Jump to content
mr.wolf

Denne sensommeren og høsten har jeg ikke observert veps, rognebær eller rød og hvit fluesopp. Klimaendringer som har ført til dette?

Recommended Posts

Kan ikke huske å ha sett hverken veps,  rognebær eller fluesopp i år. Er det flere enn meg som har lagt merke til dette og hva kan årsaken være?

Edited by mr.wolf

Share this post


Link to post
geir__hk skrev (1 time siden):

Jeg har sett veps. Til og med måtte jage ut av huset / vinduet her tidligere i høst.

Ja, har nok vært en og annen veps. Men de pleier jo å være forferdelig plagsomme på sensommeren. Her hjemme har det i allefall ikke vært en enste. Rognebær og fluesopp pleier jo å lyse opp på høsten men ingenting i år. 

Share this post


Link to post

Det bugner av rognebær i Trøndelag i år. Dette har nok mest med været på tidligsommeren, om lufta er varm nok til at insektene kan fly og polinere fruktblomstene når disse blomstrer.

I Trøndelag var det kaldt i mai (skiføre i Trondheim bymark hele mai, en måned lengre enn normalt), så insektene kom sent i gang. Da var blomstringen over for mange plantearter, derfor ble det generelt lite frukt og bær. Rogn har muligens en senere blomstring, dermed ble disse pollinert i juni.

Neste tidligsommer kan bli helt normal. Det er faktisk helt normalt med variasjoner fra år til år, dette kalles vær. Det er først når uvanlige værfenomen skjer oftere og oftere slik at det danner en trend over flere tiår man kan snakke om om en klimaendring. Men noe skjer, og i vinter justerte jo metrologisk institutt normalverdiene sine, for at de skulle stemme bedre med med et litt varmere klima.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...