Gå til innhold

Hvordan ble du veganer? Og hvorfor er du forblitt det?


Anbefalte innlegg

Tenkte å starte en tråd hvor vi kan dele med hverandre tanker, ideer, refleksjoner eller alt mulig rart om kjøtt og vegansk kosthold. Starter med meg selv om hvorfor jeg ble veganer og hvorfor jeg er forblitt det.

Hvorfor ble jeg veganer? Når det gikk opp for meg at man kan klare seg fint uten kjøtt, egg og meieriprodukter ble jeg veldig motivert til å prøve det ut og se hvordan kroppen skulle reagere. Jeg har vært på såkalt "whole food plant based diet" siden 2018. Det er basically en "sunn" vegansk diet. Du spiser fullkorn versjon av ris, brød osv. i tillegg til at man fjerner helt eller minimaliserer inntaket av olje og sukker. Det er  en veldig sunn kosthold som har funket veldig bra for meg. Vanskelig i starten men veldig enkelt nå. Eneste utfordringen er når man skal ha noe på farten ute. Da blir man nødt til å kjøpe dyre veganske junk food versjoner av ting som smaker helt awful.

Hvordan merket jeg et kosthold uten kjøtt i starten? Jeg synes at man bør prøve ting ut selv (dersom det er forsvarlig) og prøve å følge med på hva som skjer i kroppen når vi forholder oss til en type diett eller mat. Det er kanskje mer viktig enn hva forskningen sier. Når jeg spiste kjøtt så ble jeg veldig mett sammenlignet med samme mengde kalorier i f.eks. en salat med bønner.  Men etterhvert så forsvant den følelsen. Det er nesten som at den følelsen av mettheten vi får når vi spiser kjøtt er et signal fra kroppen som sier at "det her er tungt for meg å fordøye". Det gir egentlig litt mening. Klarer du å løpe etter 5 minutter etter at du har spist indrefilet eller fisk sammenlignet med en salat? Jeg orket ikke det hvertfall når jeg spiste kjøtt. 

En annen fordel er at når man får i seg så mye fiber så er man ikke sulten hele tiden lenger. Kroppen venner seg til en mer naturlig tilstand. Du kan spise en salat og det kan ta flere timer før du tenker på mat.

Etterhvert så har jeg satt meg inni forskningen og lest en god del studier. Jeg vet ikke om det finnes et annet felt i verden som er så utrolig komplisert, forvirrende og delt blant "ekspertene" som ernæring og kosthold. Jeg vil ikke gå inni det for at det er bare en endeløs diskusjon. Bottom line is:  Det finnes INGEN bevis på at dersom du spiser "whole food plant based" mat, men i tillegg til fisk og rent kjøtt to-tre ganger i måneden er så farlig som de vil ha det til i de ensidige dokumentarfilmene på netflix. Det finnes rett og slett ikke overbevisende studier som kan bevise det. De fleste studiene sammenligner en rent vegansk kosthold mot amerikansk standard kosthold. Da kommer selvfølgelig den veganske bedre ut av det.

Hva har fått meg til å forbli veganer? Dyrene vi spiser som f.eks. griser og kuer er faktisk veldig intelligente. Når jeg så dokumentaren "Dominion" og så hvordan kua skrek og en annen video som viste kupa løp etter barnet sitt som ble tatt fra henne kort tid etter fødselen så skjønte jeg at mine kjøtt dager var over. Jeg klarer ikke lenger å se på dyr som mat rett og slett. Kall meg svak. Kall meg hva du vil, men jeg klarer ikke å gjøre noe med denne medfølelsen jeg har overfor dyrene.

