Gå til innhold

Skal vi bare akseptere at folk er tjukke?


Meningsmåling om overvekt  

174 stemmer

  1. 1. Er overvekt et problem i samfunnet

    • Ja.
      156
    • Nei.
      16
  2. 2. Burde vi begrense overvekt i samfunnet?

    • Ja.
      146
    • Nei.
      29
  3. 3. Burde slankeoperasjon være en del av behandlingen av overvekt?

    • Ja, i alvorlige tilfeller.
      121
    • Ja, uansett.
      3
    • Nei, aldri.
      36


Anbefalte innlegg

bojangles skrev (6 timer siden):

Likevel så blir folk feitere og feitere. Ikke bare i Norge, UK og USA, men også i Europa og rundt middelhavet som tidligere ikke har store problemer med overvekt snakkes det om tilstander nesten som en pandemi rundt overvekt.

Det er interessant hva som forårsaker dette. Genene i dag er nominelt like de man hadde for 100 eller 1000 år siden.

Stillesittende jobber? Tilgang på sukker og fettrik junk food? Fravær av fisk, grønnsaker? Eller er det noe med nedbryting av tradisjoner og familie-liv? ensomhet? Tilsetninger i maten, forurensning, virus og bakterier?

Jeg husker hvor vanskelig det var å feriere i innlandet i Italia med lite barn: lunsj ble spist kl 12 og middag etter 20. Mellom de tidene så var ting stengt. Litt krevende med en 1.5-åring som var nøye innlært til barnehagetider og legging kl 19.

-k

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
8 hours ago, bojangles said:

Nå har du diskutert side opp og side ned og nesten avvist den siste forskningen på området, og du later til å tro at bare folk er viljesterke nok så vil de klare å slanke seg og forbli slanke.

Mer spesifikt sier jeg at man ikke klarer forbli slank etter endt slanking om man ikke har motivasjonen. Ingen har vel engang vært uenige med meg i det enda som jeg har sett.

Quote

AndyD har derimot forsøkt på flere forskjellige måter å forklare deg at at det ikke så enkelt som du later til å tro, og forskningen han viste til støtter også opp om at for mange overvektige så faktisk i genene det sitter. Likevel så maser du fortsatt om vilje, motivasjon og informasjon. Du later ikke til å ta inn at for noen så blir det ikke helt likefremt å gå ned i vekt.

Nja. Jeg sier at uten dette vil man ikke få det til. Ikke at det er alt. Og dette er ting man faktisk kan gjøre noe med. Gener er hakket mer vanskelig å gjøre noe med. Derimot er det viktig at man innser at gener spiller inn, eller sagt litt mer folkelig: Folk er forskjelige og det vil være lettere for noen enn for andre.

Quote

Også kroner du det hele med å dra inn din mor og hennes mann. Hva to mennesker gjør og resultatene de får er en anekdote. Hyggelig for dem at de bare kunne kutte ut sjokolade også smiler livet. Men din mor har ikke fasiten på overvekt for alle overvektige. Hun fant ut hva som virket for henne og mannen, gitt at de faktisk klarer å fortsette livet uten søtsaker.

Som gjorde at de gikk ned i vekt. Ikke at de ble verken slanke eller sunne. Min mor kan fortsatt knapt gå og hennes mann sliter fortsatt med å reise seg fra sofaen. Men de gjorde noe som økte motivasjonen, og det er et pluss. Det finnes ingen enkelt-løsning som fikser et slikt problem, og slutte med sjokolade (kun det, ikke søtsaker) er heller ikke en slik løsning. Beklager om det ikke var åpenbart.

Quote

Resultatet av null godteri det gjenstår jo å se, for de fleste overvektige har gjentatte ganger gått ned 10 kilo, 20 kilo eller kanskje femti kilo. Men kiloene kommer tilbake, og da har de gjerne flere med seg. Og kanskje blir fremtiden slik også for din mor og hennes mann, at de klarte å gå ned, men så "sprekker de" og blir ennå tykkere enn de var før de kuttet ut sjokoladen? Time will tell.

Aldri har jeg hørt om noen som fikk tilbake vekten uten at de har brudt med mesteparten som fikk de slanke. Kutte ned på trim, spise mer uforsiktig, slike ting.

