Gå til innhold

Hvordan ble du veganer? Og hvorfor er du forblitt det?


Anbefalte innlegg

On 8/21/2020 at 9:21 AM, Betjent.Johansen said:

death to all vegans

Hvis ikke dyra skal dø, så må vel menneskene dø.
Noen må dø!

Fra spøk til alvor, arrangerer Greanpeace i høst en kampanje for å få folk til å prøve et kosthold uten kjøtt og animalske produkter i 22 dager.
Dette skal ikke være en “fy, du spiser kjøtt”-kampanje, men rett og slett en mulighet til å lære mer om hvordan du kan spise god, plantebasert mat.
Ingen vil få kjeft for å spise animalske produkter, men kanskje du vil få ros for å spise planter!

Gode grunner til å spise mer grønt og mindre kjøtt:

? Utslippet av klimagasser fra dyreindustrien utgjør over 14 prosent av verdens totale utslipp – mer enn all transport på hele kloden.
?En kilo storfekjøtt kan føre til 100 ganger mer klimautslipp enn en kilo grønnsaker.
? Norske bønder produserer kortreist frukt og grønt over hele landet.

Meld deg på, helt gratis og uten noen forpliktelser. Kun gode tips, informasjon og nydelige oppskrifter på plantemat. Hyggelige og erfarne mentorer står klare til å hjelpe deg gjennom utfordringen. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Selv spiser jeg vegetar mat fordi jeg føler meg mer våken, det er ren og sunt, jeg bryr meg ikke om dyr egentlig, jeg bare bryr om min helse og min kropp. Ellers merker også når jeg skal basje bruker mindre papir. siden man kan ikke vaske innvoller så er det viktig å spise ren mat. Min favoritt er miks salater, paprika, mais, agurk, tomater, ost og reker/kreps eller tunfisk, toppet med dressing og grovbrød. Blir mett i 5-6 timer, middag sipser jeg tunfisk biff, ris, saus og enda mer miks salater. Etter en bolle med salater føler jeg at jeg har nettopp våknet, og jeg tenker da har jeg sovet hele livet? wtf liksom

Det beste er basjen blir lang og fin kabel og når jeg skal tørke meg så er det mange ganger ingenting der, prøver igjen og fortsatt ingenting

Endret av nonlocality
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Atib Azzad skrev (16 timer siden):

Med dagens kalkulator, så bidrar husdyrsektoren med 14% av klimautslipp, men her blir konteksten feiltolket: Sammenligningen med transport er ikke reell og misvisende;

IPCC (FNs klimapanel) anslår at direkte utslipp fra transport utgjør, omtrent 14% av alle utslipp fra mennesker. Til sammenligning utgjør husdyr ca.5% av totalen. De består av metan og lystgass fra fordøyelsen av vommen og håndtering av gjødsel. I motsetning til transport er landbruk basert på et stort utvalg av naturlige prosesser som avgir (eller lekker) metan, lystgass og karbondioksid fra flere kilder. Selv om det er mulig å "avkarbonisere" transport, er utslipp fra arealbruk og jordbruk mye vanskeligere å måle og kontrollere.

Bruker man en CLA-analyse, så utgjør husdyrsektoren ca. 14,5%, mens tall for for transport er ikke tilgjengelig. Derfor blir sammenligningen feil og hovedforfatterne har tatt selvkritikk for dette. 

Videre har medforfattere med FNs klimapanel, sammen med den norske avdelingen CICERIO utviklet en ny metodikk som tar bedre hensyn til at metan er en kortlivet klimagass. Ved bruken av GWP* (før GWP100) for å omgjøre metan til CO2, ble dette ikke tatt hensyn til. Med andre ord faller direkte metan-utslipp ned med 40-50% (andre klimagasser fra husdyr forblir det samme). Til slutt tas det ikke hensyn til at husdyrsektoren også binder karbon via beiting, mens albedoeffekten bidrar til at sollys blir reflektert ut.  

