Gå til innhold

Realistisk med gjeldsordning?


Gjest fcffd...aec

Anbefalte innlegg

Kredittkort er greit det fremst man betaler før rentene begynner å løpe, hvis ikke så er det en dyr affære.

vedrørende trådstarter, hvis man har en så høy lån at det ikke er mulig å betjene så kommer man mest sannsynlig under gjeldsordningen. Egentlig en gunstig avtale da man blir gjeldfri i løpet av kun 5år. Synd for kreditorene dog, de taper nok en del penger.. Men burde ikke gi kreditt til folk som ikke klarer å betjene så får skylde på seg selv.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
freddy85 skrev (På 11.11.2020 den 1.46):

Kredittkort er greit det fremst man betaler før rentene begynner å løpe, hvis ikke så er det en dyr affære.

vedrørende trådstarter, hvis man har en så høy lån at det ikke er mulig å betjene så kommer man mest sannsynlig under gjeldsordningen. Egentlig en gunstig avtale da man blir gjeldfri i løpet av kun 5år. Synd for kreditorene dog, de taper nok en del penger.. Men burde ikke gi kreditt til folk som ikke klarer å betjene så får skylde på seg selv.

men dette er vel 5 ganske harde år, er det ikke det? Man kan vel bli tvunget til å selge det aller meste av verdi og lever på et absolutt minimum? 

Usikker på hva som er best, å betale over lengre tid, eller ha 5 år med ganske heftige regler og restriksjoner? 

Lenke til kommentar
Baranladion skrev (5 timer siden):

men dette er vel 5 ganske harde år, er det ikke det? Man kan vel bli tvunget til å selge det aller meste av verdi og lever på et absolutt minimum? 

Usikker på hva som er best, å betale over lengre tid, eller ha 5 år med ganske heftige regler og restriksjoner? 

Mange har så mye gjeld at de ikke engang klarer å betjene rentene. Med andre ord bare øker gjelda. Da må vel 5 harde år være å foretrekke?

Lenke til kommentar

Vi hjelper privatpersoner som har kommet i en uheldig situasjon som dette.

Kort oppsummert.

Har du mulighet til å jobbe dobbelt og bli ferdig innen 7-8 år.  Gjør det.

Har du ikke det og nærmer deg 55-60 år.. Gå for gjeldsordning.

 

Er veldig røft å leve med gjeldsordning og vi har sett flere forsvinne fra landet eller avslutte det med kun få mnd igjen. Den psykiske belastningen over en periode er stor og ikke alle får den hjelpen de trenger i denne perioden.

i de fleste sakene våre er det dog at de jobber dobbelt. Det er hardt fysisk og psykisk det også, men det vi prøver å få frem er å gå for en sidejobb som man trives i. Og helst noe sosialt som i butikker e.l

 

Av hva vi blir fortalt i ettertid er det lettere å leve med en fysisk belastning som letter det psykiske og gir mestringsfølelse.. Enn å leve med en psykisk belastning som også blir til fysisk belastning. 

Og tro det eller ei.. Vi ser faktisk at majoriteten er glade for det i etterkant når de har gjort opp for seg. 

 

Uansett skal alle ha lykke til med hva som skjer og hva som evt gjøres.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest 83b82...eda

Det er noen alternative veier ut av dette. 
Dette er muligens upopulære tips, men nevner det likevel.


Meld deg på luksusfellen. Har ikke sett noen med så høy forbruksgjeld, så de vil sikkert ha deg med for sjokk-faktoren. De får ofte til å fjerne 30-60% av kravene og slette renter. Men prisen er å bli offentlig gapestokk.

Dersom du har noen kausjonister, så kan de stille sikkerhet til et rimeligere refinansieringslån. Det verste som skjer er vel å få et nei. Et slikt lån kan muligens ødelegge gjeldsordning så trå varsomt. Ikke følg dette rådet uten å gjøre research.

