Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Søke om opphør av uførestatus i NAV


Gjest 0e7fe...794

Anbefalte innlegg

Gjest 0e7fe...794 skrev (2 minutter siden):

Utgangspunktet for at jeg kom inn på tanken om å søke om opphør uførestatus og uførestatus var en opphetet diskusjon blant mine venner i fjor en gang, hvor det ble satt spørsmål rundt min moral som ikke for lengst hadde ordnet opp i dette.

Inkompetansen du har møtt er informasjonen om at du skulle skaffe uttalelse fra lege og evt. søke om opphør av uførestatus.

I NAV-systemet er uføretrygden basert på uføregraden en rettighet man har, noe som betyr at man ikke kan frasi seg den eller søke om at den skal opphøre. Rettigheten til uføretrygden basert på uføregraden faller bare bort etter reglene i folketrygdloven og evt. forskrift om uføretrygd. Dette er å betrakte som vilkårene i en forsikring som skal sikre deg inntekt dersom du pga. bl.a. sykdom ikke er i stand til å ha arbeidsinntekt som du ellers kunne hatt.

Når man har vært syk, så er det ikke umoralsk å ha rett til uføretrygd med en uføregrad på 100% i noen år dersom man blir frisk og skaffer seg jobb og jobber. Forsikringsvilkårene styrer her hva som skal skje. I dette tilfellet har utbetaling av uføretrygd til deg falt helt bort, noe som er helt i samsvar med disse forsikringsvilkårene. Forsikringsvilkårene sier videre at slik vil det være i totalt 5 kalenderår uten utbetaling av uføretrygd. Du skal kontaktes før disse 5 årene har gått med tilbud om at du kan søke om at du skal beholde rettigheten ytterligere 5 år.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis du tjener så mye, mottar du ikke uføretrygd, og da får du heller ikke honnørkort. Det er vel etter siste reformen at uføregrad ikke tas opp til vurdering selv om man skulle ha en god periode med masse jobbing. Kan skjønne den identitetsmessige problematikken ved en uønsket uføregrad, men om du jobber fulltid og ikke mottar trygd, har det ingenting å si, verken for deg selv eller andre. Jeg kan love deg at hvis "opphør av uførhet" var et mål under gjeldende regime, hadde ikke Nav vært vonde å be. 

Du kan heller snu det til noe å være stolt av. "Jeg har vært ufør, men nå jobber jeg fullt!" 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest 0e7fe...794

@Isbilen

Isbilen skrev (51 minutter siden):

Hvis du tjener så mye, mottar du ikke uføretrygd, og da får du heller ikke honnørkort.

Det er i så fall noe annet enn det som kommuniseres på NAV sine sider. 

Sitat

Du mister ikke retten til honnørkortet hvis du har inntekt ved siden av uføretrygden.

kilde

Min stolthet påvirkes i svært liten grad av denne saken.

Anonymous poster hash: 0e7fe...794

Lenke til kommentar
Gjest 0e7fe...794

@mobile999

Takker for utfyllende svar.

mobile999 skrev (1 time siden):

Du skal kontaktes før disse 5 årene har gått med tilbud om at du kan søke om at du skal beholde rettigheten ytterligere 5 år.

Gitt at jeg ikke har vært berettiget til utbetaling av uføretrygd siste 4 år, kan jeg forvente å bli kontaktet neste år med tilbud om å søke om å beholde rettigheter rundt min uføregrad. Dersom jeg så ikke foretar meg noe, vil rettigheten falle bort og vil i NAV systemet ikke lenger være oppført med uføregrad på 100%. Har jeg tolket deg riktig? 

Anonymous poster hash: 0e7fe...794

Lenke til kommentar
Gjest 0e7fe...794 skrev (23 minutter siden):

 

Du kan forvente å bli kontaktet om dette i forbindelse med det 4. etteroppgjøret som fastslår at du ikke skal ha utbetalt uføretrygd.

Dersom du svarer at du ikke kommer til å søke om å beholde rettigheten i nye 5 år, så har du ikke lenger rett til uføretrygd (uføregraden faller bort).

Lenke til kommentar
54 minutes ago, Guest 0e7fe...794 said:

@Isbilen

Det er i så fall noe annet enn det som kommuniseres på NAV sine sider. 

kilde

Min stolthet påvirkes i svært liten grad av denne saken.

