Gå til innhold

Realistisk med gjeldsordning?


Gjest fcffd...aec

Anbefalte innlegg

Gjest fcffd...aec

Hei,

jeg er i den situasjonen at jeg sitter ganske dypt i det mtp privatøkonomi. Har opparbeidet meg en gjeld, bare renter er på 5-600tusen, til rundt 3 millioner og har absolutt ingen mulighet til å betale dette og gjøre opp for meg, uansett hvor mye man vil det.

Hadde jeg kunnet så hadde jeg arbeidet døgnet rundt om det hadde vært en vei ut av det og forsaket alt av privatliv i noen å. Når man ikke klarer å gjøre opp for seg, det å skylde penger, er den verste følelsen man kan ha, det er vanskelig å forklare hvilke reaksjoner man får samt fysiske og psykiske konsekvenser, og iallefall når man i utgangspunktet har hatt alle forutsetninger til å ha det bra, med en jobb med god lønn. 

Jeg har vært nødt til å være ærlig med arbeidsgiver om dette pga lønnstrekk og de stiller det som et krav nå at jeg samarbeider tett med de for å prøve å finne en løsning på dette. De har også fått fullmakt av meg, kanskje det hjelper å få noen friske øyne til å se på dette, selv om jeg føler at jeg har lært meg regelverket ganske bra. 

Størsteparten av gjelden, om ikke alt, er fra slutten av 2016 og 2017. Takk og lov for gjeldsregisteret. 
 

Har gjort alt Namsmannen har bedt meg om, solgte de 2 leilighetene jeg hadde, kvittet meg med bilen og har ingen eiendeler av noe verdi. Fikk kjøpe meg en bil til 60tusen, den fikk jeg lov til å beholde. 
 

Jeg har ingen rike foreldre, onkel, venner eller slektninger som kan hjelpe meg. Mine nærmeste sliter nok med sykdom og sine ting så har ikke villet bry de med mine problemer men jeg sliter veldig nå og jeg blir nødt til å oppsøke legen for jeg vet ikke hvor lenge jeg klarer å holde ut presset lengre. Selvtilliten er helt borte og jeg klarer ikke å se folk i øynene engang uten å bli nervøs. Heldigvis har jeg hunden min. 
 

Forstår at mange syns en gjeldsordning er en urettferdig måte å komme seg ut av sine problemer på og jeg skal ikke drive med ansvarfraskrivelse, det er kun min egen feil og jeg hater meg selv for dette. Er det noen som enten jobber med dette, har vært igjennom en gjeldsordning eller noen slags erfaring om hvordan jeg kan best gå frem for å få dette til? 
 

Er klar over kravene til gjeldsordning; gjelden må være av varig art, det kan ikke være helt fersk gjeld (her synes jeg ting er litt uklart, når de skriver «fersk gjeld» så kan jo dette være et definisjonsspørsmål og avhengig av hvem man spør kan man få forskjellig svar) og det kan ikke være skjemmende for kreditorer, og det er det jeg tror kan være hemmende og ødeleggende for meg da noen av kravene er på opptil 500tusen.. 

Prøver å si til meg selv at det alltid finnes en løsning om man bare leter. Kanskje noen syns det er litt billig å slippe unna med en slik gjeldsordning, men jeg har en trygg og god jobb, sliter ikke med å finne meg mer enn nok jobb og fra et samfunnsperspektiv håper jeg man klarer å se og kanskje argumentere for at det er bedre å få til en slik ordning da jeg fortsatt kan jobbe og bidra til samfunnet med arbeidskraft, skatt og div. istedenfor at jeg blir psykotisk og må legges inn for det føles ut som om jeg er på grensen nå, eller i verste fall ender det hele. Dette er ikke et verdig liv:
 

Så er det noen tips og innspill til hva jeg kan gjøre og hvordan jeg skal fortsette å «angripe» dette? Fikk et navn til en i NAV fra Namsmannen så burde tatt kontakt med så snart som mulig? Og er det noen som kan «dømme» mulighetene mine til å få til en tvungen gjeldsordning?

Anonymous poster hash: fcffd...aec

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Bare tenkte å google raskt, har ingen erfaring selv:

https://www.politiet.no/tjenester/namsmann-og-forliksrad/gjeldsordning/

https://no.wikipedia.org/wiki/Gjeldssanering

https://www.gjeldsmeglerenoslo.no/gjeldssanering/

Oppdatér gjerne prosessen hvis det blir noen fremdrift over måneder eller år. Jeg ville belaget meg på at dette ville tatt årevis. Ikke håpe på noen raske løsninger. Men bedre med 5-10 år og fri enn slave resten av livet.

Endret av Taurean
Lenke til kommentar

Hei.

Jeg føler med trådstarter, og jeg er i nesten samme situasjon. Jeg har ca 2,5 millioner i forbruksgjeld og andre lån. Jeg eier ingen ting nå, og jeg går egentlig i minus hver måned. Min inntekt går egentlig ut på å betale renter. Jeg har vært heldig, så jeg har mulighet for å bo gratis. Hvis jeg ikke hadde det, vet jeg ikke hva jeg skulle gjort. Jeg har fremdeles en aksjepost som jeg girer, og som holder hjulene i gang, tro det eller ei.

