.951e23e65ddd234606bead86793fa6c2.gif

ALLE MÅ TA I ET TAK: Guri Melby sier hun håper at alle barn kan gi bestemor og bestefar en klem til jul.

FOTO: TERJE BENDIKSBY / NTB

150 lokale utbrudd

Både på pressekonferansen og i Dagsnytt 18 redegjør statsministeren og helseminister Bent Høie for årsaken til at de nasjonale smittereglene også gjelder for deler av Norge som har opplevd mindre smitte:

– Det er fordi nå har vi hatt omlag 150 lokale utbrudd, både på små og store steder, og hyppigheten av de lokale utbruddene øker og omfanget av smitten i samfunnet øker. Og det betyr at for å redusere risikoen for at for mange lokale utbrudd til slutt blir en nasjonal bølge, må vi ha noen nasjonale tiltak.

Norske kommuner får nå nye verktøy i verktøykassen for å håndtere eventuelle smitteutbrudd.

Kommunene kan begrense private sammenkomster til ti personer, eller 20 på sammenkomster utenfor hjemmet. De kan også innføre påbud om munnbind og hjemmekontor som hovedregel.

SV vil ha endring i smittevernloven

– Strategien er å slå hardt ned lokalt og de fleste kommuner som har fått smitte har vist at de klarer dette, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

I en e-post til NRK sier SVs partileder Audun Lysbakken at han oppfordrer alle til å følge tiltakene:

– Det er likevel alvorlig at folks friheter begrenses uten bedre demokratisk forankring. Regjeringen kan ikke fortsette å ta disse beslutningene helt alene. Folk og næringer som rammes har rett til å bli hørt, skriver Lysbakken.

Stortinget behandler nå et forslag fra partiet om endringer i smittevernloven, opplyser Lysbakken. Forslaget innebærer at Stortinget skal ta stilling til om tiltakene regjeringen vil iverksette er rimelige.

FHIs anbefalinger til regjeringen

Fra før har Folkehelseinstituttet kommet med følgende anbefalinger:

 • Arbeidsreisende fra områder i Europa med høyt smittepress bør ikke unntas fra innreisekarantene i arbeidstiden. Forkortet karantene ved testing kan vurderes.
 • Bare inntil femti deltakere kan delta på innendørs sammenkomster som primært samler familie, venner og kjente. Unntak gjøres der deltakerne sitter i tilviste og fastmonterte seter under hele arrangementet; da tillates 200 deltakere for alle typer arrangementer.
 • Kommunene pålegges å øke tilsynet med at serveringssteder og arrangement overholder smittevernreglene.
 • Det bør være en tydelig plan for samordning av tiltak for kommuner som har mye samhandling i forbindelse med arbeid og fritidsaktiviteter.

Det er ikke snakk om en smittebølge nummer to, og FHI skriver at situasjonen nå er mye mindre dramatisk enn i mars.

Oslo strammer inn

Oslo står for omtrent en tredel av alle smittetilfellene, står det i rapporten fra FHI. Mandag informerte byrådsleder Raymond Johansen om at alle smitteverntiltak videreføres.

image.gif.e9c6913ebd1a524183f716bd80744877.gif

Byrådsleder Raymond Johansen ber alle følge tiltakene for å bremse smittespredningen i Oslo.

FOTO: GORM KALLESTAD / NTB

I tillegg blir flere nye tiltak innført fra torsdag klokka 12:00:

 • Påbudt med munnbind på offentlige steder der det ikke er mulig å holde en meters avstand.
 • Påbudt å bruke munnbind på serveringssteder når man ikke sitter ved et bord.
 • Serveringssteder får ikke slippe inn nye gjester etter klokken 22.00.
 • Forbud mot mer enn 20 personer på arrangementer innendørs uten faste seter.
 • Unngå kontakt med mer enn 10 personer i uka.
 • Hjemmekontor er hovedregelen.
 • Universiteter og høyskoler bør ha digital undervisning der det er mulig.

