Gå til innhold

Statkraft har tittet i krystallkula og funnet at vi kan styre unna de verste klimakonsekvensene


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"Storskala lagring av energi i nettet vil gjøre det lettere å innføre mer fornybart."

Hva mener man med det?

Svar:

Det betyr mest sannsynlig at overskuddsenergi som produseres ved mye vind, kan lagres og brukes når vinden løyer. Det store problemet med vindkraft er alltid underkommunisert. Når det fortelles at en mølle har en produksjonstilgjengelighet på 35 % av full effekt, så er det å fordeie virkeligheten. En mølle begynner typisk å produsere ved 4 m/sek, når full effekt ved 12 m/sek og stenges ned ved 25 m/sek. Mellom 4 og 12 m/sek, som er den mest vanlige vindstyrken, er produksjonen sterkt varierende. På utsatte steder kan det blåse 90 % av tiden, men hvor mye det blåser er nesten umulig å forutse. Derfor er det nødvendig med energilagring for å jevne ut produksjonen, en teknologi som er avgjørende for økende innslag av fornybar energi.

Lenke til kommentar
12 hours ago, hoj said:

"Storskala lagring av energi i nettet vil gjøre det lettere å innføre mer fornybart."

Hva mener man med det?

Fornybar energi er væravhengig. I.e. fornybart forstås til å bety vind, vann* og solkraft. Produksjonen fra disse kildene varierer med været og kan dermed ha en dramatisk ending i produksjon både fra dag til dag og fra sesong til sesong. 

Det betyr at å garantere tilstrekkelig produksjon til å dekke konsumet uten noen form for energilager betyr at produksjonen må skaleres slik at minimumsproduksjonen matcher maksimumsforbruket. Dette er urealistisk dyrt og medfører at mesteparten av tiden vil kapasiteten kare kastes bort ettersom man hele tiden overproduserer. Istedet er det ønskelig å kunne lagre overproduksjon slik at man kan sette inn reserver ved underproduksjon, potensiellt i ganske lange perioder. Både for forsyningssikkerhet og fordi enerilager er dyrere enn energiproduksjon vil man nok likevel ta sikte på at i snitt har man en god del overproduksjon. Jo billigere energilagring blir jo mindre overproduksjon kan man ta sikte på å ha.

*) Merk at mange vannkraftanlegg innebygged energilager i form av reservoaret noe som har gjort vannkraft langt enklere å implementere i stor skala enn sol og vind.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...