Situasjonene er todelt. Den ene er de praktiske følgende av å ha uhåndterlig gjeld. Man får aldri bygget seg opp, eller gjort ting man ønsker.

Den andre siden av å være gjeldsslave er de sosiale og psykiske. Man mister selvtillit, selvverd og man går stort sett rundt i egen boble for å overleve. Man drømmer hele tiden om at et mirakel skal skje, som å vinne i lotto, man tar storeslem på børsen, eller at man arver av en ukjent slektning.

Man føler at man ikke har noe sted å gjemme seg, eller noen måte å komme ut av situasjonen på. Tankene går av og til over til en dårlig løsning på å unnslippe, og det er å kaste seg foran et tog eller lignende. Jeg leker med slike tanker, men jeg er heldigvis ingen depressiv person, og jeg velger å leve i håpet om en løsning.

Jeg går rundt med et konstant press i brystet.

Når jeg ser på luksusfellen, om folk som har 500 tusen i forbruksgjeld, tenker jeg at de vet ikke hvor enkelt de har det.

Jeg ser nok ikke annen løsning enn å gå til NAV og få rådgivning, og aller helst komme over på en tvungen gjeldsordning. Jeg har skjønt at man først må ha forsøkt å få til en avtale med kreditorene, men jeg har kanskje 10 kreditorer. Jeg er rimelig sikker på at jeg ikke klarer å få til en avtale. Dessuten vil en eventuell avtale ikke gjøre meg gjeldsfri etter 5 år antakeligvis. Derfor er en avtale med kreditorene nesten utelukket, slik jeg ser det. 

Et av kriteriene er at gjelden ikke skal være fersk. Jeg lurer litt på hva som menes med dette. Regner de tiden fra datoen jeg fikk lånetilslaget eller tilsendt kredittkortet?  Siden jeg hver måned må benytte meg av innbetalt beløp for å dekke renter, vil jeg kanskje hele tiden ha "nytt lån". Derfor er jeg også usikker på om jeg får en tvungen gjeldsordning.

Jeg skal følge denne tråden, og jeg skal bidra med mitt når jeg har noe å bidra med. 

 

Endret av hemmelig6523
Feilopplysninger i første innlegg
Lenke til kommentar
Dubious skrev (12 minutter siden):

Jeg lurer på hvordan folk klarer å opparbeide seg så mye gjeld
Det er strenge regler for huslån, men det finnes ingen regler for de dyre kredittlånene
Staten er medskyldig når folk får mye gjeld 

Vil tippe det er snakk om gambling gjeld. Det at det er såpass enkelt å få forbrukslån, at man kan få 500 000 over natta uten at de gidder å sjekke noen opplysninger er hårreisende. Her skylder jeg litt på systemet, før de fikk gjeldsregister var det altfor lett for problemspillere å ødelegge økonomien sin., 

Selv om systemet har feilet dere, har også systemet en løsning i form av gjeldsordning og mulighet til å tjene nok til å overleve. Det viktigste er jo at man har tak over hodet og mat. 

Jeg ville søkt rådgivning og hjelp der det finnes. Det er ingen som fortjener å ha det dårlig på grunn av gjeld, og det finnes gjeldsordninger som nettopp er for å løse disse problemene. 5 år går fort. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Til dere to (og andre) i en slik situasjon:

1. Skaff oversikt over alt du skylder. Har du fått vegring for å åpne post, ta den runden. Du trenger ikke ta vare på alle purringer på et krav, men gjerne det opprinnelige (hvis det finnes fortsatt) og det siste. Å bruke regneark er fint til dette - få med dato for opprinnelig krav, kreditor (den du skylder/skyldte til opprinnelig), innkrever (typisk inkassoselskap), totalt krav, osv. Dette punktet er det tøffeste emosjonelt i denne prosessen fordi du dokumenterer egen elendighet og mange går på punkt 2 først. Du kan også her kontakte kreditorer for å høre om det i de hele tatt er mulig å få lavere rente, men det blir mest for syns skyld.

2.  Kontakt økonomisk rådgiver i NAV eller kommunen og få time. Her legger du fram saken, og fortelle gjerne at du har forsøkt å få til avtale med kreditorene. Bare rentekravet tilsier at du må ut med god årslønn (før skatt) for  være á jour, og selv om kreditorene halverer rentene (lite sannsynlig) blir summen uhåndterlig. Når du er såpass ute å kjøre økonomisk, blir denne timen en ren formalitet der du får med et dokument som sier at du har forsøkt. Du kan også her få med skjema som må fylles ut for å søke om gjeldsordning.