Anonymous poster hash: 0e7fe...794

På honnørkortet står det: "Sammen med annen legitimasjon gir dette kortet rett til honnørrabatt på reiser med transportmidler som mottar offentlig støtte så lenge kortets innehaver mottar uføretrygd (min utheving). Merkelig at ikke Nav sier noe om dette på hjemmesiden. På den annen side tror jeg ikke det finnes noen mekanisme for inndragelse eller ugyldiggjøring av honnørkort for uføre som tjener for mye til å motta trygd, så det er kanskje bare en formaning om ikke å misbruke ordningen.

Lenke til kommentar
Gjest 0e7fe...794

@Isbilen

Takk for svar. Jeg er mottaker av uføretrygd, men den er avkortet så mye at jeg får kr 0 utbetalt. Dersom plutselig skulle tjene mye mindre vil jeg få mer utbetalt. 

Gitt at jeg har rett til å bruke honnørkortet og jeg bruker det, vil du da betegne det som misbruk av ordningen?

Anonymous poster hash: 0e7fe...794

Lenke til kommentar
Gjest 0e7fe...794

@Isbilen

Beklager, jeg kunne formulert meg bedre. 

Dette er bare hypotetisk problemstilling jeg ville utforske. Slik jeg forstår NAV "Du mister ikke retten til honnørkortet hvis du har inntekt ved siden av uføretrygden.", har jeg rett til honnørkort siden jeg har uføretrygd på mer en 50%. Gitt at dette er riktig samtidig som jeg er 100% ufør i NAV, og tjener 9G. Gitt at jeg også bruker honnørkortet for billigere billetter. Ville dette vært en misbruk av ordningen i dine øyne?

I så fall, hvor lav skal inntekten være før det ikke lenger ville være misbruk? 5G?

 

Anonymous poster hash: 0e7fe...794

Lenke til kommentar
Gjest 0e7fe...794 skrev (15 minutter siden):

I så fall, hvor lav skal inntekten være før det ikke lenger ville være misbruk? 5G?

Siden berettiget bruk av honnørkortet forutsetter at innehaver mottar uføretrygd (ikke bare har rett til uføretrygd), så vil enhver bruk av honnørkortet være uberettiget (misbruk) dersom man tjener så mye at uføretrygden reduseres (samt skulle blitt redusert) til 0.

Lenke til kommentar
Gjest 0e7fe...794 skrev (På 20.6.2020 den 22.54):

Søke om opphør av uførestatus i NAV.

Jeg er idag registrert som 100% ufør. Jeg ønsker 0% uføregrad i og med jeg er 100% før.

For ca. 20 år siden ble jeg dessverre satt som 100% ufør hos NAV. På det tidspunktet gikk jeg på medisiner som ga kraftige og ubehagelige bivirkninger som gjorde det umulig å delta i et normalt arbeidsliv. Jeg skulle i etterpåklokskapens lys aldri begynt på de medisinene.
For 8 - 9 år siden sluttet jeg på eget initiativ på medisinene som gjorde meg syk og ble frisk. I dag har jeg ingen kjente sykdommer, allergier, lidelser eller skavanker. Noen få ganger i året har jeg vondt i et kne, vondt i hodet eller vondt i ryggen, og blir sjelden forkjølet og får sjelden influensa. Mao. er jeg heldig og har en svært god helse. Jeg skal selvsagt aldri begynne på de medisinene igjen. Kort sagt: med mindre noe helt ekstraordinært skulle inntreffe, vil jeg være mer og mindre i full jobb de neste 30 år.

De siste årene har jeg vært i 100% arbeid, i praksis nærmere 130%, og tjener 8 - 11G i året.

Jeg tok kontakt med NAV for en tid tilbake og tenkte det var en smal sak å få endret uførestatus, gitt at grunnen til at jeg ble satt som ufør ikke lenger er tilstede. Generelt syns jeg det er greit å få ting på stell og rydde opp i det som er feil. Etter litt om og men, fikk jeg beskjed fra NAV om at de trengte ville ha en skriftlig uttalelse fra lege. Jeg brukte tid, krefter og penger på å oppsøke lege som sendte etterspurt uttalelse direkte til NAV.

