Gå til innhold

KOMMENTAR: På tide å gi opp personvern?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg antar at det ved de fleste tidligere anledninger hvor menneskers rettigheter har blitt kjempet frem også har vært mange som ikke ser poenget. Hvorfor oppheve slaveriet, hvorfor få privat eiendomsrett, hvorfor ha menneskerettigheter i det hele tatt? Men hver gang disse rettighetene har trumfet får vi et system som totalt har mer objektiv verdi. Samfunnet hadde ikke hatt i nærheten den samme produktiviteten om vi fortsatt hadde føydalsamfunn. Slik er det også med personvern. Et sterkt personvern gir muligheten til å styrke individer, mens et overvåkningssamfunn svekker individet og fører til et system med lavere potensiell verdi. Ideen om at man kan regne seg frem til det perfekte systemet bare man har nok data er fra før 1900-tallet og har rot i newtonsk mekanikk, men brukes gjerne av maktsøkende personer for å rettferdiggjøre egne handlinger deklarere "sannheter", slik som Alex Pentland. Så jeg undres litt - hvem jobber du egentlig for?

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Magnus Boye skrev (49 minutter siden):

Effektivt personvern og værdi ud af AI og data er ikke hinandens modsætning. Det du lægger op til er til gengæld i direkte strid med grundlæggende menneskerettigheder, og desuden baseret på en fundamental misforståelse af, hvad AI kan og ikke kan.

Nå er det vel akkurat det han har påstått; at vi kanskje burde gi opp grunnleggende menneskerettigheter. 

Lenke til kommentar

Dette er jo bare sykt. Jeg skulle gjerne ha ledd, men jeg leste akkurat at regjeringen ikke har fått nok, så de ville utvide totalovervåkningen til også å delvis gjelde politiet. Forbannade rævhøl. Jeg begynte året med stor tillit til myndighetene og politikerne, som alltid. Nå er det virkelig ødelagt. Så... er dette et forsøk på satire, som spurt over, eller mener du virkelig dette?

Endret av Memento scientiam
Rettet en skrivefeil.
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg jobber for TU Media. Poenget er at jeg vil belyse et dystopisk bilde av hvilken retning vår digitale hverdag drar i. Mange enkeltpersoner gir frivillig fra seg persondata til private bedrifter, enkelte stater overvåker innbyggerne sine ulovlig, mens andre stater tar persondata åpenlyst. Jeg tror, individet sakte men sikkert vil miste sin verdi hvis vi ikke passer på det. Hvordan skal vi klare å bevare personvernet når det er så mange som vil ta det fra oss?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Wuhan-viruset har nettopp vist oss at vi som samfunn er elendige på å forutse statistiske "outliers". Vi tror ikke det kommer til å skje.

Det som ikke tas opp i artikkelen er nettopp hva som skjer når vi mister kontroll, når det vi antar er optimalt ikke er det andre anser for å være optimalt. Les deg gjerne opp på AI Safety så ser du typen problemer som kan oppstå.

Som en del av et velfungerende samfunn ønsker vi å holde konfliktnivået lavt. Hvem vil f.eks. begynne å diskutere de mange bevisene som peker på at Wuhan-viruset ble lekket fra en lab? Hvem vil øke konfliktnivået?

Hvem vil ikke tillate litt lenger lagring av IP-adresser? Hvem vil ikke utvide tilgangen til fotoene lagret i bompengeringen? Hvorfor ikke bruke DNA fra morkaken i fødestuen for å finne framtidige kriminelle i tillegg til å utvikle kreft-vaksine?

Det er veldig lett å ta de små skrittene men vanskelig å ta de store konfliktene.

Derfor er en grunnlov veldig smart å ha. Andre ting som er bra å ha er et moralsk kompass.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
sjn skrev (23 timer siden):

Er dette ment å være satire? Jeg får en følelse av at Poes lov har tredd i kraft her...

 

Sebastian Storvik skrev (På 24.6.2020 den 11.44):

Jeg jobber for TU Media. Poenget er at jeg vil belyse et dystopisk bilde av hvilken retning vår digitale hverdag drar i. Mange enkeltpersoner gir frivillig fra seg persondata til private bedrifter, enkelte stater overvåker innbyggerne sine ulovlig, mens andre stater tar persondata åpenlyst. Jeg tror, individet sakte men sikkert vil miste sin verdi hvis vi ikke passer på det. Hvordan skal vi klare å bevare personvernet når det er så mange som vil ta det fra oss?

 

Lenke til kommentar

@Sebastian Storvik

At du jobber i TUM, ser vi på skiltet. ;) 

Jeg syns du begynner greit, men avslutningen setter stor tvil ved om dette faktisk var alvorlig ment, og om du oppriktig mener at personvernet skulle tas bort. Du gir nok litt for mange bra eksempler på hva mangelen på personvern kan føre til, enn hva problemene er, mot slutten. 
 

Vi kan gjerne settes i system, og la en datamaskin få ta beslutningene våre, og på den måten få netto best utbytte, men det er som du sier; individet har sin verdi i seg selv. Ser ikke helt vitsen med å leve, om jeg ikke får styre mitt eget liv. 
 

Nå er det også mange private selskaper som tar persondata ulovlig. Personvernødeleggende praksis er et så omfattende problem, noe de fleste ikke er klare over. Se bare på Linda Hofstad Helleland. Hun er digitaliseringsminister, og kan godt hende hun oppriktig bryr seg om denne sporingen NRK skrev om, men hun er jo fullstendig inkompetent som digitaliseringsminister, og partiet hennes står bak e-loven. Personvernutvalget består jo ikke av kompetente fagfolk heller. Det at selskaper tar persondata ulovlig, forstår nok ikke mange, og rettsvesenet er tregt, og trenger håndfaste bevis. Rettslige bevis er mange ganger vanskelige å få tak på, eller krever for mye arbeid. Når domstolene har fått sagt sitt, så finner man veier rundt dette. Nå kom det heldigvis en dom fra Tyskland, nylig, som forhåpentligvis hjelper. 
 

Det største problemet er vel at politikerne kan så lite, eventuelt også hyklersk opptreden, som vi sist så fra SP og FrP. E-loven og lenkeskatt er bare to av mange dustete forslag. 

Endret av Memento scientiam
Lenke til kommentar

Så sykt positiv du var til overvåking eller var dette satire? Du nevnte Kina, du vet de lider under 1981 + tilstander. Overvåkning kommer aldri fort. Det skjer i det stille og plutselig sitter du med 100% kontroll av innbyggerne. Se på the Patriot act og konsekvensene..Vil vi ha det sånn

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...