Gå til innhold

Økonomiske problemer før første utbetaling fra sommerjobb


Anbefalte innlegg

Hei!

Er det noen her som har noen tips til hva jeg kan gjøre angående en litt vanskeligstilt situasjon når det kommer til økonomi? Jeg har vært arbeidsledig siden nyttår pga. nedbemanning, og har så vidt klart meg frem til nå på dagpenger og ved å selge en del kjære eiendeler. Men nå er det ikke mer å selge, og når jeg starter i jobb f.o.m. 1. juli så har jeg ikke rett på dagpenger f.o.m. den datoen. I tillegg så er første lønningsdag ikke før 9. August, så jeg er ganske rådløs til hva jeg burde gjøre. Jeg har et billån og et veldig lite forbrukslån å betale ned på, men i tillegg så kommer utgifter til husleie, strøm, telefon, drivstoff, bompenger, mat og diverse annet også. 

 

Er det noen som har tips til hva jeg burde/kan/MÅ gjøre? Jeg har ingen slektninger eller venner som er villige til å låne bort, ikke pga. at jeg ikke betaler tilbake, men at de fleste jeg kjenner ikke har råd, rett og slett. Det er vel noe som heter nødhjelp, men jeg har særs lite kunnskap til hvordan dette fungerer, og hvor mye man faktisk kan få. Har allerede fått avslag fra husbanken pga. utbetalte fra gamlejobben i mai der alt gikk til regninger.

 

Takker for tips på forhånd!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dersom man hadde et noenlunde normalt inntektsgrunnlag fra året før bør man klare seg på dagpenger i minimum ett år, ellers har man strukket seg lengre enn skinnfellen rekker økonomisk, gått i luksusfellen og bør gjøre noe med den siden pr eksspress Var inntektsgrunnlaget fra året før derimot tynt/syltynt av en eller annen helt forklarlig grunn (f eks skolegang) blir saken en annen og man kan godt være økonomsik rimelig på felgen uten noen grunn til å skamme seg eller gjøre andre tiltak enn “spare der spares kan”. så lenge det hjelper. Etterpå heter veien NAV og det du kaller nødhjelp Bare en påminnelse før jeg går inn på den: Husk at man uten vanlig inntekt ikke skal betale mer enn 6 % av hva man har tilgjengelig brutto i støtte i renter/avdrag til Lånekassen. Betaler du mer bør du ta kontakt med lånekassen pr ekspress, for husk: Du får ikke nedsatt rente/avdrag bakover i tid, bare fremover. 

Sosial hjelp (“nødhjelp”) er for den som ikke kan forsørge seg selv ved arbeid. Den kan gis ved støtte (vanligvis penger, rekvisisjon på mat, klær etc gså mulig i noen tilfeller og først og fremst når NAV har kjennskap til ting som tyder på dårlig evne til å forvalte cash) eller lån (som du må regne med, for innen NAV rekker å behandle søknaden KAN du forsørge deg selv ved arbeid, du trenger “bare” litt likvidietshjelp du kan betale til bake senre). Støtten gis “etter skjønn” og saksbehandleres “skjønning” her later til å våre noget uransaklige, men en norm når man er enslig og har egen bolig: Husleie (om den er fornuftig, noe det neppe stilles særlige spørsmål om for en måned så lenge du ikke har flyttet i noe dyrere like før) + strøm på sparebluss + 5000-6000 kr/mnd. Til fradrag kommer alt man har rett til å få utbetalt i støttemåneden (inkl bankkonto/-konti skrapt til siste øret, BSU også, ved lån og en fornuftig saksbehandler kan du nok likevel oppleve det siste ses bort fra) og alt man eier, men ikke MÅ HA for et anstendig spareblussliv og rimelig kurant ved normal anstrengesle kan konvertere til klingende mynt. Vilkårene for lånet fastsettes av NAV, men de har en lovbestemt regel å gå etter: Renter/avdrag kan ikke være større enn at man vil ha igjen etter dette, skatt og nødvendige arbedsreiser mindre enn man ville kunne få i sosial hjelp (er det minimalt må altså NAV la avdragstiden bli tilsvarende lang, det er derfor aldri i NAVs egen interesse med høy rente om dette skulle gjøre tilbakebetalingstiden uvanlig lang for et lån ment å være kortsiktig hjelp). 

