Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Kan styreleder i sameiet be et styremedlem å si opp sitt verv?


Styremedlem

Anbefalte innlegg

Min norsk er ikke bra beklager! Jeg er styremedlem i et sameiet, dette er en ulønnet og frivillig verv. Styreleder bedt meg  å si opp mitt verv så snart som mulig og frivillig fordi hun tenker at jeg brudd "lovpålagt taushetsplikt" ved å sende en epost om en sak (fasade lyser) som jeg følger opp, det finnes ikke sensitive informasjon i eposten som jeg har sendt i det hele tatt også denne loven er en forvaltningslov. Hun skrevet at hvis jeg si ikke opp frivillig vil hun kalle inn til et ekstraordinært møte for å fjerne meg fra styret. Jeg svarte at hvis hun vil å anklage meg for brudd i lov (dette er seriøst), må hun involvere en advokat men hun tenker at det er ikke nødvendig å involvere advokat. Jeg også skrevet at jeg vil ikke si opp mitt verv frivillig og hun kan kaller inn til ekstraordinært møte.....Etter 5 dager, sent styrelederen en epost igjen og denne gangen henviste hun til "retningslinjer for styrearbeid" som hun utarbeidet selv men er ikke vedtatt av styret ennå, og at jeg brudd taushetsplikten...og igjen bedt meg å fratre meg fra styret også at hvis hun kaller inn for ekstraordinært møte, blir jeg ansvar for kostnader knyttet til møtet også at i ekstraordinært møte må jeg ikke snakke om fasade lyser....Jeg sent alle dokumenter til et advokatfirma, og de vurdert saken og at jeg brudd ikke loven, det finnes ikke personlig eller forretningsmessige informasjon i eposten som jeg har sent.

det er 3 uker nå og hun har ikke kalt inn til ekstraordinær møte men hun plager meg alltid med å sende eposter og beordrer meg at hva jeg må gjør og gir meg kort frister som en dag eller noen timer...jeg er ikke alltid logge inn i systemet og dette er ikke en 24/7 on call stilling og det er sommer og også i helga hun vil at jeg gjøre ting så snart som mulig i noen timer...

Grunnen som hun vil fjerne meg fra styret er at, jeg har fulgte opp en sak fra 2018 da betalt sameiet 125000 til en leverandør for fikse fasade lyser men uten levering hittil (sommer 2020), det er inhabilitet i styret og direkte støtte fra styreleder... den leverandøren er en enkeltpersonforetak og ifølge proff.no, han reportert ingenting til myndigheter siden 2018 .....jeg var ikke styremedlem i 2018.

kan styreleder be et styremedlem å si opp sitt verv? hav med kostnader knyttet til ekstraordinært møte? kan styrelederen bestemme hva et styremedlem kan eller ikke kan si i møtet? er dette ikke misbruk i rollen og trussel eller trakassering? hva skal jeg gjøre? kan jeg be styret for tilbakebetaling av advokat kostnader? 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For å klarlegge litt. Det er i 2018 utført betaling fra sameiet for fasadebelysning/reparasjon til et firma  som enda ikke har utført jobben de var betalt for? Dette prøver du å følge opp, og har sendt en mail til hvem (alle medlemmene i sameiet, styret eller bare styreleder)?

Slik du beskriver det stinker det i hvert fall, her virker det som styreleder prøver å tvinge deg til taushet rundt en sak som kanskje ikke tåler dagens lys.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+2534
Styremedlem skrev (3 timer siden):

<SNIPP>

Hei, jeg er selv styreleder i et sameie og kan forsøke å svare.

Kort svar: Nei, styreleder har ingen myndighet til å forlange at du skal si opp ditt verv som styremedlem. Styrets medlemmer velges inn ifbm årsmøte (generalforsamling), og det er kun årsmøtet som kan kreve at et styremedlem skal fratre (flertallsavstemming). Styreleder er ingen eneveldig konge.