Quote

Enkelt sagt så sier vel den gamle skolemedisinen at mindre kalorier inn enn det som forbrukes er lik vektnedgang. Og isolert sett så stemmer nok det. Men om du har noen feil i genene dine slik at hver celle i kroppen jobber mot målet ditt om vektnedgang, da setter det kanskje igang endel prosesser i kropp og hjerne som aktivt motarbeider ditt mål?

Selvfølgelig. Det er jo problemet for friske mennesker også at "styrken" på dette varierer fra person til person. Men i stedet for å sette en arbitrær grense for hvor sterk denne trangen kan være før man får fripass fra å jobbe med den så sier jeg heller at alle har dette problemet men i varierende grad - noe som jo stemmer for alle som føler sult. Her i tråden virker det til å være mange som heller vil se på det som at noen har et slikt problem og noen har ikke dette problemet. Jeg mener dette er feil.

Ser man på det litt klinisk kan man også si at det kan være mye vanskeligere for en med liten viljestyrke og gode kroppslige forutsetninger enn en med bra viljestyrke og dårlige kroppslige forutsetniger. Og i motsetning til flere i tråden velger jeg da å si at viljestyrken (via motivasjon) er den delen av ligningen vi faktisk kan gjøre noe med. Fokus på det vi ikke kan gjøre noe med vil bare passivisere folk til ikke å forsøke.

Quote

Har du feks sett sånne hjernescan av folk med avhengighet? Noe så enkelt som en bilde av feks en flaske øl, kan skape så mye aktivitet i en bestemt del i hjernen at det for dem blir umenneskelig vanskelig å stå imot fristelsen. Noen av de som slutter med alkohol fordi de er blitt avhengig må bruke medisiner som gjør dem fysisk syke om de gir etter for suget etter alkohol. Har det også med gener å gjøre, eller er det mer miljø? Kan det hende det er noen av de samme genene som ble omtalt i linken fra AndyD?

Nå sier vel noe forskning at man kan bli avhengig av sukker mens "nyere" forskning sier vel det motsatte. Uansett hva sannheten er om avhengighet rundt mat så er det på det rene at noen har større problemer med dette enn andre, og jeg har heller ikke oversett dette i postene mine da jeg har nevnt det der det var nødvendig.

Det er sikkert mange som har god nytte av Antabus på lik linje med en slankeoperasjon. Likheten mellom disse er jo selvfølgelig at de ikke behandler det psykiske, altså avhengigheten og/eller andre mentale faktorer, så tilbakefallsprosenten er høy. Og dette er det jeg snakker om at man må ta tak i. Ikke at man ikke skal ha annen hjelp enn motivasjonstrening, men uten motivasjonen er det ingenting annet som hjelper.

Quote

Tenk åssen det er for overvektige da, om de faktisk er genetisk disponert for vektoppgang. Hva skjer i hjernen hos dem når de ser en reklame for kvikklunsj og solo i påskesol? De kjøper neppe blå swix og nye skisko etter å ha sett reklamen. Det blir vel heller solo og kvikklunsj. Pluss noe ekstra sikringskost.

Ja, det er svinaktig vanskelig. Man har jo kuttet både alkohol- og røyk- reklamer mye for denne grunnen. Og frem til fedme blir ansett som et samfunnsproblem i stedet for noe alle andre skal akseptere så vil de som har disse problemene fortsatt bli bombardert med impulser de knapt kan styre. Da står man jo i all hovedsak bare igjen med motivasjonen og viljestyrken som man fortsatt har nevneverdig kontroll på.

Quote

I UK så har de i en periode behandlet unge mennesker som er avhengig av dataspill etter en modell som brukes for rusmisbruk, med stort hell. Kanskje er det noe med disse genene som trigger avhengighet? For noen blir det kanskje matavhengighet, for andre alkohol, sex, narkotika, dataspill, poker eller råkjøring?

Her er jeg helt enig. Matavhengighet er kjempevanskelig. Da i all hovedsak fordi man kan ikke kutte det ut slik man kan med alkohol, narkotika, og nær på alt annet. Mat må man man jo tross alt ha uansett.

Og hvor tilbøyelig man er for avhengighet er forskjellig fra person til person, så derfor vil jo matproblemet være forskjellig fra person til person. Forøvrig også en av grunnene til at slankekurer nesten alltid feiler da de ikke tar høyde for personlige variasjoner.

