Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Utflytting av leilighet og sjekking av feil og mangler med megler


xbartefuhr

Anbefalte innlegg

Hei,

For noen år tilbake, så flyttet vi inn i en leilighet som hadde en del mangler. Den daværende megleren var klar over disse manglene når vi flyttet inn. Den siste tiden, så har vi drevet å ryddet og vasket den samme leiligheten, da vi flytter ut, fordi eier skal flytte inn selv.

Eieren har da ikke sett leiligheten på kanskje rundt 10-15 år, og leiligheten er da noe preget av årenes løp, og normal slitasje er å finne. Leiligheten har ikke vært pusset opp siden eier bodde der selv (hvis hun i det hele tatt har gjort dette). Mye av det som er slitt, ser ut til å være fra 1980-tallet, og trengs å skiftes ut. Da snakker vi bla. om vegg-til-vegg tepper og lysarmaturer, og slike gamle ting. De forrige leietakerne har sølt supper på vegg-til-vegg tepper, stuetepper og på stoltrekk. Alt dette var den daværende megleren klar over. Det var en del mangler som den daværende megleren har registrert ved å se dette selv. Den daværende megleren har nå for tiden permisjon.

Dagen vi skulle sjekke mangler og tilstanden på leiligheten, og overleve nøkler, så kommer det en ny megler, siden megleren vi har hatt med å gjøre, som sagt, har permisjon fra jobb. Denne nye megleren kommer sammen med en stedsfortreder til eier, og stedsfortrederen er med for å sjekke mangler og feil ved leiligheten, og hun var den som tok føringen istedet for megler. Stedsfortreder finner mye feil og mangler, og mener vi har ødelagt flere ting.

Denne stedsfortrederen (og heller ikke huseier) var ikke tilstede når vi overtok leiligheten, og heller ikke når de forrige leietakerne flyttet ut. Dette sier ifølge min fornuft, at stedsfortreder ikke er rett person til å uttale seg om mangler ved leiligheten, og at det hun sier er irrelevant. Denne stedsfortrederen påvirker beslutningen til megleren, som da skriver ned flere mangler. Dette er da også mangler som allerede var der ved vår innflytting, og som den da daværende megleren var klar over. Daværende megler var den eneste personen vi har forholdt oss til gjennom de årene vi har bodd der.

Må også si at stedsfortreder og megleren som kom, kjente hverandre fra før, noe som ikke virker å være bra.

Er det ikke slik at det bare er utleier (megler) og leietaker som skal være på en slik sjekking av feil og mangler (og overlevering av nøkler), og har eier eller stedsfortreder egentlig noe der å gjøre under denne "seansen"? Det er vel dette som er meningen med å gå gjennom megler, nettopp for å ikke ha noe direkte med eier (eller en stedsfortreder) å gjøre? Kan vi også kreve å få daværende megler innvolvert, slik at mangler som allerede var tilstede før vi flyttet inn, kan bekreftes, da daværende megler tydeligvis ikke har registrert alle mangler i papirene sine, selv om de manglene ble observert av han personlig?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg er usikker på det juridiske, men jeg ville bedt om å få se tilstandsdokumentasjonen fra da du flyttet inn. Om den ikke finnes, eller om det ikke er notert noen mangler ved innflytting, så ville jeg ikke gitt meg. 

Hvor lenge har du leid da? Såvidt jeg husker, så er leier pliktig til å holde leiligheten i "samme stand". Dvs, om du har leid lenge, så burde du fikset eller byttet ut det du har "slitt ut". 

(Til andre som skal leie: Ta en video av leiligheten før man flytter inn. Den kan være mye verdt når man flytter ut igjen.)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bodd der i 5 år. Slitasje som finnes, har vært der helt siden før vi flyttet inn. Det har bodd flere leietakere der før oss. De siste leietakerne før oss, ødela ting og sølte mye. Slitasjen og mangler var kjent av daværende megler fra før. Det er dette vi reagerer på, at megler (eller stedsfortreder) har satt opp mangler som var kjent av daværende megler fra før.

