Gå til innhold

EU vil fjerne offentlig brems av 5G-basestasjoner


Anbefalte innlegg

EU vil fjerne offentlig brems av 5G-basestasjoner

Hva mener dere her burde det være vanskelig eller enkelt å sette opp mobile basestasjoner på kjøpesenter eller andre steder?

For det er både fordeler og ulemper, fordelene er raskere nett, ulempene kan være mere stråling og mindre sikkerhet da det blir lettere å sette opp slik. Eller det kan bety mere overvåkning siden man er i offentlig rom.

En annet problem jeg er usikker på i finnsenderen.no eller ligdene det finnes oversikt over mobile basestasjoner og hvor rask nett de gir?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 3 uker senere...

Men hvordan er slik på båt\fly er det eu som bestemmer der eller de som eier flyene og båtene?

For ganske frusterende å kun få 3g dekning og må betale 30 kr per mb med satelitt når det er mulig å stå på toppen av båten å få 4g dekning. Riktignok ustabil.

Lenke til kommentar

Så vidt jeg kan se skulle dette kun gjelde kommunal/statlig eiendom, ikke private. De fleste skip og fly hvor bruk av mobiltelefon er aktuelt er privateide. Formålet med disse reglene ser ut til å være å hindre at faktaresistente folk med strålefobi klarer å blokkere skattebetaleres tilgang til 5G i og rundt bygninger som er oppført på skattebetalernes regning.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Penny skrev (1 time siden):

Formålet med disse reglene ser ut til å være å hindre at faktaresistente folk med strålefobi klarer å blokkere skattebetaleres tilgang til 5G i og rundt bygninger som er oppført på skattebetalernes regning.

Men det klarer både telia og telenor fint så langt er kun:

https://www.telia.no/5g/5g-telefoner/

telenor: https://www.telenor.no/5g/

Ellers er mye annet på markedet med 5g ikke støtter per dags dato.

Men jeg ser vel egentlig prisene på båt større problem:

https://www.colorline.no/praktisk-informasjon/internettilgang-og-mobildekning-om-bord

https://www.dfds.com/nb-no/ferge/om-bord/wifi

Der får man kun 3g ytelse (10 mbit) på top, betaler 30 kr per mb for mobildata eller trådløs pakke.

Man kan kan så på toppen av båten å få ustabilt internett men ferreste ønsker det.

Lenke til kommentar

Jeg ser ikke hvordan utvalget av håndsett er relevant for det forslaget tråden dreier seg om? Forslaget gjelder jo muligheten til å sette opp basestasjoner, evt muligheten til å unngå at enkeltpersoner blokkerer installasjon av 5G-dekning på bygg betalt av skattebetalerne.

Når det gjelder prisen på båt har dette to enkle grunner:
- Disse basestasjonene er koblet til resten av verden via satellitt. Satellitt er inntil videre ganske dyrt, og det høye prisnivået må nødvendigvis veltes over på sluttbruker, siden Telenor Maritime og de andre i denne bransjen ikke kan selge med tap på permanent basis.
- Når du bruker mobildata istedenfor WiFi er dette roaming, altså skal både netteier (Telenor Maritime hos Color Line og DFDS) og din hjemmeoperatør ta betalt, akkurat som når du er på ferie i Egypt med din norske mobil. Har du da en kjip hjemmeoperatør tar de en grisehøy avanse og skylder på Telenor Maritime, selv om Telenor Maritime kanskje ikke egentlig er urimelig dyre. Hvis du betaler 30 kr per megabyte er det hjemmeoperatøren din som raner deg, siden feks ChiliMobil klarer å videreselge Telenor Maritimes kapasitet for 2.59 kr per megabyte.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Sitat

Disse basestasjonene er koblet til resten av verden via satellitt. Satellitt er inntil videre ganske dyrt, og det høye prisnivået må nødvendigvis veltes over på sluttbruker, siden Telenor Maritime og de andre i denne bransjen ikke kan selge med tap på permanent basis.
- Når du bruker mobildata istedenfor WiFi er dette roaming, altså skal både netteier (Telenor Maritime hos Color Line og DFDS) og din hjemmeoperatør ta betalt, akkurat som når du er på ferie i Egypt med din norske mobil. Har du da en kjip hjemmeoperatør tar de en grisehøy avanse og skylder på Telenor Maritime, selv om Telenor Maritime kanskje ikke egentlig er urimelig dyre. Hvis du betaler 30 kr per megabyte er det hjemmeoperatøren din som raner deg, siden feks ChiliMobil klarer å videreselge Telenor Maritimes kapasitet for 2.59 kr per megabyte.

Men ja tror levandørene telenor\talkmore også utlanske overpriser ganske slike maritime løsning. Satelitt trenger ikke å være dyrt:

https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/2G4A2l/lanserer-50-mbit-s-bredband-via-satelitt

Men vi betaler månedspriser for 2 dager eller nesten 3.

