Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Innfør innenlands reisekarantene nå!


Simen1

Er du enig i mitt forslag om innenlands reisekarantene?  

59 stemmer

  1. 1. Er du enig i mitt forslag om innenlands reisekarantene?

    • Ja, enig
      21
    • Delvis enig/uenig (utdyp gjerne i tråden)
      10
    • Nei, uenig
      28


Anbefalte innlegg

FHI rødmerker nordiske fylker og har karantenekrav for de som reiser fra røde områder, men de nekter å rødmerke noe som helst på norsk jord og har derfor heller ingen karantenekrav for de som reiser ut derfra. Selv om områdene ville fylt kravet om rødmerking hvis de lå i utlandet. Dette mener jeg er inkonsekvent og viser manglende forståelse for at viruset ikke kan se grensene på et kart.

Det vi risikerer med full karantenefrihet innad i landet er at smitten sprer seg kraftig ut over landet. Det vil presse helsevesenet i hele landet slik at helsevesenet i A ikke kapasitet til å avhjelpe helsevesnet i B. Helsevesenet risikerer altså en jevnt over stor belastning i stedet for at det skal være mer geografisk avgrenset.'

Videre har vi de økonomiske konsekvensene av å stenge ned et helt land, i stedet for å målrettet stenge ned kun de geografisk avgrensede områdene som trenger det.

Ordet søringkarantene har vel blitt et slags skjellsord så det kan vel kalles noe mindre stigmatiserende og mer generelt. F.eks karantene ved reise fra norske områder med stor smittespredning. Altså uansett hvor i landet man opplever stor smittespredning.

Hvordan man bør dele landet inn i soner er nok en debatt vi bør ta, da det er ikke åpenbart at sonene bør følge kommunegrenser eller fylkesgrenser både av hensyn til dekningsområde for ulike helseforetak, pendlersoner, forflytningsmønstre, industri, hvor samferdselsknutepunkter befinner seg osv. Så jeg lar inndelingen være et åpent spørsmål for nå.

Poenget er at jeg mener vi bør få på plass rødmering innenlands og generelle karantenekrav for utreise fra røde soner. I hvilken grad reisende skal følges opp og karantenekravet håndheves lar jeg også være et åpent spørsmål for nå. Man trenger ikke nødvendigvis tenke et veldig autoritært system. Det er også mulig å unntak fra karantenekravet for de som har nødvendige ærender på kryss av soner. F.eks langtransportsjåfører.

Angående grunnlovens §106 "Alle som oppheld seg lovleg i riket, kan fritt ferdast innanfor grensene <..>" så mener jeg at man må se det i kontekst av reisetidene da grunnloven ble etablert i 1814. I dag reiser man så raskt at en tidsforsinkelse på f.eks 10 dager neppe kan sies å bryte med den paragrafen, da reisetida uansett kan bli kortere enn reiser uten karantene i 1814. (Kommer selvsagt an på strekning osv)

Endret av Simen1
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Er enig.

Vi har to muligheiter for å få kontroll på viruset, og innenlands karantenereglar er nok den minst belastande løysinga.

Det andre alternativet er å beholde heile Norge som ein stor region der det er full reisefriheit innad i landet, men då må vi låse dei nasjonale grensene slik at det ikkje er mulig å reise inn og ut av Norge utan å gå i karantene. Med dette alternativet så vil vi hindre ny importering av viruset samtidig som at folk får lov til å reise rundt i Norge som dei vil. Den store ulempen er at dette vil slå ekstra hardt ut for næringslivet som ikkje får benytte arbeidsinnvandring eller gjennomføre nødvendige ærend i utlandet.

 

 

Og som heilt minimuim så burde myndigheitene vært langt tydelegare på kva som er anbefalt oppførsel om det ikkje er vilje til å sette krav. Er det greit å reise til Oslo for ein helgetur? Er det greit å arrangere heimefestar no når alkoholserveringa stenger ved midnatt? Er det greit å delta på festar og arrangement med opp til 200 deltakarar fleire gonga i veka, eller bør du holde deg til eit og anna viktig arrangement som bryllup og begravelsar, Osv. 
I dag er det svært få krav som ein må følgje, men det er også mange råd som gir uklare signal. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
The Avatar skrev (2 minutter siden):

Den store ulempen er at dette vil slå ekstra hardt ut for næringslivet som ikkje får benytte arbeidsinnvandring eller gjennomføre nødvendige ærend i utlandet.