Gulv, vegger, tak, vinduer, dører og alt annet var det ingenting å utsette på. Det er bare noen mangler som forrige leietaker var skyld i. Dette er ikke vi interessert i å erstatte. Vi som siste leietakere, før eier tar over selv, får evt. støyten for hvordan leiligheten ser ut i dag, i forhold til hvordan hun opplevde leiligheten da hun bodde der.

Skal egentlig en eier eller stedsfortreder være med på en slik sjekk(da vi leide gjennom megler), og kan vi kreve å få innvolvert forrige megler?

Endret av xbartefuhr
Lenke til kommentar
55 minutes ago, xbartefuhr said:

Takk. Skal lese det du linket til. Skal be om tilstandsrapport som du sier.

Kanskje ikke bruk ordet "tilstandsrapport", men be om dokumentasjon på tilstanden da du flyttet inn.

Tilstandsrapport er vel et kjent begrep om en rapport man lager for boligsalg.

Lenke til kommentar

Problemet du vil få er at dersom tidligere leier og eier har slurvet med prosedyrene (som er vanlig) så har de akseptert tilstanden ved At de har krysset av at den er vasket ut og i ok stand. (selv om den ikke var der)

Du får da et problem dersom den faktisk ikke var vasket ut og ok stand når du overtok og du ikke dokumenterte dette. (Gitt at dette er verre enn "normal slitasje" over aktuelt tidsrom)

Jeg gjør det samme som axefjord når jeg leier; når jeg overtar en leilighet filmer jeg med mobilen mens jeg går rundt i leiligheten slik at jeg får med meg det meste også tar jeg bilder av åpenbare problemer. Deretter laster jeg opp dette til en mappe på cloud og tenker ikke mer på det før det evt skulle oppstå en issue ved utflytting (det har skjedd én gang at en utleier begynte å sutre, men gav seg fort når jeg viste bilder over hvordan leiligheten så ut når jeg overtok (tilgriset kjøkken, grisete baderom og kondomer i skuffer og skap).  Jeg bryr meg ikke selv om at slikt må fikses for min del, men da har jeg alltids datert dokumentasjon på tilstand når jeg flyttet inn slik at eier ikke kan laste meg for evt issues når jeg flytter ut. Dette burde ALLE gjøre. Når det gjelder utvask har jeg sendt melding til utleier, gitt beskjed om mangler og informert at jeg ikke bryr meg, så lenge jeg kan levere i samme stand. Hvis jeg ikke får bekreftet at jeg kan levere i samme stand så krever jeg at det vaskes, men det har aldri skjedd. Utleier godtar at jeg vasker selv mot at jeg ikke trenger å tenke særlig på min egen utvask. Denne korrespondanse tar jeg skjermbilder av og legger på samme cloud mappe.

Ellers regner jeg med at det ikke er noe hinder for at eier kan være til stede under befaringer. Det er jo ikke uvanlig under visninger og overtakelser at både megler og eier er til stede.

Endret av Corp Por
Lenke til kommentar
1 hour ago, Axefjord said:

Kanskje ikke bruk ordet "tilstandsrapport", men be om dokumentasjon på tilstanden da du flyttet inn.

Tilstandsrapport er vel et kjent begrep om en rapport man lager for boligsalg.

Det er notert.

1 hour ago, Corp Por said:

Jeg gjør det samme som axefjord når jeg leier; når jeg overtar en leilighet filmer jeg med mobilen mens jeg går rundt i leiligheten slik at jeg får med meg det meste også tar jeg bilder av åpenbare problemer. Deretter laster jeg opp dette til en mappe på cloud og tenker ikke mer på det før det evt skulle oppstå en issue ved utflytting.

Er nok et lurt råd dere gir om akkurat dette. Skal huske neste gang å ta film og bilder. Det vil nok føles (og er) betryggende å gjøre det slik.

Endret av xbartefuhr
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...