Sitat

Jeg ser ikke hvordan utvalget av håndsett er relevant for det forslaget tråden dreier seg om?

Jo hjelper lite med 5g nett uten 5g kompaktibel mobil. Men er det årsak at enkelte mobiler ikke får støtte? Er det for å ungå folk kjøper billig mobil å få bra ytelse eller tjener levrandørene å utsette det mest mulig? for usikkert om de fleste stedene jeg har testet er offentlig skianlegg oslo\fornebu så er usikker om hvis jeg hadde testet kjøpesenter ville alle 5g mobiler virket?

Lenke til kommentar

Typisk hjemmebredbånd over satellitt ja, imponerende datarater til lav pris, helt til man har brukt opp en liten kvote, og vips strupes hastigheten. Hvis man da overhodet oppnådde den imponerende dataraten, eller kanskje var det litt for mange andre brukere i samme spot beam, sånn at dataraten i praksis er uoppnåelig annet enn midt på natten? Hvordan er det forresten med opplastingen til dette billige satellittnettet? 1 Mbps? 3 Mbps ved blå himmel? Rederiene skal ha helt andre datarater, uten kvotebegrensning, med bøter til leverandøren om de ikke klarer å levere pga feks overbooket spot beam, hele året, i dårlig vær. Da snakker vi minimum noen titusener i måneden, og hundretusener for de store fergene.

I tillegg er det forskjell på en "dum" parabol man skrur godt fast i veggen etter at man har funnet retningen til satellitten, og motoriserte, stabiliserte maritime antenner som opprettholder forbindelsen selv når skipet krenger og snur seg. I tillegg har de helt andre regler for hvor presise de må være, knyttet til deres høyere sendeeffekt. Hvis du med hjemmeparabolen med 2 W sender "søler" litt borti nabosatellitten fordi parabolen er skjev er det knapt merkbart, hvis skipet søler borti nabosatellitten med 100 W er det å regne som en dødssynd. Husk at skip også har skorstein, mast etc i veien for sikten mot satellittene, så da trenger man to av disse kostbare antennene for å sikre fri sikt mot satellitten uansett posisjon og kurs. Da er du fort langt over millionen bare i antenner. Bare glassfiberkuplene rundt dem (for du må jo beskytte utstyret mot regn, samt at bevegelige paraboler ikke funker hvis vinden kan gripe dem), koster fort hundre tusen kroner for en liten, og nærmere en halv million for de store du ser på cruiseskip, for du kan ikke bruke ethvert forvokst yoghurtbeger som beskyttelse, det må være glassfiber eller plast optimalisert for minimal demping på de aktuelle frekvensbåndene.

Når Starlink, Telesat og de andre kommer med lavbanesystemene sine vil prisene stupe, men så lenge vi er stuck med geostasjonære satellitter vil dette forbli dyrt.

Aha, det er jo egentlig et helt annet tema enn hva artikkelen du lenker til handler om. Jeg vet ikke hvorfor produsentene av håndsett gjør som de gjør, men jeg vil tippe det henger sammen med prisen på brikkene som inneholder selve radioenheten. Det koster fryktelig mye å sette i gang produksjonen av en viss type brikke, og ikke så veldig mye for hver ekstra brikke når de først har produksjonslinjen i gang, så brikkeprodusentene vil nok melke eksisterende 4G-produksjon så lenge som mulig, og ta blodpris for 5G-brikkene som krever at de setter opp nye produksjonslinjer. Dermed vil håndsettprodusentene nøye seg med billige 4G-brikker i billige håndsett, og forbeholde de mye dyrere 5G-brikkene for håndsett de kan ta godt betalt for.

Teleoperatørene ønsker nok brukere over på 5G raskt, for dem er det en fordel å kunne erstatte de gamle nettverkene med nye nettverk som tilbyr høyere datarate og/eller bedre rekkevidde uten økning i bruk av spektrum.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Penny skrev (50 minutter siden):

 

I tillegg er det forskjell på en "dum" parabol man skrur godt fast i veggen etter at man har funnet retningen til satellitten, og motoriserte, stabiliserte maritime antenner som opprettholder forbindelsen selv når skipet krenger og snur seg. I tillegg har de helt andre regler for hvor presise de må være, knyttet til deres høyere sendeeffekt. Hvis du med hjemmeparabolen med 2 W sender "søler" litt borti nabosatellitten fordi parabolen er skjev er det knapt merkbart, hvis skipet søler borti nabosatellitten med 100 W er det å regne som en dødssynd. Husk at skip også har skorstein, mast etc i veien for sikten mot satellittene, så da trenger man to av disse kostbare antennene for å sikre fri sikt mot satellitten uansett posisjon og kurs. Da er du fort langt over millionen bare i antenner.

