Gå til innhold

Økt nordlysaktivitet - farlig?


Anbefalte innlegg

https://www.nrk.no/nordland/heftig-nordlys-pa-himmelen_-og-i-de-neste-arene-vil-det-bli-enda-bedre-1.15178106?fbclid=IwAR0uLrTEEWBMMServb0CbtJLjtajWC3ct9ehYNFscv4c5Vh8RrpGCO3I7HE

De vinkler dette som noe morsomt og spektakulært. Men er det ikke dette som kan slå ut elektrisiteten på jordkloden? Hvor høyt må det være på den skalaen før det er farlig? Styrke 6 av 9 høres høyt ut.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette er stråling spredt over et gigantisk areal samt at mesteparten absorberes i atmosfæren og magnetfeltet til jorda. Det er jo det man ser når man ser nordlys. Grunnen til at det slår ut strømnett er fordet strømkablene strekker seg over gigantiske lengder og fungerer som ypperlige antenner.

Men blir strømnettet slått ut over store deler av landet/verden f.eks. midt på vinteren så er det klart at det er farlig.

Lenke til kommentar

13. mars 1989 ble store deler av strømnettet i Canada slått ut av en solstorm, og nordlys skyldes jo elektrisk ladete partikler fra solstormer. Så ja, nordlys (solstormer) kan være potensielt skadelig for strømnett og elektriske apparater. Sørlys (samme fenomen rundt sørpolen) er ikke fullt så farlig, rett og slett fordi det er få beboelige steder så langt sør.

https://www.nasa.gov/topics/earth/features/sun_darkness.html

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Den solsyklusen vi akkurat har gått inn i ventes å bli den svakeste på 200 år, så det blir ikke så mye nordlys å se framover nå, dessverre.
Utbruddet nå i helga var nok en engangshendelse.
https://electroverse.net/nasa-predicts-next-solar-cycle-will-be-lowest-in-200-years-dalton-minimum-levels-the-implications/

https://www.nasa.gov/feature/ames/solar-activity-forecast-for-next-decade-favorable-for-exploration/

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...