Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Alkohol gir kreft?


Mannen1

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Uten å tall på dette i hodet, så vil jeg tro at røyking generelt kan sies å være mer kreftfremkallende enn alkohol. På spørsmålet om vi alle bør bli 100% avholds, så kommer jo det helt an på hva du ønsker å oppnå. Hvis svaret er at så få skal få kreft som mulig, så er svaret sannsynligvis ja. Samtidig er det ekstremt mange andre ting vi utsetter oss for som også gir økt risiko for kreft (eller annen form for sykdom/skade), og du vil alltid ende opp med å måtte vurdere fordeler og ulemper opp mot hverandre. Svaret på spørsmålet ditt blir altså ganske subjektivt, for det spørs hvor viktig du anser det for å være å unngå risiko for kreft opp mot ulempene ved å være totalavholds.

Lenke til kommentar

Alkohol er kreftfremkallende, spesielt når du drikker mye i løpet av kort tid. Går du på fylla hele tiden er det vel mer sannsynlig at du får andre skader før du får kreft.

Kroppen har ganske gode systemer for å bryte ned alkohol, men de takler ikke store mengder på en gang og da hoper det seg opp mye av de skadelige mellomproduktene som er kreftfremkallende.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Alkohol er kreftfremkallende, og jo mer man drikker, jo høyere risiko er det for å utvikle kreft. Det øker risikoen. Det er som å sole seg - jo mer man soler seg og blir brent, jo større er sjansen for hudkreft. Men noen kan allikevel sole seg et helt liv uten å utvikle hudforandringer.

I Danmark har man satt en grense for menn og kvinner. Jeg vet ikke om dette har med risiko for kreft, men det er ihvertfall et akseptabelt nivå:

- Menn: 14 enheter / uke
- Kvinner: 7 enheter / uke

Lenke til kommentar

Det der er ikke noe dansk påfunn, men retningslinjer som WHO har utarbeidet. Man deler alkoholkonsum inn i tre soner - grønn, gul og rød. De verdiene der er grønn sone. I tillegg er det et maks antall enheter pr. døgn (tror det er 1-2 for kvinner og 2-3 for menn). Gul sone, som innebærer større fare for skader og avhengighet, er opptil 21 enheter pr uke for menn og opptil 14 for kvinner. Ligger man høyere enn dette, er man i rød sone.

Lenke til kommentar
Hugo_Hardnuts skrev (12 minutter siden):

Det der er ikke noe dansk påfunn, men retningslinjer som WHO har utarbeidet. Man deler alkoholkonsum inn i tre soner - grønn, gul og rød. De verdiene der er grønn sone. I tillegg er det et maks antall enheter pr. døgn (tror det er 1-2 for kvinner og 2-3 for menn). Gul sone, som innebærer større fare for skader og avhengighet, er opptil 21 enheter pr uke for menn og opptil 14 for kvinner. Ligger man høyere enn dette, er man i rød sone.

Men har inntrykk av at det ikke lenger er gjeldende. Men at alt nå er farlig. Altså ingen grønn sone. 

Lenke til kommentar
AnnonymG skrev (46 minutter siden):

Alkohol er kreftfremkallende, og jo mer man drikker, jo høyere risiko er det for å utvikle kreft. Det øker risikoen. Det er som å sole seg - jo mer man soler seg og blir brent, jo større er sjansen for hudkreft. Men noen kan allikevel sole seg et helt liv uten å utvikle hudforandringer.

I Danmark har man satt en grense for menn og kvinner. Jeg vet ikke om dette har med risiko for kreft, men det er ihvertfall et akseptabelt nivå:

- Menn: 14 enheter / uke
- Kvinner: 7 enheter / uke

Angående soling og kreft er ikke mer soling nødvendigvis større fare for kreft. Mer soling betyr at man blir brun og så lenge man ikke er brent har man liten sjanse for å utvikle hudkreft. Soling er viktig og sunt også. 

Lenke til kommentar
2 minutes ago, Mannen1 said:

Angående soling og kreft er ikke mer soling nødvendigvis større fare for kreft. Mer soling betyr at man blir brun og så lenge man ikke er brent har man liten sjanse for å utvikle hudkreft. Soling er viktig og sunt også. 