Så hvorfor ikke vegetarianer? Hvorfor drikker vi melk? La oss tenke litt sunn fornuft.  Er ikke det litt rart å se for seg at vi som mennesker skal gå under kua og suga på puppen hennes? Hva er naturlig ved det?  Altså, rett meg om jeg tar feil. Kua produserer melk for kalven. Dette produseres i en gravid ku som har en helt annen fysikk og behov enn oss. Ja vi får i oss kalisium og proteiner. Men hva vet vi om resten som er i melken? Det er studier som linker melk med brystkreft hos kvinner og prostata kreft hos menn. Sier ikke det noe om hvor unaturlig kumelk er for oss? Det finnes masse gode plantebaserte melk erstatninger som har same dose kalsium, jod og proteiner. Dette kan lett brukes istedenfor melk i de fleste matrettene.  Det er nettopp disse små detaljene som motiverer meg ekstra til å forbli veganer for at det er så utrolig utrolig UNØDVENDIG å drikke kumelk. 

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Har egentlig gjort motsatte erfaringer som deg. De gangene jeg forsøker å spise en salat istedenfor en god saftig biff så må jeg innta særdeles store mengder før jeg blir mett. I tillegg så går det bare 20 minutt før jeg er sulten igjen. Om jeg tester slik grønnfor over flere dager så ender jeg bare med å bli giddesløs og slapp. Det faktum at alle veganere må proppe innpå store mengder med vitaminer i tillegg burde vel fortelle oss at mennesker ikke er skapt for å lever på gress og blader. Tvert imot så er vi utstyrt med hoggtenner for effektivt å kunne drepe våre byttedyr.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Professor Balthazar skrev (8 minutter siden):

Har egentlig gjort motsatte erfaringer som deg. De gangene jeg forsøker å spise en salat istedenfor en god saftig biff så må jeg innta særdeles store mengder før jeg blir mett. I tillegg så går det bare 20 minutt før jeg er sulten igjen. Om jeg tester slik grønnfor over flere dager så ender jeg bare med å bli giddesløs og slapp. Det faktum at alle veganere må proppe innpå store mengder med vitaminer i tillegg burde vel fortelle oss at mennesker ikke er skapt for å lever på gress og blader. Tvert imot så er vi utstyrt med hoggtenner for effektivt å kunne drepe våre byttedyr.

Innlegget er ikke ment for deg, men veganere :) jeg vet ikke hva du putter i salaten din som gjør den så næringsfattig at du blir sulten igjen etter 20 minutter. Men jeg regner med at det ikke er fullkorn pasta, bønner og avokado i bildet? tar kun vitamin b12 og vitamin D i halve året.  Vi er skapt for å leve på grønnsaker, belgfrukter, frø og frukter. Ikke noe gress :)  

  • Liker 4
Lenke til kommentar
On 6/28/2020 at 2:29 PM, Cruzhernandez21 said:

 Det er nettopp disse små detaljene som motiverer meg ekstra til å forbli veganer for at det er så utrolig utrolig UNØDVENDIG å drikke kumelk. 

Selv drikker jeg ikke melk fordi det er så forbanna nødvendig, men fordi jeg liker det.

 

On 6/28/2020 at 2:29 PM, Cruzhernandez21 said:

Sier ikke det noe om hvor unaturlig kumelk er for oss?

Enig at det er unaturlig, men det samme kan sies om det meste annet. Tannkrem og brød er jo oppfinnelser som ikke er naturlige.

Lenke til kommentar

Mennesket er omnivorer, det vil si at vi ikke er 'laget' for å spise hverken kjøtt, eller grønnsaker, men begge deler (eller evt. en av delene.)
At urmennesket kun ernærte seg på kjøtt er heller ikke riktig: om man tar utgangspunkt i dagens mennesker og går tilbake mange millioner år, finner vi tidlige forgjengere blant pattedyrene som var insektetere.
Går vi derfra framover mot vår tid igjen, utviklet det seg nye arter som blant annet ble tilpasset hovedsakelig å leve av planter, inkludert frukt, bær, sopp, blader og skudd.
Går vi enda nærmere vår tid, endret enkelte av våre forgjengere seg til altetere, det vil si at de gradvis begynte å spise stadig mer animalsk mat.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
WarpX skrev (1 time siden):

Selv drikker jeg ikke melk fordi det er så forbanna nødvendig, men fordi jeg liker det.

