Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Manglende ferdigattest på garasje


abr

Anbefalte innlegg

Vi kjøpte hus i 2018. Vi har nå bygget på huset og søkt om ferdigattest på det. I den forbindelse har vi fått beskjed om at det ikke er søkt om ferdigattest på garasjen (som var her fra før) og at vi nå må betale omtrent 2500 for dette. I prospektet står det at det ingenting annet enn at det er ferdigattest på huset. Såvidt jeg forstår skal det gis tydelig beskjed om det dersom det ikke finnes ferdigattest på eiendommen man kjøper. 
 
Det står i prospektet: 
I boligen etasje er det foretatt mindre ominnredning fra originale bygningstegninger. Dette er ikke søkt godkjent hos Karmøy kommune iflg selger.
 
Ingenting om garasjen. Det står kun at det er garasje fra 2015. Ingenting om ferdigattest. Selger har krysset av på "nei" ved spørsmål om han kjenner til manglende ferdigattester. 
 
 
I punkt 8.1 står det følgende: Det går frem av proposisjonen at ferdigattest mangler for en god del byggetiltak. Det følger av lov om eiendomsmegling § 6-7 andre ledd nr. 8 at oppdragstakeren plikter å gi kjøperen skriftlig opplysning om hvorvidt ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse foreligger før handel sluttes. Dette kan være en av årsakene til at kommunene mottar en del søknader om ferdigattest for eldre tiltak.
 
Ved kontakt med megler henviser hun kun til boligselgerforsikring. (?) Vet ikke om hun mener boligkjøperforsikring, men det har vi ikke. De hjelper vel heller ikke med så små saker såvidt jeg har forstått. Vi ønsker ikke å betale denne regningen av prinsipp, men sliter med å forstå om ansvaret er hos megler, selger, eller kommunen? Det var ikke selger som bygget garasjen. Han visste nok ikke at det ikke fantes ferdigattest. Megler har jo innhentet informasjon fra kommunen, og burde de ikke der gitt info om manglende attest? Er megler pliktig til å informere om dette? 
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Takk for svar, men i følge kommunen gjaldt det tydeligvis ikke i 2015 da garasjen ble bygget. Vi ser imidlertid nå i papirene vi fikk etter salg at det står at det ikke er ferdigattest på garasje, men det sto ikke i prospektet og de dokumentene vi fikk se før kjøp. Flere steder leser vi at megler skal informere tydelig om det mangler ferdigattest FØR kjøp, noe som verken er gjort skriftlig eller muntlig for kjøp. Det står altså kun i disse dokumentene som man får nå salget er gjennomført. Vi mener da megler sitter me ansvaret, men hun er lite interessert i å svare på mail enn så lenge.. 

Lenke til kommentar

Regelen om at frittliggende bygning under 50 kvadratmeter ikke er søknadspliktig ble innført fra 1. juli 2015, se endringsforskrift 8. mars 2015 nr. 206. Før dette var regelen at frittliggende bygning måtte være mindre enn 15 kvadratmeter. 

Så reglene var slik i deler av 2015. 

Hvis du må punge ut for ferdigattest er dette et resultat av en mangel, nemlig mangelfull informasjon om eiendommen. Dette kan du kreve dekket av selgers eierskifteforsikringsselskap.

Lenke til kommentar

Den ble søkt om i april 2018 og bygget av daværende eier så regner med den faller utenom den regelen da. Megler svarer ikke på noe annet enn å henvise til boligselgerforsikring. Men det er jo ikke selger sin feil? Har man sjans å vinne en slik sak hvor det er snakk om så små beløp? Har inntrykk av at de ikke bryr seg om saker hvor det er snakk om 2000. Vi har ikke kjøperforsikring av nettopp den grunn. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...