Imidlertid nevner du husbanklån, billån og forbrukslån. Før NAV da diskuterer r noe so helst sosial hjelp som støtte må hus, bil og alt kjøpt med forbrukslånet være solgt, period! Det kan være mulighet for hjelp som lån, men 99 % sikkeret ikke så lenge bilen  er usolgt og kurant å selge. (om du taper gir NAV bæng i!), mend mindre du da MÅ ha den for å kunne gå inn i/forbli i stillingen.  (Husk da: Om du må gå 2 km til offentlig transport, gå 2 km i andre enden og bruke 2 timer i stedet for 30 min på selve reisen, betyr i NAVs øyne ikke at du MÅ ha bil for å kunne gå inn i arbeidet, heller ikke tillates en bil til 100000 kr om en bil til 25000 kr vil gjøre tjenesten!) Bolig er en del lettere, det avhenger av om rente (avdrag telles IKKE med som husleie) og kommunale avgifter blir mindre enn NAVs stedlige husleienorm for en person.  

Ellers har du alt fått råd om å søke utsatt regningsbetaling. Her kan NAV bistå deg om saksbehandler “skjønner” slik bistand vil gavne din evne til selvforsøgelse. Alltid som å spille bingo hvilket resultat man får, men man kan uansett ikke få annet enn et avslag på slik hjelp, så du har intet å tape på å søke. Avhengig av hvilken kompentanse man har tilknytet ved “ditt” NAV-kontor kan verdien av hjelpen også være alt fra null om du kan tenke litt selv til riktig god hjelp fra person som er rutinert i slikt og kan regler og muligheter til fingerspissene, men igjen du har ingenting å tape på sen søknad, for egenandelen å betale er alltid kr 0. Det du søker om er “økonomisk råd og rettledning”, og du må snakke med en NAV-veileider som i praksis vil utforme søknaden. Det siste skal gjøres i samarbeid med deg, men en del hos NAV har nok - kanskje av erfaring, kanskje av andre grunner - mest for vane å utforme søknaden selv og be om din underskrift. I så fall: Syng ut og forlang endringer(eller begrunnelse for hvorfor endringen vil bety avslag) om døknaden IKKE er hva du selv ønsker av slik hjelp. 

Lenke til kommentar
Gjest 5a834...4cb

Det Vest her skriver om forekommer nok, men det er ikke måten NAV skal gå frem på. NAV skal ikke kreve at du skal ta økonomiske valg som forverrer din fremtidige situasjon som feks å sprette BSU eller selge bil.  Dessverre er det mange NAV-kontorer og saksbehandlere som tror at deres jobb er å stille brukerne på bar bakke før de gjør noe for å hjelpe, selv om sosialloven sier at de skal gjøre en individuell vurdering. I ditt tilfelle burde det være helt uproblematisk å gi økonomisk støtte for de få ukene det er snakk om. 

Når det er sagt så vil du fort allerede ha fått både første og andre lønning før evt klager på negativt vedtak går gjennom og alt du vil få er adressen til nærmeste matsentral. Men du bør definitivt prøve. 

 

Anonymous poster hash: 5a834...4cb

Lenke til kommentar
Gjest 5a834...4cb skrev (11 timer siden):

Det Vest her skriver om forekommer nok, men det er ikke måten NAV skal gå frem på. NAV skal ikke kreve at du skal ta økonomiske valg som forverrer din fremtidige situasjon som feks å sprette BSU eller selge bil.  Dessverre er det mange NAV-kontorer og saksbehandlere som tror at deres jobb er å stille brukerne på bar bakke før de gjør noe for å hjelpe, selv om sosialloven sier at de skal gjøre en individuell vurdering. I ditt tilfelle burde det være helt uproblematisk å gi økonomisk støtte for de få ukene det er snakk om. 