Globalt og som lenken din viser,  defineres 77% av verdens arealer som "grassland". Majoriteten av disse går det ikke an å dyrke noe annet enn grass (ca 40-50%). På disse store enorme arealene regner det og FAO sine tall viser også 86% av husdyrfóret ikke egner seg til mennesker (grass, restprodukter fra sukkerrør, degradert korn etc). Det er en av grunnene til at husdyrproduksjonen har blitt en utrolig stor utfordring: For store skogarealer brennes og hogges ned for å omgjøres til gras og/eller husdyrproduksjon; såkalt "billig kjøtt" som blir eksportert globalt i store kvanta. I Norge brukes altså (stort sett, det finnes dessverre unntak) områder som ikke er egnet til noe annet til grass til husdyrproduksjon,

Endret av Dukien
Lenke til kommentar

Jeg kan ikke bidra noe særlig til noen videre utredning, men bra at du korrigerer.

4 hours ago, Dukien said:

Med dagens kalkulator, så bidrar husdyrsektoren med 14% av klimautslipp, men her blir konteksten feiltolket: Sammenligningen med transport er ikke reell og misvisende

Hvorfor er sammenligningen u-reell?

Quote

IPCC (FNs klimapanel) anslår at direkte utslipp fra transport utgjør, omtrent 14% av alle utslipp fra mennesker. Til sammenligning utgjør husdyr ca.5% av totalen. De består av metan og lystgass fra fordøyelsen av vommen og håndtering av gjødsel. I motsetning til transport er landbruk basert på et stort utvalg av naturlige prosesser som avgir (eller lekker) metan, lystgass og karbondioksid fra flere kilder. Selv om det er mulig å "avkarbonisere" transport, er utslipp fra arealbruk og jordbruk mye vanskeligere å måle og kontrollere.

Såvidt jeg kan se, anslår IPCC at utslipp fra transport utgjør 19,5%, og husdyr utgjør 11,3%.
2012518779_Skjermbilde2020-08-29kl_13_31_37.png.c385017ebc01b31d2fb3a8ae3133be6c.png
At beiting kan være en positiv sak, kan jeg være enig í (særlig for dyrene), likevel er det kun 10% av verdens kuer som beiter, og 30% av geitene.
Likevel peker FAO på at karbonbinding i jord har stort potensial, og det er beregnet at mer enn ti prosent av de globale utslippene kan bindes i jorda i løpet av 25 år.
Ifølge beregninger av NIBO og SSB er 45% av norge godt egnet til beiting, og man kan antagelig fordoble antallet beitende dyr til 4,2 millioner.
Tradisjonellt landbruk har noen åpenbare fordeler over industrielle løsninger, likevel er vel det totale antallet dyr alt for stort til at en slik løsning er mulig i praksis, med landburket idag, slik vi kjenner det.

Hvorvidt det er helt umulig å dyrke noe på såkalt grassland, tenker jeg er en av bondens utfordringer for fremtiden.
Nå må jeg løpe på jobb.

 

Endret av Atib Azzad
lagt ved bilde
  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 6/28/2020 at 2:29 PM, Cruzhernandez21 said:

Dyrene vi spiser som f.eks. griser og kuer er faktisk veldig intelligente. Når jeg så dokumentaren "Dominion" og så hvordan kua skrek og en annen video som viste kupa løp etter barnet sitt som ble tatt fra henne kort tid etter fødselen så skjønte jeg at mine kjøtt dager var over. Jeg klarer ikke lenger å se på dyr som mat rett og slett. Kall meg svak. Kall meg hva du vil, men jeg klarer ikke å gjøre noe med denne medfølelsen jeg har overfor dyrene.

Så du skulle heller ønske at disse dyrene aldri ble født?

Lenke til kommentar
Atib Azzad skrev (49 minutter siden):

Hvorfor er sammenligningen u-reell?

Det skyldes (og som forfatterne selv anerkjente) fravær av livsløp-analyser (LCA); Via "jord til bord", har vi et datagrunnlag for husdyrsektoren, mens for transportsektoren eksisterer det ikke. Uavhengig av det, er det forskjell mellom naturlige biologiske prosesser og fossile prosesser:  Husdyrsektoren har en "omsetning" (inn <--> ut) med karbonbinding, gjødsel til planteproduksjon, albioeffekten etc, mens transport er utelukkende utslipp (ut). 5% er direkte utslipp, mens samlet blir det som du er innpå (ca. 11%). Det avhenger av metodikken.Picture1.thumb.png.ff551373092b5029317b75d5e602e6b2.png


Et eksempel som illustrerer dette godt, er mens CO2 og andre klimagasser har økt, viser tall fra eksempel USA (og Norge) at metan har hatt stabile nivåer med en liten nedgang - det skyldes bedre avl og effektiv fór, til tross for en enorm økning i antall husdyr. 
https://www.epa.gov/ghgemissions/inventory-us-greenhouse-gas-emissions-and-sinks (se graf 3)
https://cfpub.epa.gov/ghgdata/inventoryexplorer/  (samme tallsett i graf 3, men annerledes fremstilt).

