Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Liten privat fest utendørs - Lov?


Psykake

Anbefalte innlegg

Hei. 

Har jeg lov til å samle 5-8 venner ved en strand (langt fra nærmeste hus) ha med musikkanlegg ( en del større enn en boomblaster) og være der en hel dag? Det er en bålplass der som "alle" får bruke hvis man vil. Det er ingen organisert fest per se, men vi har laget arrangement på Facebook for å kommunisere sammen. 

 

Vil nødig tråkke på noen tær, og vil vite om det er noen spesielle regler rundt dette. 

 

Alle henger sammen regelmessig til daglig så man tar samme forholdsregler mtp covid. 

 

Endret av Psykake
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kan ikke se at det skal være noe problem :) 

 

 

5. Arrangementer, gruppestørrelse og avstand
 

Private sammenkomster kan gjennomføres i grupper på maksimalt 20 personer

ANBEFALING

 

Private sammenkomster kan gjennomføres med maksimalt 20 personer, men det må tilrettelegges for at det skal være minst 1 meter mellom alle gjester, unntatt de som bor sammen til vanlig. Hvis lokalet ikke er stort nok, må antallet personer reduseres.

Syke personer skal ikke delta, selv om de bare har milde symptomer. Det er også viktig å kunne opprettholde god håndhygiene.

Rådet gjelder for alle private sammenkomster både innendørs og utendørs, som ikke foregår på offentlig sted med en ansvarlig arrangør. Se egen anbefaling for arrangementer med ansvarlig arrangør.

Rådet har ingen fastsatt sluttdato, og gjelder inntil videre.

Se også spørsmål og svar om arrangementer (regjeringen.no) for å finne detaljerte svar på de vanligste spørsmålene om arrangementer.

 

Lukk
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-x7D6du0Hjb
Psykake skrev (3 minutter siden):

Takk:)

Ja, Selve covid problematikken går greit, men tenker mer på at det er et offentlig sted og om det er å ta seg til rette og om det finnes noe regler/lover om dette generelt sett (sett bort ifra covid)

Om du er usikker kan du ringe kommunen din eventuelt korona telefonen. Litt usikker på om telefonen har info om dette. 

Kos deg og stay safe! ?

Lenke til kommentar

Og så klart husk å hold musikken lav hvis det er andre folk der. Ingenting mer irriterende enn hvis man nyter lyden av bølgesusene vaske vekk fyllesyken, så kommer en gjeng med drittunger med en høyttaler på størrelse med et kjøleskap og spille rap høyt.

Endret av Taurean
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Psykake skrev (7 timer siden):

... tenker mer på at det er et offentlig sted og om det er å ta seg til rette og om det finnes noe regler/lover om dette generelt sett (sett bort ifra covid)

Det er det selvfølgelig, blant annet Alkoholloven, som sier at det ikke er lov å drikke alkohol på offentlig sted.

Videre vil arrangementer på offentlig sted være meldepliktige til politiet, i følge politiloven.

Generelt gjelder allemannsretten i strandsonen, men dette kan jo også være greit å sjekke først.

Det holdes likevel stadig fester på strender rundt omkring, for eksempel på St.Hans, uten at det oppstår noen problemer av den grunn, men det er kanskje ikke helt det rette tidspunktet for den slags, men det får du selv avgjøre !

  • Liker 1
Lenke til kommentar

I utgangspunktet så skal du ha løyve frå grunneigaren.

Politiloven stiller krav om at ein skal sende melding om eit kvart arrangement på offentleg stad som også er allment tilgjengeleg. I ditt tilfelle er det i hovedsak størrelsen på musikkanlegget som skal koplast opp og at dere "okkuperer" ein allment tilgjengeleg bålplass som gjer at dette kan være å ansjå som eit argument, og at denne sammenkomsten kan føre til ordensforstyrrelsar og støy. Ei handfull med vennar kan sjølvsagt sette seg ned der dei vil utan å spørje polititet fyrst.
Enkelte kommunar vil også ha eigne politivedtekter som omtalar offentlege arrangement i meir detalj.

Både politi, brannvesen og kommunelegen kan kreve ytterlegare sikringstiltak ved arrangement dersom dette blir ansett som nødvendig. Før krav om slike sikringstiltak så vil arrangør måtte dokumentere korleis arrangmenetet skal gjennomførast, blant anna med oversikt over kven som er ansvarleg, vakter, risikoanalyse, sanitærforhold, osv, osv.

Opptenning av bål vil fort kunne være i konflikt med det generelle bålforbodet (som varer fram til 15 septermber) om bålplassen er i eller ved skog og mark. Opparbeida bålplassar er ikkje automatisk unntatt frå bålforbodet med mindre det openbart ikkje kan føre til brann.

Ordensforstyrrelse har eg så vidt nemnt, mange kommunar har eigne politivedtekter om støy etter kl 2, så tid på døgner denne samlinga skal være vil openbart ha stor betydning. I kommunar som ikkje har slike politivedtekter så er regelen berre at ein ikkje kan unødig forstyrre den allminnelige nattero. Kor aktuelt dette er vil være litt avhengig av kor langt vekke frå nærmaste bebyggelse bålplassen ligger samt størrelsen av anlegget. Særleg der det er flatt terreng vil lyden kunne bære langt sjølv om det er god avstand.

Drikking av alkohol på offentleg stad er som kjent ikkje lov, så det kan være eit potensielt lovbrudd.

I tillegg kjem krav og anbefalingar rundt korona-situasjonen.

 

Eg trur dette var alt som er relevant for offentlege arrangement.

Slik som du beskriver arrangementet så vil nok mesteparten av punkta over ikkje være særleg relevante.
Små samlingar blant venner vil normalt være innafor det offentlege rekreasjonsområder er tenkt brukt til, ver ekstra oppmerksom dersom bålplassen er privateigd, då må du nok uansett spørje om løyve frå grunneigaren.

5-8 vennar vil ikkje være i nærheita av å kunne kallast eit større arrangement, og vil være godt under koronagrensa på 20 personar til private samankomster.

Det som eg ser på som mest problematisk er musikkanlegget. Jo større det er jo større fare er det for at naboar blir plaga og at politiet kjem innom. Dersom politiet kjem så blir det ei subjektiv vurdering av politipatruljen om dere utgjer ein forstyrrelse på offentleg stad og må avslutte (i verste fall får bot) eller om dere får fortsette.

 

Eg tviler på at denne samlinga vil bryte reglar som blir handheva (sannsynlegheita for å f.eks. få bot for å ta ei øl langt inne i skogen er minimal, også om du skulle bli tatt på fersken av politiet), så dersom dere passer på å rydde etter dykk så skal det mykje til for at dette får eit etterspel.
Det einaste som du bør passe på er som nemnt musikkanlegget, det er nok dette som kan føre til oppmerksomheit rundt arrangementet som igjen kan føre til at uvedkommande dukker opp, at naboar blir forstyrra og ringer politiet, og at politiet til slutt dukker opp og vurderer samlinga som ulovleg.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...