 

Enig at det er unaturlig, men det samme kan sies om det meste annet. Tannkrem og brød er jo oppfinnelser som ikke er naturlige.

Det er mye vi gjør som er unaturlig. Det er også unaturlig å kunne reise fra den ene siden på kloden til den andre på under ett døgn. Melk er full av hormoner lagt av kua sånn at kalven kan vokse. Det er ikke ment for ett voksent menneske. Det er derfor ikke så rart at rutinemessig inntak av melk og melkeprodukter er linket til kreft. Fordi vi putter i oss hormoner som igjen trigger celler i kroppen på en unaturlig måte. Vi mennesker har kommet ganske langt med teknologien. Vi er smarte nok til å kunne få i oss den næringen som er i kumelken gjennom et plantebasert melk som havre og soyamelk f.eks. Fordi vi er så smarte og mektige som vi er i forhold til dyrene så bør vi nettopp av den grunnen også ta hensyn til dyr og la være å utnytte dem og bruke de som et produkt. Å være smart handler ikke bare om teknologi, penger, rikdom og "jeg gi faen" mentalitet. 

Endret av Cruzhernandez21
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Atib Azzad skrev (3 timer siden):

Mennesket er omnivorer, det vil si at vi ikke er 'laget' for å spise hverken kjøtt, eller grønnsaker, men begge deler (eller evt. en av delene.)
At urmennesket kun ernærte seg på kjøtt er heller ikke riktig: om man tar utgangspunkt i dagens mennesker og går tilbake mange millioner år, finner vi tidlige forgjengere blant pattedyrene som var insektetere.
Går vi derfra framover mot vår tid igjen, utviklet det seg nye arter som blant annet ble tilpasset hovedsakelig å leve av planter, inkludert frukt, bær, sopp, blader og skudd.
Går vi enda nærmere vår tid, endret enkelte av våre forgjengere seg til altetere, det vil si at de gradvis begynte å spise stadig mer animalsk mat.

Not denying history. folk har alltid spist kjøtt. Men de spiste ikke pølser, skinke, kebab og chorizo pizza. De spiste rent kjøtt og villfisk men selv det ikke i nærheten av den mengden vi gjør idag. Hovedårsaken er industriell kjøtt og statens subsidier til industrien som gjør den så billig for sluttbrukeren. Hadde det ikke vært for det så ville kjøtt antageligvis vært 10x dyrere og McDonalds ville ikke eksistert. Det skal ikke være så enkelt og billig å spise noe så usunt som prosessert mat i form av kebab og pølser. Dessverre så gjør myndighetene  ingenting med det. De anbefaler folk til å spise  mindre av det, men det holder faen ikke. Om en kylling kostet 600 kr så ville den gjennomsnittlige spist det kanskje 1-2 ganger i måneden. Det hadde også ført til bedre kjøttkvalitet og kyllingene ville antageligvis ha levd bedre også. Vi hadde ikke hatt denne diskusjonen en gang om folk spiste mindre kjøtt. Men vitenskapen viser klart og tydelig farer ved å spise animalsk proteiner og fett. Ja du får masse gode nødvendige vitaminer, proteiner og essensielle fettsyrer. Men det kommer med en pris dessverre. Jeg vet ikke hvor høyt du setter epidemiologiske studier som godt nok bevis. Men hva skjedde med hjerte og karsykdommer under annen verdenskrig i Norge? De gikk ned som følge av redusert kjøtt og meieriprodukter inntak. 
 

 

Lenke til kommentar

For min del så har jeg prøvd å innføre noen grrunnleggende vegetariske retter. Av og til lager jeg spaghetti med tomatsaus, med kikerter eller kidneybønner. Jeg vet ikke om det er innafor med vegetarisme å bruke fløte og ost, men jeg har litt av det på da. Det metter og smaker overraskende bra. Kan også lage fiskesuppe en gang innimellom, vet heller ikke om fisk er innafor. Grønnsakssuppe med baguetter med smør (er smør også innafor?) er godt.

Skulle ønske jeg kunne mer om det og lage god vegetarisk mat.

