Gå til innhold

Tips til nytt kamera (system)


Anbefalte innlegg

Hei

Vurderer å «booste» fotointeressen med et nytt kamera denne sommeren. 
Har ikke fulgt så mye med den seneste tiden, så jeg ønsker gjerne tips på hva som finnes.
Ønsker helst å kjøpe på bruktmarkedet, men kan også vurdere nytt.

Av ønsker har jeg følgende:

- Best mulig jpg filer rett fra kameraet. Vet at mange mener at raw er tingen, men for meg blir de stort sett liggende på en HD. 

- Velfungerende Wifi/ Bluetooth løsning.

- Mulighet til å lage gode Svart/ hvitt profiler som er lett tilgjengelig når man ønsker det.

- Stabilisering i hus.

- Jo lettere og mindre dess bedre 

Har ikke tenkt noe budskjett ennå, men tanken var vel ca. 10-20k.
 

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det kan egentlig høres litt ut som Fuji kan være bra valg for deg. X-H1 har alt du ønsker deg, men er et relativt stort kamera da. X-T30 og X-E3 er også mulige valg, men de mangler stabilisering. En brukt X-T3 kan også være et alternativ.

Panasonic G9 og GX9 er veldig ålreite kameraer med topp stabilisering, men noe dårligere ISO-ytselse enn Fuji. G80 og GX80 er kanskje de to kameraene på markedet som gir mest for pengene, men de er jo ikke akkurat siste modell da.

Lenke til kommentar

Takk for innspill. Skal sjekke ut de du nevner.

Men egentlig ser jeg jo at jeg har mer eller mindre beskrevet mitt eksisterende system (som jeg er veldig fornøyd med), dvs. MFT med Olympus systemkamera.

Så hvis man skulle se på noe annet, eksempelvis Sony og FF. Er det noen som har erfaring med disse? Ser bl.a. at objektivene er relativt store og dyre, og at noen synes meny systemet er litt «tungt».

Lenke til kommentar

Olympus har hatt to systemer de siste årene, først speilrefleks (Four Thirds), og så speilløst (Micro Four Thirds). Hvis du har et speilreflekskamera fra Olympus er det kanskje på tide å oppgradere, men har du et MFT-kamera er det kanskje bedre å se på noe ny optikk?

Lenke til kommentar

Som jeg skrev over så er det Oly MFT systemet jeg har, og er som sagt veldig fornøyd med det. Har begynt å se på de mulighetene kameraet mitt faktisk gir (og som jeg tidligere har oversett), og det ser veldig spennende ut. Dvs. diverse ART jpg settings etc. 

Etter å ha lest litt rundt, kan det være at et fullformat kamera sammen med et fastobjektiv kunne vært en fin ting. Spesielt for høst/ vinter og dårlig lys. En speil løs variant av FF bør jo ikke bli så voldsomt stort og tung. 

Lenke til kommentar

Jeg er selv Fuji-bruker og i utgangspunktet så er jeg enig med Okapi i det ha skriver om dette, men siden ett av kravene dine er stabilisering i hus så faller X-T3, X-T30 og X-E3 bort. Det er kun X-H1 og det nye X-T4 som har stabilisering i hus.

Siden du allerede er en Olympus-bruker og er fornøyd med MFT-systemet så ville jeg i første omgang utforsket om dette systemet har de kamerahus og objektiver som du mener du trenger. Jeg er ikke motstander av å skifte system, men ser ikke noen grunn til å gjøre dette bare for skiftet sin skyld.

Når det gjelder en speilløs variant av FF så må jeg også stille et spørsmålstegn om behovet for dette. Er det egenskaper med FF som du absolutt trenger?
Årsaken til at jeg spør om dette er at jeg, da jeg hadde speilrefleks, gikk fra crop til FF og selvsagt er det forskjeller på de to variantene, begge variantene hadde fordeler som den andre varianten ikke hadde, men sett i ettertid så var forskjellene i praktisk bruk (totalt alle typer fotografering) ikke slik at jeg nå ser et behov for å måtte ha enten FF eller crop. Pr i dag (når jeg har blitt totalt speilløs) kjører jeg crop-varianten og det er utrolig sjelden jeg savner fordelene med FF. Et lyssterkt objektiv er for meg viktigere enn de "lyssterke" fordelen et FF-hus eventuelt bidrar med.

Endret av polljen
Lenke til kommentar

Jeg er helt enig med dere begge, men tanken var vel ikke å være helt fornuftig :-) .

Egentlig så dekker jeg hele behovet mitt med MFT systemet. Jeg har ingenting å utsette på systemet, størrelse/ vekt er prefekt, bra stabilisering i huset, bra objektiver og en bildekvalitet som dekker alle de behovene jeg har. Så jeg har ingen tanker om å kvitte meg med MFT.

Det er heller snakk om et parallelt løp. Kan jo være spennende å prøve noe nytt. 

Lenke til kommentar

Da ville jeg gått hele veien opp til fullformat, tenker jeg. MFT kan dekke behovet for kompakt, lett og portabelt, og FF kan komme inn der bildekvalitet og ytelse i svakt lys er første prioritet. Jeg tror ikke Fuji gir et stort nok løft der til at det er verdt det med to parallelle systemer.

