Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Pålegg om jordelektrode


Anbefalte innlegg

Hei! 

For noen måneder siden fikk jeg installert en elbillader. Før jeg gikk til anskaffelse av elbil så hadde jeg elektriker innom for å se om det ville by på utfordringer å installere en slik lader. Han sa da at det ikke skulle by på noe problem. 

Samme elektriker har også gjort en rekke andre arbeider i huset mitt, bla. oppgradering av sikringsskap, så han burde være relativt godt kjent med anlegget her. 

Etter installasjonen av elbilladeren fikk jeg en henvendelse da tydeligvis skulle føres rutinemessig tilsyn med bedriften som elektrikeren jobbet i. I etterkant fikk jeg da pålegg om utbedring i form av at det må installeres en jordelektrode da jordingen i huset ikke er god nok. I forhåndsvarselet står det: 

1. Jordelektroden manglet. Jf. fel § 19.
Kommentar:
Jordelektroden kunne ikke lokaliseres. Gjelder i forbindelse med nyinstallert kurs til elbillader.

 

I etterkant sier bedriften som installerte laderen hos meg at de ikke sjekket jordingen før de installere laderen, og de innrømmet at de burde gjort dette. Samtidig har jeg en samsvarserklæring fra dem som sier at elbilladeren er installert iht gjeldende regelverk osv osv. Huset mitt er fra 1976, og i ettertid så mistenker derfor bedriften at jordingen skjer via vannrørene, og at dette er årsaken til pålegget om å få jordelektrode.

Bedriften vil nå komme på befaring og tilbyr seg å installere et jordspyd, men da for min regning. De argumenterte med at et jordspyd uansett vil være en oppgradering, og at det er jeg som får problemer dersom den aktuelle feilen nå ikke utbedres.

Det blir nok ikke så enkelt å installere jordspyd i huset mitt, jeg må opp med belegningsstein, og det må sannsynligvis bores i grunnmuren osv. Også inne i huset så kan det by på utfordringer å komme fra yttervegg og inn til sikringsskap som er plassert ca midt i huset. 

Så nå har jeg to valg for at mangelen skal rettes: 

1) Fjerne elbilladeren og tilhørende ledning og sikring helt inn i skapet. 

2) Betale for å installere et jordspyd. 

 

Jeg kjenner at jeg er litt irritert. Jeg har i god tro fått installert en elbillader gjennom en elektrobedrift, de har gitt meg en samsvarserklæring og sagt at alt er i orden, så viser det seg i etterkant at dette ikke er tilfelle. I tillegg så krever de at jeg må ta hele kostnaden for utbedring. 

Tar gjerne imot tanker og innspill ift dette. Spørsmål som melder seg er jo: 

1) Kan de kreve at jeg alene betaler for utbedring i denne situasjonen?

2) Hva anbefaler dere? Få installert jordspyd eller skal jeg fjerne elbilladeren? 

 

Tanker og råd tas imot med takk :)

Endret av H-Frame
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Larzen_91 skrev (På 6.10.2020 den 19.27):

Kommer litt an på hvilken forskrift/norm de har oppgitt i samsvarserklæringen. Om det er nyeste norm (NEK:400 2018) så har de i teorien gått god for at elbilladeren er satt opp etter gjeldende krav, inkludert jordingen.

Beklager sent svar. Det er ikke oppgitt noen forskrifter i dokumentet, kun at de har installert lader osv. Under "utvidelse" og "endring" har de markert som "ikke aktuelt", det er jo nettopp det det er, fordi det nye kravet til jording utløses som følge av at den nye kursen anses som en utvidelse...

Lenke til kommentar

Nei, men poenget er at før var det tillatt å bruke vannrør som jording, og at man da ikke hadde dedikert jordelektrode, og slike krav har ikke tilbakevirkende kraft. Unntakene er om man mister denne jordforbindelsen (vannrør inn til huset skiftes ut til plastrør) eller om man endrer installasjonen nok til å utløse moderne krav på jordingen.

Men med det sagt så er det jo DLE som er den lokale autoriteten, og dersom de kommer med et påbud er det det som gjelder.

Lenke til kommentar

Hei igjen, 

Takk for svar. 

 

Jeg snakket med lederen i DLE, han bekreftet at feilen ville forsvinne dersom vi fjernet elbilladeren. Det var fordi at det var foretatt en "utvidelse" av anlegget som gjorde at det nye kravet hadde tredd i kraft. Hvis vi tok bort denne "utvidelsen" så var det greit igjen. 

Men jeg vil jo gjerne ha elbilladeren, så jeg kan ikke se at det er noen god løsning. 

 

Naboen sitt hus er samme årgang som mitt, og har akkurat samme elbillader som jeg har (Easee). Han har heller ikke noen annen jording enn gjennom vannrøret slik som huset opprinnelig hadde. Forstod det som at også han hadde hatt tilsyn, uten å få pålegg om utbedring. Så det hele virker jo litt rart. 

 

Uansett: Er det rimelig av meg å kreve at elektrofirmaet som installerte laderen utbedrer dette for egen kostnad?

Jeg hadde jo sannsynligvis heller kjøpt en bensinbil dersom jeg visste at det skulle bli så omfattende og kostbart å installere en slik lader... 

Lenke til kommentar

Det er vel en smal sak å banke ned et jordspyd å koble til en ledning, det koster vel en brøkdel av laderen og installasjonen av denne, så å fjerne laderen ville jeg neppe gjort.

På den ene siden er feilen på ditt anlegg, dersom firmaet hadde oppdaget dette før eller under installasjonen, så måtte du jo betalt for det uansett.

I ettertid er det selvfølgelig irriterende, samt en flause av firmaet at de monterer en slik lader uten å sjekke at det faktisk finnes tilstrekkelig jording, spørsmålet er vel om tabben er så stor at de burde gi deg et jordspyd som kompensasjon.

Ettersom jordspydet ikke koster all verden, å trolig er greit å montere, så synes jeg kanskje at firmaet burde tatt den smellen, men jeg er mer usikker på om du har noen sak dersom de ikke ønsker det, ettersom det er ditt anlegg som har mangler, ikke laderen de monterte.

Hva med å foreslå at dere deler kostnaden, eller eventuelt at du betaler spydet, å de gjør jobben gratis ?

Endret av 0laf
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...