3. Fyll ut skjema og levér dette med oversikt over gjelda di til namsfogden. 

4. Namsfogden kaller inn til møte med deg. Husk at namsfogden er din part i dette her. Reglene rundt hvor fersk gjelda er, er en skjønnsmessig vurdering. Så lenge du kan vise til at du har forsøkt og har en ærlig forklaring på hvorfor ting ble sånn, er sjansen god. Og her kommer også det viktige med å ha lagd oversikt; du viser at ønsker å gjøre opp for deg.

5. Dersom du får innvilget frivillig gjeldsordning (som det heter), sender namsfogden ut et brev til samtlige kreditorer der de bes om å svare dersom de ikke aksepterer dette (derav frivilig). Her vises det oversikt over inntektene og utgiftene dine og hvor mye du har til overs som går til gjeld. Det blir også en offentlig utlysning slik at fordringshavere du ikke har oversikt kan melde inn krav. Dersom en eller flere kreditorer ikke godtar ordning (svært sjeldent), går saken til tingretten som da kan vedta et tvungen gjeldsordning (stort sett samme utfall uansett). Det er også mulig å innlemme ukjente krav i etterkant i ordningen.

6. Når ordningen er et faktum, må du stort sett selv passe på å betale kreditorene det som er avtalt. Vanligvis sitter du igjen med penger til husleie, livsoppholdssats og evt andre nødvendige utgifter (som bil om du er avhengig av dette). Vanlig løpetid er 5 år, men kan også være 7. Dette punktet er gjerne det vanskeligste for det krever mye selvdisiplin. Livsoppholdssatsen skal dekke alle utgifter som mat, strøm, klær, mobil, forsikring osv, men er beregna for en svært nøktern livsstil (altså kun overleve, egentlig). Klarer du ikke å betale noen måneder, kan det hende at perioden bare blir utvidet. Og du har naturligvis ikke lov til å skaffe gjeld i denne perioden. Du kan heller ikke frivillig gå ned i lønn (som å søke deg til en mindre stilling eller enklere jobb).

Tips: Kan være en god idé at du ikke nevner at du har hund ettersom kreditorer kan kreve at du kvitter deg med denne og bruker penga på dem i stedet. Her tar jeg et moralsk standpunkt, men å måtte kvitte seg med kjæledyret sitt kan være traumatisk. Og dyr som trøst er billigere for samfunnet enn om en gjeldsslave går totalt i kjelleren (siden vi snakker økonomi her). Men er det en dyr utstillingsrase så må du kanskje belage deg på å selge hunden uansett ettersom det heter at du ikke skal sitte med noen ekstra verdier som kunne ha vært solgt.

Gjeldsordning er i utgangspunktet en engangsmulighet. Og den er tøff, men du får et lys i tunnelen. Og er helt ferdig ved enden.

Lykke til 🙂

  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Gjest fcffd...aec

Hei igjen, trådstarter her. Har bruker på forumet men velger å være anonym. 

Vil gjerne oppdatere situasjonen her: 

Har gjort alt det jeg kan nå, det verste var, som en ovenfor her skriver, å starte med å åpne post og ta kontakt med kreditorer, dette klarte jeg bare å gjøre på epost men har fått informasjon over alle krav jeg klarte å finne. Gjeldsregisteret er det også mye hjelp i her, man får en god oversikt over lån man har. Vil forøvrig si at det er flott at det er oppe å går og på tide.. 

 

Som sagt så har jeg vært ærlig med arbeidsgiver og det har vært helt jævlig, selv om de prøver å støtte meg og vil hjelpe meg så godt de kan så vil man skille på privatliv og arbeid så godt som mulig men jeg kunne ikke ha bedt om bedre folk, men det er ganske ekkelt at nesten halve arbeidsplassen min nå vet om mine problemer, selv om det viktigste er å løse det.. Med det sagt så har det ikke vært så mye direkte hjelp men støtte, og vil klare dette selv. Det er lønnstrekk og jeg får minimum livsoppholdsatser.

Har vært i kontakt med Namsmannen flere ganger nå og de har også vært i kontakt med min arbeidsgiver og kollega av meg, det tror jeg har gitt namsmannen et ganske annet eller mer personlig inntrykk av meg om at jeg ikke er en dårlig person, jeg er godt likt og har mange gode referanser rundt meg som har tråkket feil i livet pga endel personlige ting de siste årene. 

I kontakt med namsmannen nå så kunne de informere meg om at de har startet saksbehandling på min søknad om gjeldsordning og hun har sett hvor mye jeg har jobbet for dette og har fått betalt ned endel ting, i det store og det hele så blir det småkrav men det viser kanskje velvilje. Hadde 3uker ferie som jeg brukte til å jobbe for et annet firma og det tror jeg også gjorde inntrykk. 