Tja vet ikke hva du tror eller vet, syns på danskebåten så jeg:

EMCOM XPOL-2 4G/5G Antenne MiMo-panelantenne for 4G/5G noe ligdene de hadde 2 slike på taket.

Men vet lite hva det brukes til kun backup nett? For merker tv er ustabil spessielt mellom land der hender det man ikke får signal i perioder så tror du overdriver prisene litt. Uansett hva hjelper høye priser på invisteringer? er mindre sansynlig folk vil betale 30 kr per mb eller 400 kr for få dager.

Sitat

Det koster fryktelig mye å sette i gang produksjonen av en viss type brikke, og ikke så veldig mye for hver ekstra brikke når de først har produksjonslinjen i gang, så brikkeprodusentene vil nok melke eksisterende 4G-produksjon så lenge som mulig, og ta blodpris for 5G-brikkene som krever at de setter opp nye produksjonslinjer. Dermed vil håndsettprodusentene nøye seg med billige 4G-brikker i billige håndsett, og forbeholde de mye dyrere 5G-brikkene for håndsett de kan ta godt betalt for.

Teleoperatørene ønsker nok brukere over på 5G raskt, for dem er det en fordel å kunne erstatte de gamle nettverkene med nye nettverk som tilbyr høyere datarate og/eller bedre rekkevidde uten økning i bruk av spektrum.

Men hva koster det for talkmore eller chilimobil å tilby 500 GB datapakke eller 2 tb? tviler det er særlig høyt? telia skal ha 1000 kr for 500 gb og chili tar 100 GB 598,-/mnd

Talkmore tar 699 kr for 100 gb.

For med roadming tjener ikke telenor elle telia noe på.

Sitat

blodpris for 5G-brikkene som krever at de setter opp nye produksjonslinjer

Tja syns ikke Xiomi mix 5g eller Motorola Moto G 5G Plus eller OnePlus Nord til rundt 5000kr nytt er særlig dyrt, problemet er man ikke vet for det første om disse er egnet å laste ned 1300 MBit\s eller 125 MB\S gjennom trådløs eller usb antakelig klarer de nok rundt halvparten i bestefall, så er vel problemet man trenger mye lagringplass gjerne 1 TB eller mere for å få full nytte av 5g da må man opp til Samsung Galaxy S10 Plus 1TB som antakelig er litt i dyreste laget for folk flest.

 

Tviler på man får slik i norge, ennå. Spessielt ikke ved nedlasting fra google store.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

Hvis du med "danskebåten" sikter til Color Line har disse 2 stykk Sea Tel 6012, som på den nyeste prislisten jeg sitter på koster $77,995 per stykk i helt enkel utgave. Color Line har imidlertid ikke denne utgaven, men en vesentlig dyrere versjon med "alt" ekstrautstyr. De har i tillegg én Sailor 900, $51,495 for billigste versjon. Her snakker vi altså $207,485 bare i antenner hvis alle hadde vært billigste versjon, og det er de som nevnt ikke.

Fjord Lines store danskebåter seiler med 2 stykk Sailor 900. Fjord Cat har én Sea Tel 4009 eller 4006 til omtrent samme pris.

DFDS' danskebåter har én Sailor 900 og én Sea Tel 4009 eller 4006.

Så kommer det separate TV-antenner utenom.

I tillegg til antenneparken kommer modemene (og med skipenes krav til oppetid og datarater er disse dyrere enn modemene for satellitt på hytten) og evt utstyr for samkjøring av antennepar, som er grisedyrt hos Sea Tel og billig hos Sailor.

Mobilnettene om bord går ikke via Emcom-antennene du har sett, mobilnettene går fast over satellitt. Hvis du derimot bruker skipets WiFi kan dette gå over Emcom-antennene (og Poynting, som også er i bruk, samt muligens Ceragon) hvor disse har dekning. Hvis du er i tvil om hvilken vei trafikken tar, prøv helt enkelt å pinge fra telefonen med og uten WiFi aktivert. Får du svar under 500 ms er det garantert ikke satellitt, får du svar over 500 ms er det sannsynligvis satellitt, alternativt en veldig råtten LTE-forbindelse til land.

Utstyret koster hva det koster. Alternativet til disse prisene er ikke lavere priser, men at skipets operatør dropper hele tjenesten, fordi de kun vil tilby tjenester de kan tjene noe på. At disse tjenestene opprettholdes tyder på at det ikke er noen mangel på folk som er villige til å betale.

Hvis din hjemmeoperatør skal ha mer for å roame på skipet enn andre operatører skal ha er det sannsynlig at de selv stikker av med differansen. Jeg tviler på at noen operatører videreselger f.eks. Telenor Maritimes kapasitet med tap, det er snarere spørsmål om hvor grovt de skal legge på, og jeg vet noen hjemmeoperatører tjener helt rått på at kundene deres roamer inn på skipene.

Endret av Penny
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...