Du nevner videre her at deres styreleder refererer til "lovpålagt taushetsplikt" og "retningslinjer for styrearbeid". Her kan ikke styreleder bare sitte og finne på ting. Styret (inkl styreleder) må forholde seg til sameiets vedtekter, og endringer av vedtektene må godkjennes av sameiets eiere på generalforsamling. Vedtektene kan heller ikke være i strid med norsk lov, og ved konflikt mellom vedtektene og loven så er det alltid loven som har forrang.

Ut i fra hva du skriver så vil jeg si at du har oppført deg veldig samvittighetsfullt. Du har jo ikke gjort noe annet enn å forsøke å holde orden på sameiets økonomi og forsøkt å finne ut hva som faktisk har skjedd ifbm disse fasadelysene. Det virker ikke styreleder til å like i det hele tatt, og hun forsøker derfor å true deg til taushet (som bas også nevner).

Var dagens styreleder med på å ta beslutningen om å fikse fasadelyktene for kr 125 000 ble tatt (det hørtes forøvrig veldig dyrt ut)? Er det referat fra disse møtene? Ble jobben lagt ut på åpent anbud? For meg så høres det ut som at du nærmest blir trakassert, muligens fordi at styreleder har begått en feil som hun ikke vil skal se dagens lys (no pun intended). Har hun gitt jobben til en venn kanskje? 

Deler de andre styremedlemmene styreleders holdning? Har du snakket med de andre styremedlemmene om dette? Hvis ikke vil jeg råde deg til å informere de om hva det er som skjer. Som styremedlem så kan du kreve at det skal avholdes et styremøte hvor dette diskuteres. Husk å føre protokoll som alle signerer.

Uansett: ikke la deg true av denne styrelederen. Dersom hun sier at hun vil kalle inn til ekstraordinær generalforsamling så får du si at da får hun bare gjøre det og at du har ditt på det rene. Da kan du fremlegge din sak årsmøtet så kan de gjøre seg opp sin mening selv. Bare det at hun vil ha deg til å ikke nevne disse lyktene er også ganske utrolig.

Angående advokatkostnader: nei tror ikke du kan be styret om å tilbakebetale dette med mindre det var godkjent på forhånd (men jeg kan ta feil). Ellers så er loven ganske klar på dette, så håper dere klarer å løse dette internt i sameiet.

Norsken din er forresten helt fin.

Mer info her: https://www.huseierne.no/alt-om-bolig/sameier-og-borettslag/eierseksjoner/styret/

Eierseksjonsloven (styret): https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2017-06-16-65#KAPITTEL_7

Endret av Slettet+2534
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+2534

Duplikat, trykte på feil knapp. Endret litt på innlegget nå nettopp så last gjerne siden på nytt.

Endret av Slettet+2534
Lenke til kommentar

Takk for svaret! styreleder vil ikke å diskutere saken i et møte, jeg har bedt om dette flere ganger. Den leverandøren var den eneste som var invitert for fikse lysene, det finnes ikke referat fra møte, men bare en epost fra styrelederen som akseptert tilbudet for 125 000kr for innkjøp av lysene og 25000kr for montering av lysene+leie av lift alt ink mva og de betalt 125000kr på forskudd i 2018 til leverandøren. Diskusjoner og eposter går til alle styremedlemmer men vi er bare 4 medlemmer ink. styreleder, en av medlemmer er inhabil i denne saken og en god venn av styreleder og hun forsatt er aktiv i bestemmelse for saken, det andre styremedlemmet vil ikke bli involvert i saken fordi han tenker at hele saken er veldig uoversiktig ! så er det bare meg mot styreleder og inhabilitet medlemmet!  

men som styremedlem, kan jeg sende en epost til alle eierne og informere dem om fasade lyser eller nei? jeg vil å trekke meg fra styret fordi det påvirker min helse, kan jeg sende en epost til alle eierne (er det lov) og informere dem som jeg ønsker å trekke meg på grunn stress og at jeg føler meg ikke trygg i mitt verv. Jeg ble veldig stresset når hun sa at jeg brudd loven, det var grunnen til at jeg sendt dokumenter til et advokat firma for å forberede meg for ekstraordinært møte. Når det gjelder tilbakebetaling av advokat kostnader, var det  styreleder som anklaget meg for brudd i loven og jeg burde forsvare meg, dette var en falsk anklage, forstår ikke hvorfor styret må ikke tilbakebetale kostnader til meg? Jeg tror ikke at det er sameiet som må betale, jeg mener at det er styreleder selv som må betale fordi hun anklaget meg uten å vise bevis. Det finnes ikke "taushetsplikt" i sameiets vedtekter men uansett og ifølge advokat firmaet jeg har ikke brudd loven.   

