Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Varmepumpe stepper motor


Anbefalte innlegg

I huset mitt er det installert en Panasonic varmepumpe TE9DKE. 

Den øvre lufttilførselsklaffen styres av en liten stepper motor. Denne motoren har betegnelse 24BYJ48, og jeg tror dette er en svært generisk del brukt nær sagt overalt, og i hvertfall på varmepumper.

Luftklaffen har stoppet i en posisjon. Jeg har demontert motoren, tatt ut alle tannhjula og smørt, men motoren bare durer, uten å dreie den lille akslingen. Jeg kjøpte ny motor fra ebay, men pluggen er bittelitt bredere. Har vurdert å skjøte inn den gamle pluggen, men er redd for å ødelegge noe mer.

Noen som har noen tanker?

IMG_20200811_170859.jpg

IMG_20200811_164334.jpg

IMG_20200811_161902.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Min erfaring med stepper-motorer er at de er utrolige robuste. Kan faktisk ikke huske å ha demontert en eneste printer med påviselig feil med steppmotor.

Det jeg derimot KAN tenke meg, er at der finnes et ledningsbrudd og/eller er feil med driverkrets/logikk som styrer motoren.

Den motoren du viser til har 6 ledninger så vidt jeg kan se. For å kontrollere for eventuell intern feil så kan du måle resistans og kontrollere at:

  • To grupper á 3 ledninger har kontakt.
  • For hver av gruppene skal det være en senter-tapp, dvs en leder der resistansen mot de to andre ledningene måles likt, mens det skal være ca dobbelt så høy resistans om du måler mellom de to ledningene som ikke består av senter-tapp.
Lenke til kommentar

Takk for svar.

Motoren har 5 ledninger. Når jeg starter varmepumpa, og dekselet skal bevege seg, så kjenner jeg at motoren durer, men akseltappen beveger seg ikke. 

Var innom Power for å høre om de hadde noen kasserte pumper, men det fantes visst ikke. 

Varmepumpa mi fungerer godt, sett bort fra at det øvre dekselet ikke beveger seg. Dette har ikke noe å si for funksjonen. 

Usikker på om jeg tør flytte over pluggen. Jeg har lite kunnskap om elektronikk.

Lenke til kommentar

Ved 5 ledere er som regel sentertappene slått sammen til én, og fra denne skal du kunne måle samme motstand til de andre 4 lederne.

Et par ting jeg også glemte å spørre om (uten strøm tilkoblet)

  • kan du rotere motoren fritt manuelt, eller kjennes det ut som noe som holder igjen ?
  • Kan du rotere fritt den mekanismen som motoren normalt skal drive rundt (hvis mulig / kommer til) ?
Lenke til kommentar

 

Takk for svar.

Motoren lar seg ikke dreie fritt. Jeg kjøpte en ny på ebay, og denne roterer heller ikke fritt. Likeledes er det en til steppermotor på varmepumpa, og den roterer heller ikke fritt. Mekanismen som skal roteres er i orden. Tror jeg må prøve å få tak på en brukt med samme plugg. Min plugg er omtrent 10mm bred. Den nye pluggen er omtrent 13mm bred.

Lenke til kommentar

Lar seg dreie med tang rundt akseltappen, men motstanden er STOR. 

Det er noen viklinger inni motoren. Kanskje noen vet om disse steppermotorene kan renses på en måte? Jeg åpnet opp, tok ut alle tannhjul, vasket og oljet lett. Hovedakselen står på en magnet, som roterer inni viklingene. Denne akselen driver så flere tannhjul i et gearsystem. Tilsynelatende enkelt opplegg, men jeg kan ikke se hva som gjør at akseltappen ikke roterer med strømtilførsel. Som tidligere beskrevet, så vibrerer og durer steppermotoren, så den prøver på noe tilsynelatende.

 

Setter stor pris på tilbakemeldinger?

Lenke til kommentar

Demontert alt slik som i bildet ditt. Tatt ut alle tannhjul, tatt ut brettet over viklingene, og også senterakselen. Uten alle tannhjulene så roterer senterakselen fritt. Ingen tenner knekt på tannhjul heller.

Setter stor pris på at dere tar dere tid til å svare.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...