Nå som fagdebatten om GWP100 VS GWP* er belyst, så vil man i fremtiden ta større hensyn til at metan er en kortlevet klimagass.

Godt poeng det andre du drar fram; innmarks områder og enkelte grass-arealer vil nok forbli det, men det er nok et potensiale å dyrke poteter (og grønt) der hvor det i dag dyrkes grass. Som du også er innpå, er antall husdyr økt enormt, mens i Norge, Europa har antallet gått ned (øker enormt i mellom-amerika, USA og Asia).

Andelen som beiter er for øvrig høyere, du siterer en rapport fra 1997 (om jeg husker riktig i farten). Nå har det i det siste årene publisert en serie rapporter på "status quo", og skal se om jeg kan finne fram de oppdaterte. Ikke at det tar vekk poenget ditt; all husdyrproduksjon bør basere seg på beiting og det er et av hovedproblematikken per dags dato. 

Enjoy work. :)

 

Endret av Dukien
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Okei, takk for oppklaring.
Eneste jeg har å tilføye er vel dilemmaet at metanutslippet er større hos beitende dyr, enn hos de som får korn.
Samt at selv om, beitedyr bidrar til å ta opp C02 gjennom maten, og til å binde CO2 gjennom gjenopprettelse av naturområder som binder karbon; Er dette bare under idelle forhold.
Er det for mange dyr på beitet, tramper de ned gresset og ødelegger for karbonlagringen.
Er det for vått, påvirker det opptaket.
Og selv under ideelle forhold er dette karbonopptaket ikke stort nok til å nulle ut dyrenes egne utslipp, ifølge en rapport fra FCRN.
Uavhengig om dette medfører riktighet, er det fremdeles bedre for dyrene å beite.
(De beregner forøvrig også at husdyrholdet står for 14,5% av de globale klimautslippene, men har kanskje gjort samme feil som du redegjorde for.)

Og selv om man fremdeles kan slippe langt flere dyr ut på beite (selv uten 97-tilstander ? ), er det urealistisk å forestille seg at det finnes rom til å bære den mengden husdyr dagens kjøttkonsum krever.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg ble veganer etter jeg så Gary Yourofsky's The best speech you'll ever hear , på YouTube. Etter jeg så den begynte jeg å lese mer om veganisme og se andre dokumentarer som Earthlings og Cowspiracy. Laget en enkel gratis nettside hvor jeg listet opp mange av de gode dokumentarene jeg har sett.

https://veganhelse.weebly.com/opplysninger.html

Er fremdeles veganer fordi jeg har ikke funnet et eneste valid grunn til å ikke være det. Og nei, bare fordi dyret smaker godt er ikke et valid argument for å utføre grov mishandling, utnyttelse og drap mot andre.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvorfor bli veganer? Lukten av bacon og egg, knitringen fra lammesteik som det renner fett av, og den deilige smaken av blodig biff. Skal aldri bli veganer! Selv om mange dyr dør ut, skal jeg fortsatt ha kjøtt. Jeg skal selvfølgelig også spise grønnsaker, men kjøttet må være med.

 

Å sette tennene i en saftig biff, er det beste jeg vet. En deilig, saftig biff med bearnaisesaus og rotgrønnsaker. Og kyllinglår. Kjøtt må jeg ha!

