Gå til innhold

Går det mot høy inflasjon i Norge?


ltdata

Anbefalte innlegg

  • ltdata endret tittelen til Går det mot høy inflasjon i Norge?
Videoannonse
Annonse
ltdata skrev (44 minutter siden):

Men har ikke Usa og Eu trykket opp masse penger? Og har Norge trykket opp penger?

Dollar og Euro har ikke direkte innvirkning på den norske kronen. Det er en av gledene med å ha en egen valuta. Skal vi se 10% inflasjon så skal det trykkes ekstreme mengder med penger, og det kommer ikke til å skje. Sterk inflasjon er uønsket fordi det reduserer konsum, som er det siste vi trenger nå.

Lenke til kommentar
1 hour ago, ltdata said:

Så argumentet for at dette sannsynligvis ikke skjer i Norge er fordi inflasjonen har vært lav siste 12 måneder?

Nei, men inflasjonen har gått ned fra rundt 2,5% til 1,4% i den perioden hvor vi har hatt denne krisen.  Kan ikke se noen god grunn til at den skulle hoppe opp til 10% eller hva du eventuelt mener med høy inflasjon. 

Lenke til kommentar
ltdata skrev (46 minutter siden):

Da gjelder det vel å binde lånerenta, tømme kontoen og investere i gull?

Gullprisen er også ganske utsatt for konjunksjon og varierer derfor mykje, det er lenge sidan gull var ein stabil og sikker plasseringsform. I tillegg er gullprisen meir styrt av at det er eit subjektivt pent metall og i mykje mindre grad fordi gull er eit særleg nyttig metall (anna enn i små mengder). 

Lenke til kommentar

Det er vanskeleg å finne heilt trygge måtar å sikre sine verdiar på, særleg ettersom det er situasjonsavhengig alt etter kva som er årsaka til inflasjonen. 

Bustadmarkedet er alltid i fare for å stupe om mange mister sin betalingsevne. Aksjar kan være så mangt, og olje blir det nok mindre og mindre behov for. 

Generelt så er det tryggast å plassere pengane i fast eigedom (ikkje bygningar) ettersom tomter og meir landareal alltid vil være ettertrakta. 

Lenke til kommentar
7 hours ago, Gavekort said:

Dollar og Euro har ikke direkte innvirkning på den norske kronen. Det er en av gledene med å ha en egen valuta. Skal vi se 10% inflasjon så skal det trykkes ekstreme mengder med penger, og det kommer ikke til å skje. Sterk inflasjon er uønsket fordi det reduserer konsum, som er det siste vi trenger nå.

Dollar & Euro har sterk indirekte påvirkning på den norske krone. Sterk inflasjon reduserer ikke konsum, det øker konsumet. Hvis inflasjonen er 10% hver dag så kjøper du så mye du kan så fort du kan før pengene blir mindre verdt dagen etterpå. Tiltakene for å redusere inflasjon vil redusere konsum, f.eks som å øke renten.

Lenke til kommentar

Hehe. Nå er jeg nesten mer forvirret enn før. Lurer også på sammenhengen mellom økte renter og inflasjon. Hvis f.eks inflasjonen går til 10% vil da også bankens sparerente gå opp til samme nivå? For hvis ikke banktenrenten og inflasjon er ganske lik så vil inflasjonen spise opp sparepengene ganske raskt. F.eks en 5% differanse mellom de 2.

Lenke til kommentar

Mange ser på dagens situasjon som en STOR eiendelsboble (asset buble) for eiendom og aksjer, skapt av heftig QE av sentralbanker verden over siste 15-ish årene. På den andre siden, jo mer printing jo mindre verdt blir fiat. Gudene vet om det blir en kraftig deflasjon av boblen først (akkurat da er cash gull verdt..), eller om sentralbankene fortsetter pumpe ut fiat og printer seg ut av gjeldskrisen (flere av de større utviklede landene har det meste av gjeld i egen valuta, og Japan har gjort lignende uten å få problemer med inflasjon), og fortsetter dette uten en større deflasjon av assets så er cash det en absolutt ikke vil sitte med.

Det er VELDIG mange som nå forventer et større krakk på børsene og sitter på sidelinjen med kontanter, spesielt i USA, og det er kanskje et tegn på at da kommer det ikke til å komme et kraftig fall med det første...de kommer jo som oftest når ingen forventer det.

Så, grunnet massiv pengeprinting av sentralbankene er dette faktisk litt tricky. Assets er sannsynligvis i en stor boble, dermed dyrt å kjøpe, men sentralbanker har misbrukt fri priting av fiat i veldig mange år nå og hvor lenge kan den strikken tøyes før det skjer et skifte med tanke på valuta, spesielt for USD. Hva skjer først, boblen sprekker eller fiat (spesielt USD) mister det meste av kjøpskraft. I siste tilfelle kan man jo spørre seg om det er eiendeler som nå er dyrt (eiendom, aksjer etc.) eller fiat som måleenhet som har tapt seg så mye i verdi.

En interessant person å lytte til angående dette er Ray Dalio....konklusjonen hans er kjedelig, men klok: å diversifisere. Bridgewater har vel en god kombinasjon av aksjer og bond, pluss noe gull (ca. 15%) og cash.

To fortsatt relativt "billige" eiendeler nå som også er en hedge mot inflasjon er sølv og TIPS.

Til slutt, når en ser prisutviklinge på eiendom og aksjer siste 15 årene, spesielt siden sentralbankene begynte med QE, kan man jo spørre seg om dagens måte å måle inflasjon på er en god måte å måle kjøpekraften til fiat?

 

Lenke til kommentar

Nei nei nei. Tror ikke vi får noe monster inflasjon de nærmeste årene. Skulle vi mot formodning få høy inflasjon er ikke aksjer det værste stedet å være. Aksjer er selskaper som kan øke prisen ut til forbrukere i et inflasjonsscenario. Aksjer som kommer til å gjøre det relativt dårlig er de med høy pris på innsatsfaktorer og som driver med liten margin. Dette gjelder en liten % av s&p500 market cap.

Sølv produserer ingenting av verdi, det har en bitteliten bruksverdi som råstoff, men er ellers verdsatt som et spekulasjonsobjekt. Det er trash. TIPS gir en enda lavere yield enn vanlig treasury bonds og er noe av det siste jeg vil eie.

Nei, aksjer er ikke beste inflasjonshedgen, men den er ok på sikt. Og I gode tider er aksjer klart overlegen.

I tillegg er jo S&p 500 veldig godt diversifisert utenfor USA. Så i et dollarinflasjonsscenario vil selskapene der som har sweatshops i Kina & Vietnam gjøre det bra. Eneste som lages i USA lengre er McBurgers og caffe latte. Og hva skulle inflasjonskatalysatoren være? Lave renter, stimilus og QE? De er gammelt nytt. Selv med alt det har ikke FED klart å nå opp til inflasjonsmålet sitt. Nei kjøp dere en gullbar, så skal jeg sitte på organisasjoner som skaper verdier hver dag, i gode og dårlige tider.

Lenke til kommentar

Ja bedrifter med lac capex og pricing power er vel uansett best i de fleste tider, også med inflasjon. Bare å øke prisen på produktet og folk er villig til å betale mer.

 

Vi er kanskje ikke enige om hva som er best å være investert i hvis det skulle bli megainflasjon. Men vi er kanskje enige om at cash i banken vil være det verste?

Endret av ltdata
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...