Quote

Det jeg vil frem til er at jeg tror du har et litt snevert syn på overvekt/vektnedgangs problematikken. Det du forkynner har vært forsøkt i mange tiår. Likevel så blir folk feitere og feitere. Ikke bare i Norge, UK og USA, men også i Europa og rundt middelhavet som tidligere ikke har store problemer med overvekt snakkes det om tilstander nesten som en pandemi rundt overvekt. Kanskje er det på tide vi forkaster noen av de gamle modellene og forsøker oss på nye og bedre modeller som virker bedre, som virker over tid og som virker for flere?

Jeg vet ikke hva du tror jeg forskynner, men om det skal være noe tvil så "forskynner" jeg altså at man gjør noe med det man kan gjøre noe med som en motsetning til å sloss mot ting man ikke kan endre. Ens motivasjon er det viktigste verktøyet vi har for vektnedgang. Det er et element man rett og slett ikke kan overse, og jeg mener det ofte blir oversett.

Om du tror jeg forkynner at motivasjon er det eneste verktøyet man behøver så har du misforstått det forkynte evangelium.

Quote

Jeg har ingen fasit, men jeg tror kanskje at behandlingsforløpet må bli lengre. De som er feks sykelig overvektig de må følges opp både til ønsket vektnedgang er på plass, men også i lang tid etterpå. Kanskje et gruppetilbud der de kan mosjonere og snakke kosthold med andre? Også må vi kanskje jobbe ennå bedre forebyggende. Kanskje må vi bare si at over en viss BMI så bør det gjøres grep. Feks delvis sykemelding mot å delta aktivt i vektnedsgangsprogram som tar for seg mekanikken. Spise mindre, bevege seg mer. Men det alene virker jo ikke spesielt godt over tid, så derfor må det skapes et slags ettervern. Der de får hjelp til å holde en stabil lav vekt.

Bare man slipper endre hvordan man tenker virker jo til å være løsningen hver eneste gang.

Quote

Overvekt blir et stadig større problem, og jeg tror vi må være åpne for at overvekt ikke kun handler om svak vilje, manglende motivasjon eller en personlig tilbøyelighet til å fråtse i mat og søtsaker. Noen er kanskje fysisk avhengig av mat som gjør dem overvektige? Eller at kropp og hjerne skaper et så stort sug etter mere kalorier at det over tid ikke nytter å stå imot kun med vilje og motivasjon.  

Jeg trodde dette var på det rene og at vi faktisk snakket videre utover det. Min feil der da.

Endret av fokkeslasken
  • Liker 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, knutinh said:

Det er interessant hva som forårsaker dette. Genene i dag er nominelt like de man hadde for 100 eller 1000 år siden.

Stillesittende jobber? Tilgang på sukker og fettrik junk food? Fravær av fisk, grønnsaker? Eller er det noe med nedbryting av tradisjoner og familie-liv? ensomhet? Tilsetninger i maten, forurensning, virus og bakterier?

Jeg husker hvor vanskelig det var å feriere i innlandet i Italia med lite barn: lunsj ble spist kl 12 og middag etter 20. Mellom de tidene så var ting stengt. Litt krevende med en 1.5-åring som var nøye innlært til barnehagetider og legging kl 19.

-k

Ja, det er utrolig hva man kan lære kroppen av vaner om man virkelig vil.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
fokkeslasken skrev (44 minutter siden):

Ja, det er utrolig hva man kan lære kroppen av vaner om man virkelig vil.

Poenget mitt var at et strengt katolsk regime med storfamilien ved bordet gir et annet spisemønster enn Nordmenn som trøkker ned pizza slicer mens de er på shopping.

Jeg tror at «forskning viser at» familier som har felles måltid sittende ved et bord har barn med færre problem senere i livet. Det er god grunn til å spørre seg om dette evt er korrelasjon heller enn kausalitet.

-k

Endret av knutinh
  • Liker 2
Lenke til kommentar
7 minutes ago, knutinh said:

Poenget mitt var at et strengt katolsk regime med storfamilien ved bordet gir et annet spisemønster enn Nordmenn som trøkker ned pizza slicer mens de er på shopping.

Jeg tror at «forskning viser at» familier som har felles måltid sittende ved et bord har barn med færre problem senere i livet. Det er god grunn til å spørre seg om dette evt er korrelasjon heller enn kausalitet.

