Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Behandling av hårtap


Framble

Anbefalte innlegg

Det er viktig å huske på at Finansterid ikke er et middel mot hårtap, men mot forstørret prostata. En bivirkning av stoffet hjelper mot hårtap. Det er ikke lurt å ta slike ting når man egentlig ikke skal ha det.

Leger pleier ikke å nevne slike medikamenter når en pasient kommer med hårtap, fordi det er ikke noe som egentlig skal brukes eller virker ordentlig.

Pasienten må som regel nevne det selv og blir deretter opplyst om det/får resept

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Noen mener at systemisk behandling mot hårtap er for drøyt, andre mener ikke det. Men det er nok avhengig av person og type lidelse. 
Jeg kan uansett prøve å formidle forståelse og fakta (finn deg gode kilder (vitenskapelige kilder helst) for å kunne vurdere bivirkninger selv, andres erfaringer trenger ikke å være gode kilder), slik at en kan vurdere selv:

Finasterid er en 5a-alfareduktasehemmer (5a-alfareduktase er et enzym som fungerer som en katalysator) som kort fortalt forhindrer testosteron i å bli metabolisert til dihydrotestosteron (5a-DHT) via nevnt enzym i visse typer vev i kroppen slik som prostatakjertelen (som kan føre til at størrelsen reduseres), hårfolikkene (som kan føre til håravfall på visse plasser, men forebygge håravfall og stimulere hårvekst på visse andre), huden (som kan redusere akne), bitestikkelen (som kan føre til redusert sædkvalitet og ereksjon), hjernen (som kan føre til depresjon, ereksjonsproblemer og redusert energi), lever (økt fett-akkumulasjon, 3a), sædblærer (redusert størrelse). Noe av effekt og bi-effekter skyldes lokal-produsert DHT og/eller noe skyldes DHT via sirkulasjon.

Finasterid er, basert på evidens og basal kjemisk og fysiologisk forståelse, både et middel som kan fungere mot hårtap og et middel som kan fungere mot forstørret prostata (det var i utgangspunktet kun brukt mot forstørret prostata, nå er det ikke det). 

Felleskatalogen sine indikasjoner og hva som er på blå resept baserer seg ikke alltid på evidensbasert medisinsk forskning, ei på fornuftig individuell vurdering, men basert på hvordan staten velger å regulere ressurser - noe som ikke nødvendigvis forteller oss om hva en medisin hjelper mot, ei hvor god effekten er. 

Vedrørende menn:

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/hair-loss-treatments-men

Noe som står i linken ovenfor kan være litt upresist. Det at Finasterid hjelper mot hårtap er ikke lengere en utilsiktet virkning hvis en skal behandle hårtap. Finasterid (1 mg) i behandling av hårtap for de med androgenetisk alopeci er godkjent av FDA (link under avsnitt). Ved behandling av hårtap med Finasterid så kan derimot krymping av prostata bli sett på som en uønsket virkning av noen pasienter.

https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2012/020788s020s021s023lbl.pdf
 

Under er den spanske felleskatalogen med indikasjonen «alopecia androgenetica», som betyr androgenetisk alopeci:

https://prvademecum.es/app/prescriptions/view/661730/finasterida-aurovitas-spain-1-mg-comprimidos-recubiertos-con-pelicula-efg-28-comprimidos

Og

https://www.apotek1.no/produkter/propecia-tabletter-1-mg-98stk-243196p

Ovenfor link, omhandler samme virkestoff med lik styrke og samme indikasjon.

Styrken på 1 mg er både sunnere for en selv og for miljøet (en slipper å dele den for så å kontaminere miljøet), legen burde ofte søke om godkjenningsfritak dersom en bestemmer seg for å prøve Finasterid mot androgenetisk alopeci i Norge.

Vedr. kvinner:

Minoxidil, Spironolaktone og Cyproteronacetat kan hjelpe kvinner å behandle androgenetisk alopeci. Finasterid er ofte mer eller mindre kontraindisert ved behandling av hårtap hos kvinner, men ikke alltid, og mye kan tyde på at det hjelper - det et også helt klart at det hjelper i visse andre tilfeller, men det dreier seg som mer sjeldne tilstander.

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/treating-female-pattern-hair-loss

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352647518300224

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15529369

To eller flere av studiene viser at hårtap kan være svært ubehagelig for kvinner, og det er det sikkert for noen menn også. Men variasjonen mellom kvinner og menn er nok større enn variasjonen mellom menn og menn på dette området kanskje? 

Endret av Gjest
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
Framble skrev (På 17.10.2020 den 16.39):

Glad jeg begynte på finasterid før mye av håret er borte. Ingen bivirkninger så langt :)

Godt å høre, flere opplever ingen birkinger for meg var risken for libido om det så er bare 1% fare alt for stor risk.

Kan anbefale micro needling for hårtap og øke volum/ mengde.

 

Lenke til kommentar
On 9/1/2020 at 12:30 PM, bo1e said:

Husker den gang jeg var ungdom og rundt den alderen så var det flere som begynte å tynnes rundt 20. Og de hadde gjerne fedre som var tynne på toppen også. De fleste bare skrelte det av etterhvert som det ble veldig synlig. Og man ble veldig fort vant det. Nå har jeg begynt å merke at det løsner en del hår selv. Vikene begynner å bli høyere. Jeg nærmer meg 40. Ikke planer om noen tiltak. Men litt spent på hvor mye som ramler av før det stabiliserer seg.

Det er hvist en korrelasjon med ens morfar, ikke ens far. Se på far til din kone så vet du litt om hva din fremtidige sønn kan få av hårmanke.

Endret av Theo343
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 måneder senere...
Magnetar skrev (6 timer siden):

Hei! Har begynt å miste håret i vikene og vurderer å begynne på Finasteride. Vil det være stor risiko å begynne på dette medikamentet når man allerede har en historie med angst og depresjon?

Ja dessverre , synes det er på grensen til galskap at de fortsatt tillater dette til hårtap, les om de som har soft ereksjon i årevis etter sluttet, om det er 0,5% sjans er du keen på gi damer soft dick resten av livet ? Bare for å beholde litt ekstra hår ? Mange merker ikke bivirkinger før etter 6-12mnd ofte lenger også..

Ble selv deppa av Fina, sånn rar deppa helt uten grunn, synes det var ganske skummelt og merket litt på funksjonen nedatil så da droppa jeg det hardt..

Prøv heller micro needling og mindoxil ( kan gi bivirkninger på hjerte, men skal ikke være farlig bare ubehagelig ).

Mange får ekstreme resultater med det

 

Jeg har droppa alt og kjører korteste på hårklipperen, men digger det ikke helt..Så håper det skjer noe på denne fronten snart.

Endret av DaniNichi
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...