Namsmannen sa at den eneste personen jeg skal trenge å forholde meg til fremover nå er de, jeg trenger i utgangspunktet ikke å ha kontakt med noen andre nå, ringe og kontakte kreditorer eller innhente noe av informasjon for de skal skaffe alt dette, men prosessen tar selvfølgelig noen måneder, opptil 6. Jeg har foreslått å selge bilen min, flytte til en billigere plass (har allerede solgt den gamle bilen min og de 2 leilighetene jeg hadde og omfordelt det på kreditorer, så jeg eier ingenting utenom den bilen) men de sa jeg ikke skal tenke på det, ikke enda iallefall og at jeg bare skal huske å slappe av og puste nå og prøve å nyte livet litt. De har hatt sånne typer som meg som jobber døgnet rundt for å prøve å tjene penger, stresser både fysisk og psykisk som blir utslitt, utmattet og går på veggen etter par år. De sa også at det var utrolig bra at jeg kunne prate med de om for de fleste i den situasjonen var veldig tilbakeholden. 

Så status nå er at saksbehandling om tvungen gjeldsordning har startet, selv om jeg håper for alt her i livet på at den går igjennom så tørr jeg ikke å få noen forhåpninger. 

Tusen takk for innlegg, Post nr. 3, hvordan går det med deg?

Anonymous poster hash: fcffd...aec

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Hei.

Dette blir langt

Du sier:

«Jeg har vært nødt til å være ærlig med arbeidsgiver om dette pga lønnstrekk og de stiller det som et krav nå at jeg samarbeider tett med de for å prøve å finne en løsning på dette. De har også fått fullmakt av meg, kanskje det hjelper å få noen friske øyne til å se på dette, selv om jeg føler at jeg har lært meg…»

Du sier at du samarbeider med arbeidsgiver, om hva?

Hvorfor har arbeidsgiver krevd fullmakt, og hva går fullmakten ut på?

Du sier videre:

«Er klar over kravene til gjeldsordning; gjelden må være av varig art, det kan ikke være helt fersk gjeld (her synes jeg ting er litt uklart, når de skriver «fersk gjeld» så kan jo dette være et definisjonsspørsmål og avhengig av hvem man spør kan man få forskjellig svar)»

Krav til gjeldsordning

Kravet til å få en gjeldsordning fremkommer i gols

«§ 1-3.Økonomisk vilkår

Skyldnere som er varig ute av stand til å oppfylle sine forpliktelser, kan oppnå gjeldsordning etter loven her. En skyldner anses som varig ute av stand til å oppfylle sine forpliktelser når det må antas at vedkommende ikke er i stand til å innfri forpliktelsene fullt ut innen et for skyldneren rimelig tidsrom sett i forhold til forpliktelsenes art og omstendighetene ellers, eller uten urimelig oppofrelse.

Det kan ikke åpnes gjeldsforhandling etter loven her før skyldneren etter evne har forsøkt å komme frem til en gjeldsordning på egen hånd.

Gjeldsforhandling kan åpnes uhindret av annet ledd dersom det er grunn til å anta at forhandlinger med fordringshaverne ikke vil føre frem. Ved vurderingen skal det særlig legges vekt på skyldnerens personlige ressurser, sakens omfang og karakter, samt kreditorenes holdning. Det skal også legges vekt på kommunens muligheter til å yte bistand i saken,

jf. § 1-5. Dersom kommunen har opplyst at den ikke kommer til å behandle saken, skal vilkåret i annet ledd anses oppfylt med mindre det er klart at skyldneren selv ikke har gjort det denne evner for å komme frem til en gjeldsordning på egen hånd.»

Fersk gjeld

Du bruker uttrykket «fersk gjeld» Gjeldsordningsloven (Gol eller gol) sier at gjelden ikke skal være av nyere dato. Tidsbegrepet i gol er satt til 2 – to år. Det er unntak fra denne regelen.

Gjeld som er etablert i forbindelse med boliganskaffelse, lån og/eller depositum, og refinansiering av gammel gjeld, for å få bedre betingelser ansees ikke som «ny gjeld»

Gols ordlyd er denne, og det er bokstav a) det her blir siktet til med begrepet «fersk gjeld»

«§ 1-4.Forhold som er til hinder for åpning av gjeldsforhandling

Åpning av gjeldsforhandling skal nektes dersom omstendighetene ved gjeldsstiftelsen eller skyldnerens senere disposisjoner klart tyder på at denne på illojal måte har innrettet seg med sikte på å oppnå gjeldsordning, eller skyldneren forsettlig eller grovt uaktsomt har gitt feilaktige eller villedende opplysninger til namsmyndighetene om forhold av vesentlig betydning for saken. Det samme gjelder dersom det foreligger uavklarte økonomiske forhold som i vesentlig grad vil vanskeliggjøre gjennomføringen av en gjeldsforhandling.