-k

Ja, det skulle ikke forundre meg. Om ikke annet så er denne konstante småspisingen en garantist for at man ikke har kontroll på hvor mye man spiser og er gjerne grunnen til at folk som spiser sunt også kan gå opp i vekt. Derimot vil jo også et mer strukturert spisemønster gjøre matinntaket betraktelig mer oversiktlig. Jeg har forøvrig selv bodd i Frankrike noen år som barn og fått med meg min dose av sørlige spisevaner, og der var det ikke uvanlig med ganske drøye spisesesjoner. Middager som tok timesvis og slikt. En periode av livet jeg den dag i dag tilskriver min avhengighet av brød som jo franskmenn er så glade i. Jeg har fint lite problem med å dele en hel loff på langs og fylle den med alskens nammenam og så spise hele greia i ett måltid. For meg selv er brød et så stort problem at jeg har måttet kutte det helt ut. Litt som en alkoholiker ikke kan drikke bare litt alkohol, egentlig.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 3/16/2021 at 9:11 AM, fokkeslasken said:

Nja. Jeg sier at uten dette vil man ikke få det til. Ikke at det er alt. Og dette er ting man faktisk kan gjøre noe med. Gener er hakket mer vanskelig å gjøre noe med. Derimot er det viktig at man innser at gener spiller inn, eller sagt litt mer folkelig: Folk er forskjelige og det vil være lettere for noen enn for andre.

Aldri har jeg hørt om noen som fikk tilbake vekten uten at de har brudt med mesteparten som fikk de slanke. Kutte ned på trim, spise mer uforsiktig, slike ting.

Ser man på det litt klinisk kan man også si at det kan være mye vanskeligere for en med liten viljestyrke og gode kroppslige forutsetninger enn en med bra viljestyrke og dårlige kroppslige forutsetniger. Og i motsetning til flere i tråden velger jeg da å si at viljestyrken (via motivasjon) er den delen av ligningen vi faktisk kan gjøre noe med. Fokus på det vi ikke kan gjøre noe med vil bare passivisere folk til ikke å forsøke.

 

Ja, det er svinaktig vanskelig. Man har jo kuttet både alkohol- og røyk- reklamer mye for denne grunnen. Og frem til fedme blir ansett som et samfunnsproblem i stedet for noe alle andre skal akseptere så vil de som har disse problemene fortsatt bli bombardert med impulser de knapt kan styre. Da står man jo i all hovedsak bare igjen med motivasjonen og viljestyrken som man fortsatt har nevneverdig kontroll på.

Her er jeg helt enig. Matavhengighet er kjempevanskelig. Da i all hovedsak fordi man kan ikke kutte det ut slik man kan med alkohol, narkotika, og nær på alt annet. Mat må man man jo tross alt ha uansett.

Og hvor tilbøyelig man er for avhengighet er forskjellig fra person til person, så derfor vil jo matproblemet være forskjellig fra person til person. Forøvrig også en av grunnene til at slankekurer nesten alltid feiler da de ikke tar høyde for personlige variasjoner.

Jeg vet ikke hva du tror jeg forskynner, men om det skal være noe tvil så "forskynner" jeg altså at man gjør noe med det man kan gjøre noe med som en motsetning til å sloss mot ting man ikke kan endre. Ens motivasjon er det viktigste verktøyet vi har for vektnedgang. Det er et element man rett og slett ikke kan overse, og jeg mener det ofte blir oversett.

Om du tror jeg forkynner at motivasjon er det eneste verktøyet man behøver så har du misforstått det forkynte evangelium.

Bare man slipper endre hvordan man tenker virker jo til å være løsningen hver eneste gang.

Jeg trodde dette var på det rene og at vi faktisk snakket videre utover det. Min feil der da.

 

Ok, det var en oppklarende post. Da snakket vi nok mer rundt hverandre, eller kanskje heller at jeg ikke skjønte budskapet. Uansett. Du har jo rett i dette med motivasjon, det er nok en forutsetning for å lykkes over tid. Men hvordan kan helsevesenet bidra til å skape den motivasjonen? Det er vel her jeg tenker at vi idag feiler.  Vi gjør en halvveis jobb, har for lite ettervern og setter for små krav. 

Fedme er et kjempeproblem. Både for individene som rammes, men også for storsamfunnet. Kostnadene forbundet med de økte helseplagene som svært mange overvektige sliter med blir i sum enorme. Og jeg tenker også at "livsslitasjen" hos individer som sliter med fedme også må være betydelig. For vi er bare mennesker. Vi latterliggjør, vi klasker kvaliteter på stereotyper, vi dømmer og fordømmer og vi andre vi som ikke sliter med genene, stadig romsligere livvidde og en kronisk økende BMI vi bidrar vel i sum til å senke livskvaliteten til de overvektige? 

