Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Rive eksisterende uthus med utedo for å sette opp anneks


Anbefalte innlegg

Hei, vi har en hytte på Ringebufjellet fra 1974 på 50 m2. I tilknytning til hytta er det et uthus med utedo på ca. 9-11 m2 som vi ønsker å rive og i stedet sette opp et anneks. Bakgrunnen er at hytta kun har et lite avlukke som vaskerom. Vi ønsker å ta i  bruk et av soverommene som vaske-/toalettrom.

Kommunen sier at vi ligger i LNF område og at vi søke om søke som dispensasjon for å eventuelt få mulighet til mere fritidsbebyggelse på eiendommen. Slike søknader må sendes på høring til statlige og regionale myndigheter (kommunen gjør dette), og de må behandles politisk. Pr. i dag er behandlingsgebyret for slike saker kr 25100.

Er dette korrekt?

På forhånd takk for svar.

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er helt rett. Oppføring av fritidsbebyggelse er i strid med LNF-formålet (med mindre det er LNF spredt). Om tiltaket strider med plan, er det nødvendig med dispensasjon. En dispensasjon må medføre klart større fordeler enn ulemper, og hensynet bak bestemmelsen som tilsidesettes må ikke bli vesentlig tilsidesatt. Personlige fordeler tilleggs i utgangspunktet ikke vekt. Om tiltaket medfører økt BYA og ellers ikke medfører noen fordeler, vil det vanskelig kunne sies å foreligge grunnlag for å kunne innvilge en dispensasjonssøknad.

Dispensasjonssaker skal på høring til relevante myndigheter, og med mindre dispensasjonen er kurant, jf. kommunens delegasjonsreglement, må saken behandles politisk av planutvalget i kommunen. Saksbehandlingsgebyret for dispensasjonssaker er som regel høyt. 

Endret av Star Fox
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Dubious skrev (3 timer siden):

Hva med å bygge om det som står der nå?
Det trenger man ikke søke om

Trenger egentlig ikje å søke om å rive og bygge nytt heller, om dere gjør det selv

Han må søke om dispensasjon fra plan uansett. Riving og oppføring av bygning, uavhengig av størrelse, anses som et tiltak.

Unntak fra søknadsplikt gjelder bare tiltak som er i tråd med plan, jf. pbl. § 20-5.

Endret av Star Fox
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Birger Andersen skrev (14 timer siden):

Er dette korrekt?

Det er lagt føringer på maks to bygg per fritidseiendom i lnf områder. Det ene bygget er hytta det andre bygget kan kun være en utebod.

Det ser ut til å være enklere å søke om å rive uteboden og bygge ut hytta til inntil 90 kvm BYA. (Bygg "annekset" som et tilbygg?)

Lenke til kommentar

Det er alltid i strid med LNF-formålet å oppføre bygninger det ikke er driftsmessig behov for. Dette følger av plan- og bygningsloven § 11-7 andre ledd nr. 5 bokstav a:

"areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag"

Om det skal være tillatt med fritidsboliger i LNF-området, må eiendommen være avsatt til LNF spredt fritidsbebyggelse, jf. § 11-7 andre ledd nr. 5 bokstav b. Med tanke på TS sitt innlegg, fremstår det som at eiendommen ikke er avsatt til LNF spredt.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...