Gå til innhold

BKK legger vindkraftplaner på is


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Samtidig er dette en nasjonal prosess der utgangspunktet er klimautfordringer og et stort behov for mer fornybar energi.

Hvorfor er ikke flytende vindkraft på havet mer fremme i debatten?

Hadde det eksistert et samarbeid med oppdrett og havmerdene som bygges, ville vi trolig ikke hatt konflikter av betydning.

En forsømmelse som går minst 15 år tilbake i tid, da en utredet vindturbiner på havet, men bare bunnfaste turbiner som kommer i konflikt med fiskeriinteressene.

Flytende anlegg kan ligge utenfor synsranden og på dypt vann, men denne muligheten har ikke politikerne tatt opp til debatt så langt.

Endret av aanundo
Lenke til kommentar

Det ser ut som bransjen begynner å innse at det er viktig å ha støtte i lokalbefolkningen hvis man skal bygges ut mer vindkraft i Norge. Og det kan se ut som bransjen muligens forstår dette bedre enn hva sentrale politikere gjør (altså at demokrati og lokaldemokratiet er viktig hvis man har planer om å bygge ut mye mer strømproduksjon i Norge). Spesielt er utbyggingene av vindkraft på Haramsøy og Frøya veldig provoserende for veldig mange her i landet. Blir det lignende motstand også ved alle fremtidige utbygninger kan motstanden i folket ved neste Stortingsvalg bli såpass stor slik at det blir full stopp i videre vindkraftutbygging. Egentlig er det utrolig at bransjen velger å gjennomføre utbygging av vindkraft på veldig provoserende steder slik som på Haramsøy og Frøya. Det ser ut som både bransjen og ledende energipolitikere helt mangler bakkekontakt og skyter seg selv i foten.

.

Det kan tenkes at dagens regjering ønsker at markedskreftene tilnærmet på egenhånd skal bestemme hva som skal bygges ut av vindkraft i Norge (og det med full støtte fra NVE, Statkraft og Statnett). Den gryende motstanden i folket viser at det er på tide å skaffe til veie en overordnet nasjonal plan for videre utbygging og bruk av strøm her i landet. Og dette må være en offentlig plan og ikke en plan som utarbeides i det skjulte på bakrommet sammen med EU og norske aktører i kraftbransjen som ivaretar kun EUs egne mål og kraftbransjens egne private mål.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
RonnyVa skrev (10 timer siden):

Når skal beskatningen bli lik for vannkraft og vindkraft? Om man kunne byttet turbiner i eksisterende kraftverk og fått 50 til 100 % mer kraft av samme mengde vann, uten å bli drept i beskatning – så hadde vi trolig ikke sett en eneste vindmølle I Norge... Og doblet produksjonen!

Denne muligheten har vært utredet, og NVE konkluderte med ca 5% økning ved oppgraderinger, og noe av det er allerede gjort. Skal vi over 5% er det snakk om større reguleringer i nedslagsfeltet, og da er det naturinngrep og konflikter der også.

Vi må ut på havet, hvor det er god plass og vindturbinen knapt sees fra land. 

Lenke til kommentar

Det er godt at BKK har lagt vindkraftplanene på hyllen. Vindkraft på land er mer til skade enn til gagn for landet vårt, og bør forbys. Oppgrader eksisterende vannkraft og utbygg kapasiteten slik at vi kan kjøpe billig vindkraft ute når der er overskudd og lav pris, og selge dyr vannkraft ved vindstille. Elektrifisering av hele bilparken vår vil kreve 6-7 TWh. Det overskuddet har vi. Om vi ett år skulle oppleve kraftunderskudd stenger vi ned et Al-verk, som uansett betaler lite for kraften. Vi har nok kraft i landet, og mye mer pr innbygger enn alle andre.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Man skulle kanskje tro at utbyggere av vindkraft i et demokratisk land ville prøve ut forskjellige typer teknologi som kan være mer skånsomme enn dagens løsninger. Det er vel bedre å satse på dette fremfor å utstasjonere politistyrker?

.

Reduserte naturinngrep: Man kan feks bruke luftskip ved transport av vindturbiner og eventuelt også ved montering av vindturbiner istedenfor kraner. Man trenger ikke da lage store og brede transportveier inn i villmarken for å få transportert vindturbiner mm. Man kan da redusere behovet for naturinngrep.

https://www.tu.no/artikler/vindmoller-bor-bygges-med-luftskip/236002

.

Utprøving av andre typer vindmøller: En variant er feks trompet-vindturbiner. Disse vil kunne redusere visuell støy og kan også redusere fugledød (ved å montere et gitter). Evt kan de også lage mindre infra-lyd og støy, og eventuelt også redusere andre problemer.

http://www.nyttnorge.com/milj%C3%B8fiendtlige-vindm%C3%B8ller-trenger-ny-smart-drakt.html

.

Man kan oppskalere dagens sylinder-vindmøller som har vertikal rotasjon (og hele vindturbinen kan feks plasseres inne i en gitter-kasse for å redusere både visuell støy og fugledød).

https://www.tesup-norge.com/product-page/atlas2-2kw-48v-vindturbin-elektriskkjoretoy-Norge?gclid=CjwKCAjwnef6BRAgEiwAgv8mQUkUZlI_xHmIbxPv7w2VccDXlW-l80VlcuVsqRsGDJg3R3tR0CbrNBoCux0QAvD_BwE

 

 

Lenke til kommentar
On 9/9/2020 at 11:03 PM, RonnyVa said:

Hva med Stad? En turistmagnet i Norge. Norges vestligste fastlandspunkt.

Du hadde ikke sett vindmøller på Lindesnes eller Nordkapp – men Stad er greit?

Stad er på ingen måte ein turistmagnet.  Det kjem fleire surfarar til Hoddevika enn turistar som vil sjå Stad.  Hoddevika er forresten testområde for flytande vindturbinar.  Okla vindpark ligg 6 km frå Stad.  Fjellskår vindpark ligg berre 4 km frå Lindesnes.  Magerøya vindkraftverk ligg berre ca 15 km frå Nordkapp.

Lenke til kommentar

Eg vonar vindkraftverket i Masfjorden kan realiserast.  Her ligg allereie eit stort vasskraftverk som nyleg har fått nye tunnelar og turbinar, og fjellet fullt av dammar med over 50 meter mellom HRV og LRV.  Med vindkraftverket kan kraftproduksjonen firedoblast med minimale ekstra naturinngrep.  Vegar og alt er der frå før pga vasskraftverket og demningane, og Mongstad som ligg rett ut fjorden skrik etter meir kraft.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...