Det er små ting. Som at feite folk lykkes langt sjeldnere i arbeidslivet. De blir tapere når det kommer til opprykk, og de blir tapere når det kommer til bonuser og lønnsfester. Er det slik at vekt sier noe om hvor flinke folk er i jobben sin? Neppe. Likevel straffes overvektige i jobben sin. De blir forbigått, de blir lønnstapere. Hvorfor er det slik? Er vi så indoktrinerte at vi (u?)bevisst tillegger tjukkaser en hel del egenskaper de kanskje ikke har? Kanskje stigmatiseringen faktisk bidrar til overvekten? Livsslitasjen gjør kanskje at det blir ennå lettere for dem å spise vekk håpløsheten? Den håpløsheten vi bidrar til.  Eller kanskje jeg nå bare beviser at jeg virkelig ikke skjønner hvor skoen trykker? 

Det jeg tror vi er enige om er at årsaken til overvekt er mangfoldig. Og fremfor å kun forsøke å behandle et symptom på underliggende problemer så må kanskje overvekt få en holistisk tilnærming? Ja det endelige målet er vektreduksjon, men kanskje er nøkkelen variert behandling, inkludert terapi, gruppebehandling og ikke minst ettervernsgrupper som jo da vil hjelpe på motivasjon og det å skape varige endringer. For både samfunn og individ vil tjene på at vi får til dette. 

Også tror jeg at vi ta fatt i problemene lagt tidligere. Kanskje må vi få flere døgnbehandlinger mot overvekt? Kanskje skape rom for at BMI utfordringer gir noen muligheter til feks sykepenger slik at de overvektige kan gå feks delvis sykemeldte om de deltar på et vektreduksjonsprogram. Deler av det vi gjør idag er sikkert bra. Med ernæringsfysiologer, poliklinisk behandling for overvekt. Men kanskje må vi helt inn i detaljene. Kanskje psykolog, og "kursing på kjøkkenet",  hvordan lage god men sunn mat? Kreve deltakelse i trimgrupper for de som blir en del av slike programmer. Og gjøres det tidlig, feks når det er snakk om feks kun 20 kilo overvekt vil det nok bli langt enklere enn om problemet taes tak i når kroppen har est ut og kroppsvekten er doblet. For da er det gjerne allerede blitt permanente skader. Dårlige ledd, ødelagt rygg eller følgesykdommer som hjertefeil, diabetes eller whatever. 

Rusmisbrukere har jo noe ettervern. Ja neppe optimalt men noe, blant annet AA møter og slikt. Kanskje noe av dette kunne blitt en del av behandlingen for overvekt? En slags "turklubb" der deltakerne møtes for aktivitet feks 3 kvelder i uken? Kanskje et årlig "oppfriskningskurs" på døgnbehandling? En uke eller tre i x antall år?  For problemet virker jo ikke å være at det er umulig å gå ned i vekt. Men at det er for vanskelig å beholde normal kroppsvekt over tid. Kanskje må vi tørre å kreve litt av de som sliter, samtidig som vi tilrettelegger og bidrar til suksess med å skape det de trenger av hjelp for å nå målet om vektreduksjon. 

Endret av bojangles
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
4 hours ago, bojangles said:

Det er små ting. Som at feite folk lykkes langt sjeldnere i arbeidslivet. De blir tapere når det kommer til opprykk, og de blir tapere når det kommer til bonuser og lønnsfester. Er det slik at vekt sier noe om hvor flinke folk er i jobben sin? Neppe. Likevel straffes overvektige i jobben sin. De blir forbigått, de blir lønnstapere. Hvorfor er det slik? Er vi så indoktrinerte at vi (u?)bevisst tillegger tjukkaser en hel del egenskaper de kanskje ikke har? 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Halo_effect

(se 'reverse halo' eller 'horns effect')

Helt klart gjør vi dette. Og det er sikkert bare en av mange årsaker til at, om vi skal være ærlige, suger det nok som regel å være veldig overvektig. Men det er jo ikke helt "fat acceptance" å vedgå det heller, så det mangler vel generelt litt ærlighet i samfunnsdebatten rundt hele problematikken. 

Endret av AntonMarkmus
Lenke til kommentar

Man burde innføre de samme avgiftene og advarslene på fetende mat som man har på tobakk. Dette problemet spiser opp store deler av samfunnsøkonomien vår pga. de helsemessige problemene overvekt medfører, og den delen av regningen fordeles også på dem som ikke har en slik destruktiv livsstil.