Og JA Styrelederen var i styret i 2018 men hun var vara da, inhabil styremedlem var også i styremedlem i 2018. men nåværende styreleder er leder siden mars 2019 og hun vil ikke å heve kontrakten også hun vil å betale 38% mer for montering for å montere lysene, lysene levert ikke til sameiet siden 2018 og hittil  men styreleder sier at leverandøren har lysene!. (avtalt montering pris var 25000kr men nytt tilbud er 80000 etter mer enn 1.5 år forsinkelse). Jeg har mange eposter om denne saken og svarer fra styreleder at hun vill ikke å diskutere saken i et møte!

Lenke til kommentar

Dette ser veldig ut som at styreleder selv har gjort noe ulovlig og ikke liker at du avslører henne.

Jeg håper du orker å ta denne kampen og sikre at eierne blir informert om hva styrelederen har gjort, og så kan du trekke deg neste gang det skal velges styre.

Takk for at du står for det som er riktig, og lykke til i kampen!

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+2534
Styremedlem skrev (1 minutt siden):

Takk for svaret! styreleder vil ikke å diskutere saken i et møte, jeg har bedt om dette flere ganger. Den leverandøren var den eneste som var invitert for fikse lysene, det finnes ikke referat fra møte, men bare en epost fra styrelederen som akseptert tilbudet for 125 000kr for innkjøp av lysene og 25000kr for montering av lysene+leie av lift alt ink mva og de betalt 125000kr på forskudd i 2018 til leverandøren. Diskusjoner og eposter går til alle styremedlemmer men vi er bare 4 medlemmer ink. styreleder, en av medlemmer er inhabil i denne saken og en god venn av styreleder og hun forsatt er aktiv i bestemmelse for saken, det andre styremedlemmet vil ikke bli involvert i saken fordi han tenker at hele saken er veldig uoversiktig ! så er det bare meg mot styreleder og inhabilitet medlemmet!  

men som styremedlem, kan jeg sende en epost til alle eierne og informere dem om fasade lyser eller nei? jeg vil å trekke meg fra styret fordi det påvirker min helse, kan jeg sende en epost til alle eierne (er det lov) og informere dem som jeg ønsker å trekke meg på grunn stress og at jeg føler meg ikke trygg i mitt verv. Jeg ble veldig stresset når hun sa at jeg brudd loven, det var grunnen til at jeg sendt dokumenter til et advokat firma for å forberede meg for ekstraordinært møte. Når det gjelder tilbakebetaling av advokat kostnader, var det  styreleder som anklaget meg for brudd i loven og jeg burde forsvare meg, dette var en falsk anklage, forstår ikke hvorfor styret må ikke tilbakebetale kostnader til meg? Jeg tror ikke at det er sameiet som må betale, jeg mener at det er styreleder selv som må betale fordi hun anklaget meg uten å vise bevis. Det finnes ikke "taushetsplikt" i sameiets vedtekter men uansett og ifølge advokat firmaet jeg har ikke brudd loven.   

Bare hyggelig, dette ordner seg. Du har ingenting å være redd for.