 

Jeg spiser ikke bare kjøtt, jeg spiser fisk også. Jeg prøver å få mer grønnsaker, men jeg blir aldri å kutte ut kjøtt. Deilig sprøtt bacon som det renner fett av, er så godt. Saftige svinekoteletter. Tickamasala. Fleskepannekaker. Skikkelig godt. Og så deilig det er å høre det knitre i ovnenr. Sprake i stekepannen. Tømmer olje over for å få det til å smake enda bedre. Det er jo så god mat, som dere veganere går glipp av. Jeg drikker også melk, og spiser god ost. Alt skal være hjemmelaget. Ingen ferdigmat her. Skikkelig godt og saftig mørt kjøtt. Det er meg, og jeg er stolt over det. Alle trenger ikke å spise kaninmat. Kjøtt gir muskler.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
8 minutes ago, Blåbanan said:

Hvorfor bli veganer? Lukten av bacon og egg, knitringen fra lammesteik som det renner fett av, og den deilige smaken av blodig biff. Skal aldri bli veganer! Selv om mange dyr dør ut, skal jeg fortsatt ha kjøtt. Jeg skal selvfølgelig også spise grønnsaker, men kjøttet må være med.

 

Å sette tennene i en saftig biff, er det beste jeg vet. En deilig, saftig biff med bearnaisesaus og rotgrønnsaker. Og kyllinglår. Kjøtt må jeg ha!

 

Jeg spiser ikke bare kjøtt, jeg spiser fisk også. Jeg prøver å få mer grønnsaker, men jeg blir aldri å kutte ut kjøtt. Deilig sprøtt bacon som det renner fett av, er så godt. Saftige svinekoteletter. Tickamasala. Fleskepannekaker. Skikkelig godt. Og så deilig det er å høre det knitre i ovnenr. Sprake i stekepannen. Tømmer olje over for å få det til å smake enda bedre. Det er jo så god mat, som dere veganere går glipp av. Jeg drikker også melk, og spiser god ost. Alt skal være hjemmelaget. Ingen ferdigmat her. Skikkelig godt og saftig mørt kjøtt. Det er meg, og jeg er stolt over det. Alle trenger ikke å spise kaninmat. Kjøtt gir muskler.

 

e86aff24fde1b774ab944d6b8ae7913c.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Banan, du er inne på noe, en saftig biff er deilig, bacon smelter på tungen og en fin tikkamassala er aldri å forakte! 

Allikevel, så vil jeg be deg prøve alternativene! Det er så mange herlige grønnsaker, bønner som er proppet med proteiner og salater som får deg til å vibrere av glede! 

Man kan godt trene beinhardt og bli muskelbunt ved å bare spise plantebasert, og skulle man slite med å spise nok planter, så finnes det vegansk proteinpulver man kan supplere med! 

Mange av de sterkeste og største dyrene på planeten spiser planter, ufiltrert protein is King! 

Skal innrømme at jeg koser meg med biff og bacon av og til, men jeg har også fått en forkjærlighet for plantebasert den siste tida

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Baranladion skrev (2 minutter siden):

Banan, du er inne på noe, en saftig biff er deilig, bacon smelter på tungen og en fin tikkamassala er aldri å forakte! 

Allikevel, så vil jeg be deg prøve alternativene! Det er så mange herlige grønnsaker, bønner som er proppet med proteiner og salater som får deg til å vibrere av glede! 

Man kan godt trene beinhardt og bli muskelbunt ved å bare spise plantebasert, og skulle man slite med å spise nok planter, så finnes det vegansk proteinpulver man kan supplere med! 

Mange av de sterkeste og største dyrene på planeten spiser planter, ufiltrert protein is King! 

Skal innrømme at jeg koser meg med biff og bacon av og til, men jeg har også fått en forkjærlighet for plantebasert den siste tida

Jeg skal prøve å spise litt plantebasert. Men kjøttet vil aldri forsvinne fra bordet. Du har helt rett: Kjøtt er virkelig deilig.

Lenke til kommentar
17 minutes ago, Blåbanan said:

Men det er ikke sammenlignbart. Å spise kjøtt er nødvendig.

Det er ikke en nødvendighet. Det er et valg. Jeg satte opp et enkelt gratisnettsted hvor jeg samlet flere av de største helseorginisasjonene står angående vegansk kosthold. Disse organisasjonene risikerer å bli saksøkt for det de sier i disse dokumentene, så de er konservative. De er omtrent så nær en representasjon av vitenskapelig konsensus som du kan komme.

https://veganhelse.weebly.com/

Endret av Schanzen
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...