Hvis du har noe form for kompetanse som kan brukes, så bytt til en statlig jobb. Her finnes statlig refinansieringslån (krever dog sikkerhet) men også rentefrie lønnslån som kan innfri en del av kravene


Forøvrig, for de her inne som sliter med litt mindre gjeldsbeløp og kaos med regninger så har jeg et råd. Hver regning du ikke betaler, koster deg tusenvis av kroner. Løsningen er åpenbart ikke å betale, for det får du jo ikke til. Det enkleste er å sørge for at du ikke får noen regninger. Absolutt ALT av abonnement som generer faktura, må stanses umiddelbart. Da vil du kun forholde deg til gamle regninger. Hvis du må betale strøm, få dette på avtalegiro sporenstreks. Det er faktisk billigere med kontantkort på mobilen hvis fakturaene blir 3000kr og lønnstrekk. Men helst sleng inn avtalegiro her også! Etterhvert vil du merke at postmengden tynnes ut og da blir det mye lettere å leve. Om du så måtte ende opp med lønnstrekk, så vil det ikke bli lønnstrekk på nye krav i fremtiden. Den gamle gjelden vil sile seg sakte men sikkert ut, selv om du foretar deg ingenting - sett at du aldri får nye regninger. (Men man bør foreta seg noe, ja)

Jeg er etter tonår på andre siden av et gjeldsberg og jeg får kanskje to brev i måneden maks. 90% av det jeg må betale tikker og går automagisk.

Anonymous poster hash: 83b82...eda

Lenke til kommentar

Det å blottlegge og latterliggjøre sin egen person på TV der man nærmest blir umyndiggjort og behandlet som et barn - for andres underholdnings skyld. Det er noe jeg ALDRI hadde gjort. Jobben de gjør på Luksusfellen kan du gjøre veldig enkelt selv. Men mange sliter med å faktisk gjennomføre det. Det å forhandle ned gjeld med inkassobyråer og lignende kan hvem som helst gjøre. Jeg har selv gjort dette, og det er faktisk så lett som det ser ut på tv. Ta en telefon. 

Her er oppskriften:
Finn frem skattemeldingen din for forgående år, ta netto årsinntekt og del på 12. 
Dette er din netto referanseinntekt.

Finn ut så nøyaktig som mulig hva du bruker penger på. Bolig, transport, mat og annet osv.

Ta utgangspunkt i SIFOs referansebudsjett. Dette er et gjennomsnitt av forventet utgifter til en husholdning. Det finnes en god kalkulator for dette.

Hovedregelen er at kun det som blir igjen etter livsopphold (her har staten egne satser, for en enslig i 2020 tilsvarer det drøyt 9000 kr,- Kilde: https://www.regjeringen.no/no/tema/forbruker/gjeldsordning/livsoppholdssatser/id691824/). Boutgifter kommer utenom - her er det store lokale variasjoner. Men ca 8500 kr,- pr mnd er noe de fleste aksepterer. 

9000 + 8500 = 17 500,- Har du en netto inntekt på 20 000 pr mnd. Har du 2 500,- i overskudd som kan gå til gjeld. En frivillig offentlig gjeldsordning tar fem år og vil da tilsvare 150 000 kr,- i gjeld. Dersom inntekten din er stabil. 

Dersom du kan dokumentere lav inntekt, kombinert med høy gjeld. Og du har f.eks. et forbrukslån på 500 000 kr,- der rentene alene vil overstige ditt netto overskudd pr mnd. Så klarer du aldri å nedbetale gjelden din. Derfor har du et godt utgangspunkt til å forhandle ned gjelden betydelig. 

Alle kommuner i Norge plikter å gi gratis økonomisk rådgivning / gjeldshjelp.
Kilde: https://www.fylkesmannen.no/nb/Rogaland/Helse-omsorg-og-sosialtjenester/okonomisk-radgjeving/


Disse hjelper deg med å lage en oversikt, sende ut tilbudsbrev og gjør den samme jobben Luksusfellen gjør. Men det tar litt tid. Ofte er det flere måneder ventetid før du får en avtale med en gjeldsrådgiver. 

