Gå til innhold

Bør alkohol kunne selges i hele butikkens åpningstid?


90xx

Anbefalte innlegg

Dette med telt over ølkassene er molbo-Norge i et nøtteskall. Turister som vil kjøpe øl til grillmaten etter kl 18 på en lørdag tror jo det er skjult kamera, og blir bare oppgitt når de får bekreftet at det er virkelighet. God Norgesreklame der altså.

Øl er altså en lovlig vare frem til kl 20 (18), etter det er det en ulovlig vare. Heia logikken.

Alkoholikere får uansett tak i drikkevarer, alternativt handler de inn for mye pga det latterlige teltet.

Dette er et klassisk eksempel på at noen svært få ødelegger for alle andre oppegående mennesker. Hvorfor skal lover og forskrifter baseres på et ødeleggende mindretall, når det samtidig går ut over de som klarer å oppføre seg?

Telt over ølkassene er like dustete som det tilbakestående forbudet vi hadde mot lakrispiper(!!!).

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Dubious skrev (7 timer siden):

Er ikke så "lenge" siden man måtte på polet for å kjøpe "butikkøl", altså, man fikk ikke kjøpe øl i butikken

Var en plass oppe i nord som fortsatt hadde ølpol når jeg var der i min ungdom
Butikkene hadde ikke lov til å selge alkohol

Siste ølpolet blei stengt i 2012, så det er ikkje meir enn 8 år sidan.

SirOwen skrev (7 timer siden):

Alkoholikere får uansett tak i drikkevarer, alternativt handler de inn for mye pga det latterlige teltet.

Nå er det fleire og fleire stadar butikkane har slutta å dekke til eller fjerne ølet etter at ølsalget har stengt, så det gjer det ekstra forvirrande. Mitt klare inntrykk er det blir sett mellom fingrane med det så lenge det står plakat om salgstidene.

Du har heilt rett i at dei som vil misbruke eit eller anna alltid klarer å få tak i det, men poenget er at det er vanskelegare. Det er tross alt enklare å gå på butikken og hente ei øl frå kjøledisken enn det er å brygge sjølv eller finne nokon som er villige til å bryte lova for å forsyne deg med alkohol.

SirOwen skrev (6 timer siden):

Man kan altså ikke kjøpe øl etter kl 20 i en butikk som holder åpent til kl 23.

Derimot kan man gå på puben og drikke seg stupfull til langt på natt. 

Heia logikk.

Denne forskjellen har med at det er strenge krav til skjenking av alkohol. Alkoholpolitisk er det ønskeleg at meir av alkoholen blir konsumert på skjenkeplassar ettersom det der er personell som både ikkje har lov til å skjenke deg for full, og som har ansvar for å ivareta deg om du likevel skulle bli for full til å ta vare på deg sjølv. Men om ein drikk heime så er det ingen som kan stoppe deg frå å drikke for mykje (med mindre du blir stoppa av at du ikkje rakk å kjøpe nok alkohol før salget stengte).

Eg er fullstendig klar over at her er det ganske store forskjellar på teori og praksis, men dette er altså tanken bak dagens alkoholpolitikk.

 

Det som er vanskeleg med norsk alkoholpolitikk er at ingen av dei store partia er spesielt alkoholliberale fordi dei ser at det er behov for å ha ei eller anna form for kontroll med alkoholforbruket, samtidig er alkohol sett på som både eit gode og ein positiv ting for mesteparten av befolkninga. Det er derfor nærmast politisk sjølvmord å foreslå store innstrammingar samtidig som at det ikkje er nok stemmegivarar til at det er realistisk å med ei stor liberalisering.
Dagens alkoholpolitikk har oppstått som eit resultat av mange små skritt og få store endringar. I dag går vi sakte men sikkert mot ein meir liberal alkoholpolitikk, men det går sakte.

Lenke til kommentar
bshagen skrev (22 timer siden):

Det er riktig, jeg tror det er best slik :)

Kan være. Men det som i alle fall er teit er at det stenger tidligere på lørdag bare fordi det er søndag dagen etter. Det er altså mer tilgjengjelig i arbeidsuken enn i helgen.

Lenke til kommentar

De gjør jo det i Spania og det er jo ikke tall på hvor mange nordmenn som bor der fast som nå har alkoholproblem. Nordmenn er oppvokst med en helt annen drikkekultur. Vi er styrt av staten og når vi først får tak i alkohol så drikker vi til vi svimer av. Så nei vi må fortsatt ha regulert åpningstid på alkohol med høye priser.

Lenke til kommentar
Nyidag skrev (40 minutter siden):

snip

Om Spania er som Portugal, så er det mange som sliter med alkohol blant de lokale også, det var i alle fall mitt inntrykk

EDIT: her er alkoholskonsumet per innbygger i verden. Norge ligger ikke så høyt som dere tror :)

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_alcohol_consumption_per_capita

Endret av bshagen
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg tror at det er mer drikking alene i Norge enn i feks Spania, det koster jo tross alt 150 kr for en 0,4 pils ute. Er det noe positivt da? Kanskje er det bare en myte at det er en alkoholpolitikk som er ment å hjelpe folk med misbruk. Billigere å dra på vinmonopolet tirsdag formiddag og kjøpe 3 flasker vodka.

Lenke til kommentar
bshagen skrev (8 minutter siden):

Men ikke noe vits å overdrive. I fjor var gjennomsnittet i Oslo 86,- for en halvliter:
https://www.aftenposten.no/verden/i/OpmK3w/oslo-er-en-av-verdens-dyreste-byer-aa-kjoepe-oel-i

Ikke verre nei... men kunstig høy pris likevel, tenk bare på mat de lager ute det trenger ikke være dyrere enn fjordlands og grandis men pilsen er bare å tappe likevel er den 4 ganger så dyr som matbutikken.

Lenke til kommentar
SirOwen skrev (29 minutter siden):

Poenget var at du kan kjøpe den lovlige varen øl til langt på natt, men ikke etter kl 20 i butikken...

Det er et innviklet system, med varierende åpningstider på butikksalg, og vinmonopolet. Vinmonopolet er i alle fall flinke til å skrive åpningstider på nettsidene. Men salg i matbutikk er kommunalt bestemt og jeg tror ikke det er noe kommunene gidder å bruke mye krefter på å informere om. Stort sett 20 eller 18 men ikke nødvendigvis.

Lenke til kommentar

Noe av det mest merkelige som finnes er tidsbegrensning på salg av lovlige varer.. Du kan gå på butikken mellom 9 og 18(20), kjøpe litervis med øl, men om du kommer etter kl 18(20) får du ikke lov selv om butikken er døgnåpen. Men da kan du gå til puben ved siden av butikken og kjøpe akkurat det samme produktet.

Du kan kjøpe vin fra polet og få det levert i post-i-butikk på meny, men det er ulovlig for meny å selge det. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...