Gå til innhold

Mye gjeld, klarer ikke spare til bolig


Anbefalte innlegg

Har vert en skikkelig idiot de siste årene og litt arbeidsledighet kombinert med mye stress og dårlige avgjørelser har ført til at jeg nå sitter på ca 570 000 i gjeld. (Forbrukslån og kredittkort). Har nå fast jobb og tjener 500 000 i året, har dessverre ikke noen egenkapital og ingen fast bostedsadresse for øyeblikket. Har snakket med banken min for å høre om det er noen som helst løsninger whatsoever, men jeg skjønner jo det at her må en nok bare bite i det sure eplet og få bort gjelden. 
 

Grunnen til at jeg poster her er vel at jeg er desperat, lurer på om noen andre som har vert i lignende situasjoner vil fortelle litt om hvordan de kom seg ut fra dette her. Jeg er nok ikke den første, og dessverre ikke den siste heller

Har såklart en plan om å få betalt ned så fort som jeg klarer og samtidig prøve å få banken med på boliglån, men banken er jo forståelig nok ikke så veldig overbevist 

Endret av Madixa
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Beste tipset er vel faktisk Luksusfellen. Nest beste tips er at du tar til deg de fleste rådene der og setter i gang på egen hånd. Ring rundt til alle kreditorer og si at du vil komme frem til en nedbetalingsplan. Da må du legge frem en plan fra din side med inntekter og utgifter, altså et budsjett og som viser hvor mye du har tenkt å betale hver enkelt per måned. Forsøk å prut ned rente og gebyrer, de fleste har en del å gå på.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Om du har 570k i gjeld, og 500k i lønn, bør du fint klare å kvitte deg med denne gjelden på maksimalt 2 år, eller enda kortere tid om du står på litt. 

Jeg har selv levd på 12.000 utbetalt en gang i tiden, og selv med 7000 i husleie, pluss strøm, telefon, internett, mat og alt det der, klarte jeg å spare noen hundre kr i mnd. Veldig glad for at jeg er ferdig med den perioden i livet.

Sliter litt med å synes synd på deg med en årslønn på 500k kjenner jeg. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Madixa skrev (4 minutter siden):

Jeg er ikke ute etter sympati. Lagde denne tråden i håp om at andre som har vert eller er i lignende situasjoner kunne komme med noen innspill.

Jeg har vært i en lignende situasjon, og det beste du kan gjøre er å betale ut så mye av denne gjelden så fort som overhode mulig, enkelt og greit. Begynn med det som er mest renter på. Snakk med kreditorer og kom til enighet. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Sampson skrev (49 minutter siden):

Du kommer vel ikke unna 15% EK kravet, det sagt er jo ikke 570k utrolig mye - det er mange som har 500k i studielån. Det sure eplet her blir å leve sparsommelig i 2-3 år rett og slett.

Renten på forbrukslån/kredittkort er vel mellom 5 og 10 ganger renten på studielån, så rimelig annerledes situasjon. 

Lenke til kommentar

Lev som en student i 3 år. 

Med 500k i året har du 30,900 utbetalt i måneden.

Med 10% antatt rente (regner med noe slikt for forbrukslån) kan du regne med å nedbetale låned på 3 år ved å betale 18600 i mnd. Da har du 12300 igjen, får satse på å finne en hybel eller noe til under 6000 så du har rundt 6000 å leve for.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-YQ8U8xbZ

Hvordan ser lånene ut?
Om det er noen små lån >5000, betal de ned først å få de ut av verden.
Ta kontakt med kreditorer og kom frem til en nedbetalingsplan som funker for alle. 
Om mulig, se om du kan få samlet alle lånene i samme bank, så blir det lettere å forholde seg til beløpet.

Selg unna ting du ikke trenger for å få inn cash og banke ned på lånet. Lev så billig du klarer.
Om du bor i en by, gå på Finn.no torget-gratis. Finn lett omsettelige varer som du kan hente gratis og videreselge.

Hør med jobben om du kan jobbe overtid, eventuelt finn en ekstrajobb. 
Noen arbeidsgivere kan gi deg lån, sjekk om din arbeidsgiver har en slik ordning.

