Gå til innhold

Kan man bruke politiutdannelsen til noe annet?


Anbefalte innlegg

Hvilke muligheter finnes det dersom en har en bachelorgrad som politi utenfor politiet? Er det muligheter i forsvaret f eks uten at man må bo nord for polarsirkelen? finnes det noen masterutdanninger en kan bygge videre på som ikke krever x antall års erfaring? er det noen relevante yrker som en stiller sterkt til osv. kom med forslag eller ideer dersom noen vet noe. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Bachelor frå politihøgskulen gir deg kompetanse som kan brukast i ganske mange stillingar, og kan brukast som trinn mot ein mastergrad innafor samfunnsikkherheit, beredskap og kriseleiing, helse- miljø og sikkerheitsleiing, eller liknande utdaningar.
Som grunnlag for mastergrad så er nok politihøgskulen eit litt uvanleg vanleg ettersom ein vanlegvis ikkje kjem inn på fyrste forsøk. Alderskravet på PHS er tatt vekk og erstatta med krav om å ha hatt førarkort i minst 1 år, men likevel er det vanleg at ein må søke fleire rundar før ein får studieplass. Skal ein då "berre" bruke utdanninga som grunnlag for ei mastergrad så går det litt tid før ein er ute i arbeidslivet.

Når det gjeld yrkesalternativ så er det openbart ein god bakgrunn for å bli vektar med ambisjon om leiarstilling, men også innafor rådgivningstenester for rus og psykiatri er det ein del med politibakgrunn som jobber.
Med utdanning frå PHS så vil ein openbart være betre kvalifisert dersom ein har vært heldig nok til å få nokre år med relevant politipraksis, men for mange så er det nettopp mangelen på politijobbar som gjer at dei tek på seg andre jobbar.
Politiutdanning er også eit glimrande fagleg grunnlag for å søke jobb i brannvesenet og til dels i anna redningsteneste.

 

Eit anna punkt som det er verdt å dra med seg er er med ein bestått bachelor frå politihøgskulen så har ein også ein indirekte dokumentasjon på plettfri vandel, sikkerheitsklarering og at ein er vurdert som skikka for polititeneste. Dette kan være mykje verdt når ein søker stillingar der det er ønske/behov for ein arbeidstakar som er til å stole på men utan at det føreligg rettsleg grunnlag til å få vurdere politiattesten til søkarar (ein må kunne vise til paragraf for å få utlevert politiattest), særleg gjeld dette stillingar innafor det private næringsliv der ein er bekymra for industrispionasje.
 

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

I Forsvaret har du flere muligheter, men militærpolitiet er jo en åpenbar karrierevei mtp utdannelsen din. Kjenner en som tok ett år grunnleggende offiserspåbygning (GOP) og begynte i militærpolitiet rett etterpå, så her er det muligheter. Et drawback er dog at Forsvarets behov går foran dine ønsker ift tjenestested, så du kan risikere å bli sendt nordover. Du er dog kun bundet for ett år plikt, så etter det kan du jo forsøke å komme lenger sør. Eller forsøke deg på ledige stillinger i politiet for eksempel (og da med bredere erfaring og kompetanse).

Her er linken til kurset hvor opptakskrav og innhold er nærmere beskrevet. Bachelor ved PHS nevnes spesifikt som relevant utdanningsbakgrunn.

https://forsvaret.no/gop

Endret av Venesis
La inn link til GOP kurset og språkvask.
Lenke til kommentar

Et familiemedlem av meg var politi frem til han var 55 år, da begynte han og kjøre buss og gjorde det i 10 år før han ble fulltids pensjonist for en 6-7 år siden. Han tok buss og klasse C i forsvaret og fornyet sertifikatene når han la politilivet på hylla.

Men det er vel tvilsomt at TS nærmer pensjonistalderen.

Endret av Joeal88
Lenke til kommentar

Politiet har særaldersgrense på pensjon og kan gå av med full pensjon ved fylte 60 år, lavare om ein har nok opptening.
Det å pensjonere seg som 55 åring i politiet krever berre 30 års oppteningstid, så om han starta i politiet som 25 åring så kunne han i utgangspunktet gå av med full pensjon alt ved fylte 55 år. Jobben som bussjåfør (opp til 65 år som er ein meir normal pensjonsalder i dei fleste andre yrker) var nok då rein bonus ettersom det er lov å kombinere jobb og pensjonsuttak.

Lenke til kommentar
Joeal88 skrev (7 timer siden):

Et familiemedlem av meg var politi frem til han var 55 år, da begynte han og kjøre buss og gjorde det i 10 år før han ble fulltids pensjonist for en 6-7 år siden. Han tok buss og klasse C i forsvaret og fornyet sertifikatene når han la politilivet på hylla.

Men det er vel tvilsomt at TS nærmer pensjonistalderen.

TS spør hva man kan bruke politiutdannelse til. Jeg tviler på at det å kjøre buss er noe som har noe med politiutdannelse å gjøre.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Har sett at UD og andre direktorater med jevne mellomrom legger ut stillinger innen vakthold og sikkerhet, og der er bla politiutdanning noe som kvalifiserer. Her er jo mange av jobbene i Oslo, men også en del muligheter for en tur til utlandet hvis det frister. Siste stillingen jeg så var vel som vakt ved ambassaden i Moskva.

I Forsvaret er MP en mulighet, som en beskrev over her. Det er en del stillinger i sør (Oslo, Sessvollmoen, Rena, Bergen, Stavanger), men hvor lett det er å få innpass vet jeg ikke. Man stiller nok sterkere dersom man har befalsutdannelse fra tidligere, samt at det vel pleier å være et krav at man har gjennomført førstegangstjeneste. Ellers er Forsvarets narkotikagrupper (Narko Nord og Sør) også en mulighet. Der jobber det både militært og sivilt ansatte.

Edit: En mulighet, hvis det er Forsvaret som frister, er å søke seg inn på årsstudium i militære studier ved Forsvarets høyskole. Dog er nok risikoen for å ende opp i nord i den påfølgende tjenesten ganske stor...

Endret av Hugo_Hardnuts
Lenke til kommentar
  • 6 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...