En brukt Sony A7II eller Canon EOS RP burde man kunne få relativt rimelig. Hvis du synes sånt er gøy kan jo også en vintage lyssterk 50mm fungere som normalobjektiv på FF og portrettlinse på MFT. Er fristet av Canon R6 selv, men tror ikke helt jeg tåler prisen ennå. Om et år eller to kanskje. ;)

Lenke til kommentar

Du Kan bruke Canon EF optikk på Canon R med canon sin egen adapter. 

En ting som kan være smart og tenke på, er at selv om de nye speilløse FF kameraene er ganske små, så blir det uansett en viss størrelse på optikken spesielt hvis du vil ha god lysterk optikk. Det kommer du ikke utenom på når det kommer til FF. 

Lenke til kommentar

Samme her. Hadde opprinnelig Canon speilrefleks (riktignok APS-C), som ble sjeldnere og sjeldnere med ut fordi jeg rett og slett ikke gadd å dra på det. Fotointeressen fikk et kraftig løft da jeg solgte alt sammen og plukket opp et MFT-kamera. Nå har det på en måte gått hele veien rundt igjen, og jeg lurer på å supplere med et fullformatskamera. Kan imidlertid ikke se for meg at jeg kvitter meg med MFT-utstyret, da FF er mannevonde greier om du vil ha litt tele, og helt uaktuelt om du vil ha noe som får plass i jakkelomma.

Kan også ta med meg Lumix GM1 og Olympus 75mm 1.8 på konsert, er hakket lettere enn å slippe inn med Sony A7 og en 135mm. ;) 

Lenke til kommentar

Husker jeg skulle til Dubai på jobb (ikke foto). Kollegaen min og jeg reiste med hver vår Computrekker sekk full av fotoutstyr. Han med Nikon og jeg med Canon. Idag hadde vi sikkert betalt overvekt bare med fotoutstyret. Der nede var det så varmt, og så mye fin sand, at vi hverken orket eller turte å bruke det noe særlig ? .

Forøvrig fikk jeg en liten aha opplevelse går. Skulle teste ISO på MFT kameraet på kveldingen (22.30 dårlig gatelys og regn). Skrudde opp til 16000, og det var som ventet relativt dårlig, men så tok jeg noen bilder med iPhone 11. Og de ble imponerende bra til å være fra en så liten sensor. Her er det helt klart ny software og teknikk som gir disse fine resultatene, ikke større sensor etc. Så er det sånn at det er mobil industrien som leder utviklingen, mens fotoindustrien (uten penger til research??) henger etter? Det er jo ikke tvil om hvilken industri som har mest penger, og på alle tester av mobil så er kamera et av de viktigste punktene. Huawei er strålende på nattfoto.

 

Lenke til kommentar

Jeg leste overskriften, leste innlegget og tenkte med en gang «Gå for Olympus». Og senere ser jeg du allerede har det - men hvilket hus og optikk har du?

Inntil i fjor sommer hadde jeg ikke tenkt tanken å bytte ut hus og optikk fra Canon. Helt til jeg fikk prøvd Olympus noen uker.

I januar solgte jeg alt Canon og skaffet Olympus M1 II. Siden den tid har det blitt 7-12mm, min favoritt 40-150mm og 300mm, alle pro. Alle via Finn eller brukt på et eller annet vis - spart plenty på den måten. Optikken er helt enormt skarp og deilig å jobbe med syns jeg. Kan ikke måle seg med noe Canon L jeg hadde før. Relativt lett er det også.
 

Så hva har du, og kanskje det kan være aktuelt å skaffe Pro optikk eller et nyere hus?

Lenke til kommentar

Hei
Liker jo utstyr så jeg har jo litt ? .

Kamera er OMD E-M1 med batterigrep. Denne begynner å bli noen år, men liker den forsatt godt.Av objektiver har jeg 12-40 2.8 Pro, 17/45/75mm f1.8 og 60mm f2.8 macro.

Savner vel egentlig ingenting her, men skulle jeg kjøpt noe ville det vært de  to Pro du har. Dvs 7-14 og 40-150.

 

Lenke til kommentar

Hva med M1 III?

Da er du i Sony A7 III land hva pris angår, dog kanskje ikke like lysskarp og heller ikke fullformat - men du sparer en haug med penger ved å fortsatt kunne bruke optikken din.

40-150mm er enestående! 300mm er jeg også glad jeg fikk kjøpt i sommer. Helt super i dyreparken!

Endret av OlaHaldor
Lenke til kommentar

Jeg hadde APS-C (60D) i mange år, og kjøpte 6D II i fjor vår. Det var en fin overgang til en langt større søker, og høyere oppløsning i bildene - men alt i alt ble det jo vesentlig tyngre. Lå fint i hånda da. ?

Jeg vurderte også Sony før jeg falt på Olympus. Valget ble veldig enkelt når jeg så optikken til Sony vs. MFT optikken. Ikke bare er fullformat-optikk dyrere, veldig mye dyrere, det er også større og tyngre.

Jeg vurderer å skaffe et hus nr 2 så jeg slipper å bytte så mye mellom. M1 III hadde vært fristende, hadde man bare hatt pengene.

Lenke til kommentar

Nikon Z5 ble nettopp annonsert, og lurer nesten på om den ikke slo EOS R6 ned fra ønskelista for min del. Kronekursen er jo fryktelig nå, så billig blir det fortsatt ikke, men prisen er mye nærmere noe realistisk enn R6, og kameraet er mye mer tiltalende enn RP. Tror nesten jeg må få testet det.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...