Jeg er enig med deg i at mye av det vi spiser er usunt og unødvendig, særlig kvernede produkter. Jeg prøver å holde meg så mye til rene kjøttvarer som mulig. Men jeg vet like godt at dyra det blir produsert av får fór som har mye rart i seg som ikke er sunt. Så selv det "rene" kjøttet er ikke så rent som vi liker å tro. Skulle ønske jeg var jeger også og kunne fange mitt eget kjøtt.

Hvis jeg skal våge å tillate meg å ha tillit til dyreproduksjonsbransjen, så er det -antageligvis- nøye regulert, og alt dyra får er for vårt alles (og dyras) beste. Selv om jeg synes det er merkelig med laksebransjen, når gravide får beskjed om å ikke spise laks mer enn 1 gang per uke (eller hva det var), så sier det noe om at det ikke er sunt overhodet.

Så dette er for meg noe som handler om indoktrinerte vaner. I skolen lærer vi ikke noe om disse tingene, om hvordan maten produseres, om hva konserveringsmidler gjør med kroppen vår. Det er så utrolig mye vi ikke lærer, som vi burde lære om. Det er også en grunn til at reklame er en egen studielinje. Staten utdanner folk til å lage reklame for all dritten vi blir indoktrinert til å kjøpe. Reklame er vel den største bransjen i hele verden. Så her mener jeg vi blir omtrent tvunget inn i et mønster som det kan være ekstremt vanskelig for veldig mange å bryte ut av med ren viljestyrke.

Det er et veldig komplekst problemområde. Ett problem er at noen vegetarianere kanskje diskuterer på et nivå som at "hvis vi ikke endrer vaner, går kloden under" .. i stedet for å diskutere på et nivå hvor man heller prøver å inspirere til billige, mettende og velsmakende retter. Men en del av det samme problemet er de som mener de har rett til å kjøpe og spise akkurat hvor mye av hva de vil så lenge det er "lovlig". At så lenge noe er lov, så behøver man ikke tenke noe mer på det. Man lar staten tenke for seg. Dét er også et problem. Det er lov å tenke helhetlig selv om det finnes lover og regler, både den éne og den andre veien.

Ett lite eksempel til slutt rundt diskusjonen om melk; Var en gang jeg trente i en periode, og skulle leke han fyren i filmen Leon, som bare drakk melk ^^ Gjorde det i en periode på ca 2-3 uker. Hver dag, til frokost, middag, og etter trening. Vet ikke om jeg er laktoseintolerant eller hva enn .. men jeg var konstant forskjølet, jeg nøs og hosta mye mer enn vanlig og var generelt i dårlig form. Ikke noe jeg skriver for å stigmatisere, men bare sånn det var. Det gav seg da jeg gikk tilbake til vann (kokt) og (saft av og til).

Liker ikke å eksperimentere på den måten, men ble bare motivert og ville prøve.

Lenke til kommentar
tigerdyr skrev (3 minutter siden):

Du er akkurat som jeg trodde...

Mennesker har alltid spist kjøtt som jeg kommenterte på en annen kommentar ovenfor. Men vi har aldri spist så mye kjøtt og melk som vi gjør idag. Hvertfall ikke prosessert kjøtt. Det er galskap å tro at det er sunt for oss å spise så mye bare fordi kjøtt og melk inneholder proteiner og essensielle fettsyrer. Spiser du en til tre ganger i måneden er noe helt annet enn hverdag. Det er vel dokumentert at animalsk proteiner, kolesterol og mettet fett gir økt risiko for kroniske sykdommer. Så poenget ditt er at vi er designet for å spise kjøtt? Hvorfor klarer vi ikke da å bruke hendende våre og kraften vår til å drepe en ku slik som en løve ville gjort. By the way kjøttetere som løver har akkurat en slik tannsett som gjør den egnet til å drepe dyr og spise det rått. De har en slik kropp og tarm som er designet for det. Vi på den andre siden kan ikke spise rått kjøtt så enkelt. Ja vi kan spise rå laks og veldig små deler av rødt kjøtt. Men du kan ikke spise det meste kjøttet rått. Prøv å spise rå kylling og se hvordan du føler deg. Eller rå storfe med blod på. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
55 minutes ago, Cruzhernandez21 said:

Not denying history. folk har alltid spist kjøtt.