Åpning av gjeldsforhandling skal også nektes dersom det åpenbart vil virke støtende for andre skyldnere eller samfunnet for øvrig. Ved vurderingen skal det særlig legges vekt på om:

a)         størstedelen av gjelden er nylig stiftet. Det skal ses bort fra forsvarlige låneopptak til refinansiering eller til nødvendig bolig o.l.,

b)         en ikke ubetydelig del av gjelden stammer fra straffbare forhold som er avgjort ved dom eller forelegg mindre enn tre år før søknad leveres. Dersom skyldneren klart er i en rehabiliteringssituasjon, kan gjeldsforhandling likevel åpnes,

c)         skyldneren har foretatt disposisjoner som ville vært omstøtelige i konkurs, jf. dekningsloven kapittel 5,

d)         skyldneren i den nærmeste tiden før søknad om gjeldsforhandling ble fremmet, på sterkt klanderverdig måte har unnlatt å oppfylle sine forpliktelser så langt det var mulig,

e)         en betydelig andel av skyldnerens samlede gjeld er skatte- og avgiftsgjeld, og om skyldneren kan klandres for forhold knyttet til denne.»

Skjemmende

Du sier videre:

«…og det kan ikke være skjemmende for kreditorer, og det er det jeg tror kan være hemmende og ødeleggende for meg da noen av kravene er på opptil 500tusen.. »

Først av alt, det du sannsynligvis mener med uttrykket «…hemmende…» er lovens uttrykk «støtende»

Dette fremkommer i § 1-4, første ledd, hvor det heter:

«Åpning av gjeldsforhandling skal også nektes dersom det åpenbart vil virke støtende for andre skyldnere eller samfunnet for øvrig. Ved vurderingen skal det særlig legges vekt på om:»

En gjeldsordning vil alltid virke støtende på enhver kreditor, da de vil tape penger på stort sett alle gjeldsordninger.

Krav opptil kr 500 000,00

Hvor store eller hvor mange krav du har, har ingen betydning om du får innvilget en gjeldsordning.

Tvungen gjeldsordning

Du sier avslutningsvis:

«Og er det noen som kan «dømme» mulighetene mine til å få til en tvungen gjeldsordning?»

Det første steget for å få en gjeldsordning, er at du søker om gjeldsforhandlinger.

Hvis det blir åpnet for gjeldsforhandlinger, har du 4 – fire måneder til å forhandle med dine kreditorer, om et frivillig forslag til en gjeldsordning.

Denne fristen kan forlenges av namsmannen med ytterligere 1 – en måned. Til sammen vil da forhandlingsperioden bli på 5 – fem måneder.

Hvis kun en av dine kreditorer nekter å godta ditt forslag til en frivillig gjeldsordning, da må du søke om tvungen gjeldsordning.

Søknaden om tvungen gjeldsordning, må skje innenfor den frivillige forhandlingstiden, på enten 4 eller 5 månedene.

 

«Dømme mulighetene mine.

Du opplyser ikke om du er samboer eller gift eller om du har barn eller samvær med barn.

Beregningen du skal gjøre, for å finne ut om du oppfyller gols økonomiske krav er basert på at du er enslig og ikke har noe samvær med barn

Du regner ut hvor mye renter du må betale, for å holde gjelden á jour.

Du skal bruke det som heter forsinkelsesrente, som for tiden er på 8% p.a.

Alle beløp pr mnd.

Du tar gjeldsordningslovens livsoppholdssats for 1- en person som bor alene, som nå er på kr 8 989,00.

Dette beløpet skal dekke, mat, strøm, innboforsikring, reise hjem/arbeid/hjem, TV, internett m.m.

Så legger du til bokostnadene dine/husleie.

Hvis du har en sykdom, som du trenger reseptbelagte medisiner, behandlinger, legger du dette til de to forrige beløpene

Det samlede beløpet du nå får, renteutgifter, livsoppholdsbeløpet, bokostnader, og eventuelle sykdomsutgifter trekker du i fra din netto utbetalte inntekt.

Hvis du får minus, har du mest sannsynlig oppfylt de økonomiske kravene.

Hvis du har litt kroner «til overs», så ikke glem at du i denne beregningen ikke har inkludert avdragene.

Hvis det er ting ved min forklaring jeg h ar forklart dårlig, slik at du ikke forstår den, får du spørre på nytt.

Hvis du skjønte alt, da anbefaler jeg at du søker om gjeldsforhandlinger.

Du finner søknadsskjemaene som skal fylles ut på Politiet nettsider, eller namsmannen sider.

 Håper dette gir svar på det du lurer på.

Med vennlig hilsen

TBergh

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Litt dumt av meg å "bumpe" en gammel tråd kanskje, men føler jeg har litt å si her.

Går selv på gjeldsordning. Slik jeg leser tråden er vil du nok med høyst sannsynlighet få innvilget denne uten problemer. Jeg har personlig MEGET god erfaring med Namsmannen. Jeg vil nesten gå så langt å se at dem er "din advokat" - og de jobber for deg! Selv om du skulle fått avslag på frivillig gjeldsordning, kan de sende begjæring om tvunget. (Da må saken gjennom retten). 

Jeg måtte vente 8 måneder før jeg fikk svar. Den første måneden betalte jeg ingenting, slik at jeg skulle "få litt starthjelp". Jeg fikk 8500 til boutgifter, og litt over 8000 til livsopphold. Resten går til kreditorene mine. 