Når det gjelder gjeld er staten vanskeligst og forhandle med. Høy statlig gjeld blir prioritert, derfor gir dette et enda bedre utgangspunkt til å forhandle ned annen gjeld. Har du skyhøy statelig gjeld med noen kraftige forbrukslån/kredittkort - men også en bunke med "småkrav" som bomregninger, Klarna og småkjøp. Kan du fort forhandle ned 70-80% av gjelden på disse småkravene. "Cash is king" - Har du skyhøy gjeld til staten pluss noen forbrukslån osv..... Skrap sammen det du kan av kontanter, la oss si at du ordner 10 000 kr- Ta en telefon til de små kreditorene, og si "hør her, jeg har MYE gjeld... men jeg har 10 000 som jeg kan fordele til den minste gjelden ... jeg har et krav på 3500 kr,- hos dere, godtar dere 1000 kr,- kan jeg betale kravet her og nå - jeg kan sende dokumentasjon på alt jeg sier". Da er det dumt av kreditoren og takke nei til et slikt tilbud. Fordi de vet at de er nederst på prioritetslisten uansett. Og dersom du klarer å få unna de minste kravene, forteller du de største kreditorene at du har vilje til å gjøre noe med saken. Noe som ofte innebærer en god avtale.

Lykkes du i å skape en rentefri nedbetalingsavtale med en kraftig reduksjon av totalbeløpet. Er det vanlig at du signerer et gjeldsbrev og en betalingsavtale. Ofte er det en betingelse at du MÅ betale tidsnok, hver eneste måned. Dersom du betaler for sent, eller hopper over et avdrag. Mister du ofte fordelen.... Totalbeløpet går tilbake til normalen, og rentene forsetter å løpe. 

Det at så mange anbefaler Luksusfellen (også meg personlig, det er alt for mange som har hintet til at jeg bør melde meg på...) er provoserende. Fordi dette er ikke så avansert som folk skal ha det til. Offentlig gjeldsrådgivning er gratis. Å selv sette seg ned og lage en oversikt er noe hvem som helst kan gjøre. Men du må faktisk gjøre det! Folkene på Luksusfellen gidder jo ikke engang åpne egen post fordi de har en stor mental sperre eller bare har fortrengt hele dritten. Kan man gangetabellen kan man også gjøre dette!

Lenke til kommentar
Gjest 83b82...eda skrev (6 timer siden):

Meld deg på luksusfellen.

Dette er ikke løsningen å gå. Mitt søsken var med og "sannheten" på tven er ikke den virkelige. De framstilte det slik at mitt søsken kjøpte en bil til flere hundre tusener bak ryggen til samboer, når sannheten er der at samboeren faktisk var med når de kjøpte den. 

Men denne "sannheten" gir mere views, derfor ble det slik. Eneste hjelpen hen fikk var at de fikk solgt bilen for mer enn de kjøpte den for. (grunnet at luksusfellen ikke ga all info om bilen)

Så gå for gjeldsordning. Mine foreldre gjør det nå. 
Dere skjønner vel at min familie ikke har den beste økonomiske sansen som mange andre, i tillegg til meg. men jeg har kontroll og lærer hver dag.

Lenke til kommentar
kremt skrev (14 minutter siden):

Nå syns jeg du forventer vel mye her :) Husker ei på svenske versjonen ble forklart noe. Så sa hun "Vad âr renta?"

Ja, du har vel rett. Jeg leste en plass at 1 av 4 unge ikke vet hva renter er. Jeg syns det er trist at ikke dette er pensum på skolen. Dette med privatøkonomi er kanskje noe av det viktigste du bør kunne som voksen. Alt for mange har liten eller ingen kontroll.

Selv min egen mor på snart 60 år. Jeg må gå gjennom fakturaene hennes titt og ofte. Fant blant annet. ut at hu betalte for fasttelefon, selv om hun ikke har hatt fasttelefon på 15 år. Samme med min mormor på snart 80 år. Mannen hennes styrte alt av økonomi - så når han døde, kunne hun nærmest ingen ting. Men dette er en helt annen problemstilling. 

Men det går an å lese seg opp. Tilegne seg ny kunnskap, ringe rundt, spørre og grave. Sammenlikne et tilbud med et annet osv. 

Ikke bare gjelder det gjeld. Men økonomi generelt. Folk er sløve i å forhandle med bankene sine, forsikringer, strøm og ymse. Jeg tror nesten hvilken som helst husholdning kan spare tusenvis av kroner ved å følge litt med. At ikke flere er interessert i det forundrer meg. 