Ja, det var ikke hensikten min å anklage deg for å benekte historien, jeg ville bare bidra til å oppklare dette, da det så ut til å ha potensiale til å ta noen flere runder frem og tilbake.
Jeg ble veganer da jeg innså at jeg ikke kunne rettferdiggjøre å bidra til det marerittet som er industriell dyreproduksjon.
Jeg mener ikke nødvendigvis det er etisk galt av menneske å konsumere kjøtt, men situasjonen slik den er nå, vil jeg ikke støtte.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
5 hours ago, Cruzhernandez21 said:

Fordi vi er så smarte og mektige som vi er i forhold til dyrene så bør vi nettopp av den grunnen også ta hensyn til dyr og la være å utnytte dem og bruke de som et produkt.

Yikes, en dyreverner. Vi er på toppen av næringsskjeden, deal with it.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Taurean skrev (1 time siden):

For min del så har jeg prøvd å innføre noen grrunnleggende vegetariske retter. Av og til lager jeg spaghetti med tomatsaus, med kikerter eller kidneybønner. Jeg vet ikke om det er innafor med vegetarisme å bruke fløte og ost, men jeg har litt av det på da. Det metter og smaker overraskende bra. Kan også lage fiskesuppe en gang innimellom, vet heller ikke om fisk er innafor. Grønnsakssuppe med baguetter med smør (er smør også innafor?) er godt.

Skulle ønske jeg kunne mer om det og lage god vegetarisk mat.

Jeg er enig med deg i at mye av det vi spiser er usunt og unødvendig, særlig kvernede produkter. Jeg prøver å holde meg så mye til rene kjøttvarer som mulig. Men jeg vet like godt at dyra det blir produsert av får fór som har mye rart i seg som ikke er sunt. Så selv det "rene" kjøttet er ikke så rent som vi liker å tro. Skulle ønske jeg var jeger også og kunne fange mitt eget kjøtt.

Hvis jeg skal våge å tillate meg å ha tillit til dyreproduksjonsbransjen, så er det -antageligvis- nøye regulert, og alt dyra får er for vårt alles (og dyras) beste. Selv om jeg synes det er merkelig med laksebransjen, når gravide får beskjed om å ikke spise laks mer enn 1 gang per uke (eller hva det var), så sier det noe om at det ikke er sunt overhodet.

Så dette er for meg noe som handler om indoktrinerte vaner. I skolen lærer vi ikke noe om disse tingene, om hvordan maten produseres, om hva konserveringsmidler gjør med kroppen vår. Det er så utrolig mye vi ikke lærer, som vi burde lære om. Det er også en grunn til at reklame er en egen studielinje. Staten utdanner folk til å lage reklame for all dritten vi blir indoktrinert til å kjøpe. Reklame er vel den største bransjen i hele verden. Så her mener jeg vi blir omtrent tvunget inn i et mønster som det kan være ekstremt vanskelig for veldig mange å bryte ut av med ren viljestyrke.

Det er et veldig komplekst problemområde. Ett problem er at noen vegetarianere kanskje diskuterer på et nivå som at "hvis vi ikke endrer vaner, går kloden under" .. i stedet for å diskutere på et nivå hvor man heller prøver å inspirere til billige, mettende og velsmakende retter. Men en del av det samme problemet er de som mener de har rett til å kjøpe og spise akkurat hvor mye av hva de vil så lenge det er "lovlig". At så lenge noe er lov, så behøver man ikke tenke noe mer på det. Man lar staten tenke for seg. Dét er også et problem. Det er lov å tenke helhetlig selv om det finnes lover og regler, både den éne og den andre veien.