Lenke til kommentar
On 8/16/2020 at 2:05 PM, Blåbanan: Mecum in aeternum said:

Det ser visst ut til at mange overvektige mennesker vil at alle skal akseptere vekten deres. Spørsmålet er: Skal vi bare akseptere at de er tjukke? Jieg svarer nei, men hva mener du? Mener du at vi bare skal akseptere at Norge holder på å bli som USA? Skal vi bare akseptere at folk er tjukke?

skal vi akseptere at mennesker er udugelige ? at de ikke engang passerer videregående? hva skal vi gjøre  --- putte dem på en øde øy ? 

Endret av Snabel@
Lenke til kommentar
Snabel@ skrev (2 minutter siden):

skal vi akseptere at mennesker er udugelige ? at de ikke engang passerer videregående? hva skal vi gjøre  --- putte dem på en øde øy ? 

Man kan faktisk få folk tynnere og mer dugelige ved å forandre diett og livsstil. De som har en organisk feil som forårsaker fedme eller udugelighet, kan man ikke gjøre så mye med, men de tilhører bare en liten prosentdel av dem tråden handler om.

Lenke til kommentar
14 hours ago, Lyncs said:

Man kan faktisk få folk tynnere og mer dugelige ved å forandre diett og livsstil. De som har en organisk feil som forårsaker fedme eller udugelighet, kan man ikke gjøre så mye med, men de tilhører bare en liten prosentdel av dem tråden handler om.

For dette har du forsket på ? Det spørs vel kanskje om ikke du må ta et oppgjør med deg selv - for du har et ødelagt menneskesyn 

 

/Snabel@

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Snabel@ skrev (5 minutter siden):

For dette har du forsket på ? Det spørs vel kanskje om ikke du må ta et oppgjør med deg selv - for du har et ødelagt menneskesyn 

 

/Snabel@

Det er gjort mye forkning på dette kjære deg. Hvorfor skulle ikke sunn mat og mye fysisk aktivitet gi bedre dugelighet en usunn og sløvende mat med mye sukker som bare gir et øyeblikks energiøkning og deretter motsatt effekt? Og hva har dette med et ødelagt menneskesyn å gjøre?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
3 minutes ago, Lyncs said:

Det er gjort mye forkning på dette kjære deg. Hvorfor skulle ikke sunn mat og mye fysisk aktivitet gi bedre dugelighet en usunn og sløvende mat med mye sukker som bare gir et øyeblikks energiøkning og deretter motsatt effekt? Og hva har dette med et ødelagt menneskesyn å gjøre?

Mennesker er mennesker liten, stor, tykk eller tynn , smart eller mindre smart. Men og spise sunt og være i bevegelse er jeg helt enig i - men om man er tykk eller tynn det spiller ingen rolle. Har veid 240kg og da jogget jeg og trenet 2 ganger om dagen. nå er jeg under halvparten og føler meg ikke annerledes fysisk av den grunn. Du må skille på dem som sitter i soffaen og spiser potetgull og dem som har anlegg for å bli store. jeg anbefaler ikke min kræsj diett til noen på 9 knekkebrød og 2 mil langs veien om dagen.

 

 

Lenke til kommentar
On 3/18/2021 at 11:57 AM, bojangles said:

Det jeg tror vi er enige om er at årsaken til overvekt er mangfoldig. Og fremfor å kun forsøke å behandle et symptom på underliggende problemer så må kanskje overvekt få en holistisk tilnærming? Ja det endelige målet er vektreduksjon, men kanskje er nøkkelen variert behandling, inkludert terapi, gruppebehandling og ikke minst ettervernsgrupper som jo da vil hjelpe på motivasjon og det å skape varige endringer. For både samfunn og individ vil tjene på at vi får til dette. 

Vi er enige her. Hva slags behandling som er fordelaktig for den enkelte burde vel skreddersys for hvert tilfelle, men det er på det rene at det er et meget sammensatt problem som ikke alene kan løses med diett eller terapi eller ettervern eller slikt. Kall det gjerne en holistisk løsning om du vil. Jeg skal ikke være uenig i det i det hele tatt.

On 3/18/2021 at 11:57 AM, bojangles said:

Også tror jeg at vi ta fatt i problemene lagt tidligere.