Lenke til kommentar
Kris85 skrev (1 time siden):

Det å blottlegge og latterliggjøre sin egen person på TV der man nærmest blir umyndiggjort og behandlet som et barn - for andres underholdnings skyld. Det er noe jeg ALDRI hadde gjort. Jobben de gjør på Luksusfellen kan du gjøre veldig enkelt selv. Men mange sliter med å faktisk gjennomføre det. Det å forhandle ned gjeld med inkassobyråer og lignende kan hvem som helst gjøre. Jeg har selv gjort dette, og det er faktisk så lett som det ser ut på tv. Ta en telefon. 

Her er oppskriften:
Finn frem skattemeldingen din for forgående år, ta netto årsinntekt og del på 12. 
Dette er din netto referanseinntekt.

Finn ut så nøyaktig som mulig hva du bruker penger på. Bolig, transport, mat og annet osv.

Ta utgangspunkt i SIFOs referansebudsjett. Dette er et gjennomsnitt av forventet utgifter til en husholdning. Det finnes en god kalkulator for dette.

Hovedregelen er at kun det som blir igjen etter livsopphold (her har staten egne satser, for en enslig i 2020 tilsvarer det drøyt 9000 kr,- Kilde: https://www.regjeringen.no/no/tema/forbruker/gjeldsordning/livsoppholdssatser/id691824/). Boutgifter kommer utenom - her er det store lokale variasjoner. Men ca 8500 kr,- pr mnd er noe de fleste aksepterer. 

9000 + 8500 = 17 500,- Har du en netto inntekt på 20 000 pr mnd. Har du 2 500,- i overskudd som kan gå til gjeld. En frivillig offentlig gjeldsordning tar fem år og vil da tilsvare 150 000 kr,- i gjeld. Dersom inntekten din er stabil. 

Dersom du kan dokumentere lav inntekt, kombinert med høy gjeld. Og du har f.eks. et forbrukslån på 500 000 kr,- der rentene alene vil overstige ditt netto overskudd pr mnd. Så klarer du aldri å nedbetale gjelden din. Derfor har du et godt utgangspunkt til å forhandle ned gjelden betydelig. 

Alle kommuner i Norge plikter å gi gratis økonomisk rådgivning / gjeldshjelp.
Kilde: https://www.fylkesmannen.no/nb/Rogaland/Helse-omsorg-og-sosialtjenester/okonomisk-radgjeving/


Disse hjelper deg med å lage en oversikt, sende ut tilbudsbrev og gjør den samme jobben Luksusfellen gjør. Men det tar litt tid. Ofte er det flere måneder ventetid før du får en avtale med en gjeldsrådgiver. 

Når det gjelder gjeld er staten vanskeligst og forhandle med. Høy statlig gjeld blir prioritert, derfor gir dette et enda bedre utgangspunkt til å forhandle ned annen gjeld. Har du skyhøy statelig gjeld med noen kraftige forbrukslån/kredittkort - men også en bunke med "småkrav" som bomregninger, Klarna og småkjøp. Kan du fort forhandle ned 70-80% av gjelden på disse småkravene. "Cash is king" - Har du skyhøy gjeld til staten pluss noen forbrukslån osv..... Skrap sammen det du kan av kontanter, la oss si at du ordner 10 000 kr- Ta en telefon til de små kreditorene, og si "hør her, jeg har MYE gjeld... men jeg har 10 000 som jeg kan fordele til den minste gjelden ... jeg har et krav på 3500 kr,- hos dere, godtar dere 1000 kr,- kan jeg betale kravet her og nå - jeg kan sende dokumentasjon på alt jeg sier". Da er det dumt av kreditoren og takke nei til et slikt tilbud. Fordi de vet at de er nederst på prioritetslisten uansett. Og dersom du klarer å få unna de minste kravene, forteller du de største kreditorene at du har vilje til å gjøre noe med saken. Noe som ofte innebærer en god avtale.

Lykkes du i å skape en rentefri nedbetalingsavtale med en kraftig reduksjon av totalbeløpet. Er det vanlig at du signerer et gjeldsbrev og en betalingsavtale. Ofte er det en betingelse at du MÅ betale tidsnok, hver eneste måned. Dersom du betaler for sent, eller hopper over et avdrag. Mister du ofte fordelen.... Totalbeløpet går tilbake til normalen, og rentene forsetter å løpe. 