Det føltes utrolig digg å ikke få konstante purringer i posten etter at gjeldsordningen var innvilget. Sakene forsvinner en etter enn (slik jeg ser selv på Gjeldsregisteret). Og jeg opplever at alle mine kreditorer (jeg hadde MANGE) var ganske enkle og forholde seg til. Men de tar kredittsjekk av meg hvert år for å sjekke ligningstall - så det er ekstremt viktig å være ærlig dersom din økonomiske situasjon skulle endre seg. 

Jeg har 2 år og 9 mnd igjen. Send meg gjerne en privat melding om du lurer på noe. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Kris85 skrev (5 timer siden):

Litt dumt av meg å "bumpe" en gammel tråd kanskje, men føler jeg har litt å si her.

Går selv på gjeldsordning. Slik jeg leser tråden er vil du nok med høyst sannsynlighet få innvilget denne uten problemer. Jeg har personlig MEGET god erfaring med Namsmannen. Jeg vil nesten gå så langt å se at dem er "din advokat" - og de jobber for deg! Selv om du skulle fått avslag på frivillig gjeldsordning, kan de sende begjæring om tvunget. (Da må saken gjennom retten). 

Jeg måtte vente 8 måneder før jeg fikk svar. Den første måneden betalte jeg ingenting, slik at jeg skulle "få litt starthjelp". Jeg fikk 8500 til boutgifter, og litt over 8000 til livsopphold. Resten går til kreditorene mine. 

Det føltes utrolig digg å ikke få konstante purringer i posten etter at gjeldsordningen var innvilget. Sakene forsvinner en etter enn (slik jeg ser selv på Gjeldsregisteret). Og jeg opplever at alle mine kreditorer (jeg hadde MANGE) var ganske enkle og forholde seg til. Men de tar kredittsjekk av meg hvert år for å sjekke ligningstall - så det er ekstremt viktig å være ærlig dersom din økonomiske situasjon skulle endre seg. 

Jeg har 2 år og 9 mnd igjen. Send meg gjerne en privat melding om du lurer på noe. 

Takk for at du delte. Av nysgjerrighet og du trenger ikke svare, hva var det som førte til problemene dine?

Lenke til kommentar
PgUp skrev (8 timer siden):

Takk for at du delte. Av nysgjerrighet og du trenger ikke svare, hva var det som førte til problemene dine?

Jeg var deprimert og "fluktet" fra virkeligheten ved å spille på nettcasino. Når jeg tapte, følte jeg en type ro som er vanskelig og beskrive. I ettertid tror jeg det var en form for selvskading jeg ble avhengig av. Det å putte meg selv dypere og dypere ned i et helvete ga meg en veldig spesielt form for tilfredsstillelse som jeg sannsynligvis ble avhengig av. Når jeg spilte gikk en inn i en type transe.

Det er verd å nevne at rett før jeg mistet kontroll krabbet jeg inn NAV og ba dem ta kontroll over økonomien min. Men de så bare rart på meg og skjønte ikke hva jeg trengte hjelp til. Jeg forsøkte også å få hjelp gjennom fastlegen min. Men det fantes ikke noe hjelp å få på det tidspunktet. Så da gikk det noen uker, før jeg til slutt ga faen (like etter at det ble slutt mellom meg og dama, som sannsynligvis var det som fikk meg til å "tippe over"). 

Men til syvende og sist er det jeg som er ansvarlig for mine egne handling. Jeg må selv ta ansvar for det jeg har gjort. Så jeg kan ikke skylde på andre enn meg selv. Det hører også med historien at jeg i mange år har slitt psykisk og kanskje har litt dårlig impulskontroll. 

Jeg sliter ennå, men jeg føler jeg er i ferd med å mestre det. Det hjelper "å bli voksen" - man er gjerne litt mer naiv og villig til å ta mer risiko når man er yngre. Min største motivasjon nå er å komme meg ut fra kjellerleiligheten. Jeg vil opp til jordoverflaten, og ha en plass der jeg kan sitte ute i en type vinterhage eller anneks. Målet er at jeg skal kunne kjøpe meg en rimelig fritidsbolig/hytte jeg kan bruke som helårsbolig når jeg er ferdig med dette "fengselsoppholdet". Siden jeg er uten familie er jeg veldig flyttbar, så jeg har sett det er mulig å få seg en bolig for rundt 4 - 500 000. Det hadde vært en absolutt drøm! Det å ha et mål å se fremover mot, hjelper også.

På innsiden av et skap har jeg noen papirer der jeg krysser av uke for uke - samt hva jeg betaler ned. Listen blir stadig kortere, og jeg kan så vidt skimte et lys i tunnelen. Men jeg unner INGEN å være i samme situasjon som meg. Ikke min verste fiende. Gjelden er en ting, men jeg ble ufør pga alvorlige helseplager. Jeg var på innlagt på sykehus store deler av 2019, og går nå til behandling hver måned. Uten jobb, uten familie, uten økonomi, isolert i en bitteliten kjeller. Jeg samler tomflasker og mottar matposer fra en veldedig organisasjon. Så dette er på mange måter et fengsel for meg. Men jeg har akseptert det - og det gjør det lettere.