Jeg tenkte da at saken var ute av verden. Overraskelsen var derfor stor da jeg fikk avslag, med en arrogant tone og grammatiske feil "... NAV gjør ikke en vedtak om opphør i tilfelle du senere skulle ha behov...", "Håper at dette var avklarende for deg.". 


Det var overhodet ikke avklarende: ingen informasjon om hva som skal til for å kunne endre statusen, ingen unnskyldning for at jeg måtte dra til lege for innhente uttalelse, ingen referanser til noe regelverk eller forskrifter og ingen informasjon om hvor jeg kan påklage avslaget.

Hvordan navigerer jeg meg videre her?


Selvfølgelig kan jeg gi opp, og bestille honnørkort for billigere teater og reisebilletter. Det gir jo mening i min situasjon som er frisk og tjener ca 2x gjennomsnittslønn.
 

Anonymous poster hash: 0e7fe...794

Kan NAV gi avslag når du ønsker det selv? Jeg ser i rundskrivet til folketrygdloven § 12-21 så står det: "Alle som fyller vilkårene for uføretrygd, kan imidlertid velge å gi avkall på ytelsen"

Jeg kan ikke så mye om uføretrygd så det kan hende at det er noe jeg ikke ser her.

 

Fordelen med å beholde uføretrygden er at hvis du får et tilbakefall så slipper du å gå gjennom en prosess med å få ytelsen tilbake (spesielt viktig hvis reglene endrer seg) og det tror jeg er grunnen til at de avslo søknaden din. Det jeg frykter er hvis du blir arbeidsledig og søker på dagpenger så tror jeg du får avslag på søknaden, men da kan du selvfølgelig falle tilbake på uføretrygden.

Lenke til kommentar
Gjest 0e7fe...794

@Rawls

Takk for innspill.

 

Rawls skrev (2 timer siden):

Det jeg frykter er hvis du blir arbeidsledig og søker på dagpenger så tror jeg du får avslag på søknaden, men da kan du selvfølgelig falle tilbake på uføretrygden.

Jeg håper virkelig at jeg får dagpenger som arbeidsledig, den uføretrygden jeg har en vesentlig lavere sats.

Anonymous poster hash: 0e7fe...794

Lenke til kommentar
Gjest 0e7fe...794 skrev (17 timer siden):

@Rawls

Takk for innspill.

 

Jeg håper virkelig at jeg får dagpenger som arbeidsledig, den uføretrygden jeg har en vesentlig lavere sats.

Anonymous poster hash: 0e7fe...794

Bare hyggelig.

Hvis du kommer i den situasjonen så ville jeg ha henvist til folketrygdloven § 4-24 i søknaden og sagt at du velger dagpenger over uføretrygd og at du har prøvd å bli kvitt uføretrygden. Det står ihvertfall i rundskrivet at du kan velge, selv om jeg tviler saksbehandlerne kommer til å legge vekt på det med mindre du eksplisitt skriver det.

Jeg tok en prat med noen jeg kjenner som har bedre saksbehandlingserfaring enn deg jeg har og personen ga inntrykk at det kan være vanskeligere å bli kvitt uføretrygden enn det jeg trodde. Jeg husker ikke detaljer, tenkte bare å nevne på grunn av mitt tidligere innlegg.

Lenke til kommentar
Gjest e1409...67f
Taurean skrev (1 minutt siden):

Mister man uføren da? For rusterapeuten min (for alkohol) sa at "du trenger jo ikke uføretrygd hvis du vinner i lotto?" med en negativ tone.

Du må seriøst slutte med å henvise til anekdoter her på jussforumet. 

Anonymous poster hash: e1409...67f

Lenke til kommentar
Gjest e1409...67f skrev (1 minutt siden):

Du må seriøst slutte med å henvise til anekdoter her på jussforumet. 

Anonymous poster hash: e1409...67f

Jeg skriver akkurat hva jeg vil. Men du kan svare med respekt. For jeg mener ikke å være disrespektfull.

Hvis du vet svaret, så skriv det. Hvis ikke, skriv at du ikke vet. Ellers, bare vis folk respekt. Som jeg gjør.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...