Når det er sagt så vil du fort allerede ha fått både første og andre lønning før evt klager på negativt vedtak går gjennom og alt du vil få er adressen til nærmeste matsentral. Men du bør definitivt prøve. 

 

Anonymous poster hash: 5a834...4cb

Gjest, jeg skulle ønske du her hadde rett - eller helst rett at du med rette kunne si dette ikke forekom, men dessverre: Sammen med en annen frikirke + en gruppe i statskirken driver frikirken vi tilhører en velferdskafe. Her bidrar jeg på “papirgruppen” som hjelper “kundene” våre i forhold til diverse offentlige kontorer og med diveres søknader (Med en del adminstrasjonsarbeid i ryggsekken som firmaeeier har jeg en del mer rutine å legge på bordet i slike saker enn “kunder” i gruppen “dyktige til håndens arbeid, men skriver ikke av fri vilje ti setninger sammenhengende og gir opp å prøve å tolke en lovtekst uten hjelp”. Slike “kunder” kan godt vaske kafegulvet eller reparerere litt inventar både raskere og mer rutinert enn meg eller andre på “papirgruppen” - slik ER bare livet i praksis uten at den ene av oss er bedre enn den andre av den grunn, og så tar vi bare konsekvensen og deler begge litt av vår tid deretter.) 

Det vi ser i praksis både fra “vårt” NAV-kontor og fra nabokontoret forteller oss tydelig at det jeg skrev om ikke er noe som “forekommer”; men noe som er “helt standard prosedyre”. NAV blåser i slike saker langt i “din fremtidige situasjon”; der henvises til at økonomisk sosialhjelp skal gis når ALT annet (innen lovens grenser) er førsøkt først. Inntil da skal man selv sørge for sitt livsopphold, om nødvendig ved å selge bil som ikke er livsnødvendig for å i det hele tatt kunne fungere (eller skaffe seg/beholde lønnsintekt man har) og rimeligst mulig da) og ved å tømme enhver bankkonto fysisk mulig å tømme. Glem den dag i morgen, NAV ser på her og nå i slike saker! Den indivudelle vurderingen vil ut fra vår erfaring i praksis si en vurdering om noe ved søkers liv og levet kan brukes som arguemnt for å skru kommunens “veilende hjelpenorm” for ulike grupper ned akkurat i dette tilfellet, noe individuelt som tilsier den skal skrues opp er en tanke like fjern som å sende et menneske i rakett til universitets ende. (Har faktisk opplevd at en søker med behov for temmelig dyre medisiner på blå resept (ca 500 kr/mnd) og beskrevet som livskritiske av fastlege fikk hele søknad om livsopphold avslått dekket fordi søkeren - tidligere ENK hvor bunnen falt ut av driften pga manglende tilpasning til nye tider, så ingen arbeidsledighetstrygd å hente - hadde tross instruks hos NAV to uker før ennå ikke kunne dokumentere å ha satt sin bil til salgs i lokalavisen! Søkeren var enslig og nær pensjonistalder, men uten noen annen legediagnose og hadde/har halvannen km til nærmeste buss - to avganger/uke - hver vei, noe som overhodet ikke var relevant moment: Legetimer kunne tilpasses dette, mat kunne bestilles levert hjem eller kjøpes i forbindelse med legenetime og andre behov for transport var ikke dokuemntert. Dessuten: Jo mer han holdt seg hjemme, jo lengre rakk den økonomiske hjelpen han fikk! Så lenge bilen ikke var annonsert til salgs, økonomisk hjelp avslått “grunnet ikke dokumentert behov”.) 

Økonomisk støtte fordi det kan gis økonomisk likviditetslønn i påvente av senere lønn som gjør selvhjulpet. Joda, kanskje mulig i teorien, men ut fra vår erfaring også bare der. 