Det at så mange anbefaler Luksusfellen (også meg personlig, det er alt for mange som har hintet til at jeg bør melde meg på...) er provoserende. Fordi dette er ikke så avansert som folk skal ha det til. Offentlig gjeldsrådgivning er gratis. Å selv sette seg ned og lage en oversikt er noe hvem som helst kan gjøre. Men du må faktisk gjøre det! Folkene på Luksusfellen gidder jo ikke engang åpne egen post fordi de har en stor mental sperre eller bare har fortrengt hele dritten. Kan man gangetabellen kan man også gjøre dette!

Ja, det er nok ikke vanskelig for relativt oppegående folk med grei forståelse for økonomi. Men så er det heller ikke disse som typisk havner i kredittfella. Folk på Luksusfellen klarer knapt å logge inn i nettbanken og betale en regning, da er det du snakker om totalt urealistisk.

Endret av ITtraktor
Lenke til kommentar

ITtraktor: Hvis dem kan melde seg på Luksusfellen og tåler å bli eksponert på tv. Kan dem få en time hos gjeldsrådgiver og gjøre samme innsats der som de hadde gjort på tv. Det er absolutt ikke urealistisk.

Greit nok at folk ikke klarer å gjennomføre det jeg skrev. Da trenger man hjelp. Enten fra en god venn, familie, eller det offentlige gjennom kommunale gjeldsrådgivere eller NAV. 

Dersom man ikke engang klarer dette bør man søke Fylkesmannen om økonomisk verge. 

Lenke til kommentar
Kris85 skrev (1 time siden):

Det å blottlegge og latterliggjøre sin egen person på TV der man nærmest blir umyndiggjort og behandlet som et barn - for andres underholdnings skyld. Det er noe jeg ALDRI hadde gjort. Jobben de gjør på Luksusfellen kan du gjøre veldig enkelt selv. Men mange sliter med å faktisk gjennomføre det. Det å forhandle ned gjeld med inkassobyråer og lignende kan hvem som helst gjøre. Jeg har selv gjort dette, og det er faktisk så lett som det ser ut på tv. Ta en telefon.


Det at så mange anbefaler Luksusfellen (også meg personlig, det er alt for mange som har hintet til at jeg bør melde meg på...) er provoserende. Fordi dette er ikke så avansert som folk skal ha det til. Offentlig gjeldsrådgivning er gratis. Å selv sette seg ned og lage en oversikt er noe hvem som helst kan gjøre. Men du må faktisk gjøre det! Folkene på Luksusfellen gidder jo ikke engang åpne egen post fordi de har en stor mental sperre eller bare har fortrengt hele dritten. Kan man gangetabellen kan man også gjøre dette!

Trodde jeg var den eneste som hadde noenlunde likt syn på det programmet. Jeg kunne gjerne meldt meg på, men jeg hadde krangla og blitt mega forbanna om de sa noe som helst nedverdigende til eller om meg ^^ Det skulle blitt litt av et program .. satt dem på plass litt ^^ Nå er jeg heldig og ikke har sånn gjeld da.

Det er tydelig at staten bruker mediene til å lage det programmet som en måte å skape stigmatisering hos den generelle befolkningen på. Ikke sant .. de skal skape frykt for uthenging hvis man setter seg i forbruksgjeld. Men det er jo helt sinnssykt. For det hjelper ingenting. Fordi grunner til at folk havner i forbruksgjeld er dypere enn bare sosial stigmatisering. Personlig økonomi handler om identitet og individuell psykisk helse. Når man ikke bryr seg om seg selv, er det veldig lett å tenke kortsiktig og bare gjøre det som kortsiktig får en til å føle seg bedre, og regne med at det ordner seg på et vis senere. Det handler om fokus. Så henger det ofte sammen med livssituasjonen ellers, om man har vært heldig og havnet i en stabil livssituasjon.

Og nettopp derfor er sånne program så uetiske. Fordi mye av livet er tilfeldig. Når mulighetene ligger der, så vil folk uten kontroll ta dem. Og man bestemmer ikke hvilke livskår man er født inn i. Så, kun basert på tilfeldigheter, skal man bli latterliggjort og prata til som en liten unge på tv.