Det er egentlig ikke noe shortcut her, kun to muligheter. Tjen mer og bruk mindre. Dette klarer du utmerket

Lenke til kommentar

Vær glad du endelig er på rett vei. Du får cash til å leve for pluss å betale ned gjeld. Selv om det går sakte. Mange bra tips i tråden her nå. Husk at det kan ta tid å få gjeldsreduksjon, hvis overhodet. Hvis du fortsetter å prøve av og til, over tid, så øker sjansene. Ikke gi opp ved første forsøk. Det er surt at livet skal være sånn, at det skal være så lett å ta opp forbrukslån... det er så fort gjort å bruke tusenlapper, men det er ikke så lett å tjene dem inn igjen. Men sånn er livet endog. Nå setter du et eksempel for deg selv og andre, for hver dag du lever riktig. Og hvis du klarer å få betalt det ned, og kanskje får hjelp på veien, så kan du med innsikt og visdom hjelpe andre som står i samme knipe senere. Tenk litt over at det er folk som har millioner i gjeld, som aldri har mulighet til å bli økonomisk gjeldfri. Mange som lever som streifere og landstrykere i billige land uten mål og mening, uten hjem, uten noen inntekt. Du er ikke på dét nivået. For ikke å snakke om alle de som aldri har mulighet til å få seg jobb eller et sivilisert liv. Alle kan snuble, men alle kan også gjøre suksess. Du er på rett vei, bare å fortsette, så ordner det seg til slutt.

Lenke til kommentar

Hvis du har mange smålån og kredittkort kan du prøve å samle alle i ett konsolideringslån hos f.eks. Bank 2. Da har du bare én innbetaling å forholde deg til, og du får lavere rente der enn i hvert fall på kredittkortene dine. Muligens kan du få pant i bolig hos foreldre eller lignende og dermed få ned rentene ytterligere. 

Det er verdt å sjekke ut hva slags rente du kan få der og se om du kommer bedre ut av det. 

Bank 2 gir også lån til folk med betalingsanmerkninger, så det er virkelig et produkt rettet mot Luksusfellen-folk.

Endret av henrikwl
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Slik jeg forstår det så er gjelda nå under kontroll og blir håndtert ordentlig?

Da regner jeg med at du kan gå til kommunen og søke om startlån. Det er et tilbud for deg som ikke klarer å komme deg inn på boligmarkedet. Det vil sikkert være motstand hvis du har en historie med å ikke betale for deg, men jeg regner med det er eneste løsning mens du betjener gjelda.

Jeg søkte selv om startlån når jeg var ung ettersom jeg var i fullt arbeid, men hadde for lav lønn til å komme meg inn i boligmarkedet. Da fikk jeg tilbud om noen hundre tusen i lån fra kommunen for å ta lån i bank. Eneste kravet er at det må være en "nøktern" bolig og du får et tak på totalkostnaden på boligen.

Det endte med at jeg fant en annen løsning så jeg gjennomførte det ikke, men søknaden var godkjent og jeg fikk et skriv fra kommunen jeg kunne ta med til banken.

Lenke til kommentar
RaveX skrev (11 timer siden):

Om du har 570k i gjeld, og 500k i lønn, bør du fint klare å kvitte deg med denne gjelden på maksimalt 2 år, eller enda kortere tid om du står på litt. 

Jeg har selv levd på 12.000 utbetalt en gang i tiden, og selv med 7000 i husleie, pluss strøm, telefon, internett, mat og alt det der, klarte jeg å spare noen hundre kr i mnd. Veldig glad for at jeg er ferdig med den perioden i livet.

Sliter litt med å synes synd på deg med en årslønn på 500k kjenner jeg. 

Da har TS ca 360 000 igjen etter skatt, og 30 000 i måneden. Det som enslig kan en leve et ganske komfortabelt liv med 10 000 i måneden, spesielt hvis en bor (og reiser) kollektivt. Med 20 000 kroner til nedbetaling av gjeld, vil det ta ca 2.5 år på å betale ned gjelden. 

Hvis TS da fortsetter samme levemåte i enda 2.5 år, vil han bli gjeldsfri, og ha en egenkapital på godt over en halv million, og være godt stilt for å komme seg inn på boligmarkedet om 5 år. 

Lenke til kommentar

Som sagt kan Bank2 være verdt å sjekke ut. De har et produkt spesielt rettet mot folk i TS' situasjon, hvor man kan få et konsolideringslån til en rimeligere rente enn hva kredittkort typisk har. Hvis foreldre hjelper med pant i bolig kan man få det ned under 10% rente, og det er verdt å høre med dem om de også kan hjelpe uten pant i bolig.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...