Styreleder kan ikke nekte deg å diskutere saken i et styremøte. Som styremedlem så har du faktisk lov til å kalle inn inn til et styremøte uansett hva styreleder ønsker eller ikke. Skriv en agenda over hva du ønsker å diskutere og send ut til alle i styret. Styremedlemmene kan heller ikke nekte å blande seg inn bare fordi at det er uoversiktlig. Det er styret sin jobb å ordne opp i slike ting. Men dersom ingen andre enn deg og styreleder vil gjøre noe med dette, da kan du kreve at det skal kalles inn til ekstraordinært årsmøte. Dette er ikke gjenstand for diskusjon, og dersom det ikke fører noe vei så kan du faktisk be skifteretten om å kalle inn til ekstraordinært årsmøte. Da må det kanskje velges et nytt styre som er mer styringsdyktig.

Jeg skjønner ellers at dette er en stressende og utrivelig situasjon, men det virker som at det er noe råttent med denne styrelederen; og da bør det være noe som ryddes opp i. Spesielt om det har vært begått økonomisk utroskap med sameiets penger, da bør det absolutt gjøres noe med... for det kan faktisk være et straffbart forhold.

Uansett: så vidt jeg kan se så har du ikke brutt noen lov, og det samme sier jo advokaten du har vært i kontakt med; så her forsøker hun bare å skremme deg. Ikke la deg true, du har ikke gjort noe galt. Det jeg ville gjort er å kalle inn til et styremøte hvor du forlanger å få alle fakta på bordet, si at dere må få klarhet i hva som har skjedd med pengene.  For dette er faktisk penger som tilhører sameiets beboere. Hadde det vært i mitt sameie så hadde jeg blitt rasende om noe liknende hadde skjedd. Jeg hadde da insistert på å få vite hva som har skjedd med pengene.

Du bør da også ta med deg utskrift av maildialog mellom deg og styreleder slik at de andre kan få se hvordan hun nærmest har trakassert og truet deg.

Advokatutgiftene dine: jeg tviler på om du kommer noe ved med dette med mindre du går rettens vei... men jeg kan ikke nok om dette til å gi deg noe svar.

Det jeg ville gjort er:

  1. Kalt inn til et styremøte. Legg ved en agenda på hvilke punkter du ønsker å ta opp.
    1. På styremøte: før en protokoll hvor det skrives ned alt som diskuteres. Husk å få alle til å signere. Send deretter ut kopi av protokollen til alle (kan være fordel å ha tilgang på scanner).
  2. Dersom ingen er interessert, påpek da at dette faktisk er styret sin jobb å ta tak i slike ting.
  3. Dersom de fortsatt ikke vil, si at du da vil bli tvunget til å kalle inn til et ekstraordinært årsmøte for å diskutere saken og evt velge et nytt styre.

Igjen: hun forsøker bare å true deg til taushet. Hadde jeg vært i dine sko hadde jeg vært kjempesint.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+2534
Penny skrev (1 time siden):

Dette ser veldig ut som at styreleder selv har gjort noe ulovlig og ikke liker at du avslører henne.

Jeg håper du orker å ta denne kampen og sikre at eierne blir informert om hva styrelederen har gjort, og så kan du trekke deg neste gang det skal velges styre.

Takk for at du står for det som er riktig, og lykke til i kampen!

Ja enig. Det er veldig kjedelig å være i en sånn situasjon, men man kan trøste seg med at man har retten på sin side. Det er 125 000 kroner av sameiets penger som er borte, og sameiets penger tilhører faktisk eierne i sameiet. Det er ikke styreleder sin private konto.

EDIT: ALDRI betal håndverkere på forskudd. Betal når jobben er gjort. Dersom noe skulle skjære seg så kan dere holde tilbake betaling.

Til @Styremedlem: jeg håper virkelig at du tar kampen. Se på det som en verdifull erfaring, og finn trøst i at de andre beboerne i sameiet nok vil bli takknemlige for det.

Endret av Slettet+2534
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+2534
Styremedlem skrev (2 minutter siden):

Tusen takk for alle god hjelp og støtte, jeg prøver å følge rådene å håper at det ordne seg, tusen hjertelig takk :) 

Krysser fingrene for deg.

Husk at du vil bare ha fakta på bordet og at du i utgangspunktet ikke er ute etter å "ta" noen. Husk også å få ting skriftlig, og at dere alltid føres protokoll på styremøter og årsmøter... MED underskrift. 