– De fleste smittes hjemme

I Oslo øker smitten, og det har oppstått lokale utbrudd i flere kommuner. Blant annet i Trondheim, Gjøvik og Hammerfest.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener det er tydelig at det er nødvendig med endringer for å ned smitten.

– Først og fremst må vi sørge for at etterlevelsen av de nåværende rådene og tiltakene styrkes. Det er for mange eksempler på at smittevernet glipper i praksis, sier Nakstad til NRK.

Han tror vi kan se effekt av de nye tiltakene i løpet av to eller tre uker.

image.gif.c2023727e350804acbf9963b74b4d5db.gif

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ønsker målrettede smitteverntiltak som øker etterlevelse.

FOTO: ØRN E. BORGEN / NTB SCANPIX

Nakstad sier at de fleste smittes hjemme av noen som kommer hjem syke, og på ulike private sammenkomster. Men smitten sprer seg også andre steder, som på serveringssteder.

– Fellesnevneren er mange mennesker innendørs over lang tid. En person som er syk kan smitte mange, sier han mandag i Nyhetsmorgen.

 

Edited by G
 • Like 1

Share this post


Link to post
Wisd0m skrev (1 time siden):

Bør og anbefaler. Altså ingen konsekvens i å bryte "reglene"

Selvfølgelig er det ingen konsekvenser å bryte en anbefaling. Annet enn kanskje en dårlig samvittighet over å ha forårsaket andre mennekers død eller sprengt kapasistet på sykehusene.

Men jeg skulle gjerne likt å spørre Erna og Høie om de virkelig har så lite bakkekontakt at de tror folk følger med på disse meningsløse dillal-pressekonferansene deres. Tror virkelig Bent Høie at de som aktivt saboterer smittesporingen hører han når han står og messer "de må ikkje tulla og skrive opp kattenavn på gjestelistå"? De som gir faen ser ihvertfall ikke på pressekonferanser en mandag ettermiddag. De vet ikke at det har vært noen en gang.

 • Like 2

Share this post


Link to post

Galskap. 

Samtidig er det også galskap hvordan folk her inne skriker etter å få friheten sin innskrenket enda mer.

Våkn opp, folkens.

 • Like 4

Share this post


Link to post
15 minutes ago, Gomby said:

Galskap. 

Samtidig er det også galskap hvordan folk her inne skriker etter å få friheten sin innskrenket enda mer.

Våkn opp, folkens.

Min frihet har ikke blitt innskrenket.

 • Like 3

Share this post


Link to post
Gomby skrev (19 minutter siden):

Våkn opp, folkens

Tror heller du skal våkne fra drømmeland og se litt på hvordan helsevesenet sliter rundt omkring i verden. 

 • Like 4
 • Innsiktsfullt 4

Share this post


Link to post
:utakt skrev (13 minutter siden):

Tror heller du skal våkne fra drømmeland og se litt på hvordan helsevesenet sliter rundt omkring i verden. 

Tror heller du må vakne opp og se hvordan hele samfunnet stagnerer.

Det er jo åpenbart hvor denne destruktive utviklingen bærer hen.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Gomby skrev (36 minutter siden):

Galskap. 

Samtidig er det også galskap hvordan folk her inne skriker etter å få friheten sin innskrenket enda mer.

Våkn opp, folkens.

Hva er du klager og bærer deg for? Du har jo fortsatt lov til å gjøre stort sett hva fanden du vil. De anbefaler deg å ikke være mer enn 5 stykker i et selskap men det står deg fritt å ha langt flere så hva er det du sutrer og bærer deg over?

 • Like 1
 • Innsiktsfullt 1

Share this post


Link to post

Den "anbefalinga" om ikke fler enn fem stykker er det ingen som kommer til å bry seg om hvis den ikke skulle bli løfta før jul. Folk kommer til å feire med familiene sine okke som.

At det det legges sånne regler hvor det er visstnok høy smittespredning kan jeg forstå, men det er tull og tøys og legge sånne restriksjoner på nasjonalt nivå. I min kommune er det fortsatt 10 registrerte smittede, samme tall som i midten av mars. Det har stått sånn i snart 8 måneder og det til tross for at både sommer- og høstferie har kommet og gått. Etter demonstrasjonene i Oslo så ga folk F her, da dem skjønte hvor lite vits det var å følge regler når det var helt greit å samles titusenvis i storbyene - ting gikk tilbake til normalen fra omtrent mai av. Litt håndsprit her og der, men ellers business as usual.