Ett lite eksempel til slutt rundt diskusjonen om melk; Var en gang jeg trente i en periode, og skulle leke han fyren i filmen Leon, som bare drakk melk ^^ Gjorde det i en periode på ca 2-3 uker. Hver dag, til frokost, middag, og etter trening. Vet ikke om jeg er laktoseintolerant eller hva enn .. men jeg var konstant forskjølet, jeg nøs og hosta mye mer enn vanlig og var generelt i dårlig form. Ikke noe jeg skriver for å stigmatisere, men bare sånn det var. Det gav seg da jeg gikk tilbake til vann (kokt) og (saft av og til).

Liker ikke å eksperimentere på den måten, men ble bare motivert og ville prøve.

Takk for en veldig fin innslag. Det er akkurat slike erfaringer og tanker jeg er interessert i å høre på. Staten er blitt en del av problemet dessverre og det er mye de kunne gjort for å få folk til å spise sunnere. Hva om unge på ungdomsskolen hadde lært om kosthold og ernæring på samme måte som religion og historie fagene? Det hadde gjort en enorm forskjell. Enda viktigere.. hva om leger hadde lært mer om ernæring og kosthold på medisinstudiet? Altså det er mange faktorer og årsaker til hvorfor vi er i den situasjonen vi er i idag.

Personlig så dømmer jeg ikke folk som spiser kjøtt eller meieriprodukter. Det har jeg ingenting med å gjøre. Men når man har en diskusjon og noen sier noe som er vitenskapelig feil så klarer jeg ikke å la være å blande meg inn. Vegansk/vegetariansk er litt fancy ord som har egentlig ikke så mye betydning annet enn at man ikke spiser kjøtt. Man kan vøre veganer og spise kun potetgull og drikke øl. Slik at det viktigste er kostholdet totalt sett. 

Endret av Cruzhernandez21
  • Liker 1
Lenke til kommentar
WarpX skrev (14 minutter siden):

Yikes, en dyreverner. Vi er på toppen av næringsskjeden, deal with it.

Vi er den smarteste arten på kloden, men det gir oss ikke rett til å utnytte andre arter. Jeg er faktisk ikke en "dyr person" og har aldri hverken sett på meg selv som en dyraktivist eller engasjert meg i den slags miljø. Dette er kun sunn fornuft og medfødte medfølelser overfor andre.  Har heller ikke hund og liker generelt ikke å være nær dyr. Er redd for de bare (selv om de ikke er farlige). Poenget mitt er at vi kan ikke være monstre.

Her er et dilemma til deg som jeg faktisk fant opp akkurat nå. 

Kunne du ha tatt kalven fra kua og drept den foran mora (dvs foran kua)? Hvis svaret ditt er ja. Kunne du ha gjort det foran barna dine (gitt at de skjønner at du faktisk dreper barnet til kua)? 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
17 minutes ago, Merko said:

@Cruzhernandez21 Er det kun til mat du har samme holdning, eller unngår du det meste av godteri, parfymer, klær og andre ting som har ting fra dyr i seg? 

Jeg vet du ikke spør meg, men jeg tillater meg å svare likevel.
Veganisme tradisjonelt definert innebærer som oftest at man ikke benytter seg av noe som er animalsk, det innebærer parfymer, såper, klær osv.
Jeg forholder meg stort sett til dette, med unntak av noen malepensler av mår, og ekornhår, ullgensere jeg har kjøpt brukt, noen sko av lær, (som jeg fant.) også dukker det jo opp problemstillinger man ikke var klar over, fks. isinglass i øl osv.
Jeg gidder stort sett ikke være så hysterisk rundt dette (mer enn jeg allerede er.) om jeg får i meg noe kjøttrester fra en uren grill, eller om kniven allerede er brukt til smør og sånn, er ikke det verdens undergang.

Siden vi allerede er inne på definisjoner @Taurean

-vegetarianisme innebærer at man ikke spiser kjøttet fra dyr, dette inkluderer fisk, og alt mulig.
-veganisme innebærer at man ikke spiser kjøttet, eller noe produsert av dyr, dette innebærer smør, melk, egg og alt det der.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...