Dersom man har familie og går på gjeldsordning gjør det saken mye enklere tror jeg. Da kan man dele på utgiftene, og man får gjerne litt ekstra støtte fra sine nærmeste. Jeg får også litt hjelp fra gode venner. Men det å la seg bli påspandert er vanskelig å akseptere. Det har nok litt med stoltheten som allerede er skadet nok som den er. 

Men - jeg kommer ut av det. Sterkere enn aldri før. Dessuten med en fordelen at jeg virkelig ser verdien av penger. På et nivå som svært få i Norge er i stand til. Det å få mest mulig ut av hver eneste krone jeg har/finner. Jeg kunne snakket mye om dette; men dette får holde. Har allerede skrevet et helt kapittel. Hehe. ^^ 

  • Liker 5
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Kris85 skrev (56 minutter siden):

Jeg var deprimert og "fluktet" fra virkeligheten ved å spille på nettcasino. Når jeg tapte, følte jeg en type ro som er vanskelig og beskrive. I ettertid tror jeg det var en form for selvskading jeg ble avhengig av. Det å putte meg selv dypere og dypere ned i et helvete ga meg en veldig spesielt form for tilfredsstillelse som jeg sannsynligvis ble avhengig av. Når jeg spilte gikk en inn i en type transe.

Det er verd å nevne at rett før jeg mistet kontroll krabbet jeg inn NAV og ba dem ta kontroll over økonomien min. Men de så bare rart på meg og skjønte ikke hva jeg trengte hjelp til. Jeg forsøkte også å få hjelp gjennom fastlegen min. Men det fantes ikke noe hjelp å få på det tidspunktet. Så da gikk det noen uker, før jeg til slutt ga faen (like etter at det ble slutt mellom meg og dama, som sannsynligvis var det som fikk meg til å "tippe over"). 

Men til syvende og sist er det jeg som er ansvarlig for mine egne handling. Jeg må selv ta ansvar for det jeg har gjort. Så jeg kan ikke skylde på andre enn meg selv. Det hører også med historien at jeg i mange år har slitt psykisk og kanskje har litt dårlig impulskontroll. 

Jeg sliter ennå, men jeg føler jeg er i ferd med å mestre det. Det hjelper "å bli voksen" - man er gjerne litt mer naiv og villig til å ta mer risiko når man er yngre. Min største motivasjon nå er å komme meg ut fra kjellerleiligheten. Jeg vil opp til jordoverflaten, og ha en plass der jeg kan sitte ute i en type vinterhage eller anneks. Målet er at jeg skal kunne kjøpe meg en rimelig fritidsbolig/hytte jeg kan bruke som helårsbolig når jeg er ferdig med dette "fengselsoppholdet". Siden jeg er uten familie er jeg veldig flyttbar, så jeg har sett det er mulig å få seg en bolig for rundt 4 - 500 000. Det hadde vært en absolutt drøm! Det å ha et mål å se fremover mot, hjelper også.

På innsiden av et skap har jeg noen papirer der jeg krysser av uke for uke - samt hva jeg betaler ned. Listen blir stadig kortere, og jeg kan så vidt skimte et lys i tunnelen. Men jeg unner INGEN å være i samme situasjon som meg. Ikke min verste fiende. Gjelden er en ting, men jeg ble ufør pga alvorlige helseplager. Jeg var på innlagt på sykehus store deler av 2019, og går nå til behandling hver måned. Uten jobb, uten familie, uten økonomi, isolert i en bitteliten kjeller. Jeg samler tomflasker og mottar matposer fra en veldedig organisasjon. Så dette er på mange måter et fengsel for meg. Men jeg har akseptert det - og det gjør det lettere.

Dersom man har familie og går på gjeldsordning gjør det saken mye enklere tror jeg. Da kan man dele på utgiftene, og man får gjerne litt ekstra støtte fra sine nærmeste. Jeg får også litt hjelp fra gode venner. Men det å la seg bli påspandert er vanskelig å akseptere. Det har nok litt med stoltheten som allerede er skadet nok som den er. 

Men - jeg kommer ut av det. Sterkere enn aldri før. Dessuten med en fordelen at jeg virkelig ser verdien av penger. På et nivå som svært få i Norge er i stand til. Det å få mest mulig ut av hver eneste krone jeg har/finner. Jeg kunne snakket mye om dette; men dette får holde. Har allerede skrevet et helt kapittel. Hehe. ^^ 

Takk for at du deler din historie! Dette tror jeg kan være lærerikt for flere som skulle snuble over denne tråden. Jeg tror neppe du er den første som bruker nettcasino som en virkelighetsflukt på den måten. 

Veldig godt å høre du er på god vei ut av dette, og har gode venner til å hjelpe. Husk at det gir lede å spandere på andre også, det kan jeg si selv da jeg har spandert på en venn som var student mens jeg jobbet. 