I Norge er det svært mange med hudtype 1 og 2, og disse trenger mye soling for å få brunfarge. Med mye soleksponering, så vil man øke risikoen. Men når brunfargen er oppnådd så gir den i seg selv god beskyttelse. Andre blir brune bare på et par dager. 

Lenke til kommentar
Mannen1 skrev (33 minutter siden):

Men har inntrykk av at det ikke lenger er gjeldende. Men at alt nå er farlig. Altså ingen grønn sone. 

Den er nok fortsatt relevant, men mer mtp. faren for å utvikle avhengighet og "klassiske" alkoholskader som feks. leversvikt, alkoholrelatert demens, o.l. Mtp. kreft, ser man tydeligvis ingen nedre grense for "trygt" inntak, men at det også handler om individuelle sårbarheter (riskioen for kreft har jo en betydelig arvelig komponent). Men så er jo spørsmålet hvor stor denne risikoen er. Ut fra hva jeg kunne finne, regner man at 5,1% av krefttilfellene i norden er relatert til alkohol. Tatt i betrakning hvor vanlig alkoholbruk er (kun 10-15% av voksne nordmenn opplyser at de ikke har drukket alkohol ila. siste året i en undersøkelse fra 2019), synes jeg ikke det tallet er så veldig høyt, særlig ikke når man regner med at 10% av den voksne befolkningen har et overforbruk av alkohol. Til sammenlikning er 22% av krefttilfellene relatert til røyking, mens det er kun 9% av befolkningen som røyker.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
0laf skrev (21 timer siden):

Tror det generieltsett er lite risko, som regel er vel det man spiser ofte gir kreft dårlig vann muggen mat, folk som er overvektig har større sansynlighet å få kreft og høy blodtrykk men tror ikke det gir automatisk uhelbredlig kreft. Som er det verste.

Sitat

Ut fra hva jeg kunne finne, regner man at 5,1% av krefttilfellene i norden er relatert til alkohol. Tatt i betrakning hvor vanlig alkoholbruk er (kun 10-15% av voksne nordmenn opplyser at de ikke har drukket alkohol ila. siste året i en undersøkelse fra 2019), synes jeg ikke det tallet er så veldig høyt, særlig ikke når man regner med at 10% av den voksne befolkningen har et overforbruk av alkohol. Til sammenlikning er 22% av krefttilfellene relatert til røyking, mens det er kun 9% av befolkningen som røyker.

Nå er jo slik statestikk ganske mangelfull er muligens røyking og alkohol og sukker kombinasjon som er ekstra farlig. Men hvis man får kreft når man er over 70 må man si seg veldig fornøyd.

Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
On 8/22/2020 at 10:01 AM, Mannen1 said:

Står på hjemmesidene til kreftforeningen at alkohol gir kreft og at ingen nedre grense for inntak er trygt. 

Betyr dette at det er like skadelig som røyk og at vi alle bør bli 100 % avholds? 

Hvis man tar en øl i måneden eller to så gir det økt risiko for kreft?

Tja, både ja og nei, men det viktigste en må forstå er at dette gjelder alt i naturen dette her.

Som man kan lære av det aller mest grunnleggende innen kjemi, så er saken rimelig grei - "for mye av noe, er for mye av noe".

Så det er ikke selve alkoholen i seg selv som er problemet, det har med hvor mye, hvor fort, hvor lenge, hvor ofte og i hvilken form du inntar det, og da også selvsagt - i forhold til alle de andre tingene du inntar og forholder deg til hvor lenge og hvor fort i forhold til de egenskaper og begrensninger du har...

Så det foreningen sier er bare tull og tøys, men ja, hvis for mye for fort for lenge så ja. Men dette gjelder alt annet også.

Som dette med sol f.eks. Som er vår viktigste næringskilde. Kan selvsagt bli for mye det også..

Faktisk så er det største problemet vi mennesker har her på jorden oksygen... Ja oksygen.

Oksidasjon, som vi har antioksidanter for som vitamin C, er det som i all hovedsak bryter ned alt i naturen og som sørger for at du blir gammel og dør. Også rusta på bilen din er p.g.a oksygen som gir oksidasjon som er rust osv.

Så hva er det som er farligst? Ja...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...