Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Utbetaling av lønn i eget AS


pierce007

Anbefalte innlegg

Er det mulig å utbetale lønn ulikt fra måned til måned (evt noen måneder ingenting)  i eget AS hvor du selv er den eneste ansatte?

 

Leste et sted følgende:

Lønnsnivået ditt har påvirkning på din opparbeidelse av rettigheter fra staten. Som arbeidstaker i egen bedrift bør du unngå å ta ut mindre enn 6G (rundt 600 000 kr) i lønn, da dette er maksbeløpet som ligger til grunn for ytelser fra NAV som dagpenger, fødselspermisjon og dekning av langtidssykdom (sykdom utover 16 dager).

 

Hvordan tolker jeg dette riktig? Hva skjer hvis jeg feks kun tar ut 300.000,-?

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
pierce007 skrev (1 time siden):

Er det mulig å utbetale lønn ulikt fra måned til måned (evt noen måneder ingenting)  i eget AS hvor du selv er den eneste ansatte?

Ja, det styrer du helt selv i en slik situasjon.

pierce007 skrev (1 time siden):

Hvordan tolker jeg dette riktig? Hva skjer hvis jeg feks kun tar ut 300.000,-?

En rekke ytelser, som feks sykepenger, baserer seg på lønn opp til 6G. Hvis du har 300K i lønn, så får du sykepenger tilsvarende 300K pr år hvis du er sykemeldt mer enn 16 dager. Hvis du har lønn lik 6G eller mer får du sykepenger for 6G.

Det skjer altså ikke noe mer enn at ytelsene fra staten tilsvarer den lønnen du gir deg selv. Når det gjelder sykepenger er det snittet av siste tre måneder som er grunnlaget.

Mange ser på dette med 6G motsatt: Det er ingen vits å gi seg selv lønn over 6G, for du får ikke mer i sykepenger/dagpenger/fødselsperm av staten om lønnen er høyere. Det er dog ett unntak og det er pensjon, den beregnes av lønn opp til 7.1G, derfor er det en del som gir seg selv 7.1G i lønn. Et tredje aspekt er at marginalskatt på lønn er høyere enn på utbytte over 640K, derfor velger noen å sette lønnen sin til 640K.

Alle disse betraktningene forutsetter selvsagt at selskapet ditt går så bra at du kan ta ut så høy lønn. Spesielt i begynnelsen er det mange som må ha vesentlig lavere lønn. Det er dog lurt å betale deg selv lønn fra starten av om du kan, slik at du ikke får problemer med NAV om du blir syk eller må melde deg som arbeidsledig.

Lenke til kommentar

Det er mulig å inngå en arbeidsavtale med eget AS om at lønn skal utbetales med variabelt beløp. 

Problemet er at NAV gjør en vurdering av om inntektsnivået er troverdig hvis det blir snakk om sykepenger eller foreldrepenger. Da er situasjonen den at du ønsker at lønnsordningene skal være så likt som overhodet mulig med vanlige arbeidstakere. 

Lenke til kommentar
Skandinav skrev (54 minutter siden):

Husk at du hver måned er pliktig å betale OTP for deg selv, som igjen er en lønnsytelse. Du får altså en form for lønn hver måned. Du må uansett sende A-melding for hver du er ansatt.
 

Nå er det vel ikke et krav om en slik ordning så lenge det er hans eget AS og kun han som er ansatt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...