Ikke nødvendigvis. Karantene er bare en tidsforsinkelse for både arbeidsinnvandring og gjennomføring av nødvendige ærender. Det gjør nok reising mer kostbart ettersom man må betale de ansatte 10 dager for å være i karantene per reisetilfelle, så jeg regner med redusert reiseaktivitet, men ikke null.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvor skal man sette grensene? Regioner? Fylker? Kommuner? Bydeler? Smittespredningen på tvers av fylker i Norge er såpass lav, at et slikt tiltak trolig bare vil føre til mer forrakt mot tiltakene, som igjen fører til at færre respekterer dem. Det er viktig å ikke innføre strengere tiltak enn høyst nødvendig, og det er ingenting som tyder på at dette er høyst nødvendig.

  • Liker 9
Lenke til kommentar
Kajac skrev (2 minutter siden):

Hvor skal man sette grensene? Regioner? Fylker? Kommuner? Bydeler?

Jeg lar som sagt det være et åpent spørsmål for nå, fordi det er en hel lang debatt med masse hensyn som skal ivaretas. Personlig mener jeg man må dele inn Norge på en ny måte som passer smittevernet, forflytningsmønstre og næringsliv bedre enn den administrative inndelingen.

Enig i at nødvendighetsgraden bør veies opp mot politikerforakt. Her vil jeg si det skorter mest på forståelse av situasjonen så mer og bedre informasjon om tiltak og estimerte utfall vil være svært viktig i forkant av tiltak.

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (1 minutt siden):

Enig i at nødvendighetsgraden bør veies opp mot politikerforakt. Her vil jeg si det skorter mest på forståelse av situasjonen så mer og bedre informasjon om tiltak og estimerte utfall vil være svært viktig i forkant av tiltak.

Bedre informasjon vil nok ikke hjelpe; koronaen har vært mild med Norge. De verste døds-estimatene for Norge var på over 100 000 mennesker, og de "mildeste" var fremdeles på flere tusen. Sett med norske øyne, har korona-epidemien vært langt under forventning, og langt mildere enn selv de største optimistene håpet på. Tiltak må matche virkeligheten for dem som blir utsatt for tiltakene, og så langt har influensa-sesongen vært mer aggressiv enn koronaen her til lands. Da er det vanskelig å overbevise tiltaks-trøtte normenn om at man trenger strengere tiltak. Om man så velger å likevel innføre strengere tiltak, vil støtten og "dugnadsånden" forsvinne, og raskt erstattes av motstand i stedet. Og vi trenger vel ikke at folk tar til gatene slik vi ser i både europa og USA i disse dager.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg synes heller det burde innføres påbud om munnbind på all offentlig transport og i butikkene. Slik har det vært i Berlin siden i sommer, og nå er det færre smittede i Berlin enn i Oslo. De som ikke bruker maske får bot.

Jeg tror dette må til fordi folk ikke respekterer avstandsregelen, som jo heller ikke er mulig i rushtiden på buss og T-bane. Lokkemiddelet kan være å sette ned prisen på munnbind eller å dele dem ut gratis på morgenen i områder der mange reiser kollektivt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Kajac skrev (51 minutter siden):

Bedre informasjon vil nok ikke hjelpe; koronaen har vært mild med Norge.

Det er feil. Coronaen har ikke vært mild med Norge. Case fatility ratio (bekreftede tall) er på 2,1% som er ganske i tråd med andre land som ikke har overbelastet helsevesenet. Det som har vært spesielt i Norge er lav smittespredning. Jeg tror vi kan klappe oss selv på skuldra og si godt jobbet i stedet for å fantasere om et "norgesvennlig" virus. Hvis folk får rundt og tror at viruset har vært spesielt norgesvennlig så trengs det åpenbart bedre informasjon.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Bør vel og innføres lokale lockdown som de har i england hvor leiecester og newcastle hadde lockdown.

Oslo og Bergen burde stenges ned som ingen reiser inn og ut men altfor vanskelig i praksis og det er bare kineserne som får det til, derfor wuhan kan nå ha badeparty mens vi må sitte hjemme snart 8 måneder inn i pandemien

Og der fikk jeg sms fra oslo kommune om å bli hjemme, tviler på at det er mange som gidder eller kan

Endret av onkel_jon
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Just now, Simen1 said:

Du mener vel motsatt?

Men igjen, hva mener du med et hinsides opplegg?

Hva er poenget med å hindre folk fra "gokk" til å dra til Oslo dersom alle fra Oslo kan dra til "gokk"?

Poenget mitt er at dette er en "enten eller" situasjon i mine øyne, enten må du stoppe begge veier, eller så er ikke poenget der.

 

Personlig ville dette neppe påvirket meg i noen større grad uansett, så jeg ser ikke problemet med å innføre noe slikt, på samme måte som jeg ikke skjønner hvorfor vi har delt sverige i fylker, istedetfor mindre soner.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
MariusJS skrev (4 minutter siden):

Hva er poenget med å hindre folk fra "gokk" til å dra til Oslo dersom alle fra Oslo kan dra til "gokk"?