Helt klart. Barn som lider av overvekt grunnet foreldrenes ignoranse eller apati burde være første prioritet. Dette fordi som barn lærer man verdier for resten av livet, samt i drøye tilfeller vil utviklingen til barnet videre gjøre det vanskelig å ta tak i som voksen.

Lenke til kommentar
3 hours ago, Snabel@ said:

Mennesker er mennesker liten, stor, tykk eller tynn , smart eller mindre smart.

Ingen har vel sagt noe annet.

3 hours ago, Snabel@ said:

Men og spise sunt og være i bevegelse er jeg helt enig i - men om man er tykk eller tynn det spiller ingen rolle.

Tullprat. Følgeskader er ikke bare kjent, det er sågar normen for overvekt. Ergo spiller det rolle om man er overvektig.

3 hours ago, Snabel@ said:

Har veid 240kg og da jogget jeg og trenet 2 ganger om dagen. nå er jeg under halvparten og føler meg ikke annerledes fysisk av den grunn.

Da melder jo spørsmålet seg om hvor gammel du er, hvor høy du er og hvor lenge du har veid så mye.

For det er en medisinsk abnormalitet om man ikke får, som et minimum, slitasjeskader ved slik overvekt. Da gitt at man har veid så mye over en viss periode og ikke mens man er på sin absolutte topp i livet. Skjønt, 240 er så mye at jeg mistenker du er både høy, har en stor andel muskler i denne vekten og er relativt ung. Dette med musklene tar jeg kun fra det at du sier du jogget med 240kg på slep. Hadde de kiloene i all hovedsak vært kun fett hadde du knapt klart å gå om du ikke også er unormalt høy.

3 hours ago, Snabel@ said:

Du må skille på dem som sitter i soffaen og spiser potetgull og dem som har anlegg for å bli store.

Følgeskader kommer uansett. Forskjellen ligger kun i hvilke verktøy man kan benytte for å ta tak i problemet samt hvilke følgeproblemer man får (og når).

3 hours ago, Snabel@ said:

jeg anbefaler ikke min kræsj diett til noen på 9 knekkebrød og 2 mil langs veien om dagen.

Hvorfor ikke?

Lenke til kommentar

Jeg inviterer all dere råtter til å møte meg på en plass dere kan bestemme ... så skal vi se om dere faktisk har det det skal til for å snakke om mennesker på denne måten , og dette er mennesker dere aldri har møtt. Jeg er 130kg på sokkelesten, har hatt norges rekorden i benkpress - håper jeg møter noen med motstand  - men det gjør jeg vel ikke, for dere sitter uten genetisk mulighet til å bygge muskler og bare koser på pingle armer og måkebein

Lenke til kommentar
2 hours ago, Snabel@ said:

håper jeg møter dere idioter engang,

Hva er det egentlig du mener er så idiotisk? For eksempel visste jeg at jeg at jeg hadde rett når jeg skrev du er ung, har mye muskler og er høy. Og jammen hadde du norgesrekord i benkpress.

2 hours ago, Snabel@ said:

så ser vi hvem som står etter dette møtet....jeg garanterer at det det blir meg og ikke dere. forbanna sjøl diggere... wank off much ?

Du må gjerne føle for å banke opp folk i stedet for å diskutere, men da er du vel strengt tatt på feil sted.

Jeg håper også du ser ironien i å fortelle at du kan banke alle som er, samtidig som du kaller alle andre for sjøldiggere.

1 hour ago, Snabel@ said:

Jeg inviterer all dere råtter til å møte meg på en plass dere kan bestemme ... så skal vi se om dere faktisk har det det skal til for å snakke om mennesker på denne måten , og dette er mennesker dere aldri har møtt.

Snakke om folk på hvilken måte? At folk som sliter med overvekt burde få hjelp?

Og kanskje ha i bakhodet at det ikke bare er deg som har vært overvektig av de som skriver her.

1 hour ago, Snabel@ said:

Jeg er 130kg på sokkelesten, har hatt norges rekorden i benkpress - håper jeg møter noen med motstand  - men det gjør jeg vel ikke, for dere sitter uten genetisk mulighet til å bygge muskler og bare koser på pingle armer og måkebein

Jeg kan ikke for mitt bare liv skjønne hva du tror du ville fått ut av det.

"Oj, der fikk jeg juling gitt. Kanskje jeg burde slutte å mene at leger burde få lov til å snakke med overvektige om alternativer i livet deres."

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...