Nå ser du viktigheten av penger ja, og det legger godt grunnlag fremover. Du er jo tross alt veldig ung fremdeles med gode muligheter til å stifte familie etterhvert om du skulle ønske det. 

Kanskje rjukan har slike boliger (eller leilighet) til 400-500 000, blant de billigste stedene i Norge hvis man kan akseptere manglende sollys store deler året. 

Du får ha lykke til på veien, vi heier på deg. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Dubious skrev (På 17.9.2020 den 20.23):

Jeg lurer på hvordan folk klarer å opparbeide seg så mye gjeld

Det vanlige er uriktige opplysninger i søknaden. Med gjeldsregisteret er det blitt vanskeligere. Derfor er det mer misligholdt gjeld nå, folk får ikke lån nr 12 til å betale lån nr 11 og 10 og 9 osv...

Forbrukslånsbransjen er de skruppelløse sin utnytting av folk med mindre ressurser, så misforstå meg ikke, jeg unner gjerne Bank Norwegian og lignende noen tap.

Lenke til kommentar
5 hours ago, Mag ne said:

Det vanlige er uriktige opplysninger i søknaden. Med gjeldsregisteret er det blitt vanskeligere. Derfor er det mer misligholdt gjeld nå, folk får ikke lån nr 12 til å betale lån nr 11 og 10 og 9 osv...

Forbrukslånsbransjen er de skruppelløse sin utnytting av folk med mindre ressurser, så misforstå meg ikke, jeg unner gjerne Bank Norwegian og lignende noen tap.

De skruppelløse er altså ikke låntaker som lyver og trikser for å få tilgang på penger de ikke planlegger å betale tilbake?  

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Mag ne skrev (12 timer siden):

Det vanlige er uriktige opplysninger i søknaden. Med gjeldsregisteret er det blitt vanskeligere. Derfor er det mer misligholdt gjeld nå, folk får ikke lån nr 12 til å betale lån nr 11 og 10 og 9 osv...

Forbrukslånsbransjen er de skruppelløse sin utnytting av folk med mindre ressurser, så misforstå meg ikke, jeg unner gjerne Bank Norwegian og lignende noen tap.

Jeg oppga ikke uriktige opplysninger i mine søknader. Men måtte på de største utbetalingene sende inn kopi av skattemelding sammen med tre stk lønnslipper. 

Det var i grunn latterlig enkelt å få lån. Pengene kom bare timer etter at søknaden var innvilget. Kreditt ble gjort tilgjengelig på sekundet etter at BankID-verifiseringen ble gjennomført. Dette var et stort problem, og en av årsakene til at myndighetene ønsket et felles gjeldsregister. Men når jeg "lekte cowboy med bankene" i en halvpsykotisk, depressiv tilstand kastet dem penger etter meg.

De gjorde et eksperiment i et tv-program for en god stund siden (før gjeldsregisteret kom). En gruppe tilfeldige personer skulle se hvor mye usikret kreditt de klarte å søke seg til i løpet av en time tror jeg det var. Lurer på om snittet var på rundt 2 millioner pr hode. Selv studenten i gruppen fikk tilbud om et gigantlån.

Og ja, det er Bank Norwegian som er verst i klassen. 

Edit: Kan nevne at en låneaktør. Husker ikke navnet, tror det var Resurs bank gjennom noen som drev med leasing av elektronikk og ymse. De ringte meg og sa de hadde innvilget et lån på 30 000. Men at jeg kunne få lånet utbetalt raskere dersom jeg i tillegg leaset et produktet fra dem og ble "superkunde" - om jeg kunne tenke meg en ny iPhone. Jeg sa selvfølgelig ja og fikk meg en ny iPhone til en totalpris av 28 000 i tillegg til lånet. 

 

Endret av Kris85
kom borti en knapp
Lenke til kommentar

Jeg har Coop mastercard, og startet med 10k kreditt, så fikk jeg brev etter brev med spørsmål om jeg ville øke kreditten
Den er nå på 70k og den har vært nær maks, 60k ish, men er nå betalt ned
Fikk nyliv brev om at jeg kunne øke kreditten til 110k

Hadde jeg søkt om kreditt i dag ville jeg ikke fått kreditt (Har prøvd bare for å se om det er mulig)
Prøvde før gjeldsregistret også

Så ja, det er/var alt for lett å få kreditt
Har alltid betalt inn minimumsbeløpet og er nok derfor jeg får tilbud om økning

Lenke til kommentar

Mens for oss med et fornuftig forhold til kredittkort har det nesten blitt umulig å få innvilget kreditt. Jeg har selv kun studie- og boliglån, ingen betalingsanmerkninger og tjener godt over snittet, betaler alltid ned kredittkort før rentene begynner å løpe, men får ikke økt grensen på mitt DNB MasterCard fra skarve 2500 kr. Nok en gang blir vi ansvarlige straffet grunnet folk som ikke klarer å ta ansvar for eget liv. 

Endret av ITtraktor
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...