Klage på negativt vedtak etter første eller andndre lønning? Vil si mer realisme er etter første og tredje kalenderårsskifte, i hvert fall slik NAV fungerer lokalt. Først 1-2 år før ferdigbehandlet hos NAV, så det samme før ferdigbehandlet hos fylkesmannen. Purrer noen i mellomtiden “mister” NAV nok tid til å behandle søknadene hver 14. dag slik at kr 0,00 kommer til konto noen måneder og vedkommende forstår NAV da blir for opptatt med søkerens klagebehandling til å ha tid til slike daglige søkneder og ber NAV prioritere klagebhandling ned og daglige søknader opp, slik at klagene kan stedes til hvile i NAVs arkiver uten å noen gang nå fylkesmannnen.  Purret nettopp i en klage levert 2017 som ennå ikke var ferdigbehandlet av lokalt NAV. og videresendt fylkesmannen. (NAV satser her helt sikekrt på at søker i dag har hevet lønn i et år og at klagen derfor aldri trenger behandles før søker/”papirgruppen” gir opp og trekker klagen eller unnlater å følge opp et brev fra NAV som gjør at NAV med (juridisk) god samvittighet kan henlegge saken grunnet “manglende medvirkning hos søker”:) Er det noe NAVs saksbehandlere ut fra vår erfaring kan i slike saker er det utmattelse av søkere og litt "konsekvenshåndheving" i form av 1-2-3 måneders forsinkelse i behandling av søknader om helt nødvendig  livsopphold til slike som ikke lar seg "oppdra" til å gi opp på annen måte. 

Når det gjelder økonomisk støtte i slike tilfeller og basert på hva vi ser her: Hva NAV kan gjøre og hva NAV faktisk gjør er to helt ulike ting. Vi har også kontant med en annen tilsvarende velferdskafe og erfaringen fra “deres” NAV (et stykke fra oss, men samme fylke). Med unntak av små detaljer opplever den gruppen samme holdninger hos “sitt” NAV som vi hos våre. 

Derfor: Vår "papirgruppes" erfaring er at NAV i festtaler og teori er helt annen verden enn NAV i hvedag og praksis i slike saker og slikt bør en person som TS være klar over med det sammen. Da blir ikke TS dypt skuffet når tiden går og intet skjer. Dette er også noe andre godt kan være klar over, så de  ikke automatisk antar at en slik person lett og uanstrengt får den hjelp lov og regelverk sier vedkommende kan gis støtte  til. Hverdagen er nok dessverre en helt annen enn det,.  

Endret av Vest
Lagt til siste to setninger
Lenke til kommentar

Kredittkort et alternativ? Da kan man jo "låne av seg selv" i typ 30-50 dager før man får faktura på beløpet.

Om det ikke er snakk om alt for mye så er det kanskje et alternativ?

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬Signatur▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Innlegget nyttig? Gjerne
p%2FcCekIt6%2Fs%2Fc0055d5e8159ef002082002d4fdd957ea3f2f700997d71680fac236d7f76f2b8.png?alt=media&token=a4212806-1e92-4f27-8088-4e0a236dfdaceller p%2FcCekIt6%2Fs%2F8fad5e0eaf8e56c53a0435975507da422a2720d27948ca7425cfdaa539ce43fa.png?alt=media&token=65357791-b322-43bc-b72a-c0712e285364 innlegget!
Mine Anbefalte Chrome / Edge Plugins
Komplett.no - Få opp til 10% rabatt via denne tråden. ??

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Merko skrev (På 27.6.2020 den 9.07):

Kredittkort et alternativ? Da kan man jo "låne av seg selv" i typ 30-50 dager før man får faktura på beløpet.

Om det ikke er snakk om alt for mye så er det kanskje et alternativ?

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬Signatur▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Innlegget nyttig? Gjerne
p%2FcCekIt6%2Fs%2Fc0055d5e8159ef002082002d4fdd957ea3f2f700997d71680fac236d7f76f2b8.png?alt=media&token=a4212806-1e92-4f27-8088-4e0a236dfdaceller p%2FcCekIt6%2Fs%2F8fad5e0eaf8e56c53a0435975507da422a2720d27948ca7425cfdaa539ce43fa.png?alt=media&token=65357791-b322-43bc-b72a-c0712e285364 innlegget!
Mine Anbefalte Chrome / Edge Plugins
Komplett.no - Få opp til 10% rabatt via denne tråden. ??

Støtter denne. Skaff deg feks trumfvisa.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...