Gå til innhold

Hvor mange arbeidstimer trengs for å brødfø alle?


lada1

Anbefalte innlegg

Er det noen som har sett noen meningsfulle tall på hvor mange arbediere (eller arbeidstimer) som trengs for å dekke de grunnleggende fysiske behov (mat, husly) for alle?   En kan her f.eks. anta max bruk av teknologi og at en bruker mest mulig selvbetjening angående distribusjon av varer/tjenester. Og f.eks. hårklipping regnes i denne sammenheng ikke som grunnleggende fysisk behov (en har klart seg uten profesjonelle frisører i hundretusener av år). La oss her for enkelhet skyld se bort fra helse-tjenester. Blir svaret 1 arbeidstime/uka for hver person?  2? 20 minutter?

Og hva ville tallet bli for 100 år siden (eller ved tiden da en formulerte dagens økonomiske teorier)? 10 timer/uka? 20? 5?

Slike teoretiske regnestykker angår hvor realistisk det er å sikre et fysisk minimum for alle i verden - sånn rent teknisk/fysisk sett.

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Husker jeg leste en avisartikkel for et par år siden, jeg var dum nok til å ikke lagre den. Men der nevnte en professor i ett eller annet at vi trenger ikke jobbe mer enn halvparten enn det vi gjør i dag for å opprettholde samfunnet. Det gjaldt såvidt jeg husker alle nødvendige tjenester.

Personlig er jeg en som tror mer på at planøkononi skal være den største drivkraften, ikke fritt marked. 8 timer per dag er for mye. Det burde vært sånn at folk kunne jobbe ut fra behov, men også interesse, lidenskap og altruisme.

Dessuten mener jeg at lønnsnivåer burde vært mer rettferdig. Jobber som krever mer skulle hatt bedre lønn. Da mener jeg yrker som håndverkere, sykepleiere, sjåfører, yrker som innebærer høy personlig risiko og direkte ansvar for liv. Grensen for hvor pengene tjenes, for hva som er jobb og hva som er hobby skulle vært mye, mye tydeligere. I dag tjener en blogger mer enn en arbeider, det er en dårlig spøk på alle ærlige arbeidere. Kanskje ikke helt relevant, men det har litt med saken å gjøre.

Lenke til kommentar
On 8/10/2020 at 2:28 PM, Taurean said:

Husker jeg leste en avisartikkel for et par år siden, jeg var dum nok til å ikke lagre den. Men der nevnte en professor i ett eller annet at vi trenger ikke jobbe mer enn halvparten enn det vi gjør i dag for å opprettholde samfunnet. Det gjaldt såvidt jeg husker alle nødvendige tjenester.

Jeg tenkte mer på hva som kreves for å dekke minimum av fysiske behov. "Å oppretteholde samfunnet" er et for vagt begrep for å være nyttig her?   Et poeng her er hva som kreves for å sikre alle i verden et fysisk minimum. Så kunne en liksom "ta det derfra" videre.

Et annet poeng er sikring av samfunnets robusthet og handlingsrom. Politikerne hadde under korona-pendemien f.eks. et press på seg for å "åpne reiselivet" for å redde arbeidsplasser.  Dette førte til kostbare oppblomstringer av viruset. Ville de ha et slikt press på seg dersom alle var sikret et fysisk minimum uansett? Kanskje totalt sett billigere at folk følte at de var sikret et ubetingen minimum av inntekter? Da var det eventuelt også enklere å starte opp igjen senere - eller lege om business?

Endret av lada1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...