Gå til innhold

Knapt noen er mer utsatt for ulykker: Slik skal kunstig intelligens gjøre byggindustrien tryggere [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Mye rart man putter merkelappen "kunstig intelligens" på for å virke moderne. Her er det vel helt snakk om ganske enkel stereoskopi med deteksjon av bevegelige elementer på vei inn i sikkerhetssonen til tunge laster. Omtrent like avansert som å ryggesensorer på bilen, bare en litt annen teknisk løsning for essensielt det samme.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Det er er naturligvis mer arbeidskrevende å  detektere mennesker fra fugleperspektiv enn horisontalt ved hjelp av maskinlæring. Dette skyldes at det det er mindre overflate og færre unike kjennetegn ovenfra, men også i stor grad at man blir nødt til å skape det meste av treningsdata selv siden de fleste eksisterende datasett er skapt med tanke på horisontal observasjon.

Dersom deteksjon lykkes med begge kameraene, er kalkulering av avstand med stereo vision unøyaktig på lang avstand. De har riktignok god avstand mellom kameraene, men mulig dette er noe av grunnen til at varierende avstand var problematisk.

Jeg tenker at en LiDAR-basert løsning ville kunne gi presise posisjonsmålinger her i kombinasjon med kamera for klassifisering. Eventuelt kan klassifisering kjøres direkte på punktsky. En slik løsning kan plasseres ved kranhuset som også forenkler installasjonen.

Mange vil kanskje hive seg over tastaturet for å påpeke hvor dyrt LiDAR er, men det er mulig å montere en roterende LiDAR i en spesialdesignet reflektor slik jeg har vist her https://www.mdpi.com/1424-8220/20/12/3388. Dette skaper en høyoppløst punktsky med overlappende målinger slik at selv en LiDAR med få laserkanaler kan benyttes.

Endret av Atl
Lenke til kommentar

Jeg hiver meg over tastaturet og påpeker at LiDAR er dyrt. Det er det. Stereokamera er mye billigere, men trenger mer regnekraft. Regnekraft er uansett ikke noe problem så lenge enhetene ikke skal være både lette og batteridrevne.

Man trenger ikke vertikale "treningsdata". Man kan trygt anta at alt som beveger seg inne i sikkerhetssonen til krana, unntatt lasta selv, er mennesker. I de aller fleste tilfeller stemmer det. De gangene det ikke stemmer skader det ikke å være ekstra føre var. Det er uansett ikke ønskelig med f.eks en forvillet hund inne på byggeplassen, rør som ruller, kjøretøy etc under tunge laster.

Og selv om de vil skyte spurv med kanon og gå for en AI-løsning, så må man huske at det alltid er hjelmpåbud på slike plasser. Det gjør at AI-treninga av den vertikale signaturen blir svært enkel.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...