Gå til innhold

DEBATT: Nei, det er ikke biologi som gjør at vi har få kvinner i IT-bransjen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dette er jo et vitenskapelig spørsmål først og fremst, ikke historisk. "

"Faktisk trodde mange på 50-tallet at kvinner kunne være bedre enn menn på programmering, fordi det ble sagt at kvinner hadde så godt øye for detaljer, struktur og de var tålmodige. Egenskaper de på den tiden så på som biologiske forskjeller. Så det biologiske argumentet blir altså nøytralisert, da det går begge veier og det er kun en avsporing fra det virkelige problemet."

Jeg ser ikke hvordan dette nøytraliserer argumentet, det viser bare at man hadde noen merkelige tanker rundt kjønn og hva som var riktig "rolle" innenfor IT. 

Der har vært studier forskjell i hjernen på kvinner og menn, der det er fysiske forskjeller. Spedbarn som er gutter har en tendens til å se mer og være mer interessert i bilder av f.eks biler enn det jenter er. Så jeg tror ikke dette kompliserte spørsmålet rundt biologi og yrkesvalg helt er løst slik som det påstås i artikkelen her. Det kan være noe for at gutter gjennomsnittlig er mer interessert i "ting" (hvor mange menn bryr seg ikke om biler, pc, lyd etc i forhold til kvinner). Det er ikke fastslått at dette kun er av sosiale og historiske grunner. 

Men når det er sagt! Gjennomsnitt er bare gjennomsnitt og det er mange kvinner som kan være langt mer teknisk dyktig og interessert enn det den gjennomsnittlige mannen er. 

Jeg alle kvinner til å søke IT og programmeringsjobber hvis de har interesse i feltet. Det er utrolig gode jobber og vi trenger flere kvinner og menn til å søke slike jobber :) 

Endret av PgUp
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Jeg har jobbet med mange dyktige kvinnelige ingeniører innen programvareutvikling opp gjennom årene. Det har vært en sann glede.

Det som dessverre kjennetegner alle utenom to er at de har gått over til andre roller, prosjektleder, program management, kundestøtte og helt andre yrker som HR og helse etter hvert.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
-Birger- skrev (36 minutter siden):

Jeg har jobbet med mange dyktige kvinnelige ingeniører innen programvareutvikling opp gjennom årene. Det har vært en sann glede.

Det som dessverre kjennetegner alle utenom to er at de har gått over til andre roller, prosjektleder, program management, kundestøtte og helt andre yrker som HR og helse etter hvert.

Hvorfor har de gått over til andre roller?

Lenke til kommentar

Litt satt på spissen så trekker damer seg gjerne unna yrker hvor arbeidet er veldig målbart og/eller hvor en ene og alene er ansvarlig for resultat. 
 

Vil si det er særlig en egenskap norske damer har. Har jobbet med endel damer, men det er de utelandske som har punch og trøkk.

 

Norske damer innenfor IT trekker gjerne mot mer fuzzy roller som gir mindre personlig ansvar og mer rom for å ha det hyggelig og kos.

Lenke til kommentar

Det er vel få eller ingen som sier at kvinner ikke KAN jobbe i IT. Greia er jo at de ikke vil. Og det er helt ok.

Og jo, det er absolutt biologiske forskjeller i hjernene på menn og kvinner. Av en eller annen grunn er noen menn bedre i ting som abstrakt tenkning og matematikk, som også antagelig er grunnen til at de fleste Nobelpris-vinnere i fysikk, matte osv. er menn. Ikke alle, men de fleste.

Selv når fler kvinner enn menn søker seg til enkelte fag, så er det en liten andel menn som briljerer helt i toppsjiktet. Det har antagelig med 'greater male variability' hypotesen å gjøre. Menn og kvinner har en snitt-IQ på 100, men variasjonen er mye større hos menn. Vi har flest genier OG idioter. Det forklarer også elegant forskjeller i ting som kriminalitet. Det ER biologiske årsaker til at menn er mer kriminelle, krigerske, voldelige osv.

Jeg skjønner ikke hvorfor noen alltid skal blande likestilling og kvotering. Det er forskjell på like muligheter og de facto kommunisme.

Lenke til kommentar

Det er openbart problem med påstanden at kvinner ikkje vil. Det mest openbare er at det då må vera ein underliggende forklaring for kvifor 50% av Norges befolkning ikkje er villig til å fatte interesse for emnet.

All påstand som sikter til biologi som kjerneorsaka er neppe basert i logisk og rasjonell bebyggelse. Kvinner og menn er forskjellige, men dette er ikkje kun til menns fordeler som mange liker å implisere her.

Lenke til kommentar

«Det er biologiske forskjeller på menn og kvinner, som (blant annet) påvirker hvilke yrkesvalg vi tar. I noe større grad enn menn ønsker kvinner å jobbe med mennesker, og i noe større grad enn kvinner ønsker menn å jobbe med ting.»

Jeg tror herren Henning Meese kan ta seg en bolle (eller litt meze, for den saks skyld). Jeg har jobba med IT i 25 år og har møtt på mange dyktige programmerere, blant dem også kvinner. At kvinner kanskje søker seg bort etter hvert, kan godt komme av at å jobbe i et mannsdominert yrke kan være slitsomt. Det samme gjelder menn i yrker som sykepleier. Hvis man ikke har en jevn populasjon av kvinner og menn (og skeive, streite, mørke, lyse osv), så vil man fort få grupper som ikke behandles så godt som andre. De blir dem og oss-prinsippet, og det er ikke spesielt bra.

Men takk for en flott artikkel om dette!

roy

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...