Måten de tar opp forskjellige gjeldsposter på, hvor de stopper opp og venter på en reaksjon fra deltageren, det er på grensa til psykopatisk. Det er jo mental og emosjonell tortur. Dét er hva det er. De -vil- at folk skal lide. Når man først er modig nok til å rekke ut en hånd, så skal man jaggu lide for det også. De fleste av dem ser jo temmelig deprimerte ut. Og det er ikke sånn at de får en gratis gullbillett: De må jobbe for det. Hvis de mister kun én eneste betaling (såvidt jeg vet), så går hele avtalen i dass.

De burde heller vinklet om hele programmet til å kun handle om ansvar, og fokusert på det saklige, som tidligere nevnt. Virkelig fått perspektiv på samfunnet, tilfeldigheter, psykisk helse, det psykososiale, oppvekst, manglende lærdom om økonomi i skolen, og alle disse tingene som bidrar til det. Da tror jeg faktisk det ville fått en positiv nasjonal effekt.

Men nei, vi skal styres med en usynlig stigmatiserende jernhånd. Vi må til enhver pris unngå at befolkningen blir for intelligente og vise, for da blir de vanskelige å kontrollere med frykt. Sinnssykt.

Dette hadde jeg sagt til dem: "Dere har ingen rett til å latterliggjøre meg for å ha vært uheldig her i livet, bare fordi dere har vært heldige. Det er grunner til at jeg har havna der jeg er. Så med mindre vi kan fokusere på det som er saklig, uten fordømmelse, så kan vi bare avslutte hele programmet. Dere burde skamme dere for å selge dere til mediedjevlene som dere gjør" ^^ eller noe i den duren.

Lenke til kommentar

Hei

Kris85 sier i sitt innlegg: «Her er oppskriften:
Finn frem skattemeldingen din for forgående år, ta netto årsinntekt og del på 12. 
Dette er din netto referanseinntekt.»

Kommentar.

Dette må du ikke gjøre, da du da også vil dele feriepengene dine på 12. Det vil medføre at din månedlige inntekt vil øke med en tolvtedel av feriepengene, hver måned.

Du må bruke en lønnsslipp som viser hva du normalt før nettoutbetalt, uten overtid, eller andre variable tillegg.

 

Kris85 sier lengre ut i sitt innlegg følgende: «Høy statlig gjeld blir prioritert,…»

Dette stemmer ikke.

Regelen om mer enn 60% skattekrav er nå endret, og skal ikke lengre hverken være grunnlag for å nekte å åpne for gjeldsforhandlinger, eller er prioritet.

Når det gjelder lånekassen har høyesterett uttalt at lånekassen kan holdes utenfor, og viser til gol

§ 4-8 (g) Kravets art

En fordring kan gis bedre dekning enn andre krav dersom sterke grunner tilsier det.

E. Rokhaug er uenige i denne tolkning da gol er tydelig på at alle skyldners forpliktelser/krav skal omfattes av ordningen, hvilket jeg er enig i.

Det heter i gol

§ 4-8.Fordelingen mellom fordringshaverne

Gjeldsordningen skal omfatte alle skyldnerens forpliktelser som ikke er betaling for en fremtidig motytelse som skyldneren har rett til å motta etter §§ 4-3 til 4-5

Taurean skriver i sitt innlegg at: «Hvis de mister kun én eneste betaling (såvidt jeg vet), så går hele avtalen i dass.»

Det må oppstå grovt mislighold, altså skyldner må mer eller mindre gi blanke, i å betale, og heller ikke underrette hverken namsmannen, kreditorene, eller retten om at betalingen er opphørt.

Det heter i saknr.: «LF-2018-12443 Frostating lagmannsrett – Kjennelse

På bakgrunn av Skatteetatens standpunkt til anken har A vunnet saken, jf. tvisteloven § 20-2 første og annet ledd. Han har derfor som utgangspunkt krav på erstatning for sine sakskostnader fra motparten.

I dette tilfellet foreligger det imidlertid tungtveiende grunner som gjør det rimelig å fravike dette utgangspunkt, jf. tvisteloven § 20-2 tredje ledd. Lagmannsretten er enig med Skatt Midt-Norge i at A gjennom misligholdet og forsømmelsen av sin opplysningsplikt kan bebreides for at det ble nødvendig å fremme begjæring om opphevelse av gjeldsordningen, jf. § 20-2 tredje ledd bokstav b. Lagmannsretten har derfor kommet til at hver av partene må bære egne sakskostnader for lagmannsretten»

For at en gjeldsordning skal heves, må det som regel foreligge uredelighet, og at det er grovt mislighold, fra skyldners side.