Poenget mitt er at dette er en "enten eller" situasjon i mine øyne, enten må du stoppe begge veier, eller så er ikke poenget der.

Det er du som nevner Oslo her. Røde soner kan oppstå hvor som helst i landet. Hadde f.eks Østfold vært knallrødt og Oslo smittefri så hadde kanskje Oslo-innbyggerene hatt en annen mening om soneinndeling og reisekarantene. Synes ikke så mye om å stigmatisere folk utenfra Oslo til "gokk". Får vel bare minne om at de aller fleste her i landet bor utenfor Oslo.

Hvorfor skal smittefrie gå i karantene for å reise til røde områder? Det gir ikke mening.

Ellers så savner jeg svar på hva du legger i "hindre" og "hinsides opplegg".

  • Liker 1
Lenke til kommentar
MariusJS skrev (13 minutter siden):

Hva er poenget med å hindre folk fra "gokk" til å dra til Oslo dersom alle fra Oslo kan dra til "gokk"?

Eg er ikkje heilt sikker på kva du meiner, karantenereglar for reise vil naturlegvis måtte gjelde i begge retningar slik det er praktisert på nasjonale grenser.

Det sagt så hadde det til dels fungert å satt passaren i Oslo sentrum og gjort det slik at alle kan reise til Oslo der det er smitte, men ingen som er eller har vært i Oslo får reise ut av Oslo og inn i områder utan smitte. Dette vil også hindre spredning til heile landet, men det vil naturleg nok være svært krevande å skulle gjere det på denne måten.

Lenke til kommentar
9 minutes ago, Simen1 said:

Det er du som nevner Oslo her. Røde soner kan oppstå hvor som helst i landet. Hadde f.eks Østfold vært knallrødt og Oslo smittefri så hadde kanskje Oslo-innbyggerene hatt en annen mening om soneinndeling og reisekarantene. Synes ikke så mye om å stigmatisere folk utenfra Oslo til "gokk". Får vel bare minne om at de aller fleste her i landet bor utenfor Oslo.

Hvorfor skal smittefrie gå i karantene for å reise til røde områder? Det gir ikke mening.

Ellers så savner jeg svar på hva du legger i "hindre" og "hinsides opplegg".

Jeg bor heller ikke i Oslo...

Hva er galt med å kalle en spade for en spade? De fleste jeg kjenner som bor i "gokk" kaller det like gjerne "gokk", de lever ikke i noen fantasiverden om at de bor i verdens navle, men de trives minst like godt som de jeg kjenner som bor i Oslo...

Hvordan vet du at de er smittefrie?

I ordet hindre så mener jeg enten å forby, eller å fysisk stoppe personer som forsøker å bryte reglene du foreslår.

I hinsides, så blir det jo da i mitt hode håpløst, med mindre man skal flytte mange titalls tusen ansatte for å overvåke "sone-grensene"

  • Liker 1
Lenke til kommentar
8 minutes ago, The Avatar said:

Eg er ikkje heilt sikker på kva du meiner, karantenereglar for reise vil naturlegvis måtte gjelde i begge retningar slik det er praktisert på nasjonale grenser.

Det praktiseres da ikke slik på internasjonale grenser? Der er det hvert lands regler som gjelder, du kan helt fint dra til en rød sone i sverige, eller ett rødt land uten karantene (så lenge det landets regler ikke tilsier at du skal i karantene), da blir den eneste karantenen når du kommer i retur, du kan altså smitte så mange du vil i det du kommer til landet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Karantenereglene ved landegrensene er kun enveis. Det gjelder ikke begge veier. F.eks har man fritt kunnet reise fra Norge til Sverige under hele pandemien, da det er Sverige som bestemmer relgene for innreise til eget land. I følge grunnloven kan nordmenn fritt forlate riket når man måtte ønske og det foregår ingen reiseråd, registrering etc på den siden av veien som fører ut av Norge. Det foregår kun på innreisesiden.

Finland praktiserte det litt annerledes en periode, men innreiseforbud fra Norge, men er nå åpent for innreise fra Norge. De følger med på utviklinga i Norge og vurderer fortløpende om innreiseforbudet skal gjeninnføres. Nå er det så lite smitte på norsk side av grensa til Finland at det er åpent.

Karantenereglene for reiser fra røde land til Norge gjelder altså kun når man reiser fra utlandet til Norge.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
MariusJS skrev (4 minutter siden):

Hvordan vet du at de er smittefrie?

Det er en risikovurdering. De som reiser fra steder med lite smitte og god kontroll på smitteveier er mest sannsynlig smittefrie. I Bergen, altså "gokk", er det for tida dårlig kontroll på smitteveier og høy spredning. Derfor er det høyere sannsynlighet for at de kan bringe smitte med seg til andre deler av landet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...