Selvfølgelig er det ingen som bryr seg om sånne ting her.

 • Like 4

Share this post


Link to post
Wheeljack skrev (1 time siden):

Etter demonstrasjonene i Oslo så ga folk F her, da dem skjønte hvor lite vits det var å følge regler når det var helt greit å samles titusenvis i storbyene - ting gikk tilbake til normalen fra omtrent mai av.

Det er en viss forskjell at mennesker samler seg innendørs på et lite areal enn at man samler seg utedørs i et stort åpent rom - enorm forskjell; dessuten er det bevist at det er enormt mye større smitte inne enn ute. Det er derfor man anbefaler munnbind innendørs i trange arealer men ikke ute i det fri. Dessuten; under demonstrasjonen i Oslo var det runt 5 smittede daglig i HELE Norge, nå er vi snart oppe i 500 smittede daglig; det er senhløst og folk trekker seg innendørs. 

Edited by Morromann
 • Like 2

Share this post


Link to post

Smittetallene øker fordi flere blir testet. Tiltakene gir ingen mening. Det er jo ingen som har dødd siden juli. Hvor lenge skal dette hysteriet vare? 

 

 • Like 3

Share this post


Link to post
Vaniman skrev (5 minutter siden):

Smittetallene øker fordi flere blir testet. Tiltakene gir ingen mening. Det er jo ingen som har dødd siden juli. Hvor lenge skal dette hysteriet vare? 

"Føre var". Vi vil ikke ha det som tsjekkerne.

 • Like 2
 • Innsiktsfullt 1

Share this post


Link to post
Vaniman skrev (9 minutter siden):

Smittetallene øker fordi flere blir testet. Tiltakene gir ingen mening. Det er jo ingen som har dødd siden juli. Hvor lenge skal dette hysteriet vare? 

 

Stoler mer på smittevernseksperter enn på deg for å si det mildt. Kjente også to som er døde av "dette hysteriet". "Dette hysteriet" har tatt livet av over en million mennesker og flere steder har "dette hysteriet" vært en sterk belastning for helsevesenet.

Edited by Morromann
 • Like 1

Share this post


Link to post
Morromann skrev (11 minutter siden):

Stoler mer på smittevernseksperter enn på deg for å si det mildt. Kjente også to som er døde av "dette hysteriet". "Dette hysteriet" har tatt livet av over en million mennesker og flere steder har "dette hysteriet" vært en sterk belastning for helsevesenet.

Det er ikke så lurt med en kur som er verre enn sykdommen. Økonomien stagnerer, noe som får konsekvenser for folks helse. Utrolig at du kjenner to personer av de få som er dødd. Men jeg skal la tvilen komme deg til gode og velge å tro på deg. 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Vaniman skrev (15 minutter siden):

Det er ikke så lurt med en kur som er verre enn sykdommen. Økonomien stagnerer, noe som får konsekvenser for folks helse. Utrolig at du kjenner to personer av de få som er dødd. Men jeg skal la tvilen komme deg til gode og velge å tro på deg. 

To av de over en million menneskene i verden som har død og ufattelig mange tusen i det landet det er snakk om. Jeg har gjort det klart flere ganger her inne at det ikke var snakk om i Norge. Men slik snakker en ekte ignorant som er opptatt av å mele sin egen kake.

Kur som er verre sn sykdommen at du OPPFORDRES til ikke å kline deg inn i fremmede mennesker som kanskje ikke en gang ønsker at du skal kline deg inn i dem?

At det ikke har død mennesker I NORGE siden juli skyldes tiltakene og at vi i motsetning til Sverige tok de nødvendige tiltakene for å forhindre dette. 6000 døde i Sverige. 200 i Norge - fordi vi stengte ned da vi gjorde.

Edited by Morromann

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
 • Create New...