Det er under hvilke omstendigheter at betalingen opphørte som vil være avgjørende. Ikke nødvendigvis at skyldner «dropper» en innbetaling eller to.

ITtraktor sier i et av sine innlegg: «Ja, det er nok ikke vanskelig for relativt oppegående folk med grei forståelse for økonomi. Men så er det heller ikke disse som typisk havner i kredittfella.»

For det første det er ingen «typiske» personer eller husstander som blir gjeldsofre.

Det er alle typer mennesker. Alt fra den berømte Jørgen hattemaker til kong Salomon.

Du vil bli overrasket over hvem som sliter med økonomien, og blir gjeldsofre. Det er nok ikke bare lastebilsjåfører og lagerarbeidere. Det er mange som «sjonglerer» med økonomien i hodet, og tror de har kontroll, inntil alt sprekker. Det er mange med utrolig god inntekt, som blir gjeldsofre.

De tror at siden de har utrolig god inntekt, kan de låne mye. De tror at de kan låne seg ut av et betalingsproblem, ved å ta opp nye kredittkort-, og forbrukslån, da dette har fungert i mange år.

Det er kun en målefaktor på suksess i Norge, og det er penger. Større hus, bil, båt, lengre og dyrere ferier, nyeste smarttelefon, nettbrett og alt annet av duppeditter. Og alt på «krita», for naboen klarer det jo, så da klarer jeg det også. Jeg tjener mye mer enn naboen.

 Det er et gammelt ordtak som sier: "Det er viktigere å holde fasaden pen, enn rumpa ren"

Håper dette har brakt litt avklaring

 

Med vennlig hilsen

TBergh

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

TBergh:
https://www.skatteetaten.no/en/rettskilder/type/handboker/skattebetalingshandboken/2018/M-14/M-14-5/M-14-5.7/

Utdrag: 
Trekkprioriteten mellom de ulike kravskategoriene følger av dekningsloven § 2-8 første ledd bokstavene a til e. 
Skatte- og avgiftskrav er prioritert etter bokstav d, dvs. nivået over "andre krav".

Dersom du har et tvangstrekk fra en privat aktør, kan Skatteetaten overprøve dette trekket slik at tvangstrekket tilfaller staten. Dette gjelder alt av skatter og avgifter. Lånekassen er jeg derimot mer usikker på.


Vedlagt følger en prioriteringsliste henter fra NAV
Kilde: https://www.nav.no/no/nav-og-samfunn/samarbeid/for-kommunen/okonomisk-radgivning-og-gjeldsradgivning2/veileder-til-bruk-ved-okonomisk-radgivning/maler-ved-okonomisk-radgivning/_/attachment/download/0c23d958-ce03-4b5d-b5e6-5861b39972a1:02a490905c09a8b13c9a3d19fe9483f3fd91e431/eksempel-pa-kreditoroversikt.doc

Skjermbilde.PNG

Edit: Du har rett i det andre du skrev, feriepenger tenkte jeg ikke på. Siden jeg ikke selv er i jobb og mottar uførepensjon tenkte jeg ikke på det overhode. Lønnslipp er et bedre utgangspunkt, helt klart. 

Endret av Kris85
Lenke til kommentar
LD93 skrev (På 16.11.2020 den 11.05):

Jeg og mine kollegaer.


... hos et av inkassobyråene, ville jeg tippe?
Hvem ellers ville anbefalt folk å få seg en ekstrajobb slik at de kan betale sin gjeld over 7-8 år, i stedet for å søke om gjeldsordning.

Nå blir det nok enda verre for den bransjen, ting er på gang i EU med harmonisering av insolvensbehandlinger, med maksimal tidsperspektiv på 3 år uten etterperiode, som EU-landene må rette seg etter innen 17. juli 2021, og som også vil gjelde for EØS-landene.