Styremedlem skrev (1 minutt siden):

eposter går til alle i styret men andre medlemmer også vara sier ingenting dessverre!

Ja e-post dialoger i sameier har en tendens til å bli sånn. Men kall inn til et styremøte og ta det derfra. Be alle bekrefte at de kommer, og dersom ingen vil stille opp så si at du da nesten må insistere på at det kalles inn til ekstraordinært generalforsamling (forretningsfører kan hjelpe til med dette om dere har det).

Viktigst av alt: bare ro ned. Pust dypt og tenk at det ordner seg. :)

Lenke til kommentar

Eg kan ikkje sjå at det føreligg brudd på tausheitsplikt, då vedlikehold av bygninga ikkje er personlege forhold. 

Strengt tatt så er dine handlingar langt meir tillitsvekkende då du heilt direkte prøver å ivareta bebuerane sine interesser. Eg kan ikkje sjå korleis styreleiar kan få fleirtal for å bytte deg ut, eg er heilt sikker på at bebuerane heller vil ha deg i styret ettersom du aktivit jobber for å unngå at borettslaget taper 125 000 kr. Det skal tross alt ikkje meir til enn at firmaet går konkurs før dei rekk å gjennomføre jobben før aøt som er forsluddsbetalt er tapt. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+2534
nomore skrev (26 minutter siden):

Dette lurer jeg og på. Men samtidig, firmaet har jo fått betalt så det er jo ingen incentiv til å gjøre jobben. Hele saken lukter lang vei.

Enig, ut i fra hva Styremedlem skriver så er det mange ugler i mosen her. Jeg vil gjette på at styrelederen har drita på draget og forsøker å dekke sine spor. Men selvsagt: nå kjenner nok ikke vi her på forumet til alle detaljene, så skal være forsiktig med å bastant konkludere med noe som helst.

Det viktigste og beste for alle i Styremedlem sitt sameie, det er at alle fakta nå kommer på bordet. Styret må diskutere dette, og dersom styret ikke kan eller vil finne en løsning; da må det nesten bli gjenstand for et ekstraordinært årsmøte. 

Endret av Slettet+2534
Lenke til kommentar

Dette er mitt spørsmål også at hvor er lysene og hvorfor leverandøren ikke montert dem siden 2018? jeg som styremedlem få ikke å ta kontakt med leverandøren og styrelederen svarer alle spørsmålene på vegne av leverandøren uten å kommunisere med ham! for eksempel hun sier at lysene er hos leverandøren fordi teknisk rommet i vårt kjeller hadde ikke lås! men det er minst 13 måneder som rommet har lås også døra til kjelleren er alltid låst. Hvorfor er de ikke montert? styrelederen sier at fordi vi "styret" ønsket å kombinere montering arbeidet med andre fasade arbeider for å spare penger på utleie av lift men det stemmer ikke og finnes ingen dokumenter eller møte protokoll som viser styret tok slik beslutningen, det finnes ikke kommunikasjon med leverandøren som styret bedt ham om å stoppe montering av lysene.... i Mai 2020 styreleder begynte å kommunisere med leverandøren endelig å spurte om status på montering, han først sa at montering trenger tørkt og varmt vær!!! da han vil gjøre det i 2-3 juni, senere sent han en epost at han må utsette monteringen på grunn av Covid-19?!!!! Nå styrelederen sier at leverandøren var/er ikke ansvar for montering i det hele tatt, da hun fikk et tilbudt for montering fra et annet firma som er 80 000kr (avtalt pris var 25000kr).  Hvis leverandøren var ikke ansvar for montering da hvorfor sleve styreleder in mai 2020 sent epost til ham å spurte om status på montering???

Lenke til kommentar

det finnes ikke et firma som man kan ta kontakt med, det finnes ikke website for firmaet, det er bare en person som sier at han har et firma hvis man søke på firmaets navn i proff.no kommer det opp et firma som rapportert ingenting siden 2018 uten ansatte.... han er ikke elektriker selv, han har ikke utstyr for å montere lysene...

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...