Det betyr trolig at det norske gjeldsordningsinstituttet må endres, 7 år er alt for lenge, å historisk har tidsperioden gått nedover, før var det 5 + 5 år, altså 10 år, å før ordningen kom på plass, var det til evig tid, før det igjen hadde man i hvert fall gjeldsfengsel, så man ble ferdig noen gang, men snart blir det trolig kun maks 3 år.

Hadde ikke den norske regjeringen tatt forbehold i Luganokonvensjonen i 2007, ville det allerede vært mulig for de med tyngst gjeldsbelastning å få konkurs med påfølgende sletting av gjeld i løpet av så lite som 18 måneder (ved å gå konkurs i England).
Så langt virker det ikke som om EU vil godta noen slike krumspring fra Norge i denne omgangen, da man anser at det er viktigere at folk kommer i gang med livet igjen, enn straffeeffekten av laaaange gjeldsordninger, slik Norge har, som forøvrig er eneste landet i verden med en etterperiode etter gjennomgått insolvensbehandling.

Endret av 0laf
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
0laf skrev (11 minutter siden):


... hos et av inkassobyråene, ville jeg tippe?
Hvem ellers ville anbefalt folk å få seg en ekstrajobb slik at de kan betale sin gjeld over 7-8 år, i stedet for å søke om gjeldsordning.

Nå blir det nok enda verre for den bransjen, ting er på gang i EU med harmonisering av insolvensbehandlinger, med maksimal tidsperspektiv på 3 år uten etterperiode, som EU-landene må rette seg etter innen 17. juli 2021, og som også vil gjelde for EØS-landene.

Det betyr trolig at det norske gjeldsordningsinstituttet må endres, 7 år er alt for lenge, å historisk har tidsperioden gått nedover, før var det 5 + 5 år, altså 10 år, å før ordningen kom på plass, var det til evig tid, før det igjen hadde man i hvert fall gjeldsfengsel, så man ble ferdig noen gang, men snart blir det trolig kun maks 3 år.

Hadde ikke den norske regjeringen tatt forbehold i Luganokonvensjonen i 2007, ville det allerede vært mulig for de med tyngst gjeldsbelastning å få konkurs med påfølgende sletting av gjeld i løpet av så lite som 18 måneder (ved å gå konkurs i England).
Så langt virker det ikke som om EU vil godta noen slike krumspring fra Norge i denne omgangen, da man anser at det er viktigere at folk kommer i gang med livet igjen, enn straffeeffekten av laaaange gjeldsordninger, slik Norge har, som forøvrig er eneste landet i verden med en etterperiode etter gjennomgått insolvensbehandling.

Du påpeker viktige ting her. (Er det ikke 6 måneder i England?)

Hele gjeldsordningsloven er gammeldags og utdatert. Det er dessuten store individuelle forskjeller på hva folk sitter igjen med til livsopphold og ymse. Før 2015 ble denne satsen bestemt utfra skjønn - noe som førte til store forskjeller. Etter 2015 ble dette skjerpet inn, og gjorde det enda tøffere å gå på gjeldsordning.

Dessuten må folk vente opptil 18 måneder før de i det hele tatt får utnevnt en saksbehandler. Deretter kan det gå enda 12 måneder fra man søker til man får innvilget en gjeldsordning. Personlig ble jeg anbefalt å flytte fra Stavanger til en annen kommune som hadde mindre saksbehandlingstid. Dette kortet ned min ventetid med et helt år.

Jeg er ufør, men kan jobbe. Da vil jeg få redusert uføretrygden min samtidig som kreditorene skal ha overskuddet. Dette ville blitt et veldig kompleks og vanskelig regnestykke. Da NAV skal ha litt, kreditorene skal ha sitt, jeg skal skatte mer - og sitte igjen med tilsvarende livsopphold. Så det lønner seg ikke i det hele tatt. Tvert i mot er det så mye byråkrati her at jeg frykter jeg bare hadde rotet det til.

Så jeg sitter i et "gjeldsfengsel" der jeg verken kan jobbe eller gjøre noe som helst fornuftig. Jeg har utgifter som inne inngår i gjeldsforhandlingene (som medisiner, reise til sykehus, behandling osv... dette skal inngå til livsopphold). 

Jeg mottar faktisk matposer fra en veldedig organisasjon